Pregovori o pristupanju Srbije EU, poglavlje 13 - ribarstvo

Započeo pikeman, 25 Jun 2018, 10:12:11

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Srbija danas otvara poglavlje 13 - ribarstvo. Da li je ovo prilika za rešavanje problema krivolova na našim vodama?


Zajednička politika ribarstva Evropske unije obuhvata pitanja iskorišćavanja i upravljanja ribljim bogatstvima, pitanja uređenja tržišta ribljim proizvodima, pitanja strukturne politike, nadzora i kontrole, kao i međunarodnu saradnju u ribarstvu. Politika Evropske unije u oblasti ribarstva reformiše se svakih deset godina, kao odgovor na promene koje se odnose na količinu ribe, kao i na opšte privredne prilike u ribarstvu. Cilj je da se na evropskom nivou osigura dugoročno održivo korišćenje živih bogatstava mora i uzme u obzir rastuća potreba tržišta za zdravim proizvodima iz mora.

Zajednička politika u oblasti ribarstva postavlja pravila za očuvanje živih vodenih resursa, ograničenje ekološkog uticaja ribarstva i uslove za pristup vodama i resursima. Ona obuhvata i strukturnu politiku i specifična pravila za upravljanje kapacitetima flote, kontrolu ribarskih aktivnosti i sprovođenje njenih pravila. Zajednička politika u oblasti ribarstva zasnovana je na utemeljenim naučnim savetima i obezbeđuje okvir za prikupljanje, upravljanje i korišćenje podataka iz oblasti ribarstva.
S obzirom na njenu isključivu nadležnost u oblasti očuvanja morskih bioloških resursa, Evropska unija je članica određenog broja međunarodnih sporazuma i organizacija. U nekim slučajevima, postojeći sporazumi i konvencije s trećim zemljama ili međunarodnim organizacijama vezanim za ribarstvo treba da se prilagode ili otkažu pre pristupanja.

S obzirom da su resurs i ribe prekomerno izlovljeni ( 80% mediteranskih resursa i 47% atlantskih resursa), poslednja reforma Zajedničke ribarske politike ili ,,Nova zajednička ribarska politikaˮ (sadržana u regulativi EU 1380/2013 koja je stupila na snagu 1. 1. 2014. godine) ima za cilj da riblje resurse vrati na održivi nivo, kao i da obezbedi građanima stabilan izvor zdrave i bezbedne hrane na duži vremenski period. Ona nastoji da donese novi prosperitet sektoru ribarstva, prekine zavisnost od subvencija i stvori nove mogućnosti za radna mesta i rast u priobalnim područjima.

Zajednička ribarska politika izvorno je bila deo Zajedničke poljoprivredne politike, a izdvajanju u zasebnu politiku doprineli su ulazak u EU zemalja sa znatnim ribarskim flotama i morskim resursima, kao i potreba rešavanja novih specifičnih problema, poput očuvanja resursa ribe.

Pravna osnova za Zajedničku ribarsku politiku temelji se na Ugovoru o funkcionisanju Evropske unije. Unutrašnje tržište je prošireno na poljoprivredu, ribarstvo i trgovinu poljoprivrednim proizvodima. Poljoprivredni proizvodi podrazumevaju proizvode biljnog porekla, stočarstva i ribarstva, kao i proizvode prve faze obrade koji se direktno odnose na te proizvode. Zajednička poljoprivredna politika, poljoprivreda, kao i izraz poljoprivredni takođe se odnositi i na ribarstvo, pošto je u pitanju specifičan sektor. Ciljevi zajedničke ribarske/poljoprivredne politike su:

    povećanje produktivnosti promovisanjem tehničkog napretka i osiguravanjem racionalnog razvoja poljoprivredne proizvodnje i optimalno iskorišćavanje proizvodnih faktora, posebno radne snage;
    obezbeđivanje pristojnog životnog standarda poljoprivredne zajednice, posebno kroz povećanje zarada zaposlenih koji se bave poljoprivredom;
    stabilizacija tržišta;
    obezbeđivanje efikasnijeg snabdevanja;
    obezbeđivanje zaliha za potrošače po pristupačnijim cenama.

Bez obzira na to što Srbija nema izlaz na more, pregovori u ovom poglavlju odvijaće se kao u svim prethodnim proširenjima.

Koja je korist za Srbiju?

    Kontrola nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova
    Sertifikat o ulovu
    Podsticaji za unapređenje i očuvanje ribnjaka

Rezultat usklađivanja propisa u  Srbiji s propisima Evropske unije u oblasti ribarstva biće ispunjenost zahteva u pogledu kontrole nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova, čime će se stvoriti uslovi za plasman proizvoda ribarstva na tržište EU, uz očuvanje nacionalnih vodnih resursa. Uspostaviće se i pravni osnov za uvođenje sertifikata o ulovu. Takođe, nakon pristupanja EU biće obezbeđeni i podsticaji za očuvanje i unapređenje ribnjaka, kao i inovacije u oblasti akvakulture.

(Brošura ,, ", EU info-centar i Pregovarački tim za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU)
jugov

Ono što je veoma čudno u vezi otvaranja ovog poglavlja broja "13" je taj što obe strane i Vlada R Srbije i EU već najavljuju da se, citiram
"Ne očekuju se velike teškoće"
E sad ili (što je očiglednije) pregovarački tim R Srbije nije svestan koji su sve tu problemi i kakvo je zapravo stanje u toj oblasti.
Ili smo (što je malo očigledno) mi preuveličali problem sa kojim se susrećemo kad god izađemo na vodu.
Druga stvari koja mi je nejasna oko ovog poglavlja je sastav pregovaračkog tima R Srbije u kojoj kako sam video a i čuo nema skoro ni jedan ekspert za ribarstvo, već su tu sve neki likovi iz sasvim drugih ministarstava koji malo šta zajedničkog imaju sa očuvanjem ribljeg fonda i prirode uopšte.
Ostaje da se vidi ishod svega,i velika nada će nam neko drugi urediti nešto što mi očigledno nismo bili u stanju.
дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

mi-ne

Cemu nagadjanje, susjedi mogu da nam opisu razvoj dogadjaja.

P.S.
Do cilja sa "Sto gore, to bolje".
EU  :grin:

TopMix

Ako će se u ovoj oblasti stvari postaviti na svoje mesto na taj način što će se akcenat staviti na uzgoj ribe za tržište, a zna se kako se to radi, što podrazumeva kvalitet, količinu, konkurentne cene, podsticaje od strane države, zapošljavanje ljudi i tako to, onda ne vidim ni jedan normalan razlog za opstanak tzv. privrednog ribolova na rekama i jezerima. Nadam se da će uvođenje reda u ribarstvu značiti ukidanje tzv. privrednog ribolova na otvorenim vodama, a da će ona žvaka o čuvanju "starih zanata" biti zauvek smeštena tamo gde joj je mesto, a to znači u zanatstvu, proizvodnji i izradi ukrasnih i umetničkih predmeta i sl., a ne u ribarstvu...
 

DuleN

Ziveo sam u Bugarskoj, kada je ona potpisivala sva ta poglavlja za prijem u ES, pa i poglavlje 13.
Tamo je bio totalan haos na vodi i apsolutno se nista nije promenilo ni nakon potpisivanja tog poglavlja 13...
Iz tog razloga mislim da ni nama ovde to poglavlje nece resiti ni  jedan problem...

Batica

Bugarska i Rumunija su se provukle kroz iglele usi ne samo kod ovog poglavlja, nego i kod ostalih, pravo, korupcija...
Srbiji su stavili do znanja da se nece tako nesto ponoviti.
Ali poglavlje 13 je ostavljeno samoj clanici da samostalno regulise.
Kada se bude regulisalo pravo, ta stavka resi, mozda se i nesto promeni na nasim rekama.
Kaznis budalu o on izadje za 10000 din kaznom. Ispade veci zlocin ne vezati pojas u voznji nego ubiti 3t ribe strujom.

Poslato sa Dunava uz pomoć Tapatoka

komša015

Pre par min. nekoliko intervjua na ovu temu u vestima prve tv.. između ostalih, predstavnik URS-a ..krivolov je prilično rasprostranjen, riblji fond na nekim vodama prilično osiromašen.. toliko mlako i bez ikakve gestikulacije.. ko ne zna kakvo je stanje na vodama, zbog ove izjave se ne bi puno nasekirao.

nslemi

Srbija je uvek imala zakone u svim oblastima pa tako i u ribarstvu,cak i dobre zakone.Ali najveci problem je sto se ti zakoni ne primenjuju.Sudije koje dosudjuju kazne ispod zakonskog minimuma ,korupcija u pravosudju itd.Svi znamo kakvi su tu problemi.Kada vlast ne bude imala uticaja na pravosudje u ovoj zemlji bi se svi problemi jako brzo resili,ali posto se to za nasih zivota nece desiti mozemo samo da se nadamo.

jugov

дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

pikeman

Jovanović: Prvo rešiti privredni ribolov

NOVI SAD - Pregovaračko poglavlje 13 – "Ribarstvo'', koje je otvoreno krajem prošlog meseca na Međunarodnoj konferenciji o pridruživanju Evropskoj uniji, doneće brojne beneficije ribarstvu u Srbiji. Da bismo ih dobili, potrebno je da ispunimo brojne uslove i uspešno završimo pregovore.

Otvаranjem ovog poglavlja Srbija će dobiti finansijsku podršku od Evropske unije, koju će iskoristiti da uveća proizvodnju ribe u ribnjacima. Predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine, Dušan Jovanović, međutim, smatra da privredni ribolov, odnosno izlov ribe na rekama, predstavlja problem koji bi prvo trebalo rešiti.


"Privredni ribolov, za koji mi ribolovci imamo ozbiljnu peticiju koju smo pustili ministarstvu obzirom na stanje našeg ribljeg fonda u rekama, koje je vrlo mizerno u odnosu na neke ranije godine koje se mi stariji sećamo, taj privredni ribolov nadamo se da će to biti bolje regulisano", kaže Jovanović.

Plan je da se oblast ribarstva zakonski bolje uredi, posebno u delu koji se tiče prometa i distribucije ribe, kao i kontrole kvaliteta ribljih proizvoda na tržištu.

"Stanje ribljeg fonda, nađite mi jednog ribolovca koji je zadovoljan sa stanjem ribljeg fonda, a pošto sam ja između ostalog i predsednik ribolovaca, ja puno kontaktiram sa mojim kolegama, tako da znam da nigde nije dobro i da moramo ozbiljne promene u zakonu da napravimo i ozbiljnije se ponašamo", kaže Jovanović.

Da bi se uskladili propisi u Srbiji s propisima Evropske unije u oblasti ribarstva moraju da se ispune zahtevi i u pogledu kontrole nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova. Na taj način stvoriće se uslovi za plasman proizvoda na tržište Unije, uz očuvanje nacionalnih vodnih resursa.
komša015

Pre par dana u Loznici je nuđena bela po 30-40 din.
8 ( osam ) tona su izvadili iz Drine za par noći.
Da bog da se podavili...  :veryangry:

mihabg

Sta se lozite, uskladjivanje sa EU znaci da mi gajimo ribu u riblnjacima i prodajemo je za DŽ!
Posto sam negde procitao da samo sarana nedostije oko 10.000 tona u EU, mi smo idealni za to!  Reke, recice, vode gde pozelis...Iskopaj bazene i radi!
Jos ce da osnuju firme gde ce nasi da ciste za minimalac , pa kao hladnjace za odlaganje,  a oni ce da prodaju kao ECO.... Jok,  tebe ce bas da puste da prodajes kod njih  !
Posto ih za reke zabole,  jer do Srbije ko zna sta sve ulazi u iste od njih, pa im je to manje bitno...Nije boja Dunava, Tise, Save  relevantna...nego sadrzaj otrova u njima i u ribi ! E to vec znaju da nije dobro...

Dakle, fond reka pisi propalo ! Samo ce da nam prodaju plus x3  "tehnologiju" da se ciste otpadne vode, ali nece da se igraju sa plodovima iz tih reka.
Manje ce da investiraju kod nas,  jer voda imamo koiko hoces za uzgoj , i lako napravis tu i tamo taj "ECO" njima interesantan.... Tri bagera i brdo radne snage za malo para i eto rudnika . ®️

Procitajte ovo za 15 godina !

TopMix

Vraćam se na onaj moj prethodni post, tj. dilemu da li poglavlje o ribolovu uopšte tretira tzv. privredni ribolov (čitaj: lopovluk) na prirodnim vodama ili je samo fokusiran na tržišni uzgoj ribe u ribnjacima? Ako se "vatanje" ribe na rekama ne uređuje u tom poglavlju, onda je blizu istine, ko što reče kolega gore, da njih ne zanimaju naše sje.ane reke i riblji fond u njima. To opet znači da je to stvar koju ćemo morati sami da regulišemo, pre ili kasnije...

Jigfishing

Jel čitao neko izveštaj EK o napretku Srbije? Što se tiče ribarstva, ukratko urađeno je NIŠTA  :clap2:Citat6.13. Chapter 13: Fisheries
The common fisheries policy lays down rules on fisheries management, protects living
resources of the sea and limits the environmental impact of fisheries. This includes setting
catch quotas, managing fleet capacity, rules on markets and aquaculture and support for
fisheries and coastal communities.
Serbia is moderately prepared in the area of fisheries. Limited progress has been made in
the reporting period, particularly on statistics collection. Serbia has not yet implemented the
recommendation of the previous report.
In the coming year, Serbia should in particular:
 adopt an action plan that will ensure full compliance with the requirements of the acquis
by the date of accession, in particular regarding organisation of the markets, aquaculture,
data collection and control measures against illegal, unreported and unregulated fishing.
Serbia should in particular start strengthening its policy formulation, implementation, and
enforcement capacities. Structural measures are not yet in place for small-scale or inland
fisheries. Legislation is yet to be adopted on market support. Statistical data collection on
aquaculture for 2017 was carried out in line with the acquis. Data collection for fish and
fishery products – including in terms of methodology – is largely aligned with the acquis,
with the exception of the collection of socio-economic data, which still needs to be aligned.
Serbia should implement the rulebook on catch certification and bring its legal framework
into full alignment with the acquis on illegal, unreported and unregulated fishing as soon
as a solution has been found regarding the fish catch certificate issue.

VladimirR

Citat: pikeman poslato 19 Jul 2018, 12:16:23
Jovanović: Prvo rešiti privredni ribolov


Otvаranjem ovog poglavlja Srbija će dobiti finansijsku podršku od Evropske unije, koju će iskoristiti da uveća proizvodnju ribe u ribnjacima. Predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine, Dušan Jovanović, međutim, smatra da privredni ribolov, odnosno izlov ribe na rekama, predstavlja problem koji bi prvo trebalo rešiti.


"Privredni ribolov, za koji mi ribolovci imamo ozbiljnu peticiju koju smo pustili ministarstvu obzirom na stanje našeg ribljeg fonda u rekama, koje je vrlo mizerno u odnosu na neke ranije godine koje se mi stariji sećamo, taj privredni ribolov nadamo se da će to biti bolje regulisano", kaže Jovanović."Stanje ribljeg fonda, nađite mi jednog ribolovca koji je zadovoljan sa stanjem ribljeg fonda, a pošto sam ja između ostalog i predsednik ribolovaca, ja puno kontaktiram sa mojim kolegama, tako da znam da nigde nije dobro i da moramo ozbiljne promene u zakonu da napravimo i ozbiljnije se ponašamo", kaže Jovanović.

Dobro, ovaj problem je rešen u nedelju. Još jednom čestitke Oliju i njegovoj koleginici.
Koji sam ja baksuz, da dobijem ulogu da glumim u pornićima, glumio bih ong muža što ide na posao!

Teme sličnog naslova (10)