Kupovina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 10 Avgust 2008, 23:10:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 18 gostiju pregledaju ovu temu.

simbadunavoplovac

Pozdrav kolega, posedujem DAM Nanoflex Pro 2,7m 30-80g.
Koristim ga vec dve sezone i mogu reci da je stap fenomenalan! (u tom cenovnom rangu) Izuzetno jak, sto se tice velicine ribe pokrice sve od bucova, smudja, stuke i soma. Malo je meksi (regular fast) tj nije bas klasican dzigerski stap, ali fino podnosi tezine do 35g(40g) olovne glave plus silikonac10-15cm. Sto nije bas impresivno za tezinu bacanja do 80g. (Licno ga koristim za dzig, 90% vremena) Tj mogu sa njim da zabacim i 50g olovnu glavu plus silikonac, ali se ne ponasa kako treba pri samom dzigovanju (sa 40g olovnom glavom plus silikonac osecam da se vrh stapa "muci" tj vuce varalicu). Medjutim ima jako dobru osetljivost, detekciju kako dna, rada varalice tako i udarca ribe, (koristio sam monofil debljine 0,25mm pri dzigovanju doduse sa tezim olovnim glavama 30-40g na Dunavu i sve je lepo prenosio, a kada sam presao da koristim upredenu strunu jos bolje (logicno)). Oseti i kada smudj "sitno" uzima varalicu. Sto se tice donje granice po meni je oko 10-12g olovna glava plus silikonac.
Glavinjare nisam imao prilike da koristim pa ne mogu reci kako se ponasa sa njima, ali pri klasicnom spiningu sa srednje tezim varalicama tipa kasikama oko 40g je odlican kao i sa srednje vecim voblerima (15cm).  Sa njim sam vodio i bacao zarice od 10g i isto se lepo pokazao, dalek izbacaj. Nije bas kralj balansa, zahtev masinicu tezine oko 350g, ali to ne mogu zameriti jer je kataloski predvidjen za pecanje krupne stuke i soma, sto automatski zahteva malo teze masinice (upario sam ga Penn Slammer 360, tezine 365g). Iako mu je akcija H tj za DAM od prilike regular fast savija mu se prva trecina, medjutim pri vecem opterecenju ima progresivnu akciju i savija se preko polovine duzine stapa. Po mom misljenju njegova prava vrednost je njegovo ponasanje na ribi, pogotovo vecim primercima, jak i lepo cuva ribu, stvarno pravo uzivanje!
Ako trazis stap koji je vise za dzig a da je slican Nanoflex Pro seriji, pogledaj  stap DAM Cult-X 2,7m 20-80g. Brzi je od nanoflexa a takodje izuzetno jak stap i mislim da je malko boljeg balansa. Cult-X 2,7 20-80g je tezak 193g, a Nanoflex Pro 2,7m 30-80g je tezak 196g (kataloski). Granica sto se tice dziga mu je do 40g olovna glava plus silikonac. Pogledaj na youtube-u prezentaciju ovih stapova.
Bistro!


sasabosko

To sto ti trazis moze da ispuni Sportex blak arow Germany na 80gr, a pitanje koliko i on. Kod stapova tipa nanoflex, radni raspon moze biti recimo 15-35gr, za ovaj na 80gr +-neki gram, Ili recimo 20-45 za ovog na 100gr. To je bas ono sto fali tom nizem cenovnom razredu. Nekoliko stapova mogu odraditi to, al svi su na 2,7. Trometrasa da ispunjava tvoje zadatke, voleo bih odavno da imam i ja, a da kosta koliko i nanoflex.
Znoj nilskog konja je roze boje

genadij

Hvala simbadunavoplovac na korisnim savjetima i iskustvima sa nanoflaxom koji si podijelio sa nama.

Svakako ću to uzeti u obzir pri odabiru štapa ili više štapova za navedenu namjenu.
Naravno nije isto kada se o štapu dopisujemo i kad ga uzmemo u ruku i odmjerimo kako radi uživo, pogotovo sa montiranom mašinicom mkoja ga uravnotežuje.

Pozdrav i bistro.



Hvala Sasabosko na komentaru.

Razmisliću još da o ovome što je Ibanezi predložio: "Daleko bolji izbor za slične novce je Formaks visaž koji je pravi džig štap. I brže akcije i oštriji. Model 2,7 60 gramac može uz malo koncentracije da odradi 10, da povuče i preko 30, da izvuče najkrupnijeg smuđa i da ti da šansu i da se izboriš sa dobrim somom ako naleti. Bolji izbor od nanofleksa ti je i Formaks volker spin 2,7 30 - 80 g. "

Pozdrav

simbadunavoplovac

Nema na cemu!
Naravno, prvo svako je od nas razlicit pa iz toga proistice da ima i dosta razlicitog misljenja za isti stap. Slazem se da je najbitnije da covek pre kupovine nekog stapa uzme u ruke isti, i makar da ga protrese na suvo ili jos bolje da ga proba na vodi ako ima priliku.

Isa

Slažem se za ovu Ibanezovu preporuku. Nanoflex je bio pre 7-8 godina odlična kupovina, sad ima boljih štapova za iste novce.
Nano je mogao da radi od 8g al uz punu koncentraciju do 25 opet uz napor. Realno 10-20 mu je mera.
Preko toga je on lepo vodio čak i 30g ali kad treba udariti kontru potone do ispod prvog provodnika jer je poluparabolik i tu gubiš ribu zbog neadekvatne kontre.
Visage sam probao, čak i upecao smuđa. Skroz dobri štapovi, gde ne osetim prelaz kad posle 3-4 puta skupljeg štapa uzmem njega.

Vožd

Ima li neko Maverov Aquarius spin?
Interesantan mi u dimenziji 2.7m 40g.
Lagan je štap a interesuje me jel neko mlatio sa tom pritkom i šta?
Hvala unapred na odgovorima.

ivkeks

Jel video neko okuma chilli model

mabog

Pazario sam moj prvi da kazem skuplji stap(od onog sto sam sada koristio),Sportex Hydru 240cm 20gr, pa javljam kakva je kad budem izasao na vodu. Mada mi ovo deluje bas cudno naspram xlnt3 243 12-40gr (levo na slici) u debljini vrhova. Da li je do materijala blanka ili kompanije 'em li ga.


ibanezi

Može da bude i do materijala i do kompanije, ali i akcije štapa i progresije te akcije. Ukupnu  snagu štapa ne određuje samo debljina - snaga vrha, nego i donjište, taper - tenzija konusa, utrošak materijala, svašta nešto. Dakle zapremina, akcija, kompletan utrošeni materijal u blanku uz kvalitet, nomenklaturu kompanije... i još niz parametara utiču na ukupnu moć štapa ili moderno rečeno rod power. Debljina vrha je samo jedan parametar u kompletnom mozaiku.

simbadunavoplovac

Kolege da li je neko od Vas imao priliku da proba ili vidi Quantum G-force Shad XL 2,4m/ 14-90g/ 180g / akcija extra fast (kataloski predvidjen za tezi dzig, radjen za evropsko trziste). Vidim da se pojavio i kod nas (formaxu), a da je na trzistu vec jedno godinu dana, pa je mozda neko imao priliku preko grane ili bare da ga proba.
Nisam imao prilike da pecam na Qunatum stapove, pa ne znam koliko realno obelezavaju tezinu bacanja. Procitao sam dosta dobrih recenzija za Smoke s3 18-105 i drzao ga u ruci (odustao sam od kupovine zbog premalih karika (da naglasim ne znam da li to ima neke veze ili ne, jednostavno me je odbilo, jedino sto bi na minusu mrznuli (mada i vecina drugih bi))
Ovaj G-force Shad XL ovako na papiru deluje vrlo zanimljivo (tj ako stvarno (priblizno) moze da ponudi to sto pise). Na slikama vidim da ima isto dosta sitnih karika ali je cenovno za mene mnogo prihvatljiviji od Smoke S3). Licno mi se svidja oldtajmerska sminka.
Normalno ne ocekujem da takav stap moze stvarno da nosi toliko teske glave. Sta vi mislite koliko realno moze da ponese?

dunavski

To su te forumi zarazili sa gledanjem na male karike, kao da ces pola godine da
pecas u Sibiru.
Inace cenovno a verovatno i realno taj stap nema dodirne tacke sa Smoke.

simbadunavoplovac

Sigurno da nemaju veze, medjutmi vidim da pise da je extra fast i katoloski da je predvidjen za tezi dzig, a u srednje nizem cenovnom rangu je, pa mi je zalicio na dobru opciju. (Sada su izasli mnogi stapovi u tom cenovnom rangu: DAM Cult-X 20-80g; Daiwa Fuego Como Spin 30-90g; Okuma Chilli 30-80g; Formax Visage Spin 80g (verovatno uskoro); SG2 Powe Game 110g... ali mi se ovaj G-force XL 30-90g ucino dosta dobar tj realan, ako je stvarno extra fast na 2,4m tezak 180g trebao bi onda i da ponese malo teze glave 50+g? (Ovaj Okumin Chilli isto obecava)
Koliko Quantum realno obelezava svoje stapove (meni je i Smoke  cudno obelezem 18-105g, i ovaj 14-90g)?

dunavski

Ja u Quantum opremu uopste ne sumnjam, ali u klasi koja kosta. I kod makina i kod stapova.
To sa 14-90 nema realno veze i obzirom da po ceni nije neki kvalitetan
blank bice da nit je za lake niti za teske glave...30-40.
Za to sto ti trazis bice Visage 50-100gr, ali nazalost bice ga samo na 2.70m.
Sta znam.   

simbadunavoplovac

Bukvalno (jasno je, koliko para toliko muzike) ali opet mozda na vodi pozitivno iznenadi. Sebi sam potrefio komplet, HR Sylphy 20-80g i Ryobi Applause CR 4000, ali trazim stap za oca, on je svoj polomio, a ne daje mu se previse para. Ja sam mislio da mu uzmem onaj Formax Zander Attack 2,65m 50-100g (po video prezentaciji je za te teze glave), ali on hoce kraci stap i misli da je predugacka drska... Formax Walker Spin 2,58 30-80g mu se svideo u ruci, ali realno nije za 40-50g glave (40 moze da prodje)... XLNT3 100g, on je na granici 50g (malo je jaci od Walker Spin-a) (realno je 80gramac), ali XLNT3 150g je meni npr bas po meri (za Dunav iz camca) (realan 100 (110)g i fenimenalno balansiran(za moj ukus) ali nece zbog cene... MPP 2,21m 100g ne znam kakav je tj koliko je realno obelezen i da li je za dzig (mada u video prezentacijama vidim da mogu da zabace i teze varalice od ocekivanih)... video sam DAM Cult-X Big Spin serija ima krace modele (2,28m 40-120g 2,4m 50-150g) ali ne znam kakvi su za dzig/muvanje... imao je Daiwa Crossfire 2,4m 40-100g sa kojim smo se i on i ja napecali sto smudjeva, somova, bucova, ali mu je smetala vrsna karika zato sto kraci iste prelaze preko poledjine vrha i struna je cesto umela da zapinje i sada cim vidi takvu vrsnu kariku odmah otpise stap,  (sto ima skoro svaka Daiwa u nizoj i srednjoj cenovnoj kategorij, a i uglavnom su za neki vobleraj)... iz iste serije poseduje 50-180g koji je prejak za smudjolov (moze da prodje ali je bolji za somolov)... vidim novu Daiwa Fuego Como Spin 30-90g ali mi je nesto previse lagana za takvu deklarisanu tezinu...
Videcu da ga nagovorim da pazari XLNT3 150g. Da ima Visage Spin 2,4m 80g/100g mislim da bi isto bili odlicni za Dunav iz camca.
Dunavski hvala ti na odgovoru!

stefan89

Peca li ko sa Spro monster waller 270cm 200gr? Drug bi ga uzeo pa ga imteresuje kolika masina ga balansira.

Teme sličnog naslova (10)