Bela riba na sosu od paradaJza By: Barjak Date: 05 Januar 2011, 13:13:22
Potrebno • 600 g filea bele ribe
• 800 g pelati paradaJza
• 1 limun
• 1 glavica luka
• 100 ml belog vina
• 1 grančica ruzmarina
• 1 lovorov list
• 1 kašičica origana
• ekstra devičansko maslinovo ulje
• brašno
• so i biber
PripremaFile bele ribe očistimo od kostiJu i prerežemo po dužini. Začinimo solju i biberom, stavimo u činiJu, pokapamo sokom od limuna i ostavimo da odstoJe 30-ak minuta. Marinirane filee ocedimo, uvaljamo u brašno, otresemo i stavimo pržiti u tiganju, na vrućem maslinovom ulju, sa svake strane 3-4 minuta. Zatim filee izvadimo na stranu, au tiganj na masnoću od prženja dodamo seckani luk, malo ga posolimo i na laganoJ vatri pržimo dok malo ne omekša. Potom uliJemo belo vino i kuvamo dok na pola ne redukuJe. Zatim dodamo pelati paradaJz, te Je malo rasporedimo i izgnječimo. Odmah potom dodamo lovorov list, grančicu ruzmarina, prema potrebi začinimo sa malo soli i bibera i na laganoJ vatri kuvati 4-5 minuta. Zatim u umak vratimo pržene filee ribe i sve zaJedno kuvamo Još 10-ak minuta. Na tanjure stavimo gotove filee, dodamo sos od paradaJza, sve zaJedno posipamo sa malo origana i poslužimo.