Kupovina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 10 Avgust 2008, 23:10:13

prethodna tema - sledeća tema

Dejan.73 i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

igorsimo

I ja isto razmisljam o GL-u,ali u casting varijanti,kao na primer Silverado Prototype 20GSILPC-792M.
Ima li ko da poseduje baitcastera od GL-a?

DDj

Zapazio sam taj stap poodavno. Divan stap, dopada mi se akcija, regularno brz, progresivne akcije. Kvalitetan japanski karbon visokog modula, oprema vrhunska, Fuji SIC titanijum, jako lagan za svoju gramazu. Doduse, neki bi ovde rekli zastarela glindzava koncepcija devedestih godina, retko se vise pravi nesto takvo, kao i Suzuki... doduse ni nalik nekim dzigeraskim oklagijama prema snimcima sa You tube. Odlican varalicarac opste namene, smudj na vobler, bas, pastrmka, nasa prosecna stuka, vobler, lagani dzig ili metal....ima ga u prodavnicama sirom Evrope. Cena 500E+, u Rumuniji 580E. Dok se uveze ko zna koliko bi bio. Jedino da ga neko donese ali ne kupuje se takav stap bas naslepo, bar meni. U Srbiji ga naravno nema a nece ga ni biti.

igorsimo

Negde sam procitao da se moze doterati vamo iz Svajcarske,ako se ne varam,komunikacijom preko vibera sa vlasnikom prodavnice,samo jos da saznam broj i gde sam to uopste i procitao. Ne znam kako drugacije. U planu mi je bila kupovina i ranije dok sam bacao spin stapovima,to je proslo vreme. A sada sam bas zagrizao za casting i GL-a...

DDj

Napisao je Copetic ovde, na ovom sajtu. Pitaj njega.

igorsimo

A,da,hvala Dragane.

Ako bi bio ljubazan Copeticu da podelis informacije sa nama,a moze i PM,ako nisu javne.

djoni_fan

Meni taj Aspro djeluje kao dobar izbor... i recenzije koje idu za njega... Cijena je tu negde sa CTS...


Copetić

Ne bih javno jer su lični podaci u pitanju. Ako imaš instagram dodaj Mickeys-Tackle pa na pm ih tamo pitaj ili me pecni pp pa ću iskopati kontakt za viber.



Skoro mi se dugogodišnji prijatelj javio sa željom da propeca. Vodio sam ga ranije sa sobom i davao mu moj pribor i imao je nekog uspeha ali sad se javio sam sa željom da kupi sebi pribor. On mi reče okvirno neki budžet... I mi tako iskoristismo komemoraciju krstaša satranih za crni petak i nekako mu uzesmo Chilli 60gr (polovan od drugara) i BG3000 i sve propratno. Ponedeljak na vodi obojica. Pitanja puno u vezi pribora. Pokušavam da mu objasnim razliku između njegovog kompleta i mog Aspro 822HH uparenog sa TP XD '21 PG a pošto smo obojica fotografi nalazim odličnu paralelu: "imaš objektiv od 50mm - jedan je 50/1.8 i košta oko 100€ i imaš 50/1.2 i košta nekoliko hiljada €... zavrni oba na f/8 i skoro da nećeš ni primetiti razliku, većina neće primetiti razliku i na f/1.8. U štampi neke komercijale ni klijent neće primetiti. Ti ćeš uvek primetiti tu malu razliku i finese i samo je pitanje da li si spreman toliko da platiš razliku u tim finesama". Pa kome ta razlika znači. Iz ličnog iskustva migu da kažem da sam jedno vreme "skupljao" kolekciju objektiva na žižnoj od 35mm... bukvalno svaki mogući navoj koji sam mogao da isprobam na filmu i digitali - od najmodernijih 35/1.4 do onih ugrađenih u kompaktne point 'n shoot-ove koji su 35/2.8. Meni je to zanimljivo, zadržao sam šta mi se svidelo i za sopstvene potrebe kad imam jasnu viziju šta želim tj kako želim nešto da uslikam izabraću jedan... uglavnom koristim jedan jedini, 35/1.4.


slob

Vrlo dobra ilustracija o tome šta donosi skuplja oprema.
Ako sam dobro razumeo, mnogo velika cena štapova donosi boljitak u finesama a koje praktično može da zapazi samo iskusan ribolovac. Tako da prosečno iskusnom ribolovcu te skupo plaćene finese ne znače gotovo ništa.
Ali mislim da je najvažniji zaključak i to da i iskusnom ribolovcu te finese nisu baš obavezne, jer uglavnom dobro odrađuje posao i sa ne baš vrhunskim štapovima.

Zato se na kraju nameće pitanje –čemu i kome vrhunski štap od hiljadu i više evra?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

milanstosic

A ako je još i lep?  :cheesy:
Nije svejedno.

DDj

Citat: slob poslato 13 Decembar 2021, 10:34:21
Vrlo dobra ilustracija o tome šta donosi skuplja oprema.
Ako sam dobro razumeo, mnogo velika cena štapova donosi boljitak u finesama a koje praktično može da zapazi samo iskusan ribolovac. Tako da prosečno iskusnom ribolovcu te skupo plaćene finese ne znače gotovo ništa.
Ali mislim da je najvažniji zaključak i to da i iskusnom ribolovcu te finese nisu baš obavezne, jer uglavnom dobro odrađuje posao i sa ne baš vrhunskim štapovima.

Zato se na kraju nameće pitanje –čemu i kome vrhunski štap od hiljadu i više evra?

Kome - onome koji ima te pare i nije mu zao da ih potrosi na licno uzivanje
Cemu - namenjeno licnom uzivanju u vrhunskoj ribolovnoj opremi

Generalno, odustao sam od kupovine stapova i masinica u vrhunskoj klasi. Uglavnom kupujem srednju klasu sada. Mozda do vise srednje klase, mada ima po koji izuzetak i sada.

Svojevremeno sam skupio (jos uvek imam) 16 musicaraca od klase 3 do klase 10, kao i nekoliko spey stapova, najbolje sto se za pare moglo kupiti. Ni jedan nije bio jeftiniji od 700-800$, pa na gore. O cekrcima za njih da i ne govorim. Jednostavno, zaradjivao sam dobro i mogao sam da platim. Vode na kojim sam pecao bile su kao stvorene za njih.

Bilo mi je savrseno jasno da necu upecati vise ribe nego sa priborom iz srednje klase, cak u mnogo situacija i onima nize klase. Naravno, ne bas bukvalno, ali ne toliko vise da bi to pravilo znacajnu razliku, sem u retkim situacijama. Obicno, skoro nikakva razlika.

Ali, uzivanje koje takav vrhunski pribor donosi onome koji to moze da prepozna i oseti i ko to strastveno voli je neizmerno. Zato, ko moze da priusti i uziva u tome, neka kupuje vrhunski pribor. Osecaj koriscenja takve opreme donosi veliko uzivanje za njih. Ostali, koji to ne zele ili ne mogu da priuste neka bar cute, a ne da govore da je to besmisleno. Nije besmisleno ni najmanje.

igorsimo


Copetić

Citat: slob poslato 13 Decembar 2021, 10:34:21
Ako sam dobro razumeo...


Nisi dobro razumeo - čim si postavio onakvo pitanje.

...

Elem, druga strana medalje je da postoji i pribor koji je precenjen. Ne precenjen na osnovu nekog ličnog doživljaja nego na osnovu  samo pukih i osnovnih tehničkih karakteristika. Kod nas sam primetio da je kult takvog pribora jedan tiket prestiža i malo gde sam uspeo da primetim toliku istrajnost u čuvanju tog prestiža kao ovde. Taj prestiž nema nikakve veze sa finesama ili upotrebnom vrednošću, to je šuplji mehur leša neke crkotine koju nosi nabujala Sava.

stefan89

Da nije mozda cts? :cheesy: Ne moras odgovarati :cheesy:

Copetić

Dečko, kad si ti zadnji put pecao na Sportex od 500€?  smiley033


Da se dalje uzdržim kriptovanih sublimacija, ima takvih brendova ne mali broj.

stefan89

 :cheesy: :cheesy:

Pecao par puta na neki turbo 150gr, zvaka od pola kila, ja sam ga zvao turbo glindza.

Ima ljudi koji i danas placaju turbo glindze stare 30 god 100-150e, tako da su ti sa novim sportexom od 500e super :cheesy:

Teme sličnog naslova (10)