Vukovi sa DUNAVA Meteo
Pages: 123
Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: Sp1tF1re Date: 19 Novembar 2010, 08:13:54
Sve vise na forumu primecujem dosta tekstova vukova koji se sa vode vracaju bez ulova, cast pojedincima. Juce u jutarnjem programu primetim diskusiju o uticaju zemljotresa na ponasanje ribe i zalbe alasa kako su im od zemljotresa u Kraljevu i ovih stalnih dodatnih smirivanja tla mreze praznije, ne upecaju kako se jedan zali ni 2-3 kg ribe po izlasku. Spominjano je i neko 6 culo koje samo riba ima gde predoseti opasnost i bezi u sklonista dubljeg priobalja, rupe, granje, trave i sl.
Zna li neko nesto vise o ovom fenomenu.  smiley033
Odg: Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: tićo Date: 19 Novembar 2010, 09:59:13
Ja sam isto jutros čuo na jutarnjem programu o ovom uticaju zemljotresa na ribe, nema sumnje da zemljotres ima uticaja na ponašanje riba kao i na većinu životinja samo u kom procentu  :huh:
Odg: Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: TopMix Date: 19 Novembar 2010, 10:13:50
Ribe su cudo i nikad se ne moze sa 100% tacnosti utvrditi njihovo ponasanje pod raznim uticajima.
Bas onih dana kad je drmalo Kraljevo, bio sam na Tisi i u momentu kad sam posmatrao sonar, sva riba je bila negde na sredini reke i to u gornjoj polovini. E da l je to zbog zemljotresa ili zbog neceg drugog, ja ne bi znao da odgovorim. Sledecih dana, dok se tlo jos uvek smirivalo, riba se vratila na svoje uobicajene pozicije, blize dnu i oko prepreka, ali krupan saran se nije javljao na udicu...Prosle subote, u svanuce, da l se tlo smirilo, il se riba navikla, ne znam, ali sva je bila na povrsini, kuvalo je na sve strane i to zato sto je voda bila u znatnom porastu...
Odg: Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: Sp1tF1re Date: 19 Novembar 2010, 14:31:55
Juce je recimo o5 drmalo i to 2x ona to mora osetiti,i verovatno predoseca te promene


Odg: Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: rajko tehnium Date: 19 Novembar 2010, 21:04:41
Davno,pre 20-tak godina, bio sam na godišnjem odmoru u Kladovu kada je bio zemljotres u Italiji i tada su mi se stari alasi sa Dunava žalili kako je tih dana riba jako slabo radila na Dunavu.Oni su mi pričali kako riba oseti i najmanje vibracije tla-koje ni jedan seizmički aparat ne može da registruje,mnogo pre glavnog udara..Tada,pričali su mi oni,kod riba do punog izražaja dolazi njihova prva životna potreba a to je njihova sigurnost koja u drugi plan stavlja sve ostale njihove životne potrebe npr.potrebu za hranjenjem,i one se se upravo tako i ponašaju.Normalnom životu vraćaju se 3-5 dana po potpunom smirivanju tla.E,sada koliko je to istina bilo bi veoma interesantno da nam kažu svi oni koju bolje i više prate život i ishranu riba(npr.ihtiolozi i svi ostali).
Pozdrav i hvala!
Odg: Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: TopMix Date: 19 Novembar 2010, 21:32:50
Bilo bi zanimljivo da negde iskopamo detaljnije podatke o seizmickim aktivnostima kod nas i u okolinim zemljama, nesto kao dnevni izvestaji o vodostanju ili mesecevim menama, znaci, kog dana, u koliko sati, koja jacina, tacna lokacija... pa onda sve to uporedjivati sa nasim uspesima ili neuspesima u ribolovu. Ko zna koliko ima tih sitnih zemljotresa koje ljudi i ne osete i o kojima se ne izvestava u sredstvima informisanja, a ribe ih registruju. Koliko oni dugo traju, kako uticu na ribu, koliko vremena treba ribama da se vrate u normalu...? Milion pitanja, a  mi smo tek zagrebali ispod povrsine... 
Odg: Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: Vladimir Date: 20 Novembar 2010, 01:34:30
Bojim se da bi teško mogli da istražimo tako nešto, za to je potrebna ozbiljna naučna ekipa a nisam siguran ni tad da bi bilo uspeha. Pre svega ne znamo kako riba razmišlja, zašto se hrani u nekom vremenskom periodu a nekad ne, da li postoje prirodni faktori koji utiču na njenu ishranu i aktivnost (vodostaj,kiša, sneg, sunce, vazdušni pritisak, temperatura vode...)i koliko oni stvarno utiču, pa kad sve to prostudiramo onda bi nam trebali redovni seizmički izveštaji, jer ima mnogo zemljotresa slabog intenziteta koje jedva registruju seizmološki uređaji koje bi upoređivali sa rezultatima mnogih ribolovaca... A čemu sve to, kad bi ustanovili kad riba radi i u kakvim uslovima svi bi odlazili samo određenim danima i ribolov više ne bi imao nikakvu draž. Što se mene tiče, na vodu kad god se može, a ribi prepuštam izbor da li će da jede ili neće.
Odg: Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: Makedonac Date: 20 Novembar 2010, 01:45:46
 :cheesy: Bojim sa ja da ako produzimo sa ovom temom , cemo poceti kupovati i seizmografe  :lol: :lol:
Zna li neko posto je jedan  :eek:
Odg: Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: Vladimir Date: 20 Novembar 2010, 01:48:38
Ćuti Keltane, dosetiće se dušmani pa će početi da prave mini seizmografe za pecaroše,a onda je kraj, pobiće nas žene, devojke, familija...  :lol:
Odg: Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: OLOVO Date: 20 Novembar 2010, 01:54:27
a tako se i ovde zale da nista ne moze u mrezu da im udje jer rade konvencionalno i nista ne menjaju u mrezarenju , ,.
Nema riba noge pa ce istrchati napolje iz vode , samo se preusmeri , pokrene , zabije gde je nikada ne bi ocekivao..
bla , bla,blaaaaa
Odg: Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: Ivanb87 Date: 30 Oktobar 2016, 19:08:27
Imali smo par zemljotresa u poslednje vreme. Prvo je bio onaj jak u Italiji, pa opet serija slabijih na istom podrucju, pa zemljotres (doduse slabiji) u Hrvatskoj i danas ovaj jak potres u Italiji.
Nekako se potrefilo da sam bas na svaki dan zemljotresa isao na pecanje i nisam imao nista, ali ni ostale kolege oko mene, da li pecali sa obale ili sa camca, nezavisno od tehnike.
Ja sam danas varalicario stuku na primer.
Pitanje je, ako ste izlazili danas, kako ste prosli, jel bilo desavanja?
Odg: Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: PerfectAngler Date: 30 Oktobar 2016, 19:11:11
Dosao sad sa Vel.Morave niko nista,mrtvo
Odg: Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: Zmaj Strasni Date: 30 Oktobar 2016, 19:17:13
Samo jos dali da pored prognoze vremena i vodostaja moramo pratiti i izvestaje seizmolosnog zavoda :rolleyes:  Batalite zemljotrese i pecajte. Nikad necete saznati zasto taj dan kad niste nista upecali nije radila riba. Ima previse faktora koji mogu da uticu na to a nisu dovoljno istrazeni. Mozda joj smeta atmosferski pritisak, porast vode, zemljotres, temperatura vode, temperatura vazduha, mozda nece da uzima vas mamac, mozda nema ribe na tom potezu gde pecate...Previse stvari za lupanje glave.
Odg: Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: Ivanb87 Date: 30 Oktobar 2016, 19:21:41
Apsolutno si u pravu da moze biti milion stvari.
Doduse ovo je tema u vezi zemljotresa i mene zanima da li su danas kolege primetile cudno mrtvilo kao i ja (da se tako slikovito izrazim) i da li imali kakvih desavanja.
Par puta za redom mi se ovo desilo, kao sto sam i napisao u postu iznad..
Odg: Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe By: pkv-pecaroš Date: 30 Oktobar 2016, 19:24:19
 Prijatelji bili danas na Dunavu. Som 9 kila,smuđeva nekoliko od kojih najjači pet kilograma,ostalih par od tri pa do kilu i dva bajina. Blinkerisali na gumicu i glavinjare ako nekog zanima vrsta mamca.