Noviteti iz CD-a

Započeo ibanezi, 24 Decembar 2020, 19:36:59

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ibanezi

 Moja omiljena firma je promenila varaličarski frešvoter program gotovih štapova. U istoriju je otišao legendarni Blu rapid posle više od 15 godina proizvodnje. Taj štap je možda Sporteks 21og veka među našim ribolovcima ili bar prvi štap koji je počeo potiskivati legendu. Blankova još ima na prodaju na sajtu, pa koga zanima neka požuri. Ne znam da li se više proizvode i kao blankovi. Oni koji vole svoje fabričke plavce, neka ih paze koliko mogu.
Hydragraph! Konstruisan prema zahtevima Novozelandskih kanalskih ribolovaca, koji love velike kalifornijske pastrmke. Radi se u 2 dužine, 8'  2 - 10gr i 9' 3 - 15 gr. Lajt akcije što znači da su u pitanju štapovi koji su verovatno jači od mnogih ove deklaracije TB. Ovo pretpostavljam jer  proizvođači  ovakve TB obično deklarišu kao medijum lajt ili čak ultra lajt.Mogli bi biti zanimljivi za jezerskog i kanalskog smuđa, posebno ovaj na 9' 3 -15gr. I naravno za klena i pastrmku. Proizvođač preporučuje za softbait, dakle lakše džigove. Ultrabrze su akcije, izrađeni od karbona vrlo visokog modula 46t - oko 64msi (1t=1,42msi) Kompletno su opremljeni alpsovom opremom. Cena 440 aus$ za kraći i 450 aus$ za duži model, nimalo naivnih oko 300e ugrubo.

https://www.youtube.com/watch?v=RCGu3F9FGC4&feature=emb_logo

Albagraph spin 2 štapa od po 7' dizajnirani za potrebe ribolovaca na smuđa, nećete verovati East Europe, Russia, Serbia!!! Tako piše na zvaničnom sajtu proizvođača! Nije naznačena težina bacanja, nego samo "libraža" u kilogramima. Jedan model 8 kg, drugi 10 kg što bi bilo jedan do 20 lb što je ekvivalen mom CD esn 8 -35 gr, a drugi blizu 25lb što je ekvivalent mom ESN 10 - 44gr. Tu bi negde trebalo da su po snazi. Trebalo bi da su odlični za džig iz čamca na mojoj Savi. Izrađeni takođe od 46t karbona, sa istom cenom od 450aus$.

https://www.youtube.com/watch?v=FRvMNsO3Bcc&feature=emb_logo

Drop - shot spin. Modeli od po 7'6'' što je neka klasična dužina za ove štapove, jedan je 7 - 21gr, drugi 10 - 35 gr što znači da su namenjeni za ozbiljan dropšot smuđa ili štuke, a ne prčhanteraj. Ne piše ništa o njima, ali su mi jako zanimljivi sa cenom od 130aus$ što je ispod 100e. Ma siguran sam da je to nešto dobro za jeftine novce (uslovno jeftine, nisam navikao da CD ima gotov štap za te pare), CD je CD i kada nije skup!

Extrasense softbait. Potpuno nov štap, nije deo palete Extrasense nano štapova. Kao što ime kaže, štap za silikonisanje. Dužina 7'6'' Tb nije data ali "libraža" je 6 - 10kg pa bi se moglo reći da je reč o oko50gramcu. Takođe ultramodul 46t karbon, komplet Alps oprema i cena opet 450aus$ . Baš skupo jbg... Sačuvaj Bože da je sa Fuji i još torzite :rolleyes:

https://www.youtube.com/watch?v=F2imGAd7SW0&feature=emb_logo

Serija extrasense nano je upotpunjena sa 3 nova modela - 7'9'' 3 - 10 gr. zatim 8'3'' 3 -10 gr i meni kao ljubitelju ove serije najzanimljiviji najduži model 9'3'' 3 -15gr. Proizvođač kao osobine navodi lajt akciju uz veliku moć. Dakle kao i hidragraf serija , napravljen je po zahtevima ribolovaca na kalifornijku džigovanjem na Mekenzi hidrokanalu. Jaoooj kako bi mi legao za vobleraj i najlakši džig bucova i smuđa na Savi. Napravljeni od 44t karbona, opremljeni takođe Alps opremom, sa cenama od 330, 340 i 350aus$ prema dužini.
Od starih legendi je ostao još samo Extrasense nano u proizvodnji, ali kako proizvođač navodi, sada je to ultimativan frešvoter  štap, opremljen fuji sic umesto dosadašnjih alconite provodnika a po istoj nepromenjenoj ceni od 340aus$ za modele 2,6m koje ja imam.
Moram da pomenem veliku novost koja će možda zanimati šarandžije koji žele kastom štap. CD je uradio šaranske i specimen pajk blankove! 2 modela blanka na 366cm i jedan na 380cm.

SlavkoR

Ako dobro vidim provodnici su vezani grafitom, nesrecno resenje po meni. Ovom paletom modela, izgledom, pristupom i cenama ne znam na koju grupu ribolovaca pucaju. Iz ponude sticem utisak da CD polako prestaje da interesuje ribolovna industrija i da se firma okrece necem drugom. Steta...dugo sam trosio Blue Rapid i izvadio sa njim vagon ribe garant. Steta sto nisu nastavili u tom smeru.

Sent from my SM-A605FN using Tapatalk


ibanezi

Ne mora da znači. Oni su uvek imali malo gotovih štapova, više su bazirani bili na blankove. Ja čak i ne znam da su imali ijednu seriju gotovih frešvoter štapova sem Blu rapida za sve i ESN samo za rusko tržište. Sad imaju gotovih štapova više nego ikad čini mi se. Promenili su program gotovih štapova, ali koliko vidim golih blankova i rapida i grafkasta, Orki, Esn i Xls-a ima u ponudi.  Ne znam cene Alpsove opreme, ali ovi blankovi su od japanskog ultramodul karbona, dok su i BR i ESN bili mešavina korejskog i japanskog u različitim modulusima. Možda i opravdavaju cenu tamo negde, a mi ćemo i dalje praviti "naše" štapove. 450aus$ je oko 33500rsd, 280e. Aus$ je oko 74- 75 dinara, ni blizu Američkom. Kakve su cene kod konkurencije, CTS,HR, Sportex, Japanci, Amerikanci... pa nije ovo previsoko za najskuplje serije koje CD ima.   smiley033

SlavkoR

Trziste ce reci svoj sud. PKVM dosta kuburi sa nabavkom i gotovih stapova i blankova. Dugo nekih modela nemaju na stanju dok konkurencija stalno puni trziste novim modelima. Videcemo hoce li se uopste upustati u nove uvoze ali gotov stap (albagraph) u onoj jarko narandzastoj izvedbi u alps opremi svakako ne bi pozeleo da imam.

Sent from my SM-A605FN using Tapatalk


Copetić

7ft je odlična dužina za vertikalu.

Ni ja ne znam koga ciljaju sa ovim.

ibanezi

I meni su baš ovi najskuplji modeli okrečeni u narandžasto ružni. Ali se uvek setim yabaia koliko je bio ružan isto ovako okrečen, a možda po mom ukusu najbolji štap koji sam probao - 50gramac na 2,7 ako se dobro sećam. Baš sam patio i što je bio i preskup i nepristupačan. Ukusi i tradicija u raznim zemljama sveta su različiti. Uostalom ni na mojom ESN mi se ne sviđa metalik sivo - plava. Volim crnu eleganciju sa diskretno ispisanim podacima. Ali su mi odlični štapovi pa im opraštam što su najružniji koje sam u životu imao. Ne sviđa mi se ni fabrička izvedba ESN sa onim prstenovima umesto pravog haltera i bez udobnog gornjeg rukohvata. Ne bi ga kupio pa taman da je jeftiniji od custom izvedbe. Mislim da će našim ribolovcima i dalje biti interesantni stari dobri blankovi ako ih bude bilo. Možda bi nam još bili interesantni dropšot štapovi po cenama od oko 10000rsd što je baš iznenađenje za gotov CD štap. Izgledaju na slici baš lepo i elegantno. U stvari ubedljivo mi najlepši iako ubedljivo najjeftiniji. Mada i tu....pa zar su morali halter naopačke? 'Bo ih dizajner koji uz platu iz CDa sigurno dobija ispod žita na tajne račune platu i od konkurencije. :lol:
https://www.cdrods.co.nz/product/18358/cd-rods-spin-dropshot

simpson_H

Vi kao da izvodite stapove uvece po kafanama i klubovima pa su vam lepi i ruzni. Zapamtite, stapovi se kao i svaki alat dele na dobre i manje dobre, upotrebljive ili ne. Koga boli uvo dal'je srafciger lep ili ruzan... :cheesy:
A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

Copetić

Reče čovek koji de oduševio Artcos-om ali odustao od nabavke istog zbog estetike. :lol:

simpson_H

Ma nije samo estetika, bolelo bi me uvo za boju da me ne mrzi da se drkam sa blankom. Ali i ono je extremno gadno :cheesy:
A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

ibanezi

Izgleda da su u belom svetu zbog korone ljudi izgubili ukus. :huh: Ili nek metalno šljašti ili da narandžasto, crveno, žuto, svetloplavo dreči. Kad vidim boju arctosa, esn mi dođe lep. Uostalom noću kad potamni dođe mi prelep. Doduše, verovatno je i Arctos noću lep :lol: Ipak, na osnovu napisanih podataka, verujem da bi mi se ovi  štapovi u rukama svideli. Verovatno bih skakao od sreće kada bi mi neko poklonio narandžasti hidragraph 9' 3 -15 i ne bih mogao dočekati sezonu martovskih bucova i majskih smuđeva. A debeli drinski klenovi...naapako što bi rekli moji Mačvani. Živ ne bi bio :smiley: Što se opreme tiče, Alpsov sic je čak skuplji od Fudžijevog alkonajta. Na štapove iz ove klase - ispod 300e ne stavlja puno njih Fudži sic, a torzit baš niko. A možda je Alpsov sic i bolji od Fudžijevog aloksida. Sic je ipak sic, a aluksid, aluksid. A ni Alps nije NN bofl forma, naprotiv. Kada je Sporteks svojevremeno stavio Pac bay umestu Fudžija na Kev niti je pojeftinio štapove, niti mu je opala prodaja, niti su se ti provodnici poderali. Ne znam da li je karbonski konac mana. Čuo sam da menjanje karika nije ništa komplikovanije od menjanja karika vezanih tradicionalno.

slob

Mislio sam da je narandžasta boja rezervisana za blankove sa biovlakanima koja se dobijaju iz šargarepe, carots biofiber blanks, kad ono ..... ljuti ultra karbon a šargarepasta  boja  :cheesy:

Što se tiče štapova obeleženih samo sa LW, prilično približna računica za dobijanje TBmax bi bila LWmax/5/32.
Mada, zavisno od standarda cifra 5 može da bude i 2,5.
Koja je od ove dve usvojena prilikom deklarisanja LW, samo šacometrijom može da se ustanovi. A i cifra 32 je empiriski ustanovljena (važi za većinu slučajeva).

U slučaju nedostatka drugih indikatora ipak se može orijentaciono primeniti pomenuta računica, uz retervu.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

SlavkoR

Kao sto napisah videcemo kako ce proci kod nas na trzistu ako bude uvoza. Za mene su na zalost retko dobra i retko lako propustena prilika da izdominiraju trzistem u regionu i da diktiraju i cenu i uslove...sta se tu desilo ne znam. Imali su Sunrise, Blue rapid, Taiahu, XSL i svaki za sebe je bio sjajan stap sa karakteristicnom akcijom u odnosu na druge modele u gomili duzina i tezina bacanja. Sad koliko vidim ponuda nije ni blizu staroj, ne shvatam logiku. Za uspomenu drzim musicarca xls 9' #5 koji je u to doba kad je nabavljen a ima tome 10+ godina bio sjajan stap.

Sto se SiC-a tice pogledajte Major Craft , Tailwalk pa i jeftinije serije Yamage i Graphiteleadera svi SiC za normalne pare. MC i Tailwalk su cak ispod 150€. Sve pomenute uvoze komsijske drzave pa je vrlo lako moguce vratiti i porez.

Sve u svemu zelim ljudima u PKVM-u puno uspeha sa njima. Nisu oni odlucivali kako ce CD da posluje. Da su imali pravo glasa sigurno bi sve bilo drugacije.

Sent from my SM-A605FN using Tapatalk

ibanezi

  Spininig blankovi u ponudi:
1. Blue rapid 6 modela
2. Extrasense nano 7 modela
3. Graphcast 5 modela
4. Graphcast Early 3 modela
5. Orka 8 modela

Fly blankovi, a od nekih smo mi pravili i varaličarce
1. Diva 1 model
2. Ict 1 model
3. Ict11 6 modela
4. XLS11 5 modela

Spin - cast blankovi
1.Albagraph 1 model koji nema veze izgleda sa onim gotovim štapom 1delni na 6'6'' 4 -8kg sa niskom cenom od 60aus$
2. Riverrunner 1 model 2delni 7' 4 - 6 kg sa cenom od 80 aus$ Mogao bi biti vrlo zanimljiv

Karp - pike course 3 modela

To bi bilo nama zanimljivo, da ne nabrajam morski program.  Sve što je bilo i sada je tu bar zasad. CD je unapredio ponudu sa gotovim štapovima, ali nije osiromašio ponudu blankova koliko vidim. Počeo je sa svega 2 spin modela, BR i Sanrajz, nešto kasnije je uveo i Taiahu. Ali Sanrajz je davnih dana izbačen, a i Taiaha nešto kasnije. Zamenili su ih Extrasense i Orka. I cene su baš pristupačne, neki blankovi su ispod 50e, a najskuplji ne prelaze 150. Kod nas najinteresantniji Rapidi su 100 i neki evrio i to je i najskuplje u ponudi što je nama interesantno. Jedino što vidim da nema je kod nas najpopularniji model BR 2,7 50gramac! Zar je moguće da na ostalim tržištima taj model nije uspeo pa je izbačen? Ili je izbačen kompletan BR program, a ovaj model prvi nestao na lageru? Ne znam, ako je neko upućeniji neka se javi.
Ps- sve što sam otpočetka napisao o cenama je još jeftinije jer nije u pitanju australijski, nego novozelandski dolar koji je još jeftiniji - oko 69 rsd.

Copetić

Jedan od razloga što im je ovako sužena i (za nas) nezanimljiva ponuda je i što im se glavni saradnik u razvijanju i dizajnu prethodnih uspešnih serija malo prefokusirao na "svoj" brend. Shabalin odavno puca na sve meridijane sa HR i koga zanima ta bivša CD filozofija štapova u savremenijem ruhu i izvedbi neka dobro pročešlja rusku ponudu HR štapova, preko 10-ak različitih serija za svačiji džep i namenu.
CD je, opet, svoja ekipa koja voli da peca i imaju gde i sve što imaju u ponudi sada su stvari koje su Marty i njegov sin testirali i koriste na njihovim akvatorijima.

Vlasnik CTS-a koji je kalio zanat u CD-u pa posle otvorio svoje pogone npr. ne peca uopšte, tako da sam davno dobio odgovor zašto se nikad nisam skapirao sa njihovim štapovima.

KAJMAN

CD LOVI SAM :cheesy:
Sta reci? :lol:


Mog smuđa ne može niko da ulovi.

Teme sličnog naslova (2)

936

Odgovora: 48
Pregleda: 29663

8972

Započeo Keltan


Odgovora: 8
Pregleda: 8676