Ribočuvarska služba

Započeo darko_bogi, 09 Decembar 2009, 19:40:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

mrjr

A u čemu je,Damjane razlika izmedju ciprinidnih i salmonidnih voda, kada je pecanje na žive mamce u pitanju.Pre će biti da se svako zalaže da se zabrani onaj stil pecanja koji upražnjava konkurencija,ili obrnuto da se dozvoli ono što upražnjavam ja.Zabrana pecanja na žive mamce je proverena metoda svuda u svetu.Što se mene lično tiče,i ne moraju ništa da zabrane,tj. mogu sve da puste.Ja ću i dalje pecati kao što pecam  smiley033

marina1983

Lično , nemam ništa protiv jednog  ni drugog načina pecanja . Nekada guma bude ubitačna a kedera neće ni da pogleda .
Nije pravilo da je keder uvek bolja solucija .

mrjr

Pecanje grabljivica na žive mamce je kod nas prešlo u pomamu,kada je u pitanju vertikalisanje smudja,muvanje štuke i smudja i balerinisanje štuke.Ti imaš i čuvaš tamo kod tebe neku baru da možeš lepo da pecaš štuku.Šta misliš kad bi se balerinaši sjatili od jeseni pa nadalje,koliko bi ti upecao sledeće sezone. Nemam ja ništa lično protiv pecanja na kedere,ali je činjenica da se mnogo grabljivica izlovi tom metodom.dunav je veliki i nemoguće ga je izloviti štapom,ali kanale i bare, pa i omanja jezera samo tako.

mihabg

To sam bas i rekao da nekad guma ima bolji ucinak , pa mi Branko napisa da muvaju i sa kederima ko semenke... Ne bi mi palo ni na pamet da to neko ciljano radi da kasapi , al' eto ...radi se !
Inace, ne vidim ja razlog zabrane bilo cega jer je cinjenica da kod nas zabrane niko ne postuje. Kontrola , pravila  i "po dzepu"  je princip tamo gde stvari funkcionisu i gde su sacuvali ribu (zapad) .  Vode te bre u ludaru preko ako treba sto pecas gde ne sme , ili se pravis lud da nisi znao.
Ne moze bre cuvaru da se da 200 € i da sprovodi zakon. To je apsurd nase sredine.
Zato su u talovima, okrecu glavu , sudeluju... ( cast izuzecima naravno).
Kao sto je bolesno da u ovoj zemlji izbacivac ima vecu dnevnicu od sudije ili hirurga, tako su i ti zakoni mrrvo slovo na papiru. Opsta pljacka svega i svacega i u svim segmentima drustva.
Opasno smo iskvarena i podla nacija , i ne vidim ja tu nesto bolje ili neku perspektivu na vodi.
Evo sad je proslo neko vreme, nekih pola godine , i moj utisak je da su ribocuvarske sluzbe na velikim rekama potpuni fijasko koiko citam. Znaci licno sam ih video jednom kod mene  , a visim na Dunavu par 3-4 dana nedeljno ,  i kad nisam na vodi gledam u nju i sta se dogadja.
Pa koji klinac ,  kad,  i sta cuvaju da mi je znati ako su nevidljivi  ?

mrjr

Male plate nisu opravdanje,ali sve je do pojedinca. Ako ti država ne pruža mogućnost da se zaposliš i zaradiš, nekako se preživeti mora.Srbija se pretvorila u rezervat divljači,samo što smo mi sami divljač.

damjan

U zadnjih par postova je napisana cela istina.
Zabrana pecanja na žive mamce na salmonidnim vodama ide po defoltu,a salmonidne reke su male i mnogo lakše se riba izlovi. Upravo tako, neki se zalažu da se zabrani tehnika koju ne upražnjavaju. I somčiće tamane na gliste,rovce...ako tako gledamo isto treba zabraniti i tu vrstu živih mamaca,a tu već nema granice zabranama,umesto da se vode čuvaju kako treba,a prekršioci sankcionišu adekvatno.

mihabg

Tako je , u glavu po meni post !

Inace , ne slazem se MRJR da je sve do pojedinca, mada u sledecoj recenici vec se pozivas na drustvo i opravdavas postupak pojedinca.

Po meni upravo je stimulans princip zdravih sredina !!! Mada to "zdravo" je danas relativan pojam . Sustina je da se tuku ribocuvari  ko ce da zadrzi posao i da ga kvalitetnije uradi da bi imao stimulans !
Lako ces da podmitis nekog ko ima platu 200€, ali da ima 2000€ nisam siguran da bi rizikavao da izgubi posao u Srbiji .
Ovako, i da ga izgubi nije izgubio, pa sto bi onda izigravao glinenog goluba . Retki su primeri pojedinaca i mi imamo srece sto i citamo ovde o njima.
Ko radi sa strancima ili u nekom kooperativnom biznisu, videce na svakom koraku stimulans i teske zadatke, ali to bre funkcionise i od nemoguceg imas rezultate.
Princip je jednostavan, zadas zadatak i stimulaciju i rezultat mora da nastane.
Piincip je primenjljiv svuda, samo smo sebicna i lopovska sredina bez daljeg...

Prodavacica u pekari moze da proda 30 i 100 pogacica...
Sta je zabole za 100 ako ima istu platu? Samo vise radi za tih 25-30k dinara kad proda 100 i jos ispekla ruke na plehove vise puta. Pa stimulisi je, bice ko slavuj, doterana , komunikativna... Uvalice ti i kad si sit neku vise ako ima motiv i cilj uz jednu recenicu vise.
Tako i jedan ribocuvar pokupi 5 km mreze, a drugi 5m ... Pa je l' to isto?
Daj mu stimulans , isplatice se ... Vise dozvola, vise ribe , vise entuzijazma, podrske , zadovoljniji pecarosi , a ovog drugog zameni i bice bolja matematika.
Dakle , u svakom poslu postoji nacin a posto ne zivimo od vazduha i nismo u Budistickom hramu , potrebno je da prezivis i imas benifite od svog posla.
Previse prihvatamo sve zdravo za gotovo jer ocekujemo od lopova da nas sacuvaju od lopova !
A da ne pominjem nas opsteprihvaceni kodeks ponasanja i ono kad svi kradu, ajd' kao malo i mi da kraduckamo...
Opsta opasnost je prihvatanje manje stete kao pravilo.  Recimo kao ove gluposti, zadrzao sam ribu koja nije u meri jer ne bi prezivela i sl. Ma leba ti ?!
Ako je nesto steta , onda su kazne za stetu standardne svima a dodatno za vecu  , a nema nisam znao, mislio sam itd.
Plati kaznu pa sad znas!!!
Zaboravljamo da smo pre 10 godina vozili svi raspasani, pa vidi kako sad svi stavljamo zastitni pojas ! Je l' moze? Pa moze...
Nadalje, koja bre firma prekljuce nastala moze da dobije vode na 10 godina i gde to jos moze sem ovde  ?
Havarija i anarhija je sve vidljivija na vodi, i dok se ne postave stvari logicno mozemo da piskaramo do sutra.
Oni koji su zaduzeni za to, i ne poznaju svoj posao ocigledno ili nisu ni bliski sa realnim stanjem na vodi. Pa teraj ih onda u tri lepe, i prozivaj do iznemoglosti gde stignes ...cuce se valjda jednom pa ce neki ribolovac kome je stalo da dodje na mesto nadleznog , a ne neki partijski mis !

mrjr

Kad govorimo o podmićivanju, ono nema veze sa visinom plate,već sa pojedincem.Onoga koji zaradjuje dvesta evra podmitićeš sa 20 evra,a onome koji zaradjuje dve hiljade evra moraćeš sa 200 evra.Nema nepodmitljivih u smislu visine plate,već samo u smislu savesti,ili stava. Što ne podmite Olivera, npr. Možda nije podmitljiv,jednostavno rečeno.

mihabg

Oliver je radio i bez plate, koliko se secam... To je licni cin i zelja da nesto promeni. Nisu svi isti , niti je realno da svi imaju tu vrstu inata i hrabrosti. Zato i pljuste podrske jer nije uobicajno da to sreces kod nas.
Neka selekcija sigurno moze da se napravi, kao i neki regrutni centar uz podrsku drzave. Problem je sto retko procitas u novinama ili na vestima o problemima na vodi, pa verovatno niko i ne kapira koliko je crno . Bitno da starlete i Aca Lukas imaju redovnu rubriku

dragan2006

Slažem se sa Damjanom i Kojotom,a što se mita tiče nije isto kada neko ima 200 i 2000 evra platu.Ovaj od 200 nema šta da izgubi a ovaj drugi nije valjda lud da izgubi posao,uruši egzistenciju za pišljivih 200 evropejaca!Stanje u društvu nam je sranje upravo zbog nemaštine,premazani Kojot je sve lepo rekao!Nije to samo vezano za ovu našu priču,gde vi živite!?

Toothless

Zaboravlja se da kontrola treba biti sprovedena na više nivoa tj ono što mnogo otežava posao Oliveru i njegovim poštenim kolegama je inspekcijski nadzor, tačnije nepostojanje istog.
Splavovi, riblji restorani, kao i pijace gde se prodaje riba. Nemaš papire za ribu-udri 100 000 kaznu. Prodaješ na pijaci ili služiš u restoranu ribu ispod mere - još 100 000 kazna...i tako redom.
Kada bi inspekcije samo radile svoj posao, mnogo ,mnogo manje krivolovaca bi bilo na vodi. Dođe mi da zapalim celu zemunsku pijacu kada vidim male kečige, smuđarke i ostale ribe ispod mere.
To je rak-rana što pola ljudi u sistemu radi za 5-oricu kao Oliver i njegove kolege, dok inspektori baš za tu zemunsku pijacu sede u kancelarijama na 100 metara od te pijace i ispijaju kafe umesto
da krenu svaki dan da prošetaju sa komunalcima, i dok popuše cigaru-dve, mogu da napišu desetak kazni i oduzmu svu ribu.
Te priče da svaki drugi čovek koji ribari bez dozvole nema šta da jede i nema od čega da živi postoje 100 godina i nisu apsolutno nikakvo opravdanje za kršenje zakona. I ja nemam para, pa šta treba sad, da pljačkam menjačnice redovno jer nemam šta da jedem i nemam posao?! Znači ako imaš opravdanje onda možeš da kršiš zakon, onda je u redu. Ti Olivere piši kazne a sudije posle
preinače kazne i progledaju kroz prste, pa će sutra opet majmun doći na vodu i još će da te za.ebava kako nije kažnjen. Te poluge koje su zaribale moramo da pokrenemo da bi se krug zatvorio.
"Nothing makes a fish bigger than almost being caught."

srdjanpn

Da smo malo bolje vaspitali ovu NASU decu koja rade kao ribocuvari,inspektori,sudije ne bi nam sad bilo ovako.Vaspitanje,karakter,cast se nosi iz kuce iz porodice,ne postaje se korumpiran kad se zaposlis,,,,,dugacka i uzaludna prica.

Toothless

Džaba vaspitanje kad nema zakona i osećaja odgovornosti.Mi smo realno od Tiletove smrti bez vlasti, one prave. Sada bi nam trebali zakoni kao u Iranu da bi se vratili u normalu.
Mislite da niko u Iranu ne pomišlja da ukrade ili diluje drogu? Misle, i te kako, ali odmah misle i o odsecanju glavudže na trgu, pa reše da ipak ostanu uzorni građani.
"Nothing makes a fish bigger than almost being caught."

srdjanpn

Kako nema zakona,pa sve ti pise u dozvoli,sta smes sta nesmes,mrest,zimovnici,zabranjeno nocno pecanje,90% dziguje smudja nocu,,,,,

mihabg

Te nocne igre i pravila su mi nebulozna.
Jok nego cu da pecam na 40 stepeni  u 12h  sa potencijalnim melanomom koze !?
Zna se kad  odredjene ribe pridju obali , a ako si bandit noc nema veze sa tim.
Sacuveces mog sarana ili smudja koga cu verovatno da pustim , a za mene ti nije bitno ! ?
Ma nije noc neprijatelj, nego sistem gde jedes smudja u sred grada u elitnom restoranu od 300g (neociscen) .
Prozoves kešu, a onda shvatis da on radi svoj posao, gazda gleda TV , a inspekcija gleda da ne gleda !
Onaj fazon..." Ne diraj njih, imaju 19 prijavljenih  radnika !" "I dzabe jedem tamo", samo to ne zavrse u naredbi , nego im je  opsti interes vise interes ...a sve ostalo je "uopsteno" !