Vukovi sa DUNAVA Vobleri
Pages: 12
Kako vodite vobler? By: Vladimir Date: 03 Jun 2011, 15:01:25
Ajde  smiley297 iznesite svoja iskustva i savete, kako vi to radite, da i mi duduci za varaličarenje naučimo ponešto.  smiley033
Odg: Kako vodite vobler? By: zilekg Date: 03 Jun 2011, 15:13:18
Nekada sam koristio Tirolsko drvce, sad kazu da to nije sportski. Odavno vec ne varalicarim.
Odg: Kako vodite vobler? By: maverick Date: 03 Jun 2011, 19:55:19
imas vec tema vladimire....ovisi koja riba ....najbolje odi cucni na neki kamen, sporanj ili kako vec zoves , nadji lagani konratok...zabacis i polako motas...sto sporije...nekad malo cimnes vrhom stapa i kad upecas smudja sve ce ti se samo kazati i tako redom ces uciti kako budes lovio  :ok:
Odg: Kako vodite vobler? By: Vladimir Date: 03 Jun 2011, 20:02:32
Pa zanima me za smuđa i štuku uglavnom, razne vrste voblera u različitim situacijama, što više tuđih iskustava to bolje za nas početnike, bar bi tako trebalo da bude. Naravno, niko ne spori da moram sam da učim na vodi, al mislim da će mi saveti iskusnih varaličara biti od pomoći.
Odg: Kako vodite vobler? By: maverick Date: 03 Jun 2011, 22:30:45
najlakse ti je da uvatis olovnog...kupis gajbu i da odes s njim....a inace sjednes na kamen..otprilike vidis di vecina ganja smudja i polako u vecernjim satima
Odg: Kako vodite vobler? By: twister011 Date: 05 Jun 2011, 01:05:19
Video sam istu temu na nekom drugom mestu i moram priynati da mi je tema bila poprilicno ..... Nadam se da je nisi ti postavio, a ako jesi izvini :lol:

Razlog zasto tako mislim je veoma prost. Osecao bih se prilicno glupo kada bih, kao sto Maverick rece, sedeo na jednom kamenu i satima jednolicno bacao voblera, ma koliko to pravilno bilo. Ako pecam na voblera ni jedna runda nije indenticna kao prethodna, osim ako nije prepreka u pitanju preko koje prelazi tok.
Bio sam prilicno iznenadjen kada sam video da mnogi iznose svoje nacine, za  koje veruju da su jedini ispravni :shocked:
Upravo ta povlacenja su mi jedini nacin da jedan, inace monoton nacin pecanja smudja, ucinim nesto zanimljivijim. Naravno, ovde ne racunam kada riba udara kao na traci posto je to vec zanimljivo samo po sebi :ok:
Znaci nikada isto, jedno bacanje nepravilno sa cestim stajanjima i kratkim ubrzavanjima, sledece vec jednolicno, cesce sporo ali poneko i brze, itd..itd.
Sto se stuke tice, pecam je samo na zatvorenim vodama i pecanje na voblere mi je na prvom mestu, bas zbog uzivanja u raznoraznim stilovima i preprekama koje nas teraju na razlicite tehnike.
Moj recept, nista univerzalno i jednolicno, vec sto vise maste i kreativnosti :takoje:
Odg: Kako vodite vobler? By: Goachild Date: 05 Jun 2011, 10:39:25
Otvorio sam temu http://vukovisadunava.com/varalice/pravilno-vodjenje-varalice/ iz istog razloga kao i ovu Vladimir. Ima "gomila" varalica koje mi stoje u kutijama, a ne znam kako da baratam pravilno sa njima. :smiley: Plitkoronci, srednjeronci, dubokoronci, kašike, leptiri, twisteri od 05-011 :) šedovi... Mamijo je napisao ukratko kako to treba da se odradi. Imitacija ribe...
Meni je trebalo objašnjenje jer u 90% pecanija, idem na šarana. A on retko kad ide ustima na plastiku, balzu, itd...  :cheesy:
Odg: Kako vodite vobler? By: twister011 Date: 05 Jun 2011, 21:27:55
Da ne bude zabune, pitanje je sasvim ok, ali ono sto su "iskusniji" pisali (ne ovde) bilo mi je u najmanju ruku cudno. Jednostavno zvuci kao da se vecina drzi samo jednog, proverenog nacina :shocked:

Na Mamijevo kratko "imitacija ribe", dodao bih takodje kratko "isprovocirati grabljivicu", sto i ne mora uvek da se poklopi sa realnim, iako je to defiinitivno najbolji recept.
Obzirom da voblere bacamo bar nekoliko 10ina puta to je sasvim dovoljno da se isprobaju razne varijante.
Recimo za smudja, ne mogu da kazem koja mi je od dve varijante sigurnija. Da li cuveno, najsporije povlacenje, ili pak stani-kreni varijanta.
Odg: Kako vodite vobler? By: maverick Date: 05 Jun 2011, 23:59:15
tvisteru...ne treba covjeka bobardovati s milion informacija odjednom...neka krene polako i najjednostavnije...da ga ulovi a kasnije ako ga bude sta zanimalo....najgore po meni kad netko pocinje a mi ga napunimo sa sto stvari a on na vodi ne zna odakle bi poceo
Odg: Kako vodite vobler? By: twister011 Date: 06 Jun 2011, 01:37:33
Uvek mi je zelja upravo to :takoje:. E sad, da li ne umem da je prezentujem to je vec drugi problem :sad:.
Jedna od stvari koju ne volim na forumima je mnostvo informacija od kojih je dobar deo bespotreban i suvisan, posebno oko tema u kojima nema mesta filozofianju, a ova je po meni takva.
Ako su ova dva nacina povlacenja voblera, za koje mislim da su osnovni i da ih treba naizmenicno upraznjavati, suvisne informacije jbga. Moze onda i samo polako, ujednaceno :takoje:
Odg: Kako vodite vobler? By: mrjr Date: 06 Jun 2011, 07:55:55
Mora da se ima osećaj kako da ga vodiš,a da što više isprovocira grabljivicu.Neke stvari se ne mogu objasniti.To je kao kad bi neko pitao da mu objasniš kako se vozi bicikl-okrećeš pedale i držiš ravnotežu...  :cheesy:
Što se voblera tiče,ja za štuku vodim vobler cim-cim-cim-pauza-cim-cim- udarac  :wink:
za smudja uglavnom lagano povlačenje-kratka pauza-lagano povlačenje-kuc ili dva o dno-mala pauza-lerovanje pri obali(ako je jača struja),a ako nije onda odizanje štapom od dna i udarac  :cheesy:
za bucova srednje brzo jednolično povlačenje sa ubrzanjem pri obali-udarac  :cheesy:
Sve ovo treba probati tamo gde ima ribe,inače ako je nema,možeš da bacaš do sutra bez rezultata.
Odg: Kako vodite vobler? By: OLOVO Date: 06 Jun 2011, 08:54:53
 Za početak uzme se onih estonskih rapala sr sfc 5-7..i samo se igrati sa njima.
Odg: Kako vodite vobler? By: rj Date: 06 Jun 2011, 09:16:52
neka proba vodit prema sebi za početak a kasnije može i drukčije ....šala mala ...momak jel znaš koliko postoji voblera  :question: :question: :question: koliko situacija na terenu...brzaci...blagi tok...povratni tok ...stajača voda ...svaka situacija zahtjeva određen vobler a i prezentaciju ....ključ pravilnog vođenja je vibracija koju osjetim na štapu ...kad ti to uđe u ruku nema da omašiš...znam da se neki neće složit sa ovom konstatacijom ali to je moj sistem i zasad još uvjek pali  :bye:
Odg: Kako vodite vobler? By: scotty Date: 06 Jun 2011, 09:52:22
RJ@ definitivno potpisujem tvoj rezon i nadodao bih...
Vobler ne treba glumiti 100% kedera iz okoline. Zašto?
Ako je identičan po vibraciji i veličini koja je vjerojatnost da će lupiti na naš?
Ako je 99 kedera u vodi + naš vobler vjerojatnost je 1:100.
Međutim, ako je 99 kedera u vodi, a naš vobler drugačiji po vibri i boji to je zasigurno dobitna kombinacija. Ako nije tražiš dalje s drugim voblerom dok ne nađeš okidač ( vibraciju, veličinu i boju).Sad će netko reći da boja nije bitna...JE BITN JE...predatori su vrhunske grabežljivice i sve jako dobro vide kao i preko bočne linije što osjete razliku u vibraciji.
Ja vobler povlačim na način da ga osjetim da radi. U suprotnom ga mijenjam.
I tu sad ima milion varijacija kao što je RJ prethodno napisao.
Ovako ja lovim voblerima  i čisto sam zadovoljan s postignutim.
Nadodao bi da u sumrak počinjem s dubokoroncima, onda prelazim na suspend ta na kraju sam na plitkoroncima i ribolov ne završavam da originala nisam okupao.

Odg: Kako vodite vobler? By: mrjr Date: 06 Jun 2011, 12:20:45
Zanimljivo razmišljanje.Da li vobler treba da se razlikuje ili da liči na plen,koji je najčešća meta grabljivica.Mora istovremeno i da liči i da se razlikuje.Treba da imitira plen,koji je lak zalogaj,tako da izgleda kao dezorijentisani plen,koji pliva pored grabljivice umesto da beži od nje.Koliko puta se desi da grabljivica prati vobler i odmerava da li da ga gricne,ili ne.Okidač bude najčešće neki neuobičajeni pokret voblera,a najčešće naglo ubrzanje ili pauza u vodjenju voblera,a kod smudja često kad vobler kucne o kamen ili zapne o nešto,pa se otkači i naglo ubrza.