Presude za prekršaje u ribolovu i krivolovu

Započeo Oliverikus, 28 Novembar 2019, 23:07:27

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Oliverikus

Danas sam dobio neke konačne smernice od strane advokata gde je moje pitanje bilo da li je bilo šta sporno ako se objave presude donesene u prekršajnim postupcima protiv ribolovaca/krivolovaca.

Ne postoje zakonske prepreke jer se presude donose U IME NARODA i one su javne, tj bilo ko ko ima interes može da sazna kakva je presuda donesena po nekom pokrenutom postupku. Zbog toga smo odlučili da objavljujemo sve presude koje su pravosnažne, bar u informativnom delu citiranjem dela optužbe, obrazloženjem i samom presudom.

Zbog zaštite podataka ličnosti nikada neće biti objavljeno ime/prezime/JMBG ili adresa lopova ali ni ime sudije, mada neće biti ni to tajna jer će svako zainteresovan moći da dobije broj predmeta na pp preko kog može da dobije sve željene podatke iz presude donete U IME NARODA!

Ciljevi ovakvog objavljivanja presuda su pre svega:
- odvraćanje ribolovaca da prave prekršaje jer ih može mnogo koštati!
- odvraćanje krivolovaca da kradu jer će ih i više koštati!
- skretanje pažnje javnosti na blage kazne koje donose pojedine sudije, a koje su više stimulativne nego odvraćajuće!
- transparentan rad koji ne ostavlja prostor za bilo kakvo muvanje, mućenje i dogovaranje bilo kome uključenom u postupke protiv prekršioca!

Komentari pravosnažnih presuda će često verovatno biti ogorčeni ali Vas sve molim da budu bar u granicama pristojnosti. Za početak, za par dana ću postaviti prvu presudu koju ću obrazložiti i ukazati na bitne detalje. Presude će biti istovremeno objavljivane i na stranici RSV.

robertnfv

Pratim

Послато са Redmi Note 6 Pro помоћу Тапатока


Oliverikus

https://www.facebook.com/ribolovackisavez/posts/1382845528556406?notif_id=1575209162293899&notif_t=page_post_reaction

Ovde je lokacija sa podacima i komentarima presude koje smo postavili kao prvu.

Pošto nisu svi radi da koriste FB ali i zbog realnijih komentara koje ovde očekujem, postaviću i ovde:

Ovom presudom Prekršajnog Suda u Pančevu smatra se odgovornim lice kojem je ovo druga presuda zbog prekršaja u ribolovu ali se prethodni postupak vodio uporedo sa ovim koje navodimo.
Iako u presudi piše da je to lice penzioner sa malim primanjima, većim brojem članova porodice i slabijeg materijalnog stanja, istina je da poseduje dva solidna čamca, najmanje jedan motor za čamac, peca sa nimalo jeftinim priborom (koji nije hteo da preda) i da se nikako ne može svrstavati u neku sirotinju kojom se predstavio na suđenju. Osim toga, angažovao je i advokata, podnosio žalbu apelacionom sudu u Beogradu koji je odbacio navode njegove žalbe i potvrdio presudu Prekršajnog Suda u Pančevu.

Bitni detalji na koje ukazujemo su:
- Priznavanje snimka događaja zabeleženog kamerom ribočuvara kao verodostojan dokaz;
- Oglašavanje odgovornim lice koje je bez ikakve sumnje napravilo prekršaj loveći ribu ispod minimalne dozvoljene mere i propisivanje kazne od 7.000 din.;
- Oglašavanje odgovornim lice koje nije predalo pribor kojim je načinjen prekršaj i kojim je počinjen sledeći prekršaj (onemogućavanje ribočuvara da izvršava zakonom propisane radnje po članu 14 Zakona) i propisivanje kazne od 10.000 din.;
- Omogućavanje naplate štete po propisanom cenovniku od 6.500 din. po svakom primerku ribe uhvaćenom i zadržanom ispod zakonom propisane minimalne mere, što iznosi 19.500 din. i koji će biti naplaćeni parničnim postupkom;
- Iskazano uverenje Suda da će ova kazna uticati na prekršioca da više ne pravi ovakve i slične prekršaje.

Ovom presudom smo zadovoljni i nadamo se da će se objavljivanjem iste uticati na druge ribolovce da ne čine iste ali ni druge prekršaje kojim bi se doveli u neprilike i stvorili sebi nepotrebne troškove.


komša015


orka

Šta reći, ovakve presude bi trebale da budu nešto normalno, što sudovi donose brzo i po kratkom postupku, a ne da im sada ovde aplaudiramo i govorimo bravo za ono što je njihov posao.  :smiley:
Isto se odnosi i na ribočuvarsku službu, na sve ribočuvarske službe koje trebaju da rade svoj posao na način na koji rade ribočuvari RSV-a na Tamišu.
Što se tiče tog čikice očigledno je u pitanju najobičnija jajara, koja je navikla da radi šta hoće i kako hoće, pa mesto da kao čovek prizna grešku i plati kaznu za očigledan prekršaj, da ćuti i da se pokrije ušima, on još angažuje i advokata, jer kako je neko mogao da se usudi da njemu napiše i naplati kaznu za nešto što verovatno radi na Tamišu unazad 20 ili 30 godina.  :no:
Dotični je sitna riba, ima li nekih presuda za one što krivolove na veliko, stavljaju mreže, senkere, samice, masovne ubice strujom i plinom. ?

Grof1204

Bravo za RSV svakako, vi ste se za razliku od vecine odavno pomakli sa mrtve tacke.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

Oliverikus

orka  smiley033

Odlično si provalio "čikicu" kojem nije strana saradnja sa "jakim" likovima iz Jabuke koji mi i jesu prava meta. Prvi prekršaj koji sam zabeležio Zapisnikom je pecanje na 7 štapova... mada je to bilo biše usputno opominjanje jer sam bio svestan da ima tu mnogo više prekršaja od pecanja na tolike štapove. Inače, ohrabren od strane tog "jakog" lopova iz Jabuke pokušao je i da se svađa, da preti, dovodi sina da mu drži stranu (pa se sin krio iza njega...) i da priča kako me tužio za koješta... pa mu se u selu sada svi smeju.

Praksa objavljivanja bilo kakvih presuda ne postoji ni kod jednog korisnika iako ne postoji nikakav razlog da se takve presude kriju. Kada su pravosnažne i konačne jedino mogu eventualno da smetaju sudijama ako nisu donele odluku prema savesti nego suprotno. Biće ovde mnogo kritika na presude kao i osuđujućih komentara kada se radi o pravoj sirotinji koja stvarno nema od čega da živi. I meni je žao kada neko takav fasuje bilo kakvu kaznu a prava lopovčina plati advokata, izjavi kako je bez posla, ne vodi se na njega ništa i kako izdržava ocamajkusestreisvubližuidaljurodbinu i dobije istu kaznu (ili manju) a odveze se ličnim automobilom da časti kolege lopove kako je dobro prošao.

Trenutno imamo gomilu procesa koji su u toku. Neki su na početku, neki na kraju... ali do konačne pravosnažnosti (kada je presuda izvršna i prođu svi rokovi za žalbe) neće se ni pominjati. To je zbog predostrožnosti i izbegavanja povrede postupka javnim objavljivanjem činjenica ili dokaza kojim bi se vršio pritisak na odluke sudija i sudskih veća (imamo toga u javnosti na pretek). Biće presude za lov ribe (znamo da je strujom ali aparata nema... samo 44 somića od kojih su samo 2 u meri!), plinom stvarno kod nas nema, mreže ima... i najveći broj presuda ribolovcima koji su bili u raznim prekršajima.

Ono što mogu ovako ja da napišem jeste da do sada nisam imao ni jedan odbačen slučaj, tj prijave po Zapisniku i da su sve za sada rešene pozitivno. Izuzetak je prijava mog kolege kom sam bio volonter gde je lice kojem je pisana prijava izgleda otišlo preko, tj nije u Srbiji već 2 godine.

RSV će nastaviti sa ovakvom praksom objavljivanja presuda, čak i kada nam se presuda ni malo ne sviđa ili nam ne ide u prilog... Bitno je da nema više zataškavanja i namerno gubljenih procesa koji su nas unazad nekoliko godina poprilično koštali.

komša015

Država k'o država je alava na pare, kada bi nimirisali koliko lopina zaista ima, pa puta ovo-ono.. svidelo bi se njima to "čišćenje" voda.  A i novčane kazne bi bile povećane po kratkom postupku...

Michele

Dobar dan svima,
zeleo bih da znam da li u kazni u predmetnom prekrsaju /ulovljene 3 stuke ispod dozvoljene mere/postoji i klauzula o trajnom oduzimanju predatog stapa i masinice za pecanje?Sta tu zakon kaze?/obzirom da mi je dosta nejasan/
hvala u napred na odgovorima.

acasim75

pricao mi je jedan deda da mu je kontrola na tamišu polomila stap zato sto je pecao na vise od tri stapa,jel to moguce?
od mene uvek mozete dobiti bezplatne i bezkorisne savete  :rolleyes: :lol:

Michele

mene interesuje u mom slučaju sta kaze zakon.Oduzima li mi se pribor /stap i masinica/koje sam uredno predao na zahtev ribočuvara nakon sudskog process ili ne?

komša015

Ja bih ti i gaće oduzeo, pa te terao golog preko džade.. za primer.

Michele

Lepo sam pitao da li neko zna kakva je procedura oko vracanja pribora i sta zaqkon kaze.
A vi frustrirani sto ne mozete da uhvatite ribu pa vam je sam ostali svet kriv zivite i dalje u vasim mislima.OCIGLEDNO DA SAM SE NA POGRESNOM MESTU OBRATIO ZA POMOC.

vladimir022

Imamo pobednika

Sent from my RMX3370 using Tapatalk


chmi

Trajno se oduzima:
Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, pored novčane kazne, izriče se i zaštitna mera oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili bili namenjeni izvršenju prekršaja ili su nastali njegovim izvršenjem, a može se izreći i zaštitna mera zabrane ribolova
A ako je sudija loše volje to može da bude i krivično delo
Krivični zakonik:
(3) Kaznom iz stava 2. ovog člana kazniće se i ko lovi ribu ili druge vodene životinje veće biološke vrednosti ili u većoj količini ili pri lovu uništi veću količinu riba ili drugih vodenih životinja.
Mi smo besni, oni su bolesni - B. Pekic - Besnilo

Teme sličnog naslova (10)