Kupovina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 10 Avgust 2008, 23:10:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

Rap

Ne raspravljamo o ukusima vec o postavljenom dvojcu Suzuki i Revo.Sam neka bira iz odgovora.Nece mu to sigurno biti zadnji stap.


Btw,odakle znas gdje covjek peca?

orka

Naravno, to sam mu i rekao.. Neka odabere jedan pa vidi šta i kako. Ja sam ih promenio na desetine, pa može valjda i on nekoliko, za početak.. :rolleyes: :cheesy:

Tolstolobik

Sava kod Sapca je u pitanju,naperi na vobler uglavnom,voda bas dere i idu klasicni vobleri za smudja a dzig uglavnom 11-25gr,zimi idu i manjeglave 5-8gr.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Rap

Upravo radi pracenja trendova i ne vracanja unazad ode Suzika a dodje Graphit (bolje nego BMW ).
Kao sto orka kaze,moras i sam preuzet rizik kupnje i prodaje,veceg i manjeg zadovoljstva.Ako se tema nastavi,krenut ces od Graphita a tqda je pitanje sta ce biti brze i bolje


Tolstolobik

Imas recenziju omtom Suzukiju na jednom drugom pecaroskom forumu.Izguglaj!

Copetić

Ovo što Orka napisa stoji - brz i krut štap nije nužno promašaj za vobler, manje će ti zamarati ruku gde voda brije. A ni tehnologija nije više što je nekad bila, ja pecam na suve motke kad ih drmusaš u prazno ali na ribi prodišu i te kako i isprate svaki beg i zamore ribu sami kako treba, kao rasni vobleraši (slika imam puno, svojih ulova - ne tuđih)... bilo nekad. Ne dao mi bog da pecam isto kao pre 20god, da baš ništa nisam za to vreme naučio, promenio i primenio.


Najgore od svega šta god da uzmeš razmišljaćeš se šta bi bilo da si uzeo onaj drugi... a vreme leti

pikeman

Citat: Tolstolobik poslato 06 Decembar 2021, 12:31:17
Pozdrav vukovi!
Ima li ko preporuku sta uzeti za dzig 5-25gr i vobler na Savi

Za slične situacije na Dunavu koristim Zeck Peak JG1, služi me odlično. :ok:
https://vukovisadunava.com/varalicarski-stapovi/zeck-peak-jg-1-270cm-15-50-gr/


lokica

Ja probao u vise navrata da kupim idealan stap za 5 gr koji u isto vreme odlicno nosi i 25 gr, ali u tome nisam uspeo, bar ja nisam naleteo na takav.

orka

Pecanje sa 5g spada u L varaličarenje, a možda i u UL . Zna se kakav štap ide za tu i oko te gramaže...Ako na tu gramažu očekuješ i loviš krupnu ili krupniju ribu, onda se ne može uzeti L ili UL štap, mora jači, ili ako se lovi na terenu sa preprekama, mora jači štap koji ima kičmu za forsirano vađenje. Šta hoću da kažem, situacija i kombinacija je bezbroj. Pecanje sa 25g džigom spada u srednje teško varaličarenje. Može li to sve u jednom štapu. Ne može, i može. Realno ne može, ali u praksi može i zove se kompromis. Koliko će ko da oseti sa nekim štapom je krajnje relativna i potpuno subjektivna stvar. Svako ima drugačiju ruku i drugačiji osećaj . Pored toga, zavisi  gde se peca, stajaća, tekuća voda, debljina strune, vrsta dna, daljina pecanja itd . Uvek je bolje da štap može više, nego manje, i da komotno pokriva tu gornju zacrtanu granicu koja nema treba, a za donju ćemo se već nekako snaći, nego da pokriva dobro donju, a gornju ne može da dohvati.
Strastveni varaličari uvek imaju nekoliko štapova koji pokrivaju različite tehnike, gramaže, i vrste varalica, ali se dešavaju situacije kada je na nekom pecanju potrebno jednim štapom odratiti i ono za  šta taj štap nije najbolje rešenje, pogotovo ako se ne ide ciljano na jednu grabljivicu, već se pecaju sve ili više vrsta, pa odatle i potreba za velikim rasponom gramaža i različitim varalicama.
Realno, danas imamo neverovatne štapove po karakteristikama. Kada se setim starih Sportexa i Daiwa trometraša, ovo je sada pesma, šta god da se odabere.. Šteta samo što ribe više nema kao nekad.. :smiley:

Tolstolobik

Upravo to i jeste fazon u tome sto trazim,bitnija je gornja granica a donja da se oseti koliko toliko posto je stajaca ili bas sporotekuca  voda u pitanju a ume da bude krupne ribe i treba solidna rezerva snage zbog toga.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Copetić

Aspro 822HH a bo'me i Skyline 762H osete 5gr vrlo jasno, 25gr nose kao ništa i mogu debelo preko. Pecam na oba i jedini problem u tom donjem rasponu koji imam je izbačaj tih malih otežanja - što je i logično jer vrh koji nosi veće glave je krut previše da bi se na praćku dobio neki optimalni izbačaj tih 5gr. Nije naučna fantastika naći štap koji sav taj raspon savršeno prenosi i odrađuje ali je kompromis izbačaj tako malih otežanja.
Struna je Varivas Max Power x8 PE #1.5.

ibanezi

 To i jeste problem. Uopšte nije teško naći štap koji komotno nosi preko 30 grama na terenu gde je to potrebno, a pri tom da detektuje 5 grama na kratkoj distanci koju je u stanju da izbaci.  5 grama skoro pod nogama detektuju mnogi solidni štapovi za teže varaličarenje iz niže cenovne grupe. Problem je naći štap koji 5 grama baca na konkretniju distancu, na toj daljini je jasno očitava, a da pri tom komotno nosi 25 tamo gde je ta težina potrebna. Ja koristim štap koji je u stanju da solidno baci 5gr + silikon, ali nije to uz jasnu detekciju. Jasna poičinje od 7 - 8 gr, a 5 uz punu koncentraciju i nekonstantno. Sa približavanjem se pojačava naravno. Takođe tim štapom mogu da vučem 25+ silikon, ali pri klasičnom džigovanju štapom nije to puni komfor nego granica iznad koje postaje baš naporno. Struna je YGK jigman 30lb (ne znam odakle ta deklaracija) promera oko 0,15mm.

Copetić

Kvalitetna struna je tu veći faktor detekcije na daljinu nego štap. Štapče jeste bitno ali džaba ako je struna predebela ili se isteže i pije vodu.

lokica

Ima puno faktora koji uticu na detekciju kao sto je i napisano, probao sam razne kombinacije i dosao do zakljucka da je ipak bolje 2 stapa u kola i menjaj po potrebi a bilo je tu svega od St Croix, CTS, GL, CD. Za taj Aspro kazu vlasnici da je cudo, nisam imao prilike da probam ali verujem da je tako.

Copetić

Meni kad idem kod nekoga na čamac on pokriva sve, krajnje nepotrebno mi je poneti manji Tiro Prototype ili Major N-One... mesta gde treba manja glava od 10gr su kontratokovi i oni nisu toliko veliki tj. dugački da i ovaj Aspro to sa 5-7gr ne može da prebaci bez muke. Ali kad pecam sa obale naročito leti kad stoji voda baciti 5-6gr na neki kanal nedaleko od plovnog puta ili na sprud ume da bude herojski posao - tada obično biram lokacije po štapu koji ću poneti. Nije da mi nije uspevalo ali je tip varalice tu doprineo - Kešanski šed sa ulivenim duguljastim olovom npr. od 5gr ume dalje da odleti od fish head čeburaški. I čuje štapče i to, iako je uliveno olovo i dampovano je silikonom svako kuckanje tj. kotrljanje po dnu.

Bobiska

Citat: Tolstolobik poslato 07 Decembar 2021, 22:04:49
Upravo to i jeste fazon u tome sto trazim,bitnija je gornja granica a donja da se oseti koliko toliko posto je stajaca ili bas sporotekuca  voda u pitanju a ume da bude krupne ribe i treba solidna rezerva snage zbog toga.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Da interesantna pozicija i dosta zahtevna za samo jedan stap. Interesuje me sta si na toj poziciji do sada koristio od pribora i sta ti se nije svidelo u tom stapu. Ako se riba dobija blizu svakako bih bar ja dao prednost manje brzom stapu a opet ako se riba dobija dalje onda moze i brzi.

Teme sličnog naslova (10)