Vukovi sa DUNAVA Štuka
Pages: 1234567891011121314151617181920
Odg: Varalica ili živi mamac? By: Tishinchina Date: 21 Novembar 2009, 18:34:56
Pozdrav, glas za pampur!
Svaka čast varaličarcima, probao sam, i stvarno to nije za mene, ne mogu da se opustim uživam u prirodi i odmorim kada bacam varalicu. Dobar je osecaj kada vam pred samo izvlacenje varalice iz vode udari štuja a štap vam skoro ispadne iz ruke ali meni ništa ne može da zameni ples plovka po površini i njegovo potapanje, zatim kontra pa zvuk dok mašinica driluje...

Što se tiče nošenja ribe kući stvarno ne vidim u čemu je problem poneti ono što će se i pojesti. Svi sportski ribolovci kada bi nosili svu upecanu (u toku jedne godine) ribu kući tri puta bi manju ˝štetu˝ napravili nego što alasi (privredni ribolovci) naprave za dva meseca.

Pre par godina prisustvovao sam izvlačenju mreže jednog alasa, i nisam mogao da verujem 800 kg za pre podne, većinom bela riba. A mi pričamo o nekom vraćanju ribe i spašavanju ribljeg fonda! Kako pored privrednog ribolova? Raspitajte se samo koliko na mestima gde pecate ima alasa koji pokrivaju taj teren i sve će vam biti jasno. Slažem se ja da oni ljudi žive od ribolova i ne zameram im jer im to država dozvoljava, ali sve dok se privredni ribolov ne bude kontrolisao i ograničio a kazne za krivolov pooštrile, svaka priča o očuvanju ribljeg fonda puštanjem ribe koju mi sportski ribolovci uhvatimo, je smešna i liči na borbu protiv vetrenjača.

A tu je i krivolov  :sad: !!!

P.S. ja sam i dalje Don Kihot i puštam sve što je ispod mere i što ne mogu istog dana da pojedem, ali to je samo kap u moru...
Odg: Varalica ili živi mamac? By: Vlada01 Date: 21 Novembar 2009, 20:24:59
Da ali evo jos zasto ne volem keder.Riba ga obicno jako zguta veoma cesto cak i previse.Mislim da nema tu vracanja.A da ne mogu ribolovci kederasi i varalicari unistiti vodu tu se grdno varate.Imam jednu preporuku skinite ovde trofej veb izdanje br 3 ima jedan lep tekst bas o kederu i varalicarima http://www.trofej.info/
Odg: Varalica ili živi mamac? By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 21 Novembar 2009, 21:32:42
Danas bio na pecanju išao na živog kedera nažalost nisam uspio izvuć ni jednu ribu a imao sam ogromnu štuku  i to na velikog šnajdera dok  sam se snašao počeo vući i desilo se ono čega sam se i bojao pregrizla je najlon kao konac eto zato vjerujem živom kederu čar je drugačija neko kod onih limova kojekakvih šarenih gumica
Odg: Varalica ili živi mamac? By: Vlada01 Date: 21 Novembar 2009, 21:59:57
Super i sad ce crci 99%.Super je keder  smiley001 smiley003 :help: :help: :help: :help:
Odg: Varalica ili živi mamac? By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 21 Novembar 2009, 22:04:46
tebi se to nije nikad desilo vidim   :veryangry: pecaš smuđa a dođe ti ogromna štuketina koja bi i vrh štapa pregrizla jedino varalicu nebi   :rlol:
Odg: Varalica ili živi mamac? By: na kanalu Date: 22 Novembar 2009, 10:16:11
evo vidim pre par dana izvadio covek na pampur stuku sa varalicom u ustima  :cheesy: u 99% slucajeva meni se stuka zakacila u samom cosku usta,nikad,bas nikad mi nije progutala udicu tako da se manite price o gutanju na pampur,desava se i to ponekad ali se naravno desava i to da kao meni,posto ponekad pecam na leptira gloca od 30 cm proguta meppsa 4 do grla i onda bez operacije i uginuca gloce ne ide  :embarassed: i sta hoces da kazes vlado da stuja nikad ne proguta varalicu,da ne moras da joj iskidas usta i grlo da bi je iscupao varaju,i onda je takvu pustis u vodu?pa bar ce biti hrana za druge jer joj spasa nema...i mi i vi pecamo na udice,riba se povredjuje i to je to,svako od nas uziva u svom vidu ribolova i ako ima malo savesti i odgovornosti tako se i ponasa na vodi.super se osecam kad pecam na pampur,tu akciju plovka volim najvise i varalicari mi uopste ne smetaju,ali ne prihvatam tvoje argumente protiv pampura jer naprosto ne stoje,ne piju vodu...chucky je isto lepo napisao njegov post i objasnio neke stvari...
Odg: Varalica ili živi mamac? By: Vlada01 Date: 22 Novembar 2009, 17:53:45
Ja koristim velike voblere a imam i otvarac za usta pa fino duga kljesta tako da je vracam 99% ne povredjenu.Mozda bih se desaval da bacam leptire velicine 2 ali ne koristim maleno nista za stuju.Jos mi nikad nije stuja progutala preduboko orginal 18cm ili invizbl najveci a da ne pricam o super ratlin rogue i da ne nabrajam jos.Ja ciljno lovim krupnu stuku tako da male varke gledam kao nesto bezvezno i nepotrebno.I da odgovorim panonskom mornaru kod mene nema smudjatako da se ne desava kidanje strune.
Odg: Varalica ili živi mamac? By: budens72 Date: 23 Novembar 2009, 08:27:38
Ma o čemo mi ovde pričamo ljudi  :huh: :eek: :huh:

...mučenje kedera... A kad upecaš ribu na varalicu i privlačiš je prema obali,a ona se otima boreći se za život...to nije mučenje  :huh: :huh: nego je mučenje okačen keder na udici... ma daj bre... kakve su to priče  :huh: :eek: :huh:
Odg: Varalica ili živi mamac? By: Bigash Date: 23 Novembar 2009, 08:33:18
To sto mu je pregrizla nema veze s kederom niti njegovom velicinom, problem je sto nije imao SAJLICU  :takoje:

A konstatacija da cesce proguta pri lovu kederom takodje ne stoji , kod nas je problem u velicini kedera, ako se lovi babuskicama od 5cm naravno da ce krupna stuka lako progutati, ali isto kao sto ti koristis velike voblere, postoje i VELIKI kederi  :wink:
Okaci primerenog kedera velicini stuke koju mislis loviti i nema nikakvih problema sa gutanjem to garantujem!
Naravno da se podrazumeva da kontra ide brzo nakon potapanja pampura, a ne nakon pola sahata!
IMa na netu masa snimaka iz EU dje se love goleme stuketine na kedere dje nijedna nije ubijena niti unakazena  :bye:
Odg: Varalica ili živi mamac? By: Zmaj Strasni Date: 23 Novembar 2009, 12:38:15
Meni se nikad nije desilo na pampur da mi stuka pregrize najlon, jer imam sajlu...
Odg: Varalica ili živi mamac? By: dushann Date: 23 Novembar 2009, 13:28:15
Da ali kad ideš na "opreznog" smudja ako okačiš sajlu nećeš ga ni upecati :no: šanse su manje 50% :takoje: al eto naidje štuja i nema ni smudja ni štuje  :rlol: a naravno ni kedera što je bio.
Odg: Varalica ili živi mamac? By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 23 Novembar 2009, 16:11:45
Bigaš pecao sam na velike šnajdere i deverike veće od dlana i ganjao sam smuđa a ne štuku a što je ona prijehala tu je niš nemrem i ne ne pampur nego na dubunku odnosno senk  a što će crknut pa možda i neće zaš  bi uginula štuka ima toliku jaku kiselinu da za dva dana provari ogromnog kedera tako možda i udica završi udica je jednokraka tanka samo malo veća šta god da joj se desi desiće  :cheesy:
Odg: Varalica ili živi mamac? By: Vlada01 Date: 23 Novembar 2009, 20:58:07
Ako nije u skrgama izbacice je.Jedan slikovit primer je recimo najveca mladica od Vuke koja je imala preko 30kg i vazi za do sada najvecu ne samo u Drini je na sebi imala 11 oziljaka od udica.Sve su rane bile ciste i lepo zarastle.Koliko je ona puta udarala i kidala saamo je ona znala.Ali tajnu je odnela sa sobom.
Odg: Varalica ili živi mamac? By: STUKOLOVAC Date: 01 Decembar 2009, 16:18:42
ako joj iz bilo kog razloga ostane udica zabodena u celjusti stuka se cese o podvodne panjeve i sl. dok je ne izbaci  :takoje: :takoje: :takoje:
ne brinite,priroda se pobrinula za sve,nase je samo da pecamo  smiley001
Odg: Varalica ili živi mamac? By: Acika Date: 04 Januar 2010, 14:54:34
Po meni, kad stuka radi na kedere uzece i varalicu,samo treba biti uporan i menjati ih(po mogucnosti).
Preferiram varalice i mislim da je to najatraktivniji nacin lova stuke kao i ostalih grabljivica(sto ne znaci da povremeno ne treba probati na kedera,zivog ili mrtvog).