Ribočuvarska služba

Započeo darko_bogi, 09 Decembar 2009, 19:40:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

SundjerPecanje

Bojkot kupovine dozvola bi trebalo da bude povezan i sa tim da se onda i ne peca a ne necu iz protesta da dam novac za istu ali imam 100 izlazaka na vodu...
Bojkot kupovine dozvola ne bih samo uticao na one korisnike koji sluze za ukras vec i na one koji dobro rade svoj posao ili se bar trude koliko im mogucnosti dozvoljavaju.
Bojkot kupovine dozvola nece uticati na one koje masakriraju vode kao i obalu...
Meni je to dovoljno da je ne bojkotujem a sistem će se promeniti JEDNOG dana samo ja nemam vremena da cekam na to jer skoro nece sigurno.

alehandro

Nisam za bojkot, ja sam za objedinjenu dozvolu ali da uplatim onome kome ja želim, a ne da bude vezano za mesto stanovanja. Tako bi ovi koji gazduju kod mene dobili prc, a onima koji rade platio bih i više od tih 7500. Tako bi Oliver i ljudi koji stvarno brinu o vodi dobili i više sredstava za to što rade, pa bi tokom vremena mogli i da prošire teritoriju na kojoj gazduju. Računam da bi posle nekoliko godina mogli da dobiju na korišćenje i vode na kojima ja pecam, pa bi onda sve došlo na svoje. Bilo bi i ribe, bilo bi i sredstava za korisnika i da se zaposli još ljudi, nema više hoću-neću da vadim dozvolu, sve bi se dovelo u red.

Sent from my moto g(6) plus using Tapatalk


simpson_H

Citat: Šane sa Tise poslato 05 Mart 2020, 10:05:24

Trenutno...Kilogram mešanog mesa u restoranu košta 1000din!!! Mi se zalažemo da cena ostane 1000din, ali da nam se posluži dva kilograma mešanog, da nas služi ne jedan već dvojica konobara, da u sali bude toplije, da meso bude još kvalitetnije pored toga što ga ima više, da....Za istu cenu - ponavljam! I nije nam to dosta...Nego pojedemo mi ručak u lokalnoj čardi i onda kažemo vlasniku "izvini, ali 1000 neću uplatiti ovde, nego u mcDonalds-u"

Problem dozvole je što je ona jedinstvena! Jedinstvena dozvola ne daje mehanizam da podstiče još bolji rad dobrog korisnika a gasi lošeg, ne daje tržišnu utakmicu između korisnika, ne daje mogućnost učestvovanja u odluci o gazdovanju datom vodom....

Ako se žalimo na loš sistem gazdovanja, a znamo da je jedinstvena dozvola stožer tog lošeg sistema gazdovanja, ali nama se dopada što je dozvola jedinsvena jer nam to daje ličnu pogodnost i jeftinije pecanje, onda nas kritika sistema čini - licemerima!


Kakav drastican primer zamene teza!!!!!

Prvo, restoran mozes da biras od hiljade i hiljade ponudjenih. Skup, jeftin, sa obilnom porcijom ili malom, vrhunskom uslugom ili odvratnom... Ali je to tvoj izbor BRE!
Restorani su privatni, vode nisu i nece nikad biti jer su vode JAVNO dobro i tako treba da ostane.

Kako to postoji fit pass pa imas pristup u vise od 500 sportskih objekata po JEDINSTVENOJ ceni, i pazi majku mu niko se ne buni cak su vlasnici teretana prepoznali model JEDINSTVENE DOZVOLE kao izuzetan i rado mu prisli. A rec je i o minijaturnim teretanama sa 10 sprava i o velelepnim modernim, savremeno opremljenim, pa biras gde ces po jedinstvenoj ceni. Ponavljam, rec je o privatnim objektima pa funkcionise jedna cena.

Dakle, nije pogresna jedinstvena cena za sve vode, pogresno je sto je drzava digla ruke od gazdovanja. Jedini spas je totalna centralizacija i upravljanje vodama od strane drzave, zaposleni su drzavni sluzbenici, ribocuvari sa licencom sluzbena lica a ne polupismeni bilmezi. Podele se vode na regije, izaberu se "nacelnici" strucni i upuceni menadzeri koji organizuju sve i da vidis za 3-5 godina kakva razlika u odnosu na sadasnji javasluk.
A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

StokaNenormalna

Bojkot kupovine dozvola automatski znaci i nema pecanja. Sto se mene tice, ja sam protiv. Nesto mora da se menja, to je tacno, ali da se odreknem pecanja, makar i jednu sezonu, jok. Mozda nije losa ideja da se poveca broj ribocuvara, ali po sistemu kao na Aljasci. Polu-volonteri. Kratka obuka i prijem u sluzbu za 50% od prosecne plate. Kontrola istih na maksimumu. Jedan ribocuvar sa sobom vodi 3 poluvolontera i radno vreme im je oko 30h nedeljno. Te njihove smesne plate bi se nadoknadile samo od prodaje dnevnih dozvola! Od TENT-a, pa sve do Umke, za 3god nisam video ribocuvara u normalnoj kontroli, a pecarosa ima najmanje po 50. Mislite li da bas svi imaju dozvole?

DDj

Citat: simpson_H
Dakle, nije pogresna jedinstvena cena za sve vode, pogresno je sto je drzava digla ruke od gazdovanja. Jedini spas je totalna centralizacija i upravljanje vodama od strane drzave, zaposleni su drzavni sluzbenici, ribocuvari sa licencom sluzbena lica a ne polupismeni bilmezi. Podele se vode na regije, izaberu se "nacelnici" strucni i upuceni menadzeri koji organizuju sve i da vidis za 3-5 godina kakva razlika u odnosu na sadasnji javasluk.
Apsolutno se slazem.

Ne moze drzava da ubira velike prihode od ribolova po raznim osnovama a da ne vraca bar deo tih para na ocuvanje i razvoj voda. Trebalo bi da ulaze veci deo i jos stosta uz to. A ulaze NISTA. Posebno jer su vode i riblji fond od strateskog znacaja za svaku zemlju a veoma su osetljiv resurs.

Pa nije gazdovanje voda kao izdavanje koncesije za secu neke sume ili otvaranje novog rudnika, pa uberes nesto novca, sve unistis i ides dalje. A upravo se drzava tako i ponasa.

A naravno da korisnici nemaju dovoljno ni para a ni volje da sprovode ovu strategiju kako treba. Daleko od toga da ih branim, i ono sto mogu ne rade. Vecina zeli da zaradi sto vise u sto kracem periodu i da pobegne. Zato su i osnovali firme i konkurisali za vode.

Блок_64

Gde god je drzava umesala svoje prste,tu je otislo sve u tri lepe.Primera koliko hocete.

Inace ne znam kako smo uopste poceli da pisemo o bojkotu dozvola,mislim da je to u ovom trenutku glupo pisati.je.iga ima mnogo mozda i previse zavisnika od pecanja.Na ovom forumu to je brojka od sigurno 100% :rolleyes:
Узми шта можеш и не враћај ништа!

mi-ne

Dok vam sve te super ideje padaju na pamet, razmisljate li o tome kako ih ostvariti?
Koja bi bila uloga nas pecarosa u svemu tome?
Da bismo nesto pokrenuli ocekujete li mozda da smo spremni na pokoje masovnije okupljanje?
Na veoma vaznom sastanku gde je menjan predsednik RSV pojavila se sacica pecarosa- demonstranata medju kojima je bilo naj manje onih sa voda o kojima se ovde radilo.
I kada vidis koliko je sve to tragicno ubrzo saznas da moze jos mnogo gore.
U jednom kriticnom momentu Oliver poziva na "dizanje prasine" u medijima.
Barem to nije problem. Sebe smo odavno proglasili da nismo nizasta drugo nego za kuckanje po tastaturama.
Bez obzira na kojoj drustvenoj mrezi, kao pojedinci ili kao grupa, mi smo samo za lupanje po tastaturi i nemamo nikakvu drugu upotrebnu vrednost.
I kako se prasilo :question: Tu i tamo, nesto jadno.
Ako nismo ni za tastaturu iz fotelje, onda stvarno nismo nizasta.
Vracanje na bojkot je neminovno.
Meni ne pada na pamet resenje koje je realnije ostvarenju od bojkota (kao da se i tu nismo upoznali) jer nema potrebe bilo sta da se radi.
Oni sto nisu NIZASTA, ne moraju da rade NISTA. :ok:
Perfektno.

A sto bojkot nije uspeo jer mnogi vole pecanje, smiley197 vidi se koliko smo balavi.

Oliverikus

Opet mešamo bojkot kupovine dozvola sa temom ribočuvarska služba. Možda je razlog to što je ova tema čitanija od same mogućnosti da se započne nova tema u kojoj bi pisali o tome.

Ima između ostalog i nekih činjenica koje su bitne i korisne, koje ukazuju na srž problema koji nas muče.

Inače, ja stalno pozivam na pozivanje prašine kojom bi ukazali na potrebu da se neke stvare promene na bolje. Ne samo oko smene mog eks direktora (napokon izbačen sa svih funkcija!) nego i oko svih drugih promena koje su potrebne. I uvek pozivam na organizovanje i ujedinjavanje ribolovaca koji bi na pravi način došli do promena koje su potrebne. Bojkot kupovine dozvola je jedan od mogućih načina vršenja pritiska na zakonodavca. Možda nisam u pravu ali mislim da je to pogrešan način. Objasnio sam to već nekoliko puta ali dodaću opet samo da ima nekih korisnika koji ne zavise od te prodaje dozvola (na njih se najviše i žalite) i da bi takva akcija napravila više loših - negativnih nego dobrih i pozitivnih promena.

Sada ću ja pokrenuti temu "Bojkot kupovine ribolovačkih dozvola" pa Vas sve molim da o tome raspravljamo na tom mestu.

js.bobrock

Los ucitelj- losi djaci..
Losa nemarna drzava- tako nam i ide..
U prevodu, nemamo pojma a vecina ima stav, uglavnom neostvariv ili pogresan.
Losi djaci (drzava i mi pecarosi sami) mogu samo samo da se puuuno trude (od toga, videli smo godinama, nema nista) ili da prepisu od pametnijeg, sto ja toplo preporucujem, tu su svajcarci, nemci, pa da vidimo njihove zakone.
Samo,  to ce malo kome u nasoj glibavoj barici odgovarati bojim se, jer cemo svi morati da budemo puno bolji i vise se trudimo..


Послато са SM-A405FN помоћу Тапатока


Šane sa Tise

Država da gazduje vodama   :sad: !? Pa gazduje vodama država...Na koliko samo mesta...Zovu se to JAVNA PREDUZEĆA!!! I to su NAJGORI korisnici! Najbolje razni Dušani Ognjanovići da preuzmu de facto gazdovane  :cheesy:  Ili napredni kadrovi sa kupljenim diplomama...Ajde  :cheesy:
To je ono što pričam!! Nije zamena teza...Da dozvola ostane jeftina, najbolje još jeftinija, da JA IMAM SVOJ KOMFOR a pored toga ću da kritikujem, pišem spisak želja...Klasičan primer  - 1000 dinara kila mešanog i insistiranja da ostane 1000 ali da bude dve kile, kvalitetnije, da me služe dvojica konobara, lepša i veća sala, violina na uvce....

Ako je SISTEM loš kao što tvrdite, onda treba znati da je JEDINSTVENA stožer tog sistema, znači treba nju menjati da bi se promenio sistem. Ne može da se je*em ali da mi samo amlo uđe! Ili - ili... Ako valja jedinstvena, onda TIŠINA o lošem gazdovanju-sistemu....




Spojene poruke: 06 Mart 2020, 10:49:55

Citat: Блок_64 poslato 05 Mart 2020, 16:20:20
Gde god je drzava umesala svoje prste,tu je otislo sve u tri lepe.Primera koliko hocete.
smiley033 smiley033 smiley033

orka

Citat: Šane sa Tise poslato 06 Mart 2020, 10:48:44
Ako je SISTEM loš kao što tvrdite, onda treba znati da je JEDINSTVENA stožer tog sistema, znači treba nju menjati da bi se promenio sistem. Ne može da se je*em ali da mi samo amlo uđe! Ili - ili... Ako valja jedinstvena, onda TIŠINA o lošem gazdovanju-sistem


Pa već smo onomad pre dosta godina imali korisničke dozvole. I da li je tada bilo bolje, da li se nešto promenilo ? Ja koliko se sećam nikakve razlike na bolje nije bilo, sem što sam imao pun novčanik dozvola i što me je to koštalo više nego sada jedinstvena. Ko će da garantuje da će biti drugačije sada kada bi se ponovo uvele korisničke ?
Uopšte nije ni blizu tako jednostavno kao što ti predstavljaš bez bilo kakvog valjanog obrazloženja i analize. Neka se uvedu korisničke i biće bolje..Malo sutra..!!!
Sistem jeste loš i truo, ali Jedinsvena nije stožer tog sistema kako ti kažeš, već su to loši ljudi, nedovoljno obrazovani i obučeni, zatim nerad, lopovluk i ćutanje i neadekvatan odgovor države na sve to. Ona treba da izdvoji žito od kukolja i da razjuri i sankcioniše korisnike koji ne rade ništa, i one koji su ogrezli u manipilacijama i lopovluku !! Uvedu se ponovo korisničke i ostanu i dalje svi na svojim mestima, mislim na korisnike, i kao biće nam onda bolje. Pa kod mene su dva korisnika ribarskih područja sa kojima nisam zadovoljan, ali bez obzira što nisam zadovoljan ja volim tu da pecam jer mi je blizu i jer tu pecam veoma dugo i te dve dozvole bih sigurno uzeo bez obzira što oni ne rade kako treba. Prema tome, teza da će se sa korisničkim sankcionisati oni korisnici koji ne rade kako treba, tj ne uzimanjem njihovih dozvola, nije tačna. Verovatno će imati nešto manje prihoda, ali i to će im biti dovoljno da i dalje ne rade ništa. Treba promeniti ljude, oni su ključni faktor i treba država da se aktivnije i na adekvatan način uključi u očuvanje reka i ribljeg fonda. Naravno i sistem treba promeniti. Ja sam za to da se uvedu korisničke ali i da postoji jedinstvena dozvola. Broj korisnika bi drastično smanjio, na recimo 6 - 8 maksimalno. U Vojvodini 2 ili 3 i južno od Beograda i Save 3 -5 .  Jedinstvena bi bila skuplja, ali da i dalje bude relativno dostupna široj populaciji, pa kome treba neka ima jedinstvenu, tj dozvolu koja važi na terenima svih korisnika. Ali daleko smo mi od svega toga.   :smiley:

DDj

Citat: Šane sa Tise poslato 06 Mart 2020, 10:48:44
Država da gazduje vodama   :sad: !? Pa gazduje vodama država...Na koliko samo mesta...Zovu se to JAVNA PREDUZEĆA!!! I to su NAJGORI korisnici! Najbolje razni Dušani Ognjanovići da preuzmu de facto gazdovane  :cheesy:  Ili napredni kadrovi sa kupljenim diplomama...Ajde  :cheesy:
To je ono što pričam!! Nije zamena teza...Da dozvola ostane jeftina, najbolje još jeftinija, da JA IMAM SVOJ KOMFOR a pored toga ću da kritikujem, pišem spisak želja...Klasičan primer  - 1000 dinara kila mešanog i insistiranja da ostane 1000 ali da bude dve kile, kvalitetnije, da me služe dvojica konobara, lepša i veća sala, violina na uvce....

Ako je SISTEM loš kao što tvrdite, onda treba znati da je JEDINSTVENA stožer tog sistema, znači treba nju menjati da bi se promenio sistem. Ne može da se je*em ali da mi samo amlo uđe! Ili - ili... Ako valja jedinstvena, onda TIŠINA o lošem gazdovanju-sistemu....




Spojene poruke: 06 Mart 2020, 10:49:55
smiley033 smiley033 smiley033
Jako kratkovido gledanje. Da ne znam o kome se radi mislio bih da je tendenciozno.

Drzava i njeni organi jos uvek ne funkcionisu kako treba. Funkcionise bolje nego pre 10 godina, jos bolje nego pre 20 godina. Bice jos bolje, uveren sam.

Znaci li to da damo policiju, vojsku, bolnice...halapljivim privatnicima jer drzava jos uvek ne funkcionise kako treba? Zasto postoji sumarska uprava, sumarska i lovna inspekcija pod okriljem drzave? Zasto to ne damo privatnicicma? I jos mnogo toga...

Zasto bi briga o vodama i o ribljem fondu bila drugacija jer je to takodje vazan strateski resurs, koji donosi i dosta prihoda? Zasto ne bi postojala savezna uprava za ribarstvo sa strucnim kadrom koji bi brinuo za monitoring i odrzavanje voda i ribljeg fonda u celini, i o razvoju ribolovnog sporta na nivou drzave. Sa profesionalnom, obucenom i skolovanom za to cuvarskom sluzbom na drzavnom nivou sa sirokim ovlascenjima i sa pravom podrskom sudstva i zakona koji sad nedostaju.

To je jedini pravi put, uveren sam. Stvari treba postaviti u startu kako treba, pa raditi na unapredjenju sistema. Ako se postavi pogresno, popravke nema, jer "sto se grbo rodi, grbo i ostaje". Daleko je to, ali nije neostvarljivo, naprotiv. U mnogim zemljama sa mnogo bolje razvijenom drzavom bas tako i funkcionise. I funkcionise odlicno.

Pa nisu sumnjivi "Pera" ili jos sumnjiviji "Mika" osnivali privatne firme i konkurisali za korisnika da bi bili narodne majke i brinuli za vode i ribu vec da bi zaradili pare, sto vise i za sto krace vreme, kao i svaka druga privatna firma. Ili nije tako?

I da li svaki korisnik moze da ima svoju strucnu ihtiolosku sluzbu koja ce da vrsi monitoring voda, poribljava, odrzava i cuva veliku povrsinu sa licima koja nemaju skoro pa nikakva prava. Pa ce jedna sluzba jednog korisnika da brine i odrzava prvih X kilometara Dunava, druga za drugih Y, treca za trecih...suludo u startu. I od kojih para sve to.

I istina je i da su neke vode date nekim javnim preduzecima koje nikakve veze nemaju sa ribolovom i koji ih i ne interesuje i kojima to sluzi samo kao dodatni izvor prihoda. Samo jos jedan primer nebrige drzave. A o tome i jeste rec, da se ta nebriga promeni.

A da sistem ovakav kakav je ne valja o tome ne vredi ni govoriti. Zasto je ovakav i zasto ne valja?

js.bobrock

Drzava je problem u  korenu svih problema..
Tacnije sudstvo..
Od loseg sudstva sve pocinje i sve zavrsava.
Pravi sud bi osudio podmitljivog lekara, policajca, inspektore raznorazne, banke sto nas deru na sve moguce nacine, privatnike koji imaju za jahte ali ne i za radnicke plate,  fabrike koje zagadjuju, majstore sa kupljenim diplomama i one koji su prodavali, politicare sa koferima, i kolegu sudiju koji to nece da sudi...
I nama interesantno, ribokradice, ribolovce, ribocuvare, upravitelje voda, i sve ostale karike koje ne funkionisu pa bi videli brzo kako moze...

Послато са SM-A405FN помоћу Тапатока


Šane sa Tise

@Orka
Još bih se i složio sa svime napisanim, ali da to nije opet spisak lepih želja - šta bi bilo kad bi bilo! To što si ti napisao bi značilo da DRUGI TREBA DA REŠI NAŠE PROBLEME! A neće...Mi nemamo asocijaciju sportskih ribolovaca ili neku krovnu organizaciju koja bi predstavljala interese ribolovaca! Kao što je MOHOSZ u Mađarskoj (koji broji 410.000). Pošto NEMAMO takvu organizaciju, ostaju korisnici...A sistem je "jedinstveni"! I tu ne ide...Mislim da bi vremenom bilo bolje. Sada na terenu imamo slučaj da ljudi kupuju dozvolu kod jednog korisnika, ali nezadovoljnio njegovim radom koji se preslikao na loše gazdovanje terenom, odlaze na drugi! Od čega taj drugi nema ništa...Ne bi se promenilo preko noći, Mađarskoj je trebalo oko 10 godina! Ali uspeli su... Zato, ne treba izmišljati toplu vodu. Nekad je dobro što  zaostaješ u nečemu, jer ti to daje za priliku da vidiš kako su drugi rešili i odabareš najbolji model.

Jer ta priča "Ma nije jedinstvena probelm SAMO KAD BI...."  E, to "SAMO KAD BI" je ono šta bi bilo kad bi bilo. Nema toga. Moramo sami!
Jer opet ću ponoviti, na plastičnom primeru....Korisnik ima godišnji budžet 15milina dinara za ribočuvare. 1 ribočuvar ga sa platama i doprinosima, opremom, troškovima košta 1 milion. Korisnik zapošljava 15 ribočuvara. Onda dođemo mi i kažemo "Ne radiš dobro, nije dobra slika na terenu, TREBA da zaposliš duplo više čuvara, duplo više da ih platiš, duplo da imaju bolju opremu, duplo veći budžet za troškove..." - "Važi gospodo, ali onda TREBA to da platite..."  - "A, neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, nećemo mi da platimo to je tvoja obaveza. Treba država, treba...treba, treba..........treba...."  Kako onda drugovi ribolovci!? Smatram da jedino KORISNIČKA dozvola može doneti sistem gde tržište, znači ribolovci, mogu indirektno i direktno diktirati cenu dozvole, realne potrebe na terenu itd itd.
Ili...Ako nam je jedinstvena dobra, a JESTE stožer lošeg sistema gazdovanja, onda ništa ne treba dirati, samo "gurati" sitna ispravke na bolje.....

js.bobrock

Neznam kako ide finansiranje ribocuvarske sluzbe, ali ima jos prihoda od voda. I to dosta. Odvodnjavanje, navodnjavanje, koriscenje voda, plovidba se placa kao i auto put.
Ogromne su pare u pitanju,  dupke pune kancelarije a stisli se za ribocuvare..
Mislim za Vode Vojvodine.
Za ostale ne znam.

Послато са SM-A405FN помоћу Тапатока