Ribočuvarska služba

Započeo darko_bogi, 09 Decembar 2009, 19:40:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Sax

Bio na Petrovaradinskoj tvrdjavi u subotu i gledao kroz dvogled na tvrdjavi kod sata,onaj sto se 10 din ubaci.
Video camac kako bacaju klocer i traze mreze.Mislim da je ribocuvarska sluzba.Kazem "mislim" jer nigde nisam video da na camcu pise a vozac je bio u maskirnoj uniformi.
Camac beli tipa dunas sa komandama i honda 9.9 cini mi se.

pikeman

Ribočuvar Oliver Adžić: Za lopove prijava, za ribolovce bistro na Tamišu

Oliver Adžić, vojni invalidski penzioner, učesnik rata triput ranjavan, sa još uvek nešto gelera u sebi, servisira računare i energično od 2016. godina čuva banatsko blago Tamiš i blago ove reke – ribu. Iako je pecaroš od četvrte godine kada su ga ujaci vodili da peca po bosanskim rekama službeno se Oliver kao ribočuvar volonter na Tamišu pojavio 2016. godine. Kaže čitao je po internet formumima priče o svakakvim ribočuvarima, a sam iz ribolovačkog iskustva znao da ima i poštenih, vrednih i profesionalnih – pa je rešio da posle vojne karijere ponovo ponese uniformu. Ovog puta ribočuvarsku.

"Sa Slavoljubom Krstićem se znam od 1994., obojica smo vojna lica i zaljubljenici u reku, pa smo postali ribočuvari. On profesionalac ja kao volonter. Preuzeli smo da vodimo računa o Tamišu prvo od ušća do Sefkerina a ubrzo i do Opova, 40 kilometara pa zatim 60", priseća se Oliver pa tvrdo dodaje: "Zatekli smo haos, kad god bi ušli u čamac našli bi ili mreže ili senkere. Retke bile i dozvole, pecalo se sa više štapova, ribe ispod mere bilo puno kod ribolovaca. Ipak fokus posla stavili smo na mreže i senkere – to su ribarski alati a ribarenje na Tamišu je zabranjeno. Na Karauli gde je mrestilište maja 2016. godine izvadili smo 1.500 metara mreže. Sekli smo je na keju javno ceo dan – da svi vide."

Vojni desant na mreže i senkere, koji po komadu koštaju i do 60 evra, nije ostao bez reakcija Oliver kaže da su počele indirektne pa direktne pretnje, ugrožene ribokradice koje on zove kratko lopovima – počele su da se žale i traže pomoć protiv novih ribočuvara, a sekli su mu i gume na kolima.

"Veliku smo im štetu naneli. Mi te lopove po pravilu ne nadjemo, ali sve što nadjemo od ribarskog alata uredno zaplenimo. Ne možemo da dokažemo čije je ali čujemo pretnje da će kao da nam lome rebra, a mi odgovorimo da ćemo da brojimo i vise rebara. Treba znati da je njihova zarada dnevna od ribokrađe bila i više po 100 evra jer to su dva šarana ili jedan som. Neki su od krađe ribe godinama i kuće napravili. Bilo je dana kada smo u mreži nalazili i po 50 kilograma ribe, a senkeri, iako su skupI isplate im se u jednom postavljanju. Čim u njemu ostanu som, šaran i smuđ. Ajd što im plenili opremu, ali nismo im dali da rade", kaže Oliver.

Početkom 2017. godine Krstić se odustaje od ribočuvarenja a Oliver nastavlja za stalno sa Aleksandrom Petrovićem i još nekoliko volontera i to od ušća pa sve do mosta kod Farkaždina, a to je 60 kilometara Tamiša. Od oktobra i Petrović radi za stalno a sa njima je 6 volontera.

"Radili smo dobro, imali rezultate. Koordinisano, ispomagali se. Već tada se videlo da smo ribokradice dokusurili, jer ih je bilo mnogo manje a ribe mnogo više. Pa te godine im mi po akciji zaplenimo zaplenimo i po hiljadu metara mreže. A uspemo da mrestilišta budu Karaula – 7 kilometara, Tukoš, 14 kilometara dug kanal od Idvora do Sakula, a tu ne sme ni ribolovac sa dozvolom da peca. I tako im za dve godine oduzmemo i zaplenimo I više od 20 čamaca. Mi smo ribočuvari, mi oduzimamo privremeno, podnosimo prijave, dokumentujemo, sve uredno, a posle sud po pravilu na osnovu naših dokaza odluči da se to sve trajno oduzme", priča Adžić.

Posle se Petrović i Adžić razdvoje, pa Oliveru pripadne reon od Opova do brane kod Tomaševca a Aleksandar ostane u reonu Pančeva pa sve do Opova.

"Sada, mreža skoro da nema, nađemo ih nekad u akciji, ali po pedesetak metara. Za tri godine ozbiljnog rada, ribokrađa na ovom delu Tamiša smanjena za 90 odsto. A pravi ribolovci videli su da na Tamišu ima ribe, da radimo kako treba, pa to podržavaju. Broj dozvola koje prodamo se enormno povećao, jer ribolovac kad već kupi dozvolu i dođe – hoće da ne vidi mreže", objašnjava Oliver prilike na Tamišu.

Oliveru procedure nisu bile strane ni u vojsci, šta više, a kako kaže ribočuvar je upravni organ na reci, poštuje i sprovodi mnoštvo propisa pa je i taj posao nastavio da radi organizovano. Ali i na tehnološkom nivou.

"Uveo sam na Tamiš dron kojim izvidjam i do 4,5 kilometara daleko, imam licence a dron registrovan. Nosim akcionu kameru na sebi, to je dobro kao video dokaz na sudu. Nekad koristim lovačke kamere, sonarima potražimo ribarski alat u vodi, a tu su i termovizijske kamere. Znaš, ja radim i kao serviser računara tako da se razumem pomalo i u tehniku", kaže uz osmeh i ozbiljno dodaje da je "ovo posao u kome na reci ne možeš da imaš prijatelje lopove, jer za lopove ribokradice su prijave".

Ali ne lezi vraže stižu i problemi i Oliver počinje da shvata da ga neko sabotira, kao da nekom ne odgovara red na Tamišu i voda bogata ribom.

"Tamiš je dobio na korišćenje Ribolovački Savez Vojvodine, još 2002. godine, i ja radim za njih u firmi Ribolovački Savez Vojvodine DOO. Dušan Jovanović je predsednik Izvršnog odbora Saveza a Radovan Kljajić njegov zamenik, Radovan je istovremeno I predsednik Nadzornog odbora firme Ribolovački savez Vojvodine DOO a Dušan director te firme. Nadzorni odbor bira I zapošljava direktorka, tako da je ispalo da Jovanović indirektno, preko svog zamenika, bira i zapošljava samog sebe – a to je za mene čist sukob interesa. I sad ja mom šefu Jovanoviću nešto zasmetam, valjda mu proradi sujeta, i on novembra prošle godine meni zabrani rad noću. Shvatim da sam radio savesno, imao rezultate a da su se ribokradice setile kako da me uspore. Pa to je radno vreme za lopove ako se ne radi od 22 do 6 ujtru. Prijavim ja da je nezakonito da se radi samo danju, jer onda kontrolišem samo ribolovce – a lopovi rade šta hoće noću, a Jovanović izda novo rešenje da mogu da radim i noću, ali moram da najavim noćni rad. Pa kad se i tu pobunim, kaže mi da ja ne moram da se prijavljujem. A sve vreme nametnuta nam obaveza nosimo GPS uređaje pa znaju gde smo u realnom vremenu", priča Adžić.

Kad je analizirao situaciju u kojoj se našao Oliver je kaže shvatio da neko sistematski pokušava da ga spreči da radi posao – pa se registrovao kao uzbunjivač.

"Kao uzbunjivača me štiti zakon, ali imam i obavezu da idem postupno: prvo da upozoravam u firmi i to i radim – pišem nadzornom odboru. Kako odgovora nema obaveštavam nadležne van firme – obaveštavam inspekcije, e ako ni to ne pomogne treći korak je alarmiranje javnosti, iznošenje prljavog veša, što i radim", ozbiljan je dok objašnjava Adžić. "Pokušao je šef da mi podmetne da sam zadužen opremom koju nikad nisam video. Ponavljali nam svima ispit iz bezbednosti na radu, mi položimo a Jovanović nam naprasno ukine pravo da imamo volontere, jer nemaju položen taj ispit", navodi on primere za koje smatra da su sabotiranja.

Posebno ga boli što je ostao bez volontera koji inače ne rade za novac, " od 8. marta smo tako dodatno sputani, a uvek je bilo volontera da pomognu kad smo u akciji, a sad ako ih angažuješ – otkaz, jer je to povreda radne discipline"

"A pazi, volontere niko ne plaća. U akciju idem mojim kolima, mojim čamcem, za sebe i volontere ja sam od svog novca kupio uniforme i opremu, samo motor pripada firmi i deo prikolice koja je pola dobijena namenskom donacijom, a i plate većinu goriva. Ne znam zašto su nam zabranili volontere. Možda zbog događaja 8. decembra kada smo kod Tomaševca zatekli dva momka, 1994. godište, da postavljaju mreže, pojurimo ih po reci, stignemo, predstave se, zapisnik o oduzimanju, nemaju ličnu kartu pa zovu Tatu da donese. Ja zovnem policiju u asistenciju – uvek imamo dobru saradnju. Tata kad je došao iznervirao se, krene u svađu, pa mene iznenadi I gurne, a njegov sin veslom izlupa kolegu i nanese mu lake telesne povrede, pa momci na traktor i pobegnu. Policija dođe, konstatuje sve. A kazne zaprećene za napad na službeno lice, a ribočuvar je baš to, do 3 godine zatvora, a telesna povreda još toliko. I onda čamac odvezemo do Novog Sada, a šef posle zatraži da se čamac vrati. Kao ukraden je, ja ne dam taj čamac. Kao što nisam dao da se vrati ni aluminijumski čamac koji smo kod Jabuke zaplenili sa motorom vrednim 5.350 evra. Ribokrađa je, u pravu sam, znam zašto sam oduzeo, i onda ne dam", priča Oliver o događajima koji bi mogli biti uzrok problema i dodaje "možda je zbog toga sve krenulo, i to da ne radim noću i da mi uzmu volontere".

Adžić o čudnom ponašanju obavesti Nadzorni odbor ali oni, kaže, ćute. I šta će odluči da prestane da koristi GPS.

"Osećam se ugroženim, imam informaciju da su se sada udružili, više tih bosova sa Tamiša, a u gotovo svakom mestu uz reku ima po jedan glavni za ribokrađu, velika je lova u pitanju... Zato i ne nosim GPS, što bi doznali gde sam i kada, kad je akcija na Tamišu u pitanju", kaže Adžić.

Inače posle tri godine upornog čuvanja ribe i Tamiš, Oliver kaže da se oko reke svašta radi.

"Švercuje se nafta, krade riba i divljač, oberu ljudima čitavu njivu, a znaju i da uzurpiraju tudje posede. Ima tako uz Tamiš u raznim mestima, njih desetak koji se osećaju kao bosovi, i sad pošto im ne ide oko ribokrađe– udružuju se", smatra Adžić.

On kaže da se po njegovim prijavama vode mnogo postupaka ali jedno lice koje ima četiri sudska postupka i da sumnja na sve.

"Najači je postupak zbog struje. Tu smo Petrović I ja uhvatili kod Jabuke ekipu koja sa svog čamca i motora, lovi strujom i našli 47 komada soma. Došla policija a vlasnik čamca naknadno došao I počeo da preti i vređa. Ja sve dokumentujem i prijavim tužilaštvu", priča Oliver i da dodaje " sad kad krenem u akciju, ne znam ko od njih može da me dočeka, zato sam i isključio GPS – što bi neko čitao gde sam, a volontere sa kojima si sigurniji, ne smem da koristim".

Pokušavam Olivera da povučem da pričamo o lepšim temama, prihvata i njemu je lakše, kaže da je ribočuvarstvom počeo da se bavi iz radoznalosti ali da neće da odustane, dodaje kako svake godine kupi dozvolu za pecanje. I sebi i volonterima.,

" Poštuju ribolovci što imamo rezultate, vide da je stanje na Tamišu mnogo bolje, pa su počeli su kod nas da kupuju dozvole. Prošle godine sam prodao dozvola ZA 1,2 miliona, godinu dana ranije za 920 hiljada dinara.", kaže.

Pitam ga da pohvali Tamiš, priobalje, priorodu i prepozna potencijale, on prihvata da je to veliki potencijal:

"Mnogo je tu lepote. Pa ima 12 parova orlova belorepana od Pančeva do Tomaševca, puno divljih svinja, srna i lisica koje se ne plaše, ne reaguju, kao domaće su, dabrovi su kod Glogonja, Jabuke, Opova i Uzdina, vidre skoro svuda. A kod Uzdina još rezervat ptica, čaplje a i crne rode se pojave. U vodi linjak, a pojavi se i zakonom zaštićeni zlatni karaš, šarana i soma bude više – štuke manje umesto nje dođe smuđ. Znaš među ribolovcima je 70 posto Beograđana, a dođu i iz Niša, Kragujevca, Valjeva, Surdulice. Neki tu i kampuju. Sigurno je da Tamiš puno vredi."

Sa uživanja u prirodi, Adžić odmah i direktno u razgovoru prelazi na posao. Priča o nadležnoj inspektorki koja je inače iz Vršca I krene u proveru ribara po Pančevu.

"Krenemo sa njom da joj pomognemo. Uniformisani onako službeno. A ribarnice zatvorene, prazne. Žale se vlasnici da nema ribe. Mislim se, pa naravno da nema, kad ne donose ovi iz Jabuke i Glogonja što je kradu na Tamišu", priča Adžić i iznosi procenu da je do sada u ovaj posao ulagao I svoj novac i dodaje kako neće odustati I da je spreman još da uloži.

Ribočuvar Oliver Adžić za najrealniji forum na internetu smatra "Vukove sa Dunava" od koga se uostalom i otisnuo u ribočuvarstvo a svoje dron i druge video snimke kači na svoj jutjub kanal Oliverikus. Kao i svaki vojnik od profesije, a Adžić je pred rat završavao vojnu školu u Sarajevu a onda iz klupe krenuo na front da komanduje vodom pa i četom, on "smatra da svaka organizacija počinje od vojske".

Na kraju, a bez da sam ga išta pitao, otvoreno je spreman da oceni i kolege – ribočuvare.

"Ima ribočuvara koji pošteno i profesionalno rade svoj posao. Ali šta se sve radi od deset ribočuvara njih 7 bi trebalo da ide u zatvor a ne samo otkaz da dobije".

Vladimir Đoković

Preuzeto sa: 013info.rs


Oliverikus

Zanimljivo je da mogu samo da nadovežem pisanje posle ovog prethodnog teksta. Osim da je zaoštrena situacija i da direktor formira disciplinsku komisiju zbog ko zna čega (smisliće on nešto) a u cilju da mi da otkaz, imam još jednu muku koju nisam do sada hteo da objavljujem ali sada već moram.
U poslednjih mesec dana 3 ribolovca su me ubeđivali da je ribočuvar Oliver niži i stariji od mene, da ima metalni čamac i neku belu 4-ku... Znam da su prijavljivali falš ribočuvare na mom terenu i da su mi pripisivali da radim sa nekim lopovima, pa sam iskoristio deo tehnike koju koristim i dobio impresivan i jasan odgovor na sve što mi nije jasno.
Na slikama su pre svega lovačke kamere koje koristim povremeno za otkrivanje aktivnosti ribokradica, vreme i način postavljanja alata... Dve od ove gomile kamera su se isplatile i dale sledeće slike.







Na slikama je lokalni ribokradica iz Idvora... Pošto je dovoljno mutna slika ne mogu da je iskoristim za tužbu, ali isto tako ni on ne može da je iskoristi da bi teretio mene. Vidi se da je i lepo prikačio značku...

Inače, to je lopov kome je moj šef tražio da vratim čamac, baš kao i ovaj u kom se vozi kao čuvar.

marina1983

Au krv li ti hebem sta se tu radi!
Zasto bi teretio tebe uopste. Sad reci lopovima da im on vadi mreze :cheesy:
Apsiti i videti oklen mu znacka ako mu je tvoj sef dao zaista ih treba lincovati u kompletu.

prslook

Nemam reči majke mi, prešli su igricu!!!!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Red or dead

Oliverikus

Bilo je na tom delu terena mnogo sumnjivih situacija. Pripisivali su mi da sam uzeo neke čamce iz Idvora a ja nisam ni znao da su bili na mestima odakle su navodno nestajali. Mreže sam im uzimao ali ono koliko su kukali ispadalo je da sam i više uzimao nego što sam evidentirao. Mislio sam da je kolega koji radi uzvodno od mene uspevao da preklopi teren... ali nije ni on pa nam nije bilo jasno.
Sada jeste sve mnogo jasnije.

milan ns

Svaka tebi čast šta trpiš. Sad moraš da isteraš do kraja jer će ti još i napakovati ko zna šta.

Poslato sa BLA-L29 uz pomoć Tapatoka

Pecanje mi je opsesija.

bolenbgd

Lažno predstavljanje Član 329.(1)  Ko se u nameri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist ili da drugom nanese kakvu štetu, lažno predstavlja kao službeno ili vojno lice ili neovlašćeno nosi kakve znake službenog ili vojnog lica,kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.(2)  Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko izvrši kakvu radnju za koju je ovlašćeno da izvrši samo određeno službeno ili vojno lice
Po ovome,treba u 'aps.

Oliverikus

Jeste, samo ja moram da ga nahvatam direktno sa policijom. Ako ga čak i sam nađem trebao bih da ga nekako zadržim... Ima tu mnogo komplikacija koje mogu da se dese. Slika ili snimak mogu da se koriste na sudu. Ali moram imati tu još po nešto...
U stvarnosti je jako mala šansa da sretnem ovog junaka jer se ne približava vodi kada sam ja prisutan. A na žalost znaju čim krenem od kuće...

komša015


DOXAT

Ima jedna fora, koju primenjuju iskusni lovci kada idu na ceku... jedan drugog odnese na ramenima do ceke, ostavi ga i istim putem se vrati... tako da divljac, pretežno predatori (vuk recimo), misli da je lovac došao do ceke i vratio se kući... međutim ... e sad, uz malo kombinovanja, da se napraviti slična caka... da neko misli da se čuvar vratio kući ;)

Sent from my S60 using Tapatalk


Stefan_feeder kid

Saznao sam ko su ove dve njuške i zgranuo sam se, ne mogu da verujem!!!

Ispaljeno iz


pikeman

Zahvaljujući ribočuvarima, znatno smanjen krivolov na Tamišu

PANČEVO - Zahvaljujući predanom radu ribočuvara Ribolovačkog saveza Vojvodine, krivolov na Tamišu znatno je smanjen u poslednje tri godine. Cena uspeha su pretnje i napadi koje ribočuvari gotovo svakodnevno doživljlavaju.

Počelo je 2016. kada su penzionisani podoficir Oliver Adžić i njegov stariji kolega Slavoljub Krstić počeli da se mešaju u taj posao. Za tri godine su oni uz pomoć drugih kolega i volontera među kojima ima bivših oficira krivolov na Tamišu od Tomaševca do ušća u Dunav kod Pančeva sveli na desetak posto nekadašnjeg.


Oliver Adžić, ribočuvar Ribolovačkog saveza Vojvodine kaže:

"Ranije smo po izlasku nalazili više stotina do čak kilometar i po mreže. Onda od tri do najviše 12 senkera u toku jednog dana, bilo je tu i zaplena čamaca od krivolovaca. Na samom startu u Jabuci sam imao registrovano 36 krivolovaca pojedinačno, sad znam da ih radi četiri-pet".

Teško je reći koliko je tona ribe godišnje kradeno iz Tamiša, ali je sigurno da je od ovog kriminala ostvarivana velika zarada, napominje Adžić.

"Prosečno krivolovac u toku dana zaradi više od 100 evra, opušteno sa jednom ili dve mreže. Prodaje se svuda, imamo i na našoj Zelenoj pijaci, imamo tako ispred kuća".

Javna tajna je da je ova riba završavala i u nekim ribarnicama i restoranima. Međutim, rezultati rada Adžića i njegovih kolega vide se i po sve bogatijem ulovu legalnih ribolovaca. Njihova udruženja rado sarađuju s ribočuvarima. To potvrđuje i Svetozar Gajinov iz Udruženja Heroj Marko Kulić u Pančevu.

"Kad su se oni pojavili već se to mnogo izmenilo. Posebno ovi gore Jabukanci, oni su smrt za to. Međutim, celim tokom Tamiša patroliraju, tako da smo mi veoma zadovoljni svi. Evo koga god da pitate u klubu, svi će vam reći da su oni mnogo učinili".

Uspeh ima i svoju cenu, a ona se sastoji u svakodnevnim pretnjama i napadima. Adžić svedoči da ima i napada na njegov život.

"Bušenje guma, odvrtanje točkova. Znači šrafova na točkovima gde sam mislio da su mi otišli ležajevi, ali u stvari nisam imao šrafove. Pretnje ditrektne, indirektne. Bilo je tu svega, i pokrenute su neke tužbe. Prošle godine smo imali napad na nas u Sakulama gde su nas gađai ciglama, kamenjem".

Ovo ne treba da čudi kada se imaju u vidu zarada i interes koji su ugroženi. Upućeni tvrde da krivolovci na reci bolje zarađuju od narko dilera.




banom81

https://twitter.com/MarkaZvaka/status/1132545952374501377?s=19

Ne znam gde da pitam, ali me stvarno interesuje da li je ovo tacno? Navodno je Oliver dobio otkaz?

mongoose