Pravilnik za privredni ribolov

Započeo limovac74, 02 Mart 2011, 11:10:24

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

damjan

Danas privrednim ribolovom moze da se bavi svako ko to zeli. Veliki broj privrednih ribara već ima neko drugo stalno zaposlenje,bar kod mene na Savi je tako da je većina privrednih ribara zaposlena ni manje ni više nego u drzavnim preduzećima,a pored toga se bave i PR !
Kada bi se zakonom regulisalo da privrednim ribolovom moze da se bavi samo lice bez drugog stalnog zaposlenja broj privrednih ribara bi se smanjio. Smatram da je tako i ispravno da se PR bave samo lica koja zive od toga. Naravno ako mogu da zive od toga a da ne krše lovostaj za vreme mresta riba ?  Tako bi se značajno smanjio broj privrednih ribara i pritisak na riblji fond.

Sito i resheto

Dobra ideja, da bi je sproveli treba da pisemo pisma nadleznima i konstantno vrsimo pritisak. Ja sam na svoju ruku pisao mejlove nadleznom u ministarstvu ( dr. Srdjan Belij drzavni sekretar za prirodne resurse), medjutim kada sam procitao covelovu biografiju bilo mi je jasno da nam on nece sigurno pomoci! Pa on radi tamo od 2003-e tako da, ako nije do sada nista radio, nece ni od sada  :sad:
Ne peca lep nego uporan.

Блок_64

Citat: damjan poslato 31 Januar 2013, 14:19:46
Danas privrednim ribolovom moze da se bavi svako ko to zeli. Veliki broj privrednih ribara već ima neko drugo stalno zaposlenje,bar kod mene na Savi je tako da je većina privrednih ribara zaposlena ni manje ni više nego u drzavnim preduzećima,a pored toga se bave i PR !
Kada bi se zakonom regulisalo da privrednim ribolovom moze da se bavi samo lice bez drugog stalnog zaposlenja broj privrednih ribara bi se smanjio. Smatram da je tako i ispravno da se PR bave samo lica koja zive od toga. Naravno ako mogu da zive od toga a da ne krše lovostaj za vreme mresta riba ?  Tako bi se značajno smanjio broj privrednih ribara i pritisak na riblji fond.

Итекако си управу,ја не знам нешто много о томе како је регулисано привредно рибарство у неким другим земљама на рекама,али знам да је у доста земаља појам привреног рибара (мрежароша) не постоји.
Друга ствар из твог поста која ми је запала за око је привредни рибар који је негде стално запослен,тј да раде и на неким радним местима а успут се баве и привредним рибарством.Ја се просто питам дали је ово игде могуће осим у земљи Србији.
Па ако не може да живи од рецимо тог привредног рибарства,молим лепо немој да се истим и бави.
Узми шта можеш и не враћај ништа!

pauk

Ja mislim da je ovaj primer slican kao u mnogo drugim stvarima.
Ova situacija je samo posledica a dobro je poznato da se mi posebno bavimo samo posledicama! nazalost.

Da se kod nas lepo postave temelji na noge mislim na dobar zakon o ribarstvu i vodoprivredi pa da se to ispravno
i sprovodi, svi bi ti ljudi sami odlucili da se bave jednim poslom ili ili, ostali bi samo profesionalci koji bi od toga mogli i da zive.
u svemu je to tako

Блок_64

Свашта се код нас ради под изговором привердног риболова.Некакви закони већ постоје али се не примењују никако и сведоци смо тога јер виђамо мреже и на рекама на којима не би смеле никако да буду (Морава,Тамиш,Колубара....)
Проблем је у томе да је ово јако комплексна ситуација са дубоким коренима и дугачким жилама,неће то нестати ако затворимо очи и ишчуђавамо се над фанатизмом (зар то не радимо свих ових година) ,то ће га само нахранити да нарасте још више.
До дана данашњег нико,али нико није се осетио одговорним за стање на водама.
Узми шта можеш и не враћај ништа!

damjan

PRAVILNIK
O NAČINU, ALATIMA I SREDSTVIMA KOJIMA SE OBAVLJA PRIVREDNI RIBOLOV, KAO I O NAČINU, ALATIMA, OPREMI I SREDSTVIMA KOJIMA SE OBAVLJA REKREATIVNI RIBOLOV
("Sl. glasnik RS", br. 16/2016)


Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju način, alati i sredstva kojima se obavlja privredni ribolov, kao i način, alati, oprema i sredstva kojima se obavlja rekreativni ribolov.

Član 2

Privredni ribolov obavlja se mrežarskim, udičarskim i samolovnim alatima i sredstvima.

Za obavljanje privrednog ribolova ne mogu se koristiti mrežarski alati (obruč, košara, zavesa ili drljača) i udičarski alati (grabulja, trokraka udica, samica i pampurski struk).

Mrežarski alati i sredstva za privredni ribolov

Član 3

Mrežarski alati dele se na stajaće i povlačeće.

Stajaći mrežarski alati su stajaće mreže, koje imaju stranu okaca najmanje 50 mm u suvom stanju, odnosno 46 mm u vlažnom stanju.

Povlačeći mrežarski alati su povlačeće i poklapajuće mreže.

Povlačeće mreže imaju stranu okaca najmanje 50 mm u suvom, odnosno 46 mm u vlažnom stanju i koriste se bez dodatnih pomagala za lov ribe povlačenjem po dnu.

Poklapajuće mreže imaju stranu okaca najmanje 50 mm u suvom, odnosno 46 mm u vlažnom stanju, osim sačme koja ima stranu okaca najmanje 30 mm u suvom, odnosno 28 mm u vlažnom stanju.

Lov živih mamaca (sitne bele ribe) za privredni ribolov obavlja se pomoćnim mrežarskim sredstvima (rogač, čerenac, sačma, stajaća mreža za lov mamaca dužine 5 m i visine 1 m, sa okcima od najmanje 10 mm).

Strana okaca pomoćnih mrežarskih sredstava u suvom stanju određuje se merenjem razmaka od 11 čvorova i deljenjem dobijenog broja sa deset. Pri merenju okaca pomoćnih mrežarskih sredstava u vlažnom stanju dozvoljava se smanjenje razmaka za 5%.

Udičarski alati i sredstva za privredni ribolov

Član 4

Udičarski alati za privredni ribolov su strukovi koji mogu imati od deset do 100 udica.

Način izlova ribe bućkom obavlja se pomoću udičarskog alata glavnog kanapa sa jednom jednokrakom udicom i jednog štapa sa jednom jednokrakom udicom i sredstva bućke.

Samolovni alati

Član 5

Samolovni alati su bubnjevi ili vrške i senkeri. Samolovni alati imaju stranu okaca najmanje 50 mm u suvom stanju, odnosno 46 mm u vlažnom stanju. Prečnik prvog obruča bubnjeva ili vrški i senkera ne može biti veći od 1,2 m.

Senkeri koji se koriste u periodu od 1. decembra do 1. marta imaju stranu okaca najmanje 30 mm u suvom stanju, odnosno 28 mm u vlažnom stanju.

Strana okaca samolovnih alata u suvom stanju određuje se merenjem razmaka od 11 čvorova i deljenjem dobijenog broja sa deset. Pri merenju okaca samolovnih alata u mokrom stanju dozvoljava se smanjenje razmaka za 5%.

Način obavljanja privrednog ribolova

Član 6

Stajaći mrežarski alati i samolovni alati ne koriste se od 1. marta do 15. juna.

Stajaći mrežarski alati koriste se u vremenu od 17,00 do 8,00 časova u periodu letnjeg računanja vremena, a u periodu zimskog računanja vremena koriste se bez vremenskog ograničenja.

Stajaći mrežarski alati i samolovni alati, osim bubnja, ne mogu se koristiti na rastojanju manjem od 30 m od obale ribolovne vode, uključujući i obale rečnih ada.

Nije dozvoljena upotreba svih alata za privredni ribolov na reci Dunav od 863 km do 860 km.

Privredni ribar može imati najviše 30 alata.

Član 7

Postavljanje mrežarskih alata u ribolovnu vodu vrši se do 1/2 širine iste. Mrežarski alat sa suprotne obale vodotoka reke ili druge ribolovne vode (kanala, mrtvaja, rukavaca, bara i sl.) ne postavlja se istovremeno.

Član 8

Alati kojima se obavlja privredni ribolov moraju biti vidno obeleženi pločicom koja sadrži serijski broj dozvole privrednog ribara i redni broj alata.

Alati, oprema i sredstva za rekreativni ribolov

Član 9

Rekreativni ribolov obavlja se sa obale ribolovne vode određene za rekreativni ribolov bez upotrebe čamaca i drugih sličnih plovidbenih objekata i naprava, osim na ribolovnim vodama reka Dunav, Sava i Tisa na kojima je dozvoljena upotreba čamaca za obavljanje rekreativnog ribolova.

Izuzetno, čamac kao pomoćno sredstvo za obavljanje rekreativnog ribolova na ribolovnoj vodi može se upotrebiti samo ako je korisnik ribarskog područja (u daljem tekstu: korisnik) njegovu upotrebu predvideo privremenim programom upravljanja ribarskim područjem ili programom upravljanja ribarskim područjem.

Način obavljanja rekreativnog ribolova

Član 10

Rekreativni ribolov obavlja se udičarskim alatima, tako da ribolovac može koristiti najviše tri štapa sa po dve udice na svakom štapu.

Lov živih mamaca (sitne bele ribe) za rekreativni ribolov obavlja se pomoćnim mrežarskim sredstvima, i to: čerenac sa veličinom okaca od 10 mm i dimenzija 100 x 100 cm, osim na ribolovnim vodama čija je širina manja od 2 metra i stajaća mreža za lov mamaca dužine 5 m i visine 1 m sa veličinom okaca od 10 mm, osim na ribolovnim vodama čija je širina manja od 10 m.

Pomoćno sredstvo bućka može se koristiti za sportski ribolov prilikom održavanja ribolovno-turističkih manifestacija.

Pomoćna oprema sonar može se koristiti na svim ribolovnim vodama ukoliko to korisnik nije zabranio privremenim programom upravljanja ribarskim područjem ili programom upravljanja ribarskim područjem.

Član 11

Rekreativni ribolov svih vrsta pastrmki, mladice Hucho hucho i lipljana Thymallus thymallus obavlja se samo veštačkim ribolovnim mamcem.

Nije dozvoljeno korišćenje sistema sa vodenom kuglom i tirolskim drvcetom u lovu svih vrsta pastrmki, mladice Hucho hucho i lipljana Thymallus thymallus.

Kao živi mamac za rekreativni ribolov ne mogu se koristiti alohtone vrste riba.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja privredni ribolov, kao i o načinu, alatima, opremi i sredstvima kojima se obavlja rekreativni ribolov ("Službeni glasnik RS", broj 73/10), osim odredaba člana 3. st. 2, 4. i 5. ovog pravilnika koje prestaju da važe 31. decembra 2017. godine.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", osim odredaba člana 3. st. 2, 4. i 5. ovog pravilnika koje se primenjuju od 1. januara 2018. godine.

Opaa,ovo je velika pobeda za sve kojima je stalo da se riblji fond sačuva !  Konačno jedna dobra stvar da se uradi. Možda su stvari konačno krenule da se kreću u pravom smeru.

TopMix

Onomad sam prelistavao taj pravilnik i sa posebnim zadovoljstvom sam podvukao markerom stav 1. člana 6.
A stav 3....? da li to znači da se ne mogu stavljati senkeri i vrške u samu obalu, ko što se obično radi?

Oliverikus

I veličinu oka mreže su vratili na 5cm, što je opet napredak u odnosu na prethodni zakon gde je veličina smanjena na 4cm, pa neka je i od te 2018. godine. A posebno me obradovala ponovna zabrana korišćenja mreža, bubnjeva i senkera od 01.marta do 15. juna.

Samo bubanj se i u prethodnom zakonu mogao postavljati bliže od 30m od obale, tako da tu nisam primetio neku promenu.

Stvarno jedan veliki korak napred  :thumbup:

pikeman

U Službenom glasniku Republike Srbije, br. 9 od 10.02.2017. godine, objavljen je novi "Pravilnik o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja privredni ribolov, kao i o načinu, opremi i sredstvima kojima se obavlja rekreativni ribolov", kojim je uvedena zabrana upotrebe stajaćih i samolovnih ribarskih alata u vreme mresta riba.

http://www.scribd.com/doc/339607405/Pravilnik-o-Nacinu-Alatima-i-Sredstvima-Kojima-Se-Obavlja-Privredni-Ribolov-Kao-i-o-Nacinu-Opremi-i-Sredstvima-Kojima-Se-Obavlja-Rekreativni-Ribolo#keyuEKtFun2JTYvzqQ9Q3c9

Početkom marta 2016. godine na snagu je na teritoriji Srbije stupio Pravilnik o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja privredni ribolov, kao i o načinu, opremi i sredstvima kojima se obavlja rekreativni ribolov, kojim je uvedena zabrana upotrebe stajaćih i samolovnih ribarskih alata u vreme mresta riba. Ovaj potez je tada posebno obradovao rekreativne ribolovce, kao i sve one kojima je stalo do oporavka naših reka i ribljeg fonda.

Međutim, nakon brojnih pritisaka od strane alasa, koji su uključivali i pretnje blokadom rečnog saobraćaja na Dunavu, primena već donetog Pravilnika je odložena za 2017. godinu, uz obećanje da će u međuvremenu biti formirana i posebna Radna grupa, koja će razmotriti sva sporna rešenja. Tokom 2016. godine je ta radna grupa oformljena i kroz više sastanaka usvojila je novu verziju Pravilnika, koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije od 10.2.2017 i stupa na snagu 18.02.2017.

Predstavnici Ujedinjenih ribolovaca Srbije su, uz predstavnike resornog ministarstva i pokrajinskog sekretarijata, nauke, Asocijacije alasa i Srpskog saveza bućkaroša učestvovali od početka u radu ove radne grupe. Glavna promena koju donosi novi Pravilnik je to što će zabrana upotrebe stajaćih i samolovnih alata trajati dva meseca, od 01. aprila do 31. maja, ali je predviđeno i da se stajaći mrežarski alati i samolovni alati ne mogu uopšte koristiti na ribolovnim vodama ili njihovim delovima koji su Programom upravljanja ribarskim područjem određeni kao posebna staništa riba, na rastojanju manjem od 200 m od granice posebnog staništa riba, uzvodno, nizvodno i ka matici reke.

Ovaj Pravilnik je donekle kompromisno rešenje, iznuđeno velikim pritiskom alasa, ali i jednog broja stručnjaka iz oblasti ihtiologije, članova radne grupe, koji su bili mišljenja da je sa našim vodama sve u redu i da ribu u mrestu nije potrebno štititi, a čak su tražili da se zabrana korišćenja stajaćih i samolovnih alata sasvim ukine! Članovi Ujedinjenih ribolovaca Srbije koji su učestvovali u Radnoj grupi su dosledno i argumentovano zastupali stanovište da je neophodno zaštiti ribu u periodu mresta, što uključuje ograničenje upotrebe stajaćih i samolovnih alata u prolećnom periodu.

Članovi Ujedinjenih ribolovaca Srbije koji su učestvovali u Radnoj grupi su dosledno i argumentovano zastupali stanovište da je neophodno zaštiti ribu u periodu mresta, što uključuje ograničenje upotrebe stajaćih i samolovnih alata u prolećnom periodu.

Uz ovu, veoma značajnu izmenu, naročito sa stanovišta rekreativnih ribolovaca, ovim Pravilnikom je bliže definisan i donekle zbunjujući član koji se odnosio na rekreativni ribolov, da "ribolovac može koristiti najviše tri štapa sa po dve udice na svakom štapu". Njemu je dodat stav koji glasi: "Izuzetno od stava 1. ovog člana prilikom ribolova veštačkim mamcima ribolovac može koristiti dva veštačka mamca koji ukupno ne mogu imati više od tri udice". Ova izmena će posebno pogodovati varaličarima koji uz glavnu varalicu koriste i mušicu na predvezu, ili onima koji koriste voblere sa tri udice, a koji su formalno posmatrano bili u prekršaju po starom Pravilniku.

Ujedinjeni ribolovci Srbije


limovac74

Citatiznuđeno velikim pritiskom alasa, ali i jednog broja stručnjaka iz oblasti ihtiologije, članova radne grupe, koji su bili mišljenja da je sa našim vodama sve u redu i da ribu u mrestu nije potrebno štititi, a čak su tražili da se zabrana korišćenja stajaćih i samolovnih alata sasvim ukine!

http://vukovisadunava.com/zakoni-i-propisi/pravilnik-za-privredni-ribolov/msg391226/?topicseen#msg391226
Bez komentara  :no: .

Nastavak sledi : protest alasa  :cheesy: .
Kad Sveti Ilija nebom sine grom na dnu reke Dunava probudi se som.
Na dnu reke Dunava kiseli se rovac a na obali stoji mokri ribolovac.
Som je snažno povukao ko kamion FAP i odneo ribolovcu i udicu i štap...

TopMix

Dok se totalno ne ukine tzv"privredni ribolov" svaka diskusija je bespredmetna. Po tom pitanju, mi smo jos uvek u srednjem veku!

obradmiki

Stop alasima i lopovima svih fela! Lepo sam rekao ranije da URS sa tim likovima nije trebao uopste da ulazi u pricu jednostavno se trebao zauzeti cvrst stav o njihovom ukidanju.Pa otpusteno je toliko ljudi ,a ovde njih trista prave s..nje.Da napomenem da je to licno moje misljenje , da cu i dalje cu kupovati dozvolu njima u inat i seci svaku mrezu koju vidim

Teme sličnog naslova (10)