Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 12345678910
Odg: Plovkaroški sistemi By: Dva vuka Date: 13 Februar 2017, 22:13:23
Posto pecam na jezeru koristim uglavnom plovke do 1 gram, tako da stavljam jedno olovce oko 0,7g malo iznanad virble i predvez oko 20cm, udica 12, 14 ili 16 sve zavisi.. Jel ima potrebe za vise malih olovaca ili je jedno ok kad je u pitanju tako mala gramaza?

Послато са HUAWEI VNS-L21 уз помоћ Тапатока
Vlado, nije toliko bitna mala gramaža plovka , koliko sama detekcija griza :wink: Ako npr.posle virble staviš olovce 0,07 gr pa na 5 cm još jedno, pa na 10cm olovce od 0,15 gr pa opet na 10cm  olovce od 0,25 gr , a ostatak gramaže svedeš u jednu tačku , videćeš izdizanje plovka kad riba uzme mamac pre nego što ona oseti najveću težinu olova  :takoje: Meni je izdizanje plovka znak za kontru isto kao i potapanje plovka  :cool: Sa druge strane, ovim sistemom možeš da doteraš i plovak od 4 grama da bude osetljiv kao gramski. Kad ti duva vetar u lice na tom jezeru, ne možeš bogzna koliko daleko da baciš plovak od 1 gram, zar ne ?  :wink:
Odg: Plovkaroški sistemi By: marina1983 Date: 13 Februar 2017, 22:29:20
Kanal jezero ... Olovna suza , klizeći plovak , kraći predvez . Kad treba ubaciti u rupu u travi i na većim daljinama  uz samu trsku ili bukvalno u nju-pravi izbor .

Odg: Plovkaroški sistemi By: vladimir022 Date: 13 Februar 2017, 22:40:27
Vlado, nije toliko bitna mala gramaža plovka , koliko sama detekcija griza :wink: Ako npr.posle virble staviš olovce 0,07 gr pa na 5 cm još jedno, pa na 10cm olovce od 0,15 gr pa opet na 10cm  olovce od 0,25 gr , a ostatak gramaže svedeš u jednu tačku , videćeš izdizanje plovka kad riba uzme mamac pre nego što ona oseti najveću težinu olova  :takoje: Meni je izdizanje plovka znak za kontru isto kao i potapanje plovka  :cool: Sa druge strane, ovim sistemom možeš da doteraš i plovak od 4 grama da bude osetljiv kao gramski. Kad ti duva vetar u lice na tom jezeru, ne možeš bogzna koliko daleko da baciš plovak od 1 gram, zar ne ?  :wink:
Bas tako (sto se tice vetra i talasi poklapaju plovak) Ima cu u planu takav sistem kad je nemirna voda

Послато са HUAWEI VNS-L21 уз помоћ Тапатока

Odg: Plovkaroški sistemi By: marina1983 Date: 13 Februar 2017, 22:42:07
Položaj olova i njegovo pozicioniranje  zavisi od dosta stvari pa i položaja plovka na vodi . Stoji vertikalno , polu koso, skroz položeno  .... pa olovna suza na dnu ne daje otpor nego je sve prenešeno na sam plovak . Bezbroj načina i kombinacija , uslovi na vodi kao i lični izbor .


Odg: Plovkaroški sistemi By: vradojicic Date: 14 Februar 2017, 07:54:36
Klizece olovo i fiksno olovo, ne znam na kom veci teret oseca riba? Po meni na fiksnom, jer ona povuce pri trzaju celu tezinu sistema a sa klizecim ne vuce sve nego cesto povuce u prvom momentu samo najlon koji nije fiksiran za to olovo nego se slobodno krece kroz njega.
Isreno, pre sam komplikovao i nisam mnogo bolje prolazio, te da prenosi, te ovo, te ono... Posto pecam iskljucivo ribe dna, skobalja, mrenu najvise onda na reci uvek, sto zbog mrsenja, sto zbog lakoce izmene, zabacaja stavljam jedno klizno olovo tesko koliko nosi plovak. Za razliku od Mise, ja kad pecam takmicarcima ponekad stavljam dramlije i rasporedjujem ih, na bolonjezu nikad, pogotovo nikad na brzim rekama.
Pre sam na jezerima u prolece, da oprostite, jeo g...na, a u to prolece pecam babusku jer nemam sta drugo i opet olovo fiksiram u jednu tacku...
Posto prolazim solidno i u tom lovu babuske, a prolazim fino i u lovu skobalja, necu nista menjati za sada... Tezim samo boljim plovcima, oni su srz sistema. Dobar u odnosu na los plovak pravi toliku razliku da je to nenormalno.
I Dva vuka je u pravu, zna plovak od 3, 4gr kad je dobro opterecen da bude mnogo osetljiviji od onog od 1gr... Plovak od 1gr na bolonjezu je cesto gotovo neupotrebljiv, sve mu smeta, ne moze da se zabaci lepo, ne moze da se koci, vetar mu radi sta hoce...
Odg: Plovkaroški sistemi By: pdavor Date: 14 Februar 2017, 10:10:48
Za bolonjez svi na Drini koriste klizno olovo suzu, može na podvez jedna mala sačmica ali što kolega Vradojčić kaže suza  nosivosti plovka ili za pola grama manja i to ie sistem za ribe dna, plovak što kvalitetniji a ti su ručne izrade lokalnih majstora (teško se mogu naći u velikim prodavnicama a eminentne firme ne mogu napraviti taj kvalitet možda i mogu ali ja ga nikad nism video u prodavnici) u obliku šargarepe, ragbi lopte i rijeđe okrugli. Sistem kad se zabaci mora što pre doći u radni položaj za pecanje jer struja reke ne dozvoljava neke druge kombinacije(lično zabacujem par metara uzvodno ) jer ako bi sistem polako dolazio u položaj za pecanje tad bi ga voda odnela bar pet metara dok se ne bi namestio što ne bi bilo idealno. Na bolonjez nisam nikad stavljao plovak od jednog grama mislim da je pre mala težina moj minimum je 3 grama(možda grešim) i to stavljam na direktaše u rasponu od 0,5 gr do 3 gr zavisno od uslova na vodi najviše vetra.  :rolleyes:
Odg: Plovkaroški sistemi By: vladimir022 Date: 14 Februar 2017, 10:59:03
Na takmicarcu je nekad meni 1gr i puno kad riba pipavo uzima, pa stavim 0,5 i odmah se vidi razlika. Pokusavao sam i na bolonjez da pecam, al ja nisam mogao da pecam sa tako malim plovcima (zabacivanje muka ziva jos ako malo dune vetar sve mi se zamrsi..)

Послато са HUAWEI VNS-L21 уз помоћ Тапатока


Odg: Plovkaroški sistemi By: vradojicic Date: 14 Februar 2017, 12:08:03
Na takmicarcima najcesce i koristim plovke od 0.75 do 2.5gr mada najcesce, 1, 1.5 i 2gr, ali bolonjez je druga prica, ne mogu da kazem, pecao sam na gram ali sada retko kada stavljam laksi plovak od 1.5gr a najcesce je to 2 ili 3gr na Kolubari, dok su vece reke druga prica.
Odg: Plovkaroški sistemi By: Dva vuka Date: 14 Februar 2017, 12:22:13
Kada pričamo o mirnoj , stajaćoj vodi ili pecanju u kontratoku ili pri neravnoj konfiguraciji dna logaritamski raspored definitivno daje bolju detekciju griza  :takoje: S tim što ja kombinujem sa njim kliznu suzu na 50-60% otežanja .Što se mršenja tiče, čak i pri vetru,što kaže Milan , ako se napravi "efekat biča" pri zabačaju i ako olovca idu od manjih ka većim , nema mršenja  :cool:
Odg: Plovkaroški sistemi By: laki22 Date: 14 Februar 2017, 12:31:02
Tako je Ljubo  :tongue:
Odg: Plovkaroški sistemi By: sona Date: 14 Februar 2017, 17:14:35
Slazem se sa svima svako ima svoj sistem. Ja koristim klizece olovo sa najmanjim sacmicama za granicnike na 5 -6 cm razmaka i zabazim ga 20 m bez problema i nemam mrsenja. Vazno je  smiley001
Odg: Plovkaroški sistemi By: sasabosko Date: 14 Februar 2017, 23:07:02
Citam ovu temu, pa nesto razmisljam o jednoj letnjoj montazi na koju sam sa uspehom pecao sljivare (nosare) leti, kad lose jede i pipavo uzima. Naravno dosta je primenljiv i na stajacim vodama, pecao sam i mec tehnikom sa fiksnim plovkom i fiksnim stapom, hoce da zamrsi neki put ali ne bas cesto. Ako pecamo npr. u vodi preko 1m, dve trecine otezanja recimo od 2gr stavimo ispod plovka, a najbolja po meni su valjkasta olova jedno do drugog, mnogo manje mrse, a preostalu trecinu u vidu sacmice na 20cm od udice, to olovo sluzi kao indikator koji prikazuje sta riba radi s mamcem i naravno drzi macac na dnu.Licno po meni bolje od kliznih olova, jer onda riba oseca sav otpor plovka. Ako je isto na dnu i kod fiksnih gde oseca njihovu tezinu. Inspiraciju za ovu montazu sam dobio citajuci tekst Trofej-a, mislim da se zove Prolecni lov babuske, gde se opisuje lov weglerom na stajacoj vodi gde je otezanje odmah ispod weglera, a dole slobodan predvez nekih 80cm. Probajte,bistro :thumbup:
Odg: Plovkaroški sistemi By: laki22 Date: 14 Februar 2017, 23:35:33
Ja uvek tako pecam kad pecam weglerom. Klasicna Engleska montaza bez konektora, virblica i ostalih zapetljancija. Jako osetljiva  montaza, ali treba paziti zbog mrsenja, to je tacno.
Odg: Plovkaroški sistemi By: sasabosko Date: 15 Februar 2017, 00:55:14
Ma ja sam pecao tim sistemom i na voznju,sto se mene tice bolje sam prolazio,jer se onda sistem prirodnije krece, pogotovu kod tezih gramaza plovaka.Ne znam kako vi,ja koristim plovke sa antenom,bozur i gore i dole,ne provlacim najlon kroz plovak, a ova valjkasta olova pomeram do zice na plovku kad god menjam dubinu.Na taj nacin dobijem prirodnije kretanje sistema,manje mrsenje ,manje kaci po dnu nego kad su sva olova dole,i riba oseca manji otpor pri uzimanju.Nisam neki plovkaros, pecam na plovak samo kad mi trebaju kederi ili je lovostaj na grabljivice,prekracujem vreme uz dubinke,al dok sam pecao bilo je ulova.Interesantna stvar,ucio sam od jednog starijeg plovkarosa,koji celi zivot peca na plovak i uglavnom se drzi klasike,volim da vrsim razne experimente i posle jedne godine, hranimo isto mesto,pecamo istom duzinom stapova,on ima 3-.4 udarca ja 10-tak i tako danima,a isusan lik ,stariji od mog oca i kuca mu je na 50m od vode :thumbup:
Odg: Plovkaroški sistemi By: lider Date: 15 Februar 2017, 08:38:49
Da prenesem malo takmičarskih iskustava. Ideš na nepoznatu vodu i svaki gram ti je bitan. Svaki promašaj je poguban, a svako spadanje ti možda odnosi titulu. Plovak ma koje gramaže se opterećuje i testira sa mamcem. Viri iznad vode tek toloko da  možeš da ga uočiš. Za bolonjeze ide sistem : plovak, osnovna struna ,vrtilica, struna 0,30 dužine pola metra na kojoj je klizna suza olovo (takozvani bič) potom vrtilica i tanak predvez na kome je jedna ili dve sačmice takozvana putila. Predvez može biti metar ili 20 cm, a putilo tik do udice ili mnogo dalje. Ovako uravnotežen sistem detektuje i namigivanje ribe. Nema mršenja i uvrtanja strune. Teško je navodi nešto ovako napraviti zato nosim kutiju punu sistema, plovak 1, 2, 3.........10, grama, za vetar , kišu, oblačno, sunčano....Posvećenost daje rezultate ! Suza olovo klizno se koristi da bi mamac došao odmah na željenu dubimu i ušao u zonu hranjenja. Na dnu je samo putilo ili udica.