Vukovi sa DUNAVA Meteo
Pages: 123
Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: rajko tehnium Date: 24 Septembar 2010, 20:07:14
Bilo bi zanimljivo da naši ribolovci iznesu svoja iskustva kako određeni vremenski uslovi: vetar,
kiša, sneg, sunce, magla, vazdušni pritisak, itd... utiču na rezultate u ribolovu.
Strani specijalizovani ribolovački časopisi puni su tih iskustava i svake godine se dopunjuju novim saznanjima.
Iznošenjem domaćih iskustava mogli bismo videti da li ima nekih odstupanja po tim elementima za koje bismo mogli reći da su karakteristika naših prostora.

Odg: Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: maverick Date: 24 Septembar 2010, 21:28:09
vodjene dnevnika uveliko doprinosi tome da se kroz vrijeme izvuku neki zakljuci...na odredjenim vodostajima idem na odredjena mjesta..u porastu idem na neka druga...ali mislim da ti nitko ovako nemoze napamet reci sta je najbolje za tvoju vodu...svoju vodu moras pratiti sam i uciti sve o njoj...slusati vecerima sta se dogadja, svaki zubor preko grane ili kamena...treba vremena da se to poslozi na svoje mjesto.....
dosra ribolovaca kaze kako danas nisam ulovio ribu..a ne pita se zasto je neki dan uopce ulovio i pamti tad pojedinosti vezane za meteo uvjete
Odg: Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: orka Date: 25 Septembar 2010, 11:59:20
ima jedan faktor,jako bitan,a rajko ga nije naveo,a malo ribolovaca na to obraca paznju,a to je temperatura vode.plicaci se brze greju,ali se i brze hlade,a to su mesta do 2-3m dubine(uslovno receno),dubine se sporije greju,ali se i sporije hlade.vecina riba su najaktivnije u ishrani kada je temperatura vode od 15-23,24 stepena,naravno postoje izuzeci.ispod i preko toga se znatno smanjuje aktivnost vecine vrsta.
s proleca forsiram plicake,a s jesini i zimi vece dubine.leti je riba uglavnom u dubini preko dana,kada su velike vrucine,i visoka temperatura vode,dok nocu izlazi na plicake,u potrazi za hranom.
od ostalih parametara,koji su dosta relativni,dobar preduslov je stabilan pritisak u granicama normale,i vetar zapadni i jugozapadni,po kojima se u proseku ostavaruju najbolji ulovi.kada je voda ko staklo ,bez vetra,bude raznih situacija,i ovako i onako,ali se dosta puta desi da vetar i talasi pokrenu ribu.u svakom slucaju vaznost meteo uslova je bitna,ali je rad ribe usko povezan i sa drugim faktorima,koje odredjuje sama specificnost doticne nam vode.
Odg: Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: Cope021 Date: 25 Septembar 2010, 13:18:02
Juče pun mesec kao tepsija.Košava se na trenutak smirila i bilo je moguće vvarati na mestu gde sam proteklih dana imao po dva tri smuđa na trvistere.I kolege koje su pecale pored mene su imale ulova.Sinoć ni da pipne.Niko ništa ??!!??
Odg: Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: ellesar Date: 25 Septembar 2010, 15:37:03
Najvise volim kad na miran dan malo zaduva vetar,pa namreska vodu blago.
Zasto?Svetlost najbolje prolazi kroz vodu kad je ova mirna,ovi mali talasici maltene potpuno odseku svaku svetlost i voda je u nekom stanju kao i uvece cim zadje sunce. Odlicno za varalicare,bucov poludi,a generalno sva riba pocne bolje da grize.

Odg: Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: TopMix Date: 26 Septembar 2010, 22:24:56
Vremenske uslove ne bih nikad posmatrao odvojeno od hidroloskih faktora, plus meseceve mene, pa godisnja doba... Kazu da i najslabiji zemljotres utice na ponasanje ribe.
 Tu su karte jako izmesane i pecaros mora imati razvijenu moc zapazanja. Dakle, biti na vodi sto cesce i svaki put registrovati odredjene parametre i to uporedjivati sa dobrim ili losim ribolovom. Bar u ovo doba kompjutera to nije problem, imamo razne sajtove o vodostajima i temperaturama vode, zatim svakodnevne meteoroloske sajtove sa vremenskim prognozama... I naravno, nekoliko godina voditi dnevnik, bar dok neke stvari ne predju u rutinu.
U svakom slucaju, na vodu treba ici i kad nam se cini da uslovi i nisu bas najpovoljniji. Ko zna zasto je to dobro...
Odg: Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: ellesar Date: 26 Septembar 2010, 22:58:41
Evo recimo danas :takoje:
Riba je razbijala :tongue:
Odg: Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: zex.raseta Date: 27 Septembar 2010, 09:35:35
ellesar u pravu si.pre neki dan sam bio na vodi i ujutru je voda bila kao staklo.pecao sam na fider.slabo.posle 2 sata je dunuo vetrić i namreškao vodu.kao po komandi svako bacanje babuška.možda je i posle intenzivne prihrane istog mesta počela da radi.još sam u rebusu. :huh:
Odg: Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: Makedonac Date: 27 Septembar 2010, 12:36:48
Kladim se u bure piva da ce ovih nekoliko dana pasti veci som   :cheesy:  :takoje:
Odg: Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: maverick Date: 13 Oktobar 2010, 00:42:20
i bio si u pravu..onaj josipov od 34 kile...a kako si dosao do toga zakljucka
Odg: Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: Vladimir Date: 13 Oktobar 2010, 00:48:14
Ne znam kakva su vaša iskustva, al ja izbegavam da pecam po jakom vetru, em je gadno do zla boga em nikad ništa nisam uvatio.
Odg: Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: Makedonac Date: 13 Oktobar 2010, 01:06:54
i bio si u pravu..onaj josipov od 34 kile...a kako si dosao do toga zakljucka
Tu negde pada jedan verski praznik....''krstovden'' kod nas ga zovu.nema godina od kada pamtim da ne padnu veci somovi oko tog datuma.I kod mene bili tri komada dobrih,za koje sam cuo. smiley033
Svako ko lovi soma oko tog datuma je na vodi kod mene,osim ja naravno  :veryangry:
Odg: Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: TopMix Date: 04 Januar 2011, 10:35:23
Silo, ako moze malo detaljnije opisi kako uticu meseceve mene i oscilacije vazd.pritiska na lov smudja, tvoja iskustva sa Rajne..
A sto se tice reka, Dunav je Dunav, Rajna je Rajna, takve su kakve su, ali fakat je, da ne ulazimo u razloge, da za ulov kapitalnog smudja na Dunavu treba daleko vise umeca
Odg: Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: silo78 Date: 04 Januar 2011, 15:56:06
pa naravno da treba kad su majstori pobili sto se moglo pobit.svaka reka ima svoj faktor,uticaj,na kojoj je nadmorskoj visini.....o tome moze da pricamo kao o onome ko je stariji kokoska ili jaje :lol:za razliku od dunava reina je planinska reka, hladnija od dunava,i mnogo bistra i tako da se nemoze uporedjivati tako neke stvari kao naprimer morava i dunav ili sava sve su to teska pitanja na koje neverujem da neko zna odgovor :question:naravno ribe ima svuda samo treba po meni znati gde se ta riba zadrzava u toku godine i krece.evo podledaj ovo od danas -7C Astace smudj na oko 2m dubine eto to sam bas jutros zabelezio foto aparatom.mozda nije bas najbolje ali prepoznaces ga po ocima od blica.
Odg: Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova By: TopMix Date: 04 Januar 2011, 16:07:45
Silo, ajd da ja kao laik ne bi nagadjao, sta je nateralo smudja da na -7 vazduha dodje na 2m dubine?