Odg: Aminokiseline By: Trigga Date: 28 April 2018, 21:52:04
Po onome sto sam uspeo da pronadjem izgleda da nije tako
Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока
Odg: Aminokiseline By: djmisha77 Date: 29 April 2018, 23:58:47
Davno je to bilo kada sam ucio u gimnaziji ali koliko se secam i ako nauka nije nesto novo otkrila na 42 stepena pocinje raspad proteina na proste lance ili peptide, sa 44 stepena covek umire. Sami kristali izolovanih AK se tope na vecoj temperaturi, negde od 160 stepeni koliko se secam. Ali ti lanci AK na 50 stepeni nisu upotrebljivi i organizam ne moze da ih koristi. Aj podeli sa nama to sto si nasao (samo da nije Wiki jer tu pise i kurta i murta) a ja cu se u medjuvremenu raspitati kod hemicara.
Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
Odg: Aminokiseline By: Trigga Date: 30 April 2018, 05:08:00
Rec je o aminokiselinama Miso ne o proteinima a najmanje o razlaganju proteina na peptidne veze,protein se razlaze na peptidne veze pa se tek onda dolazi do aminokiseline
Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока
Odg: Aminokiseline By: Hunor Date: 30 April 2018, 10:59:35
Poštovane Kolege. Kratko objašnjenje za razgradnju proteina do aminokiselina (AA). U laboratorijskim uslovima je potrebno 24h i temperatura od 110C, u 0,1M HCl (sona kiselina) da bi se odigrao razgradnja (hidroliza) proteina do aminokiselina. Ako želite skratiti vreme razgradnje, potrebno je temperatura od 165C i 3h. Samo grejanjem bez kiselina (ili bez enzima) nećete moći razgraditi proteine do aminokiselina - jedino da ih denaturišete.
Odg: Aminokiseline By: djmisha77 Date: 30 April 2018, 12:28:43
Hunor, nije o tome rec vec ako imamo izdvojene AA ili po Srpskom AK, da li su one termostabilne i do koliko stepeni.
Trigo, kao sto napisah, proteini se razlazu na peptide vec od 50 stepeni, secanje koliko me sluzi AK se razlazu na 160 stepeni i tada nisu upotrebljive. Moguce da gresim...

Odg: Aminokiseline By: Trigga Date: 01 Maj 2018, 18:05:34
Do sada sam smatrao kao i vecina da su AK termolabilne,sada vec sumnjam u tu teoriju...Miso u pitanju je vise seminarskih radova koje sam dobio na citanje od prijatelja koji je polagao ispit za licencu fitnes instruktora,odatle(i jos ponegde) su izvori informacija...
Ako je tacka raspada AK na 50c znaci da bi npr kuvanjem jajeta izgubili sve vredne proteine(AK) u istom?
Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока
Odg: Aminokiseline By: Dva vuka Date: 01 Maj 2018, 22:27:51
Nisu sve AK jednako termolabilne . Kuvanjem jajeta izgubio si lizin , naprimer

Jaje je inače , najkompletnija namirnica na svetu ... sirovo , naravno

Odg: Aminokiseline By: Vlada_33_ Date: 16 Januar 2024, 19:25:35
Dosta nije pisano nista na temu pa reko da osvezim. Dosta sam naucio oko potrebe proteina i amino kiselina u ishrani sarana al sam se zapitao koje su mu potrebe za kreatinom i kako bi uticalo dodavanje istog u spod mix ili pri izradi boila.
Odg: Aminokiseline By: Mecka Date: 16 Januar 2024, 22:47:49
Citat: Vlada_33_ poslato 16 Januar 2024, 19:25:35....Dosta sam naucio oko potrebe proteina i amino kiselina u ishrani sarana....
I šta si naučijo ako nije tajna
Lp
Odg: Aminokiseline By: Vlada_33_ Date: 17 Januar 2024, 19:40:10
Pa svasta, koje AK se nalze u kojoj hrani, i kojim kolicinama su potrebne u ishranu sarana itd. Ako te ne mrzi procitaj sta je sve pisano, ima sukubljavanja misljenja ali generalno dosta korisnih informacija koje ne mogu skoditi. Al opet cu postaviti pitanje cisto da se ne izgubi fokus oko potrebe KREATINA kod sarana i kako bi njegovo dodavanje u hranu i mamce imalo rezultata.
Odg: Aminokiseline By: Nadla Date: 09 Jun 2025, 12:29:18
Domaći fish/liver amino liquid.