Ribočuvarska služba

Započeo darko_bogi, 09 Decembar 2009, 19:40:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

komša015

Citat: marina1983 poslato 12 Oktobar 2019, 22:03:14
Sta bre taj vise hoce on covek odlepio . Ma tuzite ga za vazduh sto je u kancelariji udisao da plati . Au majko kakva dzukela .
I ja ne verujem, da se i dalje koprca...  :huh:

Copetić

Pardoniram ako se već pričalo o Grockoj:
https://www.blic.rs/vesti/beograd/na-dunavu-kod-grocke-ribokradice-masovno-ubijaju-ribu-strujom/rexd6l4

Citatali kao što ima savesnih ljudi koji su nas pozvali i prijavili, tako ima i tih drugih koji, koliko god da vide ribočuvare, oni javljaju njima - kažu iz "Rivers protecta" i dodaju da je problem nedostatak sredstava, jer lovokradice imaju jače motore na čamcima.


Em je laž em da ih neko pita "a kako ste onda dobili tender?". I opet u krug. "Prepumpano" je najbezobrazniji izraz kad svaki vrabac na grani od Vinče do Smedereva zna da oko Grocke ima bar 30 lovokradica koji ordiniraju koristeći sve nedozvoljene alate.

No, bitno je kupiti dozvolu. Da bi neka firma iz Arilja brinula o beogradskim vodama. Da bi mi mogli da im se žalimo jer smo kupovinom dozvole osvojili pravo da se žalimo.

DDj

Podrucje Grocke je zmijsko gnezdo krivolovaca vec jako dugo. Poznajem ljude iz mog kraja koji na zalost ribu za slave nabavljaju od krivolovaca iz Grocke.

Podrucje Morava 2 je u nadleznosti Paracinskog Rivers Protect, ne Ariljaca, ali to mu je manje vise isto. Pera, Mika i Zika su dobili ribolovna podrucja i zele da prave pare. Ko ce da se trosi na benzin, motore, cuvare ili ne daj boze na poribljavanje ili slicne bespotrebne mamipare.

mamijo

Citat: Miloš Stanojković poslato 12 Oktobar 2019, 16:34:19
Kolege ribolovci, ako neko ima molim vas neka mi ostavi broj ribocuvara koji su dezurni u Zemunu na Dunavu.
Hvala

Saljem na PP
Hate to say I told you so. I do believe I told you so.

pikeman



milan.krstic

Rekoh ja negde ranije, dok se sportski ribolovci, tj mi koji volimo da pecamo, radi uzivanja, ne podignemo na narodski receno ,, kuku i motiku,, nece drzava nista uraditi. Suvise ih bole ona stvar da se i oko toga cimaju, kad se u gradjevini trenutno obrce kapital. Nazalost, ali kao da nas teraju da odustajemo od dobroga za nas i nase potomke. Zalosno, zalosno...

Morali bi skup, pa u akciju ciscenja, zbirno, slozno. Mi, uz ribocuvare, koji su sveani svog posla, i koji hoce bolju platu, neka je i zarade tako sto ce svi privredni ribari platiti dozvolu, koja nije mala, pa jos uzimati samo ulov koji je propisan zakonom..  Samim tim ce i riblji fond biti nadam se bolji, a samim tim ce i pojedinci teziti ka placanju godisnjih dozvola, jer ce ih biti sramota da ne plate, a da imaju sta da upecaju svaki put kad izadju na vodu.. Opet pisemo, i samo pisemo i samo pricamo..  Ali kad se nesto stalno ponavlja, nekako se i desi, zivot nas je naucio...
🚤 Mene babo za tarabu vez'o, sto sam feeder na mrene potez'o 🚤

Oliverikus

U poslednjih nekoliko meseci sam dobio mnogo pritužbi na kolege ribočuvare. Sve su osim dve pritužbe bile na račun ribočuvara iz drugih firmi (korisnika ribolovnih voda/područja). Ove dve koje su se odnosile na ribočuvare koji su u RSV su opravdane i odmah su preduzete mere da do propusta koje su oni napravili više ne dolazi.

Najviše pritužbi je naravno na loš rad, očiglednu saradnju sa lopovima (to se mora dokazivati pa je baš nezgodno!) ali i sam pristup (bahatost, nadmenost, nekulturno obraćanje) i izgled ribočuvara (nema uniformu, značku, legitimaciju...). Iako će me opet kolege ribočuvari koji se osete prozvanim mrzeti za nijansu više, Vama, kolegama ribolovcima ću u kraćem tekstu (kraće ne može!) objasniti postupke kada naiđete na problem sa ribočuvarima koji prave neke od tih propusta. Posle ću samo dodati izvode iz zakona ( ) kojim je sve to regulisano.

1. Saradnja ribočuvara sa lopovima se mora dokazati, u najblažem obliku bi trebalo svedočiti o viđenom i uočenom. Ribolovci se najteže odlučuju na to i jeste veoma diskutabilno zbog toga što je često odustajanje tužioca od tužbe zbog neizvesnog ishoda suđenja... a i nemaju ništa konkretno od toga osim glavobolje ili straha od odmazde.

2. Izgled ribočuvara i šta mora da ima kod sebe su regulisani članom 11... pa pročitajte:

Члан 11.
Корисник је дужан да обезбеди чување рибарског подручја. Чување рибарског подручја врши лице које је запослено на неодређено време код корисника, које има стечено образовање четвртог степена, положен стручни испит и лиценцу за рибочувара и које није осуђивано за неко од кривичних дела као члан организоване криминалне групе, кривична дела против имовине, кривична дела против привреде, кривична дела против животне средине, кривично дело примања или давања мита и кривично дело преваре (у даљем тексту: рибочувар).
Рибочувар има својство службеног лица.
Рибочувар при вршењу својих послова мора имати службену одећу, рибочуварску значку и рибочуварску легитимацију, које издаје корисник.
Волонтер за послове чувања рибарског подручја, које обавља као пратња рибочувару мора имати значку рибочувар-волонтер и рибочуварску легитимацију које издаје корисник, а у којој је назначен његов волонтерски статус.

Svako odstupanje od ovoga, tj ako nema značku i legitimaciju ribočuvara, tj lice koje se predstavlja kao ribočuvar dovodi u situaciju da može da trpi posledice jer je i to regulisano istim zakonom, tj sledeće:

Члан 61.
Новчаном казном од 25.000 до 50.000 динара казниће се рибочувар, ако:
1) при вршењу својих послова нема службену униформу, значку и рибочуварску легитимацију (члан 11. став 5);

Da bi se pokrenuo postupak protiv ribočuvara mora postojati validna i verodostojna prijava (pokušali dripci i protiv mene ali lažno  :wink: ) i inspektor je ovlašten po prijavi da odradi sledeće:

Овлашћења инспектора
Члан 56.
У вршењу послова из члана 55. овог закона инспектор је овлашћен да:
3) покрене поступак за одузимање лиценце рибочувару;

A zbog propusta ribočuvara može i firma da ima posledice jer

Члан 57.
У вршењу послова из чл. 55. и 56. овог закона инспектор је овлашћен и дужан да:
5) предложи одузимање рибарског подручја и раскид уговора о уступању на коришћење рибарског подручја.

Da pojednostavim, navedem situaciju... Naiđe bahati pijani ribočuvar, nema uniformu, značku, legitimaciju, traži dozvolu, pokušava da vam uzme pribor, otera vas sa vode... vi to slikate, snimite, sastavite podnesak sa opisom događaja i dokazima koji pošaljete preporučeno poštom ministarstvu za zaštitu životne sredine ili pokrajinskom sekretarijatu koji su dužni i obavezni da po prijavi provere navode i preduzmu mere o kojima će vas obavestiti.
Morate samo da obratite pažnju na to da ako se to lice legitimisalo kao ribočuvar, tj pokazao vam značku i legitimaciju morate da ispoštujete njegova ovlašćenja čak i ako greši. Npr oduzima vam pribor jer ste u prekršaju ali o tome mora da sastavi zapisnik na licu mesta i preda vam potvrdu o oduzetim predmetima. U tom slučaju najbolje je da imate i vi svoju fotodokumentaciju (slikate pribor ali i ribočuvara) tako da u slučaju da vam sud dosudi da vam vraćaju pribor možete da tražite upoređivanje vraćenog pribora sa priborom sa fotografije (koje date sudu pri vođenju postupka). Nikako nije preporučljivo ometanje ribočuvara u vršenju službenih radnji jer to može poprilično da košta...

Da ne zaboravim... Ovlašćenja ribočuvara:

Члан 14.
У вршењу својих послова рибочувар, као службено лице, овлашћен је да:
1) затражи од лица затеченог на риболовној води или у њеној непосредној близини или у риболову, да покаже исправе којима се утврђује његов идентитет и дозволу за привредни риболов, односно дозволу за рекреативни риболов;
2) изврши преглед објеката, пловних објеката, возила, риболовног алата, опреме и улова и да утврди да ли се риболов обавља у складу са овим законом;
3) приступи свакој риболовној води на рибарском подручју у циљу контроле;
4) фотографише и снима недозвољене радње и лица која учествују у њима затечена на риболовној води или у њеној непосредној близини;
5) привремено одузме дозволу за привредни или рекреативни риболов, средства, алат и опрему, као и друге предмете пронађене на риболовној води или у њеној непосредној близини, ако постоји основана сумња да су употребљени или намењени за извршавање радњи које су забрањене овим законом;
6) одузме улов уколико постоји основана сумња да је риба уловљена у супротности са одредбама овог закона;
7) затражи помоћ надлежног органа унутрашњих послова и инспектора надлежног за послове заштите и одрживог коришћења рибљег фонда (у даљем тексту: инспектор) ако је онемогућен у вршењу послова рибочуварске службе;
8) обавља и друге послове у складу са програмом управљања рибарским подручјем.
О извршеном привременом одузимању докумената, средстава, алата, опреме и улова, рибочувар издаје потврду лицу од кога је извршио привремено одузимање.
Лице затечено на риболовној води или у њеној непосредној близини дужно је да на захтев рибочувара покаже исправе којима се утврђује његов идентитет и дозволу за привредни риболов, односно дозволу за рекреативни риболов и омогући преглед објеката, пловних објеката, возила, риболовног алата, опреме, средстава и улова.
Одузета средства, алате, опрему, улов, као и документа из става 1. тачка 5) овог члана рибочувар је дужан да без одлагања преда кориснику.

no names

Lično sam danas imao jednu neprijatnu situaciju sa bahatim ribočuvarem kojem sam odbio da se legitimišem jer jer se ponašao bezobrazno, drsko, napadački i ni malo profesionalno. Neću da navodim gde se desio incident (zna ko treba da zna). Ukratko.....došli su njih dvoje bez vidnih obeležja da su ribočuvari, hteli su da mi oduzmu opremu, nisu želeli da se legitimišu i dokažu da su ribočuvari pa iz tog razloga nisu dobili ni moju legitimaciju jer ja ne znam ko su oni. Tvrdili su da pecam u zabranjenom delu, a nigde table niti obeležja da je zabranjeno, a argumenti su im bili "mi smo o tome pisali na internetu" gde su dobili odgovor da nemam internet i da ne znam i da je dužnost korisnika da istakne obeležja da je zabranjen ribolov. Svadja i prepucavanje je bilo neizbežno gde su mi čak pretili policijom zbog pomenute opreme i odbijanja legitimisanja. Njihov argument je da nemam dozvolu i da sam zbog toga drzak i bezobrazan je pao u vodu pa su pokušali da me nagovore da platim dnevnu dozvolu pa na ponovljeno pitanje ko su oni i kome da platim opet je izostalo predstavljanje kao dokaz da su oni ribočuvari. A, na moje pitanje zašto su troje čamaca u kojima grabuljaši unakazuju ribu naglo palila motore i pobegli odatle 10min pre njihovog dolaska nisam dobio odgovor već samo jedan izbezumljen pogled.
Sledeći put ja zovem policiju i prijavljujem lica koja se lažno predstavljaju kao "službena lica" bez bilo kakvog dokaza. A, na granici sam da ih i prijavim nadležnim organima.
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

djmisha77

Jesi imao dozvolu?

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

no names

Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

djmisha77

U takvim slucajevima TI zadrzavas ta lica i zoves policiju pa nek objasnjavaju. Ali ako nemas dozvolu onda kako se dogovorite.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

TopMix

Pa čekaj, ako dozovlu nemaš ti, a nemaju ni oni, šta tu ima da se dogovaramo?

no names

Imam nego im nedam. Oni su tu da primenjuju propise po zakonu, a zakon kao što vidimo kaže da moraju imati jasna obležja što nisu imali kao ni jedan vidni dokaz da su ribočuvari. Je li treba da im verujem na reč? Naravno da ne. Još uz to me niko neće ubediti da nisu javili onim grabuljašima da dolaze jer su se brzo spakovali i otišli i za nekih 10min su došli ovi nadrndani stručnjaci.
Iskren da budem obradovao sam se kad sam ih video....to je drugi put da vidim ribočuvara za 30god, ali takvom ponašanju ne mogu da se radujem niti moram da trpim.
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

djmisha77

I ne treba da im das dozvolu ako nemaju legitimaciju. Ja bih zvao policiju i rekao da su dosla neka lica koja traze to i to a nemaju nikakve legitimacije i da sumnjam da su uzeli pare od kolege pored. Pa nek objasnjavaju...

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

Mizge88

Nisam mogo da nadjem odgovarajucu temu da napisem pa evo ovde,..Danas i juce ribocuvarska sluzba iz camca kontrolisala dozvole na potezu Save kroz Bg i uzvodno. Dnevnu dozvolu nije moguce kupiti kod njih direktno, moras prvo da se najavis. Kroz pricu  kazu da su dobili primedbe i da su na losem glasu da ih niko ne vidja  :D   Zapisali su podatke nekih momaka pored koji su hteli da plate dnevnu i rekli da se jave kad kupe dozvolu.  :rolleyes:
Nije se usrao onaj koji nije stigao, nego onaj koji nije krenuo na vreme!