Kupovina dozvole na vodi

Započeo Sp1tF1re, 25 Mart 2010, 16:24:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

nijoviz

Mene interesuje da li je svako lice koje je pored vode duzno da ima dozvolu, dnevnu ili godisnju,kako god? Npr.neko voli da peca, a povede nekog da pravi rostilj ili, lupam, prosto da sedi i uziva u prirodi..kako se na to gleda...

slob

Formalno svako ko peca mora da ima dozvolu. Ali...
Po mom mišljenju ako se peca stacionarnim plovkom ili dubinkom mislim da može da se prođe sa jednom dozvolom (imaš pravo na pomoćnika  :cheesy:  ). U svim ostalim slučajevima (varalica, micarenje, plovak šetalica, fider sa dve stolice) –sigurno neće da može.
Dosta zavisi od ribočuvara. Da sam ja taj, ne bih pravio problem.
Ribolovac poveo drugara da mu ne bi bilo dosadno, a drugaru dao štap da ni njemu ne bude. Pa vrlo važno. Drugar će jednog dana da kupi dozvolu kako bi mogao samostalno na vodu.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

marina1983

Svako ko pipa stap mora da ima dozvolu ostali mogu da rade pored vode sta god im je volja.
Čuvar sam proceni  .
U slucaju da je zena ili npr dete u pitanju moze da napravi ustupak a i ne mora.
Starosnim godinama je sve jasno regulisano.

slob

Znači izađu otac i sin na vodu sa samo tri dubinke. Otac ima dozvolu a sin povremeno promeni mamce ili da kontru. Obojica treba da imaju dozvolu? Čist formalizam. Ne verujem da bi ijedan ribočuvar pravio problem. A možda se i varam?  :question:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

marina1983


nijoviz

Sve u svemu na cuvaru je da proceni sta se desava, a racunam ima vise razumnih pa pitah,posto mi je burazer virtouz sa talandarom i kotlicem, profesionalac,a pecanje ni lov ga uopste ne interesuje..ne bi mi ni pomogao da izvadim ribu nego bi cekao da se otkaci da moze da me zeza...pa dobro, ako je neophodno moze i on platiti dnevnu nece niko propasti niti se obogatiti..

slob

U tom slučaju, koji opisuješm, APSOLUTNO, nisu potrebne DVE dozvole.
Ne razumem odakle ti uopšte ta ideja?
To bi značilo da svi koji se nađu na obali u društvu pecaroša treba da imaju ribolovnu dozvolu. :lol:
Nego reci ti nama u kakvoj konkterno situaciji si se ti našao pa si platio dve dozvole ili samo pretpostavljaš situaciju.

Ja samo znam da ako krenem na obalu sa tri dubinke i povedem drugara da pecamo zajedno i kažem drugaru: -ovaj desni štap je tvoj, nema tog ribočuvara koji će mi naplatiti dve dozvole.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

nijoviz

Ideja nije moja vec ribocuvara kojeg sam cuo na jednoj vodi necu spominjati kojoj,jer nije bitno za temu...momci su dosli njih trojica gde je jedan napomenuo da trazi gde bi postavio opremu, a on im rekao da se odluce dok je tu kako bi im on naplatio dnevne dozvole. Na sta su se ostali pobunili sa pricom ,,pa mi necemo pecati''a on im rekao da su sve jedno na vodi i da treba i njima da ih naplati..onda su odustali i promenili lokaciju...tako da nisu meni naplacene dve dozvole posto imam godisnju :cheesy:  a ni njima jer su otisli..moja ideja je da povedem dete, zenu,rodjaka,prijatelja da uziva u prirodi gde uzivam i ja pecajuci, bez neprijatnosti i nerviranja ako sam dosao vec da se opustim...sta je bilo po sredi oboga sto sam bideo ne znam, ne pravdam ni ne kudim nikoga samo sam podelio neko iskustvo od ranije

djmisha77

Slob, zamisli krenes autom na put, recimo do Mairupolja sa drugarom koji nema vozacku dozvolu. Negde oko Kijeva se umoris pa das njemu malo da vozi. Hoce li ga kazniti policija iako si ti u autu sa njim?
Ako se dobro secam, u Zakonu stoji da sa opremom za lov ribe ne mozes biti u blizini ribolovne vode bez dozvole, sto znaci ne mozes setati obalom sa stapom u ruci ako nemas dozvolu.
Clan 22. stav11
https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_zastiti_i_odrzivom_koriscenju_ribljeg_fonda.html


Sent from my M2010J19SY using Tapatalk
Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

slob

Pa nije baš adekvatno upoređenje. Vozač bez dozvole ugrožava svoj a i tuđe živote i naravno da ga treba isključiti iz saobraćaja. Da sam saobraćajac kaznio bih obojicu.

A šta u odnosu na riblji fond i prostor na obali menja stvar ako iza tri dubinke (jedna do druge) stoji njih petorica i samo jedan ima dozvolu? Da sam ja ribočuvar ne bih imao nikakvu primedbu, sve dok se ne pojavi četvrti štap.
Tražiti tri ili pet dozvola u pomenutoj situaciji ............. :shocked:
I naravno za svaki ribolovni prekršaj biće odgovoran samo jedan od njih, onaj sa dozvolom.
A koji bi prekršaj prijavio? Ima dozvolu, sve uredno osim što peca sa pet pari ruku. :eek:

Uostalom, neka se javi neko od ribočuvara, sa merodavnim mišljenjem.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

GogiIsa

Pitanje za ribočuvare koji su na ovom forumu.Dolazi mi brat iz Kanade i ostaje u Srbiji mesec dana.Hteo bi da odemo koji put na Tamiš zajedno na pecanje.Ja imam godišnju dozvolu.E sad da li bi on mogao da kupi dnevnu dozvolu od ribočuvara na vodi ili to mora ranije da kupi u ribolovačkom udruženju.Pritom bi izašli zajedno na pecanje maksimum dva ili tri puta?

sona

Pa preporuka je da dnevnu dozvolu kupis u nekom od udruzenja,jer ne znas da kad naidje ribocuvar a doci ce sigurno da li ce prigovarati zbog nemanja dnevne dozvole. smiley033

nijoviz

Kad god sam bio na Tamisu i ako neko pođe samnom a nema dozvolu, uzimali smo je od ribocuvara i tamo je uvek bila takva praksa..da li se nesto promenilo ne znam..

GogiIsa

Sad mu ovo dodje da li je taj dan ribočuvar ustao na levu nogu ili nije.Hvala na informacijama uzećemo dnevnu u udruženju i mirna Bačka.🙂

Oliverikus

Da se ne šire dezinformacije...
Udruženja koja su pored Tamiša nisu zaduživali dnevne ili višednevne dozvole... a dnevne dozvole drugih korisnika nisu važeće na Tamišu.

Дозвола за рекреативни риболов
Члан 41. (став 5)
Корисник издаје дневну и вишедневну дозволу за рекреативни риболов за риболовне воде које су му уступљене на коришћење.

Na Tamišu ni jedan ribočuvar (ustao na levu, desnu nogu ili ustajao poput Dragana Jovanovića u "Lajanju na zvezde") neće praviti problem oko dnevne dozvole, ili višednevne.
Bitno je da ribolovac nije u nekom prekršaju (previše štapova, riba ispod mere, korišćenje alata ili načina ribolova koji nisu dozvoljeni, lov i zadržavanje ribe u trajnoj zabrani ili bezobrazno - bahato ponašanje, vređanje ribočuvara ili kolega ribolovaca...) i dnevna dozvola se piše na licu mesta.
Ukoliko se planira pecanje više dana, povoljnija je višednevna dozvola koja košta 2000 dinara i traje ukupno 7 dana. Za višednevnu dozvolu bi bilo bolje najavljivanje unapred ali može i to da se reši.

Teme sličnog naslova (10)