Mormyshka

Započeo Olovo, 30 Oktobar 2009, 20:02:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Tekst Z. Timarca "Mormiška minijaturna varalica" iz Riborevije broj 2, januar 1991.
Tekst M. Dobrosavljevića "Stara, dobra mormiška" iz Riborevije broj 49, 1999. godina.Milan berkut

 smiley194 c c c . . . aj` da i ja met`em neku o`de za te ruske zezalice . . . vidim, davno niko nije met`o o`de nista . . . a vreme je.
Mormiska  jeste njihov izum koji se munjevito rasirio svuda - gde ima debelog leda po zimi . . . a negdi i letom. U Rusiji prvenstveno, eli nista manje i u ostalim severnim zemljama je Zimsko pecanje najpopularnije nesto sto se pecanja uopste tice na tim geografskim sirinama i duzinama. Pecanje kroz led t.j. rupu u ledu - kao dokaz da se SVE vrste riba hrane i onda kad hladnoca i led okuju vode. U tom smislu Mormishka je samo jedan od mamaca koji se koristi u tom definitivno najfinijem pecanju gde su najloni preko 0.10mm vec debeli (!!!) - do tezine olovne/volfrangove glavice od 5-7gr i velicine udice 12#. Ujedno Mormishka jeste i tehnika kojom se koriste takvi mamci i postoji u okviru tih zimskih ribolovaca pobornici samo tog vida pecanja - Mormishechnici . . . Same mormishke se dele na dva osnovna principa takvog pecanja 1. - mormishke na koje se kace zivi mamci t.j. prirodnog porekla ( motilj ili verdevaz, crv, glista, psenica, kukuruz itd.) i 2. - mormiske na koje se ne stavlja nista prirodnog porekla. Svaka od njih ima svoj naziv (najcesce po regionu gde se pocela upotrebljavati, pa do imena onog ko je izmislio ili nekih drugih atraktivnih naziva). Mormiska je u osnovi mikrodzig tezina od 0.1gr pa do 20-ak grama na udicama od br. 20# pa do br. 2# po nasim oznakama za udice . . . u onim mikro varijantama se uglavnom koristi za pecanje mirnih riba (citaj sitnih riba do 500gr tezine) a onda prema vrsti i velicini ocekivane ribe se prilagodjava njena velicina zajedno sa debljinom najlona i oblikom i velicinom pecaljke. Uglavnom - SVE vrste mirnih riba i predatora se sasvim uspesno love.
One se jos dele prema obliku glave jer upravo taj oblik odredjuje njenu "igru" . . . i to i jeste glavni kuriozitet cele tehnike - prema jednoj odredjenoj mormishki (oblik/tezina/velicina udice) se prilagodjava i prigotovljuje debljina najlona pa onda "kivok" t.j. indikator trzaja koji se postavlja na vrh improvizovanog stapa ( obicno je to 15-35cm karbonskog ili fiber vrha za stapove) a na njegovom zadnjem delu se pricvrscuju razni vidovi motalica vecinom okruglog oblika, tako da svaka odredjena mormishka ima svoj komplet, pa koliko ribolovac razlicitih zeli da koristi - toliko i stapova treba da ima  :lol: . . . na fotkama se vidi kako sam ja to resio he he he, sva funkcija takvog "stapa"se svodi da bude nosioc "kivka" i da se mikrokontrira pri trzaju ribe a sama riba se zamara i izvlaci pazljivim pokretima ruku/prstiju.
Isto tako svaki oblik ima i svoju odredjenu "igru" pri kojoj je najefektivniji pa se pod svaku od tih oblika ribolovac posebno trenira da nauci i zapamti koja je to ucestalost i amplituda pokreta  . . . ja sam se dugo igrao u sobi sa jupolkom belom (da bolje vidim kako "igra kad ja sviram" he he he) punom vode . . . a ostali ukucani se od duse smejali . . . i krstili!!. . . pa razni vrhovi pod odredjene mormishke . . .

. . . a "stapovi" izgledaju ovako . . . u mojoj verziji he he he

. . . pa do ovako . . . za predatore ( u mom slucaju badarcine od celih 5cm pa navise  :wink:)

. . . ima i specijalna plasticna torba/kutija/stolica . . . u koju sve lepo stane . . .

. . . et`tako nekako je to . . . kako bi` reko . . .  smiley033


Spojene poruke: 02 Januar 2015, 15:58:42

. . . et` ne marim ja . . . i danaske sam najjaci od sviju na kanalu . . .  :lol:smiley033

pikeman

Sad je pravo vreme za mormišku smiley094.