Kupovina dozvole na vodi

Započeo Sp1tF1re, 25 Mart 2010, 16:24:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

DDj

Oliverikus, da li moze jedno pojasnjenje?

Ribolovac kampuje i peca tri dana. Da li na kraju treceg dana moze da ima u posedu tri dnevna limita ili samo jedan, bez obzira sto peca na istom mestu tri dana bez prekida?

Kako je to tacno regulisano?

Oliverikus

Evidencioni blok, tj E-1 obrazac rešava problem.
U njemu ribolovac upiše ulov koji je zadržao i niko mu neće a i ne može praviti problem oko ulova, tj količine koja je upisana ako je u okviru limita dnevnog ulova.


peconi

Situacija od prethodnog vikenda.

Svake godine kupujem godisnju dozvolu,imam bar 50 izlaza,uglavnom pecam na Dunavu a kontrolu sem na Tamisu video nisam. Od ribe ponesem kuci po par deverika za talandaru, 2-3 puta godisnje, uglavnom ni ne raspakujem cuvarku. Ove godine sam igrom slucaja ostao bez pribora, pa mi je sezona pocela tek u septembru kad sam obnovio pribor.

Godisnju dozvolu nisam uspeo da kupim u septembru, jer su prodavci godisnjih dozvola za opstinu Grocka prodali sve i ne znaju kad ce i da li ce dobijati novu turu.

Na nagovor drugara se uputismo pre par dana u Karavukovo na Dunav, 200km od kuce. Nosili opremu 1km kroz sumu u vise navrata, spakovali se i zabacili stapove ( 2 komada - fider ), kad eto kontrole. Pet minuta pre toga upecao smudja oko 800-900g na crvice ( 45cm ).

Dosli vidno "raspolozeni" prvo do nas, pretpostavljam jer su videli BG table na nasipu, a objasnicu i zasto.

"Dozvole na uvid. Vidim dosli ste iz Beograda cak ovde."

"Dobar dan. Nemamo godisnju, nismo uspeli da kupimo u septembru na nasem mestu prebivalista, nije im ostala ni jedna. Kupili bi smo od vas dnevnu ili visednevnu ako nije problem."

"Ne prodajemo dnevne dozvole, nije po zakonu. Nismo u mogucnosti da vam izdamo fiskalni racun. Postoji mogucnost kupovine dnevne dozvole 70km odavde, ali uz prethodnu najavu."

"Pa sta da radimo sad? Da li postoji mogucnost da se javimo kad dodjemo do godisnjih dozvola, ili na bilo koji nacin da nam izadjete u susret, 200km smo presli da bi dosli ovde da pecamo. Mozemo i po te dnevne da odemo, pa nekako da vam javimo da smo uzeli."

"Jedino sto mozemo da vam izadjemo u susret je da vam ne pisemo prijavu, a vi sada da se spakujete i odete. Zauzimate mesto lokalnim ribolovcima koji imaju dozvolu. Sta imate od ulova?"

"Jedan smudjarak."

"Aha, ulov ispod mere ( osmeh na licu ). Za to ce morati prijava. Izvadite cuvarku."

"(Vadim cuvarku, pet minuta gleda u onog smudja) Jel znate da je minimalna mera 40cm?"

"Znamo."


Okrenuli se i otisli, zdravo rekli nisu. Sklonili se 100m od nas i cekali pola sata dok se nismo spakovali i krenuli.

Naravoucenje: Kolege iz Beograda skinite tablice sa auta kad idete van Beograda u ribolov. Moralne gromade svuda vrebaju.

knezevic76

Pa neće sa lokalcima da se zameraju kad svaki dan u istoj radnji loču pivo.

Послато са 2203129G помоћу Тапатока

"Neki bi voleli da voze sporije,ali,na žalost,više ne mogu"-Duško Radović

Dragan Nešković

Колега peconi, ни овде код нас на води (Сава), не можеш тако купити дневну дозволу. Мора се звати раније надлежна рибочуварска служба, па се са њима договориш на којој локацији тачно пецаш, и у које време ћеш бити на води. У то договорено време дође контрола, и добијеш своју дневну дозволу... Искрено речено, тотално тупав систем, али није ни чудо. Што једноставно, кад може компликовано  :eek:

Колега knezevic76, најлепше те молим, да се манеш оваквог писања на форуму. То друже, не води ничему  :no:
Дозволе за рекреативни риболов у Србији нису скупе, оне су бесмислене.

glos

Pa nije tupav. Što je tupav. Čemu da ljudi špartaju po obali, radeći svoj posao, kada mogu zasjesti u kafani.
A ti im ljepo javi di da dođu i uzmu ti pare.

Aca.M

Mnogo je ljudske gluposti sadržano u ovih 20-30 vekova savremene ljudske civilizacije, a i još mnogo će tek biti, i biće uvek, generalno.
Ali, ubedljivo NAJGLUPLJI je srpski Zakon o održivom korišćenju ribljeg fonda. Nije sve glupo u njemu, naravno, ima i pametnih stvari, kao recimo da su zlatni karaš i linjak trajno zaštićene vrste, i još po nešto, ali pored mnogo glupih stvari posebno se izdvaja NEMOGUĆNOSt kupovine dnevne dozvole na licu mesta, odnosno pravilo da mora da se kupi dan ranije.
Onome ko je se toga setio i ko je to napisao dati nagradu "Zlatni retard" i nagradno putovanje od 5 noćenja u lokalnom kupusištu za njega i sve one koji klimaju potvrdno glavom na ovaj preglupi Zakon.

acasim75

generalno treba kontrola da se stimulise da radi svoj posao,da bi zaradili platu da radi,da obilazi obalu....a ovaj zlatni retard ocigledno misli da su manji troskovi obilazenja obala od blejanja u kafani i zbog toga ga je takvog napisao
od mene uvek mozete dobiti bezplatne i bezkorisne savete  :rolleyes: :lol:

Goachild

2024. ћу искључиво овако плаћати пецање.  :cheesy:

laki22

Citat: peconi poslato 09 Oktobar 2023, 20:05:03Situacija od prethodnog vikenda.

ruku na srce taj nastup "aha iz beograda ste" je jadan. Sa druge strane, teraju oni i lokalce. kad se nakupi stoka, pa napuni cuvarke po 40 kila, dodju u 9 navece i sve oteraju. to pricam za proslu sezonu. nisu gledali ko je odakle, nisu ni morali... 90% je bilo sa strane. ali terali su i domace, clan foruma je odatle pa sam se cuo sa njim i cuo informacije. taj teren je izuzetno bio napadnut, nosilo se SVE i sad tamo vise ribe nema kao sto je bilo. da li ste trebali da se oslanjate na dobru volju a isli ste 200 km, ne znam. ni ja ne znam sta bih uradio. ali svi ribocuvari imaju averziju pre odrednjenim tablicama, BG i VA su im omiljene. Imaju i razloga...

OliverikusДозвола за рекреативни риболов
Члан 41.
Дозволу за рекреативни риболов за календарску годину (годишња дозвола), за један дан (дневна дозвола), односно за више дана, а највише до седам дана (вишедневна дозвола) издаје корисник који сноси и трошкове штампања дозволе.
Годишња дозвола за рекреативни риболов важи на свим риболовним водама Републике Србије, осим на рибарском подручју на риболовним водама у заштићеном подручју.
Корисник издаје годишњу дозволу за рекреативни риболов у јединицама локалне самоуправе које су наведене у уговору о уступању на коришћење рибарског подручја.
Годишњу дозволу за рекреативни риболов лице купује у месту пребивалишта или боравишта, осим дозвола за риболов у заштићеном подручју.
Корисник издаје дневну и вишедневну дозволу за рекреативни риболов за риболовне воде које су му уступљене на коришћење.
За рибарско подручје на риболовним водама у заштићеном подручју, дозволе из става 1. овог члана издаје управљач заштићеног подручја.
Дозвола за рекреативни риболов у заштићеном подручју може се користити само на рибарском подручју за које је издата.
Министар ближе прописује садржину обрасца дозволе из ст. 1. и 6. овог члана.

Ovako izgleda član 41 Zakona a odnosi se na dozvole za rekreativni ribolov.
Svi komentari o kupovini dozvole bi trebali da počnu tek kada se neko upozna sa zakonskom regulativom a ne nekim paušalnim komentarom jer je neko čuo da nešto može uraditi ili je to zabranjeno.

Neki korisnici ne dozvoljavaju kupovinu dozvole na vodi obrazlažući to izdavanjem fiskalnog računa baš zbog toga što imate bisere među ribolovcima koji traže fiskalni račun u nekoj nedođiji gde nema ni signala za mobilni. Drugima je razlog da nateraju ribolovce da kupe godišnje dozvole. Trećima jednostavno nije ni bitno da prodaju dnevne dozvole jer radili, ne radili, isto im je. Na državnim su jaslama i plata im ne zavisi od ostvarenih rezultata čuvanja voda i prodaje dozvola.

Obratite pažnju na član 41 stav 5 koji se odnosi na dnevne dozvole. Nigde ne piše kada i kako ih korisnik prodaje (dan ranije ili da ih ne prodaje na vodi). Ribolovac je dužan da ima dozvolu kada ima pribor a približi se ribolovnoj vodi:

Члан 22.
На рибарском подручју забрањено је:
11) кретање лицу без дозволе за привредни или рекреативни риболов са средствима и алатима за риболов ван путева на рибарском подручју, а у непосредној близини риболовне воде;

Zbog toga je potrebna najava ili kupovina dozvole dan ranije. Zbog toga što sam pre svega ribolovac pre 6 godina sam uticao na RSV da ne pravimo probleme ribolovcima koji nemaju dozvole ako kupuju dnevne i nisu u nekim prekršajima. Jedva sam se izborio za to i mi u RSV naplatimo impresivan broj dnevnih dozvola umesto da pišemo Zapisnike koji bi ribolovce koštali po 40-50.000 dinara.

Svakodnevno imamo pitanja da li može da se kupi dnevna dozvola na vodama koje čuvamo ali i najave ribolovaca iz cele Srbije koji dolaze na naše vode da pecaju. Za kolege iz Apatina ne znamo da li praktikuju najave ali znamo da prodaju dnevne ili višednevne dozvole.

Nemojte da vam je teško raspitati se pre odlaska na neku vodu o praksi i pravilima koja se primenjuju jer je tumačenje Zakona dosta fleksibilno.

Aca.M

Vama svaka čast Olivere, ali vi ste izuzeci koji potvrđuju pravilo - Zakon je glup i tačka. Mora se menjati... analogija recimo sa dnevnim parking kartama... neka se primeni isti sistem. Parkirao si se - nisi kupio kartu - automatski dobiješ kaznu koja je u iznosu dnevne karte, i to ti je automatski dnevna karta.
Isto za ribolov... nemaš dozvolu - automatski ti se piše dnevna i naplaćuje 1300 din. To će primorati ribočuvare da češće obilaze terene...
Ribočuvar koji češće obilazi teren, češće će videti ribokrađu... Itd itd....

Oliverikus

Pa baš hoću da ukažem na to da je Zakon regulisao sve. Nije glup nego ga dosta različito tumače.
Što se mene tiče, ukinuo bih godišnje dozvole i samo naplaćivao dnevne. I bili bi i veći prihodi nego od prodaje godišnjih dozvola.
Ipak, nema potrebe. Regulisano je sve. Dnevna dozvola je normalna dozvola koja može da se kupi kod svakog korisnika ali po njegovim pravilima. nigde niko ne ograničava način prodaje. Na vodi, u ribolovačkoj radnji ili udruženju, ili nekom drugom distributivnom mestu. Sa najavom ili bez nje. Niti svi korisnici imaju dovoljan broj čuvara (niti sposobnih, iskreno reći) niti se svi zalažu za ribolovce jer ih vide samo kao teret i smetnju.
Jedino bih u Zakonu menjao onu odredbu o obaveznoj kupovini dozvole u mestu stanovanja-boravišta. To je najveća glupost. Ostalo je u redu.

Dragan Nešković

Колега Oliverikus, између осталог, кажеш и ово: "... Neki korisnici ne dozvoljavaju kupovinu dozvole na vodi obrazlažući to izdavanjem fiskalnog računa ..."
Шта каже закон на ову тему, да ли корисници вода морају да издају фискални рачун за наплаћену дневну дозволу, или је и то препуштено слободном тумачењу?

Што се тиче закона, он није глуп, већ је наопако глуп. Како другачије назвати "закон", који се може тумачити различито, односно онако, како се некоме наврне, и који допушта да некакви "корисници", имају "своја правила", да ли ће, и како нешто наплаћивати по закону или не?
То друже није закон, то је чиста з.хебанција од закона.

Што се мене тиче, укинуо бих све "кориснике", сем државе наравно, сви остали "корисници", су само вишак, за њима једноставно нема потребе, као ни за скупим дозволама, а ни за већим приходима од скупих дозвола. Верујем да ће и овде једном доћи, паметни људи у прилику да уреде овај хаос.
А до тада, искрено бих волео да се измени та одредба о обавезној куповини дозволе у месту становања, у мору глупости са овим законом, ово је једна од најсјајнијих. Мада је и мени јасно зашто је уопште уведена, тако да чисто сумњам у њену измену.
Ништа друже код нас на ову тему није у реду, апсолутно ништа.
Дозволе за рекреативни риболов у Србији нису скупе, оне су бесмислене.

Oliverikus

Dragan Nešković:
Pre nego što nastaviš da iznosiš ovakva mišljenja, da li bi mogao pošteno da napišeš koliko puta si pročitao Zakon koji proglašavaš glupim i naopakim? Koliko puta si video neku primenu Zakona o kom pišeš?
Ja ga nisam pisao niti učestvovao u njegovom sastavljanju ali svakodnevno ga primenjujem. Nije savršen ali je daleko od glupog i naopakog. Ovaj Zakon je morao biti usklađen sa nekoliko drugih i zbog toga nam izgleda ponekad nebulozan.
Problem, ali istovremeno i sreća za ribolovce je što se ne primenjuje doslovce. Kada ga pročitaš više puta sa razumevanjem, kompletno, shvatićeš o čemu pišem.

Fiskalni račun za izdatu dozvolu? Pa ne mora. Dozvolu izrađuje ZIN (Zavod za izradu novčanica i kovanog novca). Svaka dozvola je numerisana i zaštićena od falcifikovanja. Zamisli kada bi ti neko prodao novčanicu od hiljadu dinara i dao ti fiskalni račun za nju? Šta da mu ti daš za tih 1000 dinara? Na kraju godine, svaka dozvola koja nije prodata se evidentira i razdužuje. Na svaku prodatu dozvolu se plaća porez 20% i taksa 10%. To su najveći nameti ali ima ih još.

Dokoni prepametni ribolovci kojima je sve skupo osim da donesu karton piva, par kg roštilja, mali arsenal štapova kojima se može dičiti i manja radnja, i da dođu daleko od kuće da odmore glavu pecajući bez dozvole, usput ostavljajući svo smeće koje naprave traže fiskalni račun za izdatu dnevnu dozvolu jer su uvređeni činjenicom da je moraju platiti!!! Ja ovo pišem iz čistog iskustva, ne paušalno navedenih rekla-kazala izvora!

"Што се мене тиче, укинуо бих све "кориснике", сем државе наравно, сви остали "корисници", су само вишак, за њима једноставно нема потребе, као ни за скупим дозволама, а ни за већим приходима од скупих дозвола. Верујем да ће и овде једном доћи, паметни људи у прилику да уреде овај хаос."

Ova izjava je sasvim dovoljna za moj, lični zaključak da uopšte nemaš dovoljno informacija o tome kako funkcionišu korisnici i upravljači ribolovnih područja. Da znaš šta želiš, šta prizivaš... Pominješ skupe dozvole, u drugoj temi se hvataš za izveštaj Republičkog zavoda za statistiku o broju prodatih dozvola i aktivnih ribočuvara a uopšte nemaš informacije o strukturi dozvola ili izvoru o broju ribočuvara, kako i zašto se vode čuvaju i koliko košta organizacija, angažovanje i realizacija čuvanja ribarskih područja. Bez pravih informacija se ne ide u raspravu.

Primer korisnika i upravljača koji su pod kontrolom države, tj na budžetu su ti JP Srbija Šume, JP Vojvodina Šume, JP Vojvodina Vode i od samog osnivanja, Rezervati Prirode Zrenjanin koji se više vode kao opštinska firma, što mu dođe samo kao projekat državne.
Ako pecaš na terenima koje "čuvaju" upravljači i korisnici koje organizuje i plaća "DRŽAVA", onda znaš i kako to rade. Da li znaš šta želiš?