Čuvanje prihrane By: kviskons Date: 24 Jun 2011, 16:39:09
Može li se gotova praškasta prihrana čuvati u zamrzivaču.

Odg: Čuvanje prihrane By: zex.raseta Date: 24 Jun 2011, 18:45:06
Ja zatvorim u kantu od jupola.Suvo , dobro dihtuje i ne može ništa do nje.

Odg: Čuvanje prihrane By: limovac74 Date: 24 Jun 2011, 18:49:59
Jedino već ovlaženu hranu (koja je ostala od pecanja)vredi stavljati u zamrzivač da se ne bi pokvarila ili je bacili i to je treba staviti u barem dve kese da ne bi dobila miris zamrzivača a prihranu u suvom stanju nema potrebe stavljati u friz

Odg: Čuvanje prihrane By: kviskons Date: 24 Jun 2011, 19:04:00
Nikada ne vracam ovlazenu hranu iz ribolova.
Pitam za suvu hranu zbog miseva.
Oce da progrizu ambalazu.

Odg: Čuvanje prihrane By: limovac74 Date: 24 Jun 2011, 19:15:09
Staklene tegle i metalni poklopci na tegli i mi[i mogu da crknu

Odg: Čuvanje prihrane By: kviskons Date: 24 Jun 2011, 19:37:32
Pa da, kako se nisam setio.
Onda misevi gledaju u hranu i luduju sto ne mogu nista.
Trenutno imam 5-6 kesa hrane, 2-3 aditiva, nesto ekspandiranog pirinca, kilo konoplje (nije indijska). Koliko mi tegli treba.
A u zamrzivacu mesta kolko hoces.
Da li bi hrana nesto izgubila na kvalitetu?
Ima li u njojzi neka kolicina vlage?

Odg: Čuvanje prihrane By: OLOVO Date: 24 Jun 2011, 19:39:55
..naravno da ima vlage.
..nesam pametan , ja bih to odma u deep freez.
Odg: Čuvanje prihrane By: Hemingway Date: 24 Jun 2011, 19:49:50
Ako si u mogucnosti na sobnoj temperaturi ( 18 stepeni ) i tamnom da drzis u zatvorenim posudama kao kante jupol-a
rijesio si sve probleme ...nemas potrebe zamrzavati

... jer neces sigurno mjesecima cekati sledece pecanje

...
Odg: Čuvanje prihrane By: nesa69 Date: 24 Jun 2011, 19:51:16
davno se radilo u prehrambenoj tehnologiji :-)
svaka praškasta hrana ima vlagu (recimo skrob 12% a beo je i suv ko puder) a u toku proizvodnje se reguliše vlaga prema uslovima lagerovanja, tj. da se sa tim i tim procentom vlage može skladištiti na suvom mestu (običan magacin najčešće za te vrste proizvoda i nusproizvoda žitarica) na toj i toj temperaturi toliko i toliko, i da ne dođe do kvarenja.
Tako da je slobodno stavi friz, ne može da škodi, možeš i da ga ne uštekaš u struju :-))
Odg: Čuvanje prihrane By: EnDzi Date: 24 Jun 2011, 19:51:30
@kviskons, ako si originalno pakovanje hrane otvorio na pecanju, pecao par sati a kesa stajala otvorena, povukla je vlagu iz vazduha pod garanciju. Znaci, iako je u praskastom stanju obavezno u friz. Proveri kad prenoci pa ces videti. Za malo mozes i ekser sa njom da zakucas
Odg: Čuvanje prihrane By: OLOVO Date: 24 Jun 2011, 19:52:24
Hemingway, misliš da neće pirinač krenuti na kiselo?
Odg: Čuvanje prihrane By: kviskons Date: 24 Jun 2011, 19:55:12
Pirinac je ekspandiran iz Zdrave hrane. Tamo ga drze na sobnoj temperaturi.
Odg: Čuvanje prihrane By: EnDzi Date: 24 Jun 2011, 20:00:54
Pade mi nesto drugo na pamet, kad je vec rec o hrani. Koliko se ja secam za sve ove godine pecanja i takmicenja, od kad se to hrana sprema na licu mesta, na vodi. Neka pravila govore da ju treba nakvasiti do 50% i da prenoci, pa sutra dokvasiti ako treba. Nisam pristalica spremanja hrane na licu mesta. Ne daje pravi efekat jer neke komponente u tom slucaju ni ne stignu da "otpuste" svoje.
Odg: Čuvanje prihrane By: zex.raseta Date: 24 Jun 2011, 20:11:51
Ja sam otvorio pirinač istresao šaku i zatvorio gumicom. I ništa se ne menja

.Hranu vrlo retko ostavljam u kesi jer kad otvorim potrošim ( jedno ili više pakovanja ) ali mislim da i na nju do sledećeg pecanja od par dana da se zatvori ovako ćošak gumicom nema posledica.

Odg: Čuvanje prihrane By: limovac74 Date: 24 Jun 2011, 20:14:29
Meni to trpanje hrane po frizu u suvom stanju nikako ne ide ,zbog povlačenja mirisa i vlage.Ove jupolke se mi dobra ideja a otvorene kese treba zatvoriti sa plastičnim zatvaračima za kese(normalno prvo se istisne vazduh
A ti brate imaš problema sa miševima.Mada nije tema nek se briše.Pomešaš malo mirisne brašnaste hrane sa gipsom (u odnosu 1:3 u korist gipsa) u blizini staviš plitku posudu sa vodom.Mišonja pojede suvu hranu napije se vode i gips mu se stegne u stumaku.Jeste serovo al ne koristiš otrove