Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda

Započeo pikeman, 12 Maj 2009, 17:52:21

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Olovo

daj Boze I vodeni dushe da osvane i to jutro .....!!!!!!!!


Odo krečit šljive.

rogy30

26/01 održati će se seminar u Novom Sadu

Teme
-Tumačenje novog zakona i kako ga primenjivati.
-Za sve goste pripremljen materijal o zakonu i ostalim podzakonskim aktima.
-Konzultacije i objašnjenja o kaznama u novom zakonu.
-Vaša pitanja

http://pecarosi.com/
Za sve informacije
062/851-9555
Igor

Pogledajte i ako želite pridružite se na forumu Ministarstva

http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Izdavanje ... ontent.htm

http://www.ekoplan.gov.rs/srl/NOVI-ZAKO ... m-tema.htm

Ponovo izmene i dodavanja za dozvole!

pikeman

Nacrt zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja izradilo je Nacrt zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda.

Kako bi se svim zainteresovanim subjektima i potencijalnim korisnicima pružila mogućnost uvida i dostavljanja predloga, primedbi i sugestija na predloženi Nacrt zakona, sa sadržinom istog se možete upoznati putem linka.

Javna rasprava o predloženom Nacrtu zakona će otpočeti donošenjem i usvajanjem Programa javne rasprave i vodiće se i na okruglim stolovima, čije će vreme i mesto održavanja biti naknadno objavljeni.

Zainteresovane strane u procesu javne rasprave biće naknadno informisane o načinima komunikacije, dostavljanja primedbi, predloga i sugestija.


http://www.scribd.com/doc/175594804/Nacrt-zakona-o-zastiti-i-odrzivom-koriscenju-ribljeg-fonda#key1hgte198m8dfrgsdcnem


Nebo

Narode ribolovački, jel neko pročitao ovaj nacrt zakona. Pa tu nema ništa novo, šta je sa našim predlozima, opet korisnici voda na 5 godina, opet njihova ribolovačka služba, opet privredni ribolov.... :sad:
Umesto da se upravljanje ribolovnim područjem vrati pod okrilje države opet se javno dobro ustupa inima, za mizernu naknadu od prodatih dozvola, koja je čini mi se ista kao ranije. Ništa novo,
Ovo je sraman predlog zakona  :veryangry: Reagujmo dok još možemo, nemogu da verujem da niko ništa ne napiše o ovom nacrtu zakona, Pike ja stavio nacrt pre 3 dana, Ovo se krucijalno nas tiče  a mi razglabamo po forumu o piletini, prasetini, paprikašu, tenisu...

Dajte predloge, promene članova zakona... itd itd, dok neudje u proceduru
Ako nam je ovaj zakon potaman (većini), onda nek se izbriše moj post
Ko jamu drugom kopa ne čini proleće

Jeremija

Istina... Ja se kanim već 3 dana da pročitam... Valjda ću večeras...

Spojene poruke: 15 Oktobar 2013, 20:02:41

Evo ja počeo da čitam, pa naleteo na član 6. koji bi mogao da pomogne, ukoliko se sprovede, tj. ako uspemo da to izguramo. Ne zamerite što ću ovako, jedno po jedno, ne bih se svega setio, pre sat vremena sam došao sa posla, mnoooogo sam umoran.

Spojene poruke: 15 Oktobar 2013, 20:18:50

Čabar, sve je NEBO u pravu... Ne videh na pikemanovom linku za sajt ministrastva neki datum i način na koji se može uložiti prigovor...

Spojene poruke: 23 Oktobar 2013, 15:59:37

A zna li neko kada ćemo biti "naknadno informisani o načinima komunikacije, dostavljanja primedbi, predloga i sugestija."? Ja bih, ako dozvoljavaju administratori i moderatori, stavio link na našu temu Dozvole 2014. Ako ima iko pametan, počešaće se po glavi...  smiley033
Nou frks. Nou paniks.

Goci

Videh danas na sajtu Saveza...

http://www.ribolovci.org.rs/

OBAVEŠTENJE RIBOLOVNIM ORGANIZACIJAMA POVODOM NACRTA ZAKONA O ODRŽIVOM RAZVOJU RIBLJEG FONDA

Posle objavljenog Nacrta Zakona o održivom razvoju ribljeg fonda na sajtu Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Savez sportskih ribolovaca Srbije na svom sajtu je 13.10.2013 objavio taj Nacrt Zakona i zamolio sve ribolovne organizacije, pojedince, grupacije da nam se jave I daju svoje predloge povodom ovog nacrta zakona.

Posle velikog broja vaših poziva, pisama, mejlova, sastanaka sa predstavnicima mnogih Saveza i asocijacija, različitim grupama i grupama ribolovaca za bojkot dozvola, dogovorili smo se o ujedinjenjenim  zajedničkim aktivnostima svih nas u narednom periodu.

OBJAVLJUJEMO:

a.       JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA NEMA SVRHE. NACRT ZAKONA JE POGUBAN ZA RIBOLOVCE, RIBOLOVNE ORGANIZACIJE I SAVEZ. TVORCI OVOG ZAKONA NISU NI DO SADA ŽELELI DA PRIHVATE NAŠE PREDLOGE.

b.      ZBOG OVE SITUACIJE, PRINUĐENI SMO DA RADIKALIZUJEMO PROTEST I TRAŽIMO SMENE SVIH UČESNIKA U IZRADI ZAKONA I ODGOVORNIH LJUDI KOJI SU OVAJ NACRT ZAKONA ODOBRILI.

c.       JOŠ JEDNOM NAPISATI PISMO OD STRANE UPRAVNOG ODBORA MINISTRU DR MILANU BAČEVIĆU I TO NAJKASNIJE DO 24.10.2013.god.

d.      AKO SE POSLE TOGA NIŠTA NE PROMENI, NASTAVITI SA PROTESTIMA PREMA ZAJEDNIČKOM PLANU AKTIVNOSTISVIM RIBOLOVAČKIM ORGANIZACIJAMA SAVEZ SPORTSKIH RIBOLOVACA SRBIJE, SAVETUJE DA NIKAKO NE UČESTVUJU U JAVNIM RASPRAVAMA,KOJE ĆE MOŽDA NEKI SUBJEKTI ORGANIZOVATI.

SSRS

Podržavam!  :thumbup:

Jeremija

Ovo deluje kao dobar početak, e sad čega i kakav je nastavak - videćemo. Ima li neko od nas konkretnih iskustava sa ovim Savezom?  smiley033
Nou frks. Nou paniks.

Goci

Ja znam samo Boška predsednika Saveza i verujem mu. On je skroz OK lik, veoma upućen u problematiku, uvek kada sam ga video nosio je torbu sa 100o papira, zakonima, predlozima, naredbama... vidi se da se trudi da se nešto reši u sferi ribolova, ali je problem što državu ne zanima nijedan pametan predlog od strane ribolovaca... Da ih zanima ne bi napisali ovakav predlog zakona. Lepo smo im objasnili gde je glavni problem, i ladno su sve ignorisali, kao da si pričao zidovima prostorije.

Da je taj Boško bio u radnoj grupi koja piše zakon, a želeo je ali nije bilo šanse - vešto je uklonjen - već sada bismo imali 5x bolji zakon.

Je se malo iznervirao juče i seo da sam napišem predlog rešenja glavnih problema, mislim da ću bolje smisliti za 48 h nego ovi za 2 godine...

Jeremija

'Ajde Goci, puna podrška s moje strane, javi ako nešto može da se doprinese.  smiley033
Nou frks. Nou paniks.

Tishinchina

Upravo sam prelistao nacrt, ovo sve izgleda sasvim ok, kada bi svi radili svoj posao savesno i posteno. Sto je kod nas do sada bila retkost. Samo poostriti kontrolu ali prvo korisnika ribolovnih podrucja, privrednog ribolova pa tek onda rekreativaca. Jer "Riba od glave smrdi"!!!

Nebo

http://www.ribolovci.org.rs/index.php/24-dokumentacija/743-obavestenje-poslato-od-strane-ministarstva-prirodnih-resursa


OBAVEŠTENJE MINISTARSTVA - SEKTORA PRIRODNIH RESURSA

Poštovani,

Nacrt zakona za zaštitu i održivo korišćenje ribljeg fonda je potpuno otvoren i izložen javnosti da ga svojim konstruktivnim primedbama i predlozima menja.

Tokom perioda izrade ovog Nacrta zakona potpuno je bilo otvoreno i naše Ministarstvo. Dobili smo brojne dopise, mejlove, obavili veliki broj sastanaka sa svim akterima na koje se zakon odnosi: korisnicima ribarskih područja, upravljačima zaštićenih područja, privrednim ribarima, rekreativnim i sportskim ribolovcima, naučno-istraživačkim i stručnim institucijama, udruženjima i organizacijama ribolovaca i sportskih ribolovaca i drugim subjektima. Razmatrali smo zakonska rešenja susednih i drugih evropskih zemalja. Neka od tih rešenja smo uneli u Nacrt, druga smo prilagodili prilikama i situaciji u našoj zemlji.

Predlozi Saveza sportskih ribolovaca su prosleđeni svim članovima Radne grupe a predstavnici Saveza su imali nekoliko sastanaka u nadležnom Ministarstvu.

Veliki broj predloga koje smo dobili rezultat su suprotstavljenih interesa različitih grupa. Radna grupa za izradu Nacrta zakona je morala da nađe najbolju meru između onoga što kažu ,,nauka" i ,,pravo", da ih prilagodi svim grupama i prilikama u zemlji, sa jednim ciljem, da se zaštiti i održivo koristi riblji fond kao važan prirodni resurs. Jedini interes Radne grupe je bio da napravi najbolji mogući Zakon.

Objavljivanjem na sajtu Ministarstva Nacrt zakona je postao transparentan za sve interesne grupe i širu javnost.

Vama, kao Savezu sportskih ribolovaca Srbije, a time i brojnim ribolovnim organizacijama sa kojima ste u kontaktu, poslali smo poseban poziv. U sistemu zaštite i održivog korišćenja ribljeg fonda, ribolovci su veoma važna karika. I važeći zakon je prepoznao probleme sa kojima se sreću organizacije i udruženja ribolovaca i pokušalo da pomogne i nekim rešenjima koja nisu imala dobru zakonsku osnovu (članska karta, distribucija dozvola...). I u Nacrtu novog zakona neka od predloženih rešenja su doneta upravo po zahtevima i interesima velikog broja ribolovaca, iako i nauka i pravo kažu drugačije (jedinstvena dozvola).

Upućivanjem posebnog poziva Savezu za Javnu raspravu želeli smo da svoje mišljenje iznesete pred velikim auditorijumom i tamo odbranite svoje predloge. Nacrt zakona za zaštitu i održivo korišćenje ribljeg fonda je potpuno otvoren.

Imajući u vidu da ste ribolovci, ali i sportisti, pozivamo Vas da se uključite u Javnu raspravu jer je osnova sporta FAIR PLAY a naše Ministarstvo Vam to nudi.Pozdrav,

dr Sonja Gašić,

Načelnik Odeljenja za zaštitu i održivo korišćenje ribljeg fonda

Sa sajta SSRS  :bye: :bye: :bye:
Ko jamu drugom kopa ne čini proleće

damjan

Treba iskoristiti priliku da prestavnici sportskih-rekreativnih ribolovaca(ako ih ima pravih) iznesu svoje mišljenje u vezi ovog nakaradnog zakona. Ceo ovaj predlog zakona,kao i prošli je poguban po riblji fond i u mnogim stavkama nije dobar za rekreativni ribolov,ali ima tu i tamo po koja i dobra stavka.
Mislim da zakon treba pisati od početka a ne nadograđivati na već lošu osnovu.
Celokupan vid ribarstva i zaštite ribljeg fonda treba menjati.

Nebo

Apsolutno se slažem sa tobom Damjane. Ovo je samo trajna frizura na postojeći zakon. Pokušaj podilaženja svačijim interesima, a po najmanje nama.
Zakon je sistemski loš. Osnovne odredbe zakona treba menjati. Videćemo šta će reći SSRS, najavili su odgovor na ovaj dopis iz ministarstva uskoro...
Ko jamu drugom kopa ne čini proleće

Jeremija

Evo i odgovora -

http://www.scribd.com/doc/180299277/SSRS-saopstenje-23-10-2013-pdf#keykqbnkah4k3hqffdcp4o

Da vam kažem odmah, mnogo smo ljuti, e sad da vidimo koliko će to vredeti. Svakako, podržavam.
Nou frks. Nou paniks.

Nebo

Ovo ljutito saopštenje sa primesamo gorčine može biti na mestu u ovom trenutku, ali samo to, jer papir trpi sve

Očekujem od saveza predlog  konkretnih akcija po osnovu nacrta zakona  :takoje: Ako misle da dobiju neku podršku od nas ribolavaca
Ko jamu drugom kopa ne čini proleće

Teme sličnog naslova (10)