Ribočuvarska služba

Započeo darko_bogi, 09 Decembar 2009, 19:40:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Oliverikus

Srki  smiley033 i hvala na lepim rečima.

Bilo je tu u Sakulama još Vukova, javiće se oni sami  :wink:

A sad moram opet o ribolovcima i etici. I o pokušajima prevare... Pošteni ribolovci koji pecaju "amura" kad uhvate šarana, pređu na drugu obalu, vežu ga za kanapče od 3m do 4m i puste ga onako dok ne prođe ribočuvar. Ko zna koliko sam ih promašio ali jednog sam našao i pustio. Jasno je meni i ko je to uradio, pa ima vremena za neke rigoroznije kontrole za "pametne amurdžije".

Bilo je i prijava...
- Somče 30cm!
- Šaran 41cm!
- Smuđ 24cm + 2xšaran 17cm!
- Krivolov mrežama, som 43cm, bodorke, kesege i deverike 27kom. Otišao čamac!
- Sačma, pronađena, oduzeta!

Dobro je to što ipak većina ribolovaca poštuje većinu pravila. Ima ih sa više od 3 štapa ali koriguju brojnost pecaroške artiljerije posle upozorenja i preporuke.

Primećuje se i sve veći broj ribolovaca koji mesto za pecanje ostave u čistijem stanju nego što su ga zatekli. Znam kako je bilo prethodnih godina i već se nazire razlika. Naravno, uvek ima onih koji ne razmišljaju u tome i misle da su "izabrani" da prave s*anja gde god stignu, ali nisu više tako brojni niti očigledno bahati kao nekada.

Još danas i sutra apstinencija za šarandžije ali i apel da očigledno neizmrešćenu ribu vratite ako ikako možete (i ako ima smisla, mislim ako riba nije mnogo oštećena). Soma i bucova preskočite još tih 15tak dana, nije ni to daleko. Na Tamišu je radila sva ta riba prethodnih dana, savesni su je vraćali, oni drugi nisu. Bolje su se pokazali tereni uzvodno od Opova ali poslednjih dana ima ulova i u Pančevu i Glogonju.
smiley033

djmisha77

Koliko sam primetio skoro sve vrste su se dobro izmrestile bar kod nas. Bila velika voda i gledao sam u dva navrata kako saranci i deve pune trsku i travu ikrom. Imam i snimak ali necu da ga objavim jer se vidi tacna lokacija pa da neko ne zloupotrebi. I dalje ne shvatam kakvo umece treba imati pa pecati na 5,6 ili vise stapova. Ne pamtim kada sam drugi zabacio...
Zabrinjavajuce je da ni jednom nisam sreo ribocuvare u jeku mresta. A bas sam izlazio, skoro svaki dan sam na Dunavu (vezbam dzig :) ) Definitivno prodju par puta pocetkom godine i to je to. Znam da ovo pisem stoti put ali jednostavno ne ide mi u glavu gde su i sta su, gledali to neko krv mu je.em?!

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

munja

BIli u Sakulama nas cetvorica lep dan za pecanje i lepo druzenje i edukacija  sa ribocuvarskom sluzbom.Sve pohvale za trud ali  bukvalno iza svakog ugla vreba Dragan Kojic Keba (Oliver) tako da ce ove razno razne postenjacine sve teze da rade.Nije kontrola jedan dan pa kao,dobro je proslo nas l,bice ovo duga i teska borba protiv visedeceniskog zapustanja voda ,kako smo se ponasali dobro je da i sad ima ista da se sacuva.

Послато са GT-I9505 уз помоћ Тапатока


Блок_64

Ако сам добро разумео код рибочувара може да се купи и годишња.Па то је сјаjна вест.
Узми шта можеш и не враћај ништа!

MarkoMimic

 :cheesy: I ja i kolega uvek kod sebe imamo par godisnjih dozvola. Pa onda ponudimo...dnevna, mesecna, godisnja dozvola...nista od toga...ok...prijava!  :cheesy:

Nisam preterano aktivan ovih dana jer na Zvornickom jezeru cuvamo mrest deverike i sarana...0-24h... juce smo predali mesecni izvestaj a brojke su zaprepastile i mene i kolegu. 336 radnih sati, 2780 predjenih kilometara, 260 litara plina za auto i 75 litara benzina za camac smo potrosili, napisali 66 dnevnih dozvola i 13 mesecnih, 355 kontrolisanih ribolovaca. Premoreni jesmo ali guramo dalje.  smiley033

Grof1204

Evo ovako, da ne bude da je sve lose i da samo osipamo paljbu po nadleznima...jutros nakon pola sata od mog dolaska na vodu me je posetio ribocuvar, ljubazno prisao, pregledao dozvolu i na kraju smo porazgovarali...( kada je otisao pomislio sam da me je zveknulo sunce, dehidrirao sam i sigurno neka vrsta fatamorgane me radi...hehe)rekao mi je da ce ove godine biti druga prica, pa hajde da vidimo...odmah da kazem prosle godine ga nisam video ni jednom.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

dragan2006

Da li si video mitsko biće na Savi,jer to tamo svakako jesu??? :question:

Grof1204

Nadam se da nije samo 'fore radi' tu prve dve nedelje zbog dozvola...a posle opet odlazi u legendu...vreme ce pokazati...daj Boze da se jos vise azuriraju, jer je Sava u tom delu prepustena  na milost i nemilost...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

dragan2006

Pa i ovo je nešto, samo da nije prikaza/utvara... :lol:

NikolaNS

Danas me je prvi put kontrolisao ove godine. :eek: Na Sodrosu.  :eek:
Rekao je Dunav, a on dobro zna, Na prvom je mestu zemlja Srbija. A gradovi i prije i sad, Kako Dunav rece, to je Novi Sad.

Aleksandar31

Juce bio na Ilicevom Dunavcu slab ulov jedino sto me obradovalo bila Kontrola vec ih visdjam cetvrti put ove godine  navatali par njih pale cak i kazne nisam znao ali kazna 20000 din sad dal je imao neku ribu neznam samo su psovali samo tako . Izgleda da su ove godine krenuli ostro svi se zale a niko nece da kupi dozvolu samo nek nastave tako bice boljih dana .PS cuje da su u nedelju kebnuli nekog sa mrezom uzeli mu sve i camac napisana prekrsajna prijava  :tongue: :tongue: :tongue:

dragan2006


mi-ne

Kako rece, bez obzira sto je riba progutala udicu (mislimo na ostecenja pri vadjenju iste), riba ne sme da se zadrzi.
Diskutabilna stvar gde su svi u pravu.

mihabg

Sta je tu diskutabilno ?
I da si je ostetio a nije u meri, vracas je... I ta uginula ili ranjena je deo lanca ishrane u vodi, a ti se neces najesti od kostiju kod malog primerka. E sad, ako ima neko vise tako malih toboze "ostecenih"  , onda je jasno o cemu se radi !

Oliverikus

 smiley033
Naravno da ne treba biti zaguljen i pisati prijave za svaku sitnicu, ali isuviše često ribolovci imaju običaj da kažu da štukica/somče ne bi preživelo i da su ga zato zadržali. To već neki gledaju kao pravilo jer su "čuli" od nekoga da je to dozvoljeno.
Često na vodi čujem da smo mi izmislili neka nova pravila, kao minimalnu dozvoljenu meru, maksimalno 3 plemenite ribe, težinu 5kg, obaveznu dozvolu čak i za one koji pecaju sa manje od tri štapa, način merenja dužine ribe (bilo je pokušaja rastezanja jadne štukice od jedva 30cm)... U Jabuci npr čovek ima dozvolu jer su od ove godine doneli neki novi zakon, i to je čuo u selu nedavno... a već 30 godina mu nikada nije trebala. Za to mu je kriva država (dobro pa nismo mi  :wink: ). Pa biser kada čovek traži dozvolu za sačmu jer on samo tako zna da uhvati ribu...
Počeli su muvaroši da pretresaju Tamiš, sad će biti prijava i previše, naoštrio sam olovku, pripremio papire jer tu kategoriju "sportskih" ribolovaca ne želim da opominjem.