Vukovi sa DUNAVA Meteo
Pages: 1
Boja Dunava By: r-t Date: 30 Mart 2011, 12:23:43
Svako proljeće Dunav poprimi smeđkastu boju. Na dnu se stvori nekakav talog boje između smeđe i crvenkaste, nešto kao hrđa. Neki kažu to je od tanina, neki voda se "okreće", a neki da je to od algi. Meni djeluje da bi stvarno moglo biti da nekakve alge uslijed porasta temperature odumru i padnu na dno. To traje nekih 15-20 dana i definitivno dok je voda takva od pecanja nema ništa, sve dok se s porastom dno ne očisti. Kažu da riba u to vrijeme pati-boluje!
Zna li netko o čemu se radi? Imate li još kakvih zapažanja vezano za boju Dunava i uspjeh u ribolovu.
Odg: Boja Dunava By: TopMix Date: 30 Mart 2011, 20:40:55
Vec smo to komentarisali negde na forumu, pa da ponovimo. Najverovatnije se radi o tome da kad voda dostigne 4 stepena, gornji hladniji i tezi sloj pada dole, a nesto toplija voda sa dna ide gore. Tako dolazi do mesanja i tzv.prevrtanja vode usled cega se pokrenu i sa dna podignu proslogodisnje alge u raspadanju i ofarbaju vodu. Bilo je toga i ove godine na Dunavu nekoliko dana, sve do poslednjeg porasta. Sad je voda sasvim ok. Ne znam da li se to desava na svim vodama, a jos manje znam zasto se to desava bas kad voda dodje na 4 stepena  :huh: Hidrolozi i ihtiolozi bi to trebali bolje da znaju.  
Odg: Boja Dunava By: BORKO.hr Date: 31 Mart 2011, 02:00:16
Kada voda dostigne 4 stupnja, to se naziva "anomalijom vode", a ona postaje najgušća, odnosno, ima najveću masu u istom volumenu....(fizikalne osobine vode)..kako se to manifestira u prirodi, ne znam točno, ali očito ta "teža" voda od 4 stupnja, pada na dno, pa se voda, kako kažete - "okreće"..
Odg: Boja Dunava By: r-t Date: 31 Mart 2011, 08:38:32
Hvala. Zvuči logično. To bi se onda trebalo desiti barem dva puta godišnje, odnosno u proljeće kada se voda zagrije na 4 stupnja i zimi kada se ohladi na 4 stupnja.
Odg: Boja Dunava By: KOSAVA Date: 31 Mart 2011, 11:27:36
Vec smo to komentarisali negde na forumu, pa da ponovimo. Najverovatnije se radi o tome da kad voda dostigne 4 stepena, gornji hladniji i tezi sloj pada dole, a nesto toplija voda sa dna ide gore. Tako dolazi do mesanja i tzv.prevrtanja vode usled cega se pokrenu i sa dna podignu proslogodisnje alge u raspadanju i ofarbaju vodu. Bilo je toga i ove godine na Dunavu nekoliko dana, sve do poslednjeg porasta. Sad je voda sasvim ok. Ne znam da li se to desava na svim vodama, a jos manje znam zasto se to desava bas kad voda dodje na 4 stepena  :huh: Hidrolozi i ihtiolozi bi to trebali bolje da znaju. 

Potpuno se slazem sa tom tvojom teorijom , prema tome nemaam ni sta da dodam, osim da je to i na Tisi prisutna pojava pogotovo u gornjem delu i to je ta voda koja upravo stize sada ovih dana. :thumbup: smiley033
Odg: Boja Dunava By: baracuda Date: 07 April 2011, 13:08:30
Hvala. Zvuči logično. To bi se onda trebalo desiti barem dva puta godišnje, odnosno u proljeće kada se voda zagrije na 4 stupnja i zimi kada se ohladi na 4 stupnja.
Tacno tako, postoji i jesenje "prevrtanje" vode. Kod nas postoji verovanje da se to dogadja 19. avgusta na praznik Preobrazenje Gospodnje. Da li je to bas tad ili koji dan pre ili posle ne znam ali prevrtanje definitivno postoji.
Odg: Boja Dunava By: TopMix Date: 07 April 2011, 13:50:52
Tesko da ce na Preobrazenije voda biti 4 stepena.  :no:
Odg: Boja Dunava By: zankiki Date: 07 April 2011, 15:29:54
evo još jedne teorije za razmišljanje... kad se tope snegovi, sve planinske reke nabujaju... one koje su inače duboke 10-20cm i bistre, sad imaju pola metra, a i braon su boje jer spiraju zemlju, ko je boravio po planinskim predelima zna o čemu pričam...

kada se sve te reke i rečice uliju u dunav onda i on promeni boju..