Zanderkant - Die perfekte Zanderrute?

Započeo Gagi, 28 Februar 2017, 22:42:14

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Gagi

Otprilike nam je ostalo još sat vremena fore pre nego nastupi lovostaj na zubatu noćnu zverku koji će trajati dugih i mučnih 2 meseca, (kao da nam ova zima nije bila dovoljna). A u međuvremenu...
"Zanderkant" , exclusively designed by Quantum, (dizajniran od strane "Quantum"-a) dugo nosi epitet tamošnjih varaličara kao "die perfekte Zanderrute" (savršenog štapa za smuđa). Ako takav uopšte postoji, jel.    :huh:
Dužine 2.65 m, težine bacanja 15-90 gr, sa 8 jednostopalnih provodnika, (vršni prelivajući) put over spojem, kataloški težak 215 gr, (u perfekte balansu sa "rollen" vel. 2500-3000 po Shimanu) je kako tamošnji smuđaroši kažu ljuta guja u malom. "sehr hart" i "sehr schnell", veoma oštar, veoma brz, krut štap. Po podacima na internetu sva oprema je Fuji, digitalna vaga kaže 208 gr, "balancepunkt" bez mašinice je na 75cm, prečnik vrha 2.25mm itd....  (izvor "Der Raubfisch"). O karbonu blanka nisam našao podatke.
Cena sitnica. 130 evropskih. Nova verzija Zanderkanta 2.0 je uveliko najavljena za maj ove godine.
Postoji i "Zanderkant" Vertical, dužine 2m, težine bacanja do 60gr, blank od "30 ton Toray Carbon Blank aus Japan", težak 125 gr, i sve Fuji, naravno.

Link : www.zanderkant.de

Jedan od videa gde ga je prodrmao Birger Domeyer iz redakcije "Fisch&Fang"-a (HD rez., možete uključiti i auto-translate):
ibanezi

Neću da kudim konja koga nisam jahao, ali mislim da mi se u radnji ovaj štap ne bi svideo i da ga ne bih uzeo u obzir za kupovinu. Deluje mi kao močuga.
1. prečnik vrha 2,25mm. Toliko zaista imaju  močuge, a ne suptilni zander štapovi.
2. Progresija konusa mi govori da se najverovatnije ne radi o brzoj akciji nego o krutoj močugi, ali parabolične akcije. Tu možda i grešim, jer se različitim materijalima, preprezima, brojem slojeva...može definisati i drugačija akcija, ali bez obzira što štap nije jeftin, ipak, čini mi se da nije ni dovoljno skup da bi se skupi projektni biro toliko zamajavao time.
3. Nešto za mene neoprostivo. Uvek sam pisao da su odlično izbalansirani štapovi oni kojima je tačka balansa u krajnjem slučaju na četvrtini štapa od dole. Oni stvarno maksimalno izbalansirani, tačku balansa uvek imaju nekoliko cm ispod prve četvrtine. Ako je ovom na 75cm iznad donjeg kraja, to je 10ak cm iznad prve četvrtine. Što je mnogo mnogo je, bez obzira na kraći krak poluge nego kod nešto dužih štapova.
4. Savremeni štap na dužini od 2,65cm, ako je težak 215( sa rezervom uzimam podatak o 208gr koji je pokazala privatna digitalna vaga, ali svejedno) ili nije od dovoljno kvalitetnog materijala ili ono što sam napisao u prvoj tački - nije zander, nego  light catfish štap. Pre će ipak biti ovo drugo, pa bi nekom kome ne smeta debalans koji je ipak verovatno podnošljiv na toj dužini, ovaj štap bio odličan za lakši somolov ili ono smuđarenje - fizikalisanje sa glavudžama od 50 -70ak grama. S obzirom da je sve više onih koji upražnjavaju takav stil smuđarenja, neću da kudim kako rekoh "konja koga nisam jahao", ali mi je ovo što sam pročitao dovoljno da shvatim o kakvom je štapu reč.

Gagi

Nisam ni otvorio temu, (samo sam video na mejlu "Korisnik Ibanezi je poslao odgovor na temu koju pratite.") i znao sam da'š ga sa'raniti.   :lol:    Slažem se za prečnik vrha, težinu štapa, a balans, ako sam dobro preveo je opis iz magazina "Der Raubfisch"  gde su dali i neke atipične parametre koji ne znam kome koriste ali ajd sad, tako da uzmimo to sa rezervom... Nije baš parabolik, pogledaj video do kraja, više je moderate - moderate fast akcije, mada je i to ovako od oka. Tema je informativno-zabavnog karaktera  :cheesy: i pokazuje šta to Švabe smatraju dobrim. (a šta mi smatramo...)  :rolleyes:  (daklem, daleko od toga da sam im poverovao u ovo "perfekte zanderutten" nego mi bilo simpatično što je tako pretenciozno pa sam preneo i ovde  :smiley: )  Štap je inače veoma veoma popularan i prodavan model preko. U asortimanu imaju i strune i silikonce, garderobu, itd. i sve to ekskluzivno za gosn. Zandera.
P.S. poslednji minut pre početka ljubavne igre.  :rolleyes: 

sasabosko

Da, i ja se slazem sa kolegom Ibanezijem da ovaj stap po snimku ne obecava.Sam njegov konus i debljina vrha prosto obecava da je stap ispod 15gr gluv.Njegova krutoca cini bas taj stap nepodobnim za light catfish stap,cini se da se ne savija kako treba za ovu vrstu ribolova.Za smudja cuskija,za soma nije dobar cemu onda sluzi,ja ne znam :no: Imao sam jedan stap slicnog koncepta, otisao je davno od mene,jedan imam jos uvek 20-60 bacanja,znaci slabiji,ali gluv ispod 10gr,a moze i 40 da vodi.Mislim da ovaj moze i 70gr ali ja ovakav stap,nikad ne bih ni razmatrao kao kupovinu,mislim da za te pare ima puno boljih.Nisu mi jasni ovi Nemci,pored toliko njihovih fantasticnih stapova,da bas ovaj po njima bude ideala za smudja  :no:
Znoj nilskog konja je roze boje

ibanezi

 Blagi Bože. Smuđ kilaš nije u stanju da mu pomeri vrh!


Gagi

Jao, video sam  :lol:  Na 5:05 video snimka. Ova tb je radna. Vuče ovaj 90 grama, mrcina od štapa. Ono na početku mi nije jasno, kao da pominje balans (na 2:00 min.) a mašinka neka rek'o bih 3-iljadarka grafitna, ili nas uči da držimo prst na blanku...  :smiley:  Momak je heavy metal zander fisherman. (u Fox jakni  )   :lol:

mrjr

Pecanje smudja za mene je finesse varaličarenje,a ne fizikalija.Što ,poodavno reče jedan dunavski smudjaroš,tamo gde treba preko 28gr otežanja,tamo ga i ne pecam.

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ ТапатокаSpojene poruke: 01 Mart 2017, 07:11:48

O štapu neznam ništa,ali na osnovu ovih par informacija i slika, zaključujem da ga ne bi uzeo u obzir.Dovoljno mi je da vidim vršni provodnik,tj. "pečurku" na slici, pa da me odvrati od štapa.Tako debeo prsten u okviru metalnog rama karike znači da je vibracija prigušena,a samim tim i osetljivost štapa umanjena.To je već dovoljno za diskvalifikaciju.

Gagi

Za naša shvatanja pregruba oprema. Pa i debljina strune na onoj slici, i na mnogim drugim koje sam viđao za nas, za mene, predebela. Što se vršnog provodnika tiče, koliko se ja sećam, mislim da nisam imao varaličarce, ali štapove za dubinku jesam. Pitanje je da li SIC takvog preseka ima uticaja na osetljivost štapa. Jedino da se na istom blanku proba klasičan i ovaj pa da se onda da neki zaključak. (koji je opet subjektivan). Što se gramaža tiče, pa i ja bih najviše voleo da svuda mogu da radim sa recimo 5-15 gr, ali... Danas 30, 40 i više grama nije hir, nego potreba, kad moraš da ga tražiš, kad ništa drugo ne daje rezultate... Takođe, jedno isto mesto, u zavisnoti od vodostaja i proticaja vode zna da varira glave koje koristim za 50%, nekad i više. (plus, često koristim skrivene montaže). Meni ovde trebaju i štapovi većih t.b.

Još jedan lep klip smuđarenja ovim štapom :
(U prvom komentaru redakciju "Zanderkant"-a neko pita : Da li pored smuđa očekuju i štuku možda ? Odgovor da koriste fluorokarbon 0.90 je onako  :rolleyes:   grub, da kažem. Ja lično do sad nisam koristio predvez deblji od 0.70, (i to samo kao deo predveza, od nekih 20cm) pa se pitam kakav je osećaj sa njihovim metarskim predvezom od skoro milimetar debljine (tu se setih i teme na forumu "sviranje strune u vodi kontraproduktivno ili ne")...  Mislim da Nemcima to nije palo na pamet.  :cheesy: )


:smiley:


sasabosko

Dobro drug,sve mogu da razumem,aj da kazemo da ti treba stap za opseg glava 8-40gr,ima puno srecnijih solucija nego ova neotesana toljaga.Druga prica je sto uz ovaj moras da imas jedan do 15gr,jer je ovaj za ispod gluv sto posto.Ovaj stap ni za stuku nije dobar,stuka i krut stap ne idu zajedno,ko god je imao specialist pike stap u rukama zna kakvi su to stapovi,za soma opet ista prica. Ustvari ovo je ekstra heavy zander stap.Neka ti vodic bude max i min glava koje koristis,i onda trazis stap sa tim opsegom glava,a ne ovaj da moras da imas jos neki uz njega,i uz put uzivas u konforu i zamaranju,a ne glisiras smudjeve kilase,ja zbog toga od Hydre  60gr odustadoh,sad cekam da vidim 40gr :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

ilija80

Svi kao uzdržani, da ne pljujem i tako to a ocrniste ga a niko ga od nas nije probao :)))) . Štap verovatno pouzdan, na tu dužinu ta težina blanka znači nešto. To nekom u čamcu verovatno nije previše ali za obalu na duže i još sa disbalansom..verovatno je za jak protok i savladavanje teških glava. Meni se lično ne sviđa što se makina šrafi na dole čini mi se :(

ibanezi

Ilija, preko podataka i odgledanih snimaka,nas nekoliko je došlo do potpuno istog zaključka kao ti. Pozdan, jak, za jak protok, za savladavanje teških glava....Ako pažljivo čitaš, videćeš da niko nije ocrnio štap, nego smo došli do zaključka, svaki ponaosob da za naš stil pecanja nam ne odgovara. Naravno da ima mnogo onih koji pecaju smuđa sličnim štapovima i kojima bi mogao odgovarati.

Gagi

Saša, dobri druže moj, ma znam da ima mnogo srećnijih solucija... Ihahaj... Da je para za recimo jedan Fireblood...  :takoje: Ali biće, polako.  :wink: Ne planiram da kupim Zanderkant, već sam gornji post napisao delom i kao odgovor na Mrjr-ov post... Pomenuo je smuđaroša koji ga ne peca na mestima na kojima treba teža glava od 28 gr... Zato kažem, i ja bih voleo i manje od toga da može tu gde ga ima, ali... I teren diktira opremu. Takođe sam spomenuo i provodnik jer ga je i Mrjr u startu diksvalifikovao zbog njegove mase, prečnika... Delom se slažem, ali da mogu proverio bih takvu tvrdnju na nekom blanku. Eto, na primer, kad to spominjem, pre mislim da Daiwa sa novim AGS modelom provodnika (karbonski nosači SIC-a) može doneti neki pomak u tom pravcu. Ipak, i to je samo pretpostavka.  :wink: Ovo je forum, glasno razmišljamo...
Ilija, jeste, mašina se šrafi na dole. Navikne se čovek, osim ako nije baš neki krš od haltera, al s obzirom da je sva oprema na njemu Fuji... Kakav je balans ne znam, podatke o štapu sam delom preuzeo i iz magazina Der Raubfisch gde je stvarno jedna papazjanija podataka, pa to uzimam sa rezervom. Paralelno analiziraju koliko se sećam 15-ak modela, pa je zbrka sve ispratiti. Našao sam podatak o blanku, 30 ton Toray.
Ne znam da li bi se Quantum na nemačkom tržištu tako zeznuo i projektovao štap koji nije primenljiv, u teškom disbalansu i sl. Znam da su idejni tvorci dva nemačka ribolovca, i da je štap nastao kao odgovor na potrebe lokalnih smuđaroša i njihovih terena. E sad, pošto i tamo protiče Dunav i to dužim tokom nego kod nas...  :wink:  Opet, da ne pomislite da branim štap, samo glasno razmišljam.  smiley033

ilija80

Ma svi se razumemo šta je ko hteo da kaže. Samo mi je zaista bilo smešno jer sam i sam pomislio među prvima da kažem to što i drugi i na stvarno sličan način, bez da uvredim bilo koga ili da omalovažim štap koji nisam probao :)
Inače jedan moj Michel Avocet cast je imao to rešenje i ni malo mi nije smetalo dok sam držao mašinu između srednjeg i domalog prsta. Kad sam prešao da držim za gornju plutu (koja je ovde i dosta kratka a to u borbi sa krupnijom ribom zna da mi smeta - nisam ja Putin :) ) onda je počela nelagoda. Doduše tu nije bio Fuji halter kolilo se sećam...

sasabosko

Gagi, stvorio sam utisak po tvojim postovima da si zainteresovan za stap,i naravno drugarski sam hteo da predocim sta o istom mislim,da kojim slucajem ne bi kupio nesto sto ti ne odgovara.Stap za njegovu cenu ima vise mana nego vrlina,na zalost neke po meni ne oprostive,ima i vrlina ali malo za tu cenu u odnosu sta konkurencija nudi.Ilija,svako od nas koji pisemo ovde se innteresuje za pribor.Nekome je proslo vise nekom manje stapova kroz ruke,i svi mi smo i dalje u potrazi za necim sto ce nas zadovljiti u potpunosti ,na zalost taj put je skup za jednog prosecnog coveka iz Srbije.Video snimci mnogo toga kazu o stapu,sem eto nekog subjektivnog osecaja kod uzimanja stapa u ruku,koji jeste bitan ali mislim da se sa predhodnim saznanjima ne bi bitno promenio.Na zalost ja ne mogu da preporucim,ili zazmurim i da preporucim nekom nesto sto sam ne smatram dobrim,kao sto ne zelim da se i meni desi isto. Naravno da je ovo sve u visem cilju i podizanju foruma na visi nivo,i znam da svi mi koracamo ribolovackim stazama gde je neko pre nas vec prosao :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

Gagi

Hvala tebi Sale na svim komentarima,  :bye:   Na štap sam naleteo ne baš skoro, čitajući te nemačke recenzije, pa pošto nije postojala tema o njemu, a strašno je popularan u Nemačkoj koja nam nije tako daleko, (samo pogledaj reklame, video klipove, voze čamce, nose garderobu, dukseve, kačkete, sa logom "Zanderkant", dosta opreme, strune, silikonci, itd... a sam štap prati  epitet savršenog...), eto ove teme. Inače, lepo rek'o čovek : propaganda, što pričaju - nije istina.  :cheesy: 
smiley033