Kupovina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 10 Avgust 2008, 23:10:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

orka

S obzirom na varalice koje ćeš koristiti, pretpostavljam da će ti ciljane ribe biti pastrmka i klen . Treba ti orijentaciono štap sa gornjom težinom bacanja od 20-30 g . Takođe, moj savet je da ne ideš na dužinu od preko 2,7m. Nikakve potrebe nemaš za dužim štapovima, čak šta više, kraći bi bili bolji izbor, jer su lakši, boljeg su balansa i karakteristika. Mislim da bi ti na 2,4m bio možda i najbolje rešenje, ne znam sa čim pecaš i kako si navikao. Nemam savet za ni jedan štap konkretno, ali je prilično veliki izbor štapova u toj kategoriji , pa se nadam da ćeš naći odgovarajući.

Vladimir Lim

I hteo bih neki oko 30 gr, ne manje, posto sam probao 20 gr i neke ul pa su mi bas slabi u jakoj struji. I ja naginjem ka kracem stapu,, ali samo zbog par mesta na kojima pecam ne bi isao ispod 270. Valjda mi vestina jos nije jaca strana :cheesy:. Hteo bi nesto malo zivlje, manje kruto. Da izbaci mali teret i lepo cuva ribu, a da opet puno ne radi kad je na pr. Veci vobler u struji. Ako tako nesto postoji  :cheesy:. Nisam u prilici da vidim bas puno modela pa se oslanjam na savete sa foruma. Do sad je bilo dobro  :cheesy:

obradovicsrdjan

I moje misljenje je da ne bi trebalo preko 30gr za voblere. Preko 30gr su vec stapovi za dzig. A sto ti je veca tb krace ce i leteti ti vobleri. Znam sta mislis kada kazes strujanje vode, ni meni se to nije svidelo kod UL stapa jer sam bio navikao na ostrije vrhove, previse se savija vrh. Za taj novac je izbor veliki, ali najbolje ce biti da pogledas na stapu da pise FAST, to su najtvrdji vrhovi, a tb neka ti bude 15-40gr recimo. Takvih ima dosta na 270cm.

Sent from my moto e(6) plus using Tapatalk


ivkeks

Vladimir lim, Uzmi brate epixor 258cm 15-40, i za ostatak voblere opasno stapče 5700din

Vladimir Lim

Imam epixor 288 i on je bas dobar, ali mi je za nijansu prejak. Ovaj kraci i slabiji sam eliminisao samo zbog duzine, mada mozda ga i probam, jer i cena nije visoka. Ovaj 288 je bas pogodjen za jedan deo terena na kojima pecam posebno gde ima mladice. I da se pohvalim na meps 2 sam pecajuci klena dobio jednu baaas lepu 7, 8 kg i tada sam video da sa njim lagano izlazi sve sto pliva u limu, ali naravno ne mogu sve varalice da se vode.  Sa bih recimo bas voleo stap slicnih karakteristika za nekih, pa da kazem 20 procenata slabiji, jer sam siguran da ove mladice izlaze i sa tim. Nazalost nema vise mnogo onih 10+  bar gde ja pecam.

ivkeks

Vidi on se vodi na258 stavi halter na halter 270 vrlo mala razlika u cm jeste 12 al uporedi radnu duzinu....

Ps. Naravno ovo je samo predlog, prva prodavnica pa u ruku 5.6 komada pa koji legne :cheesy:

Vladimir Lim

Vrlo moguce da ce i da bude ovaj epixor. A za probu u radnji slaba vajda, kod nas u radnji tri varalicarca i sve bolonjezi. Pored extra terena slabo ko peca na varalice, samo se lovi skobalj i plotica. A na plovak nalete pastrmke i po tri kg...mene to i opredelilo da probam, i da vidite ima rezultata
:cheesy:

ivkeks

V. Lim Blago tebi uzivaj prijatelju svim čulima... Pastrmke 3kg...

Vladimir Lim

Stvarno na limu ima lepih mesta za pecanje. Jos da je svest ljudi na malo visem nivou bilo bi mnogo bolje. Na zalost i te terene ce da uniste brane i hidroelektrane. Jedna nova je napravljena a jos jedna u najavi. Katastrofa. Jos je ipak ostalo lepih mesta u Bosni.  A sto se tice pastrmki, da budem iskren te od tri kg su bile slucajni ulovi ma plovak. Na varku su do sada dolazile sitnije i klenovi svih velicina. Lim je nekada bio jos bolji za ribolov, ali ni sada nije lose. Odoh van teme🙂

mabog

Treba mi savet za oodabir stapa.

Interesujem se da kupim Sportex Hydra speed 240cm 20gr,
Ali daljom pretragom naidjoh i na Gunki Skyward Force s240mh 240cm 7-28gr(toray karbon, fuji sprovodnici)

Pa sad, ako neko ima iskustva sa ovim stapovima neka javi.

Pecam sa glavama od 6 do 15gr max i voblerima ne preko 10gr.

Hvala.

genadij

Poštovane kolege,

Molim Vas za vaše mišljenje oko izbora adekvatnog univerzalnog štapa za srednje teško varaličarenje na Drini.

Kako se pretežno bavim lovom mladice i soma na Drini ali i smuđa i štuke povremeno, potreban mi je univerzalni štap za srednje teško varaličarenje koji bi u najvećoj mjeri zadovoljiio specifične uslove lova navedenih vrsta (iako je to dosta teško) a koji ipak nije pretežak za dugotrajno varaličarenje. Ideja je da mi ovaj novi komplet koji namjeravam da kupim (mašinica veličine 4000 i štap od 3.00 m težine bacanja 20-50g, 30-60g ili 30-80g) služi prvenstveno za varaličarenje smuđa (dovoljno osjetljivosti za džigovanje) i štuke ali da može da podnese i ribolov težim slikoncima, glavinjarama i voblerima (težine 30-50g) u uslovima jake riječne struje. Štap treba da je dovoljno lagan i uravnotežen ali i da je sposoban da se izbori i sa povremenim prosječnim ulovima mladice i soma.
Napominjem da već posjedujem komplet za teško varaličarenje mladice i soma koji se sastoji od štapa Shimano Diaflex XH 330 cm/50-150g i Daiwa BG 5000 uz koji je dugotrajan ribolov od nekoliko sati, složiće te se, izuzetno fizički zahtjevan.

Uzevši gore navedeno u obzir, molim vas da mi predložite po vašem mišljenju adekvatan štap od dole ponuđenih koji bi zadovoljio gore navedene zahtjeve.
Štapovi za uži izbor:DAM Nanoflex Pro 3.00 m/ 20-50g (eventualno 3.00 m/ 30-80g)Daiwa Exceler Spin 3.00 m /30-60g Daiwa Legalis Spin 3.00 m /30-60gDaiwa Ninja X Spin 3.00 m /30-60g

Hvala unaprijed i srdačan pozdrav,
Genadij

orka

Svi štapovi koje si naveo, a koji su težine bacanja do 50-60g, ne mogu sigurno adekvatno da ispune uslov za glavinjare i džigove od 30-50g, ni na stajaćoj vodi, a kamoli na reci sa jakom tokom kao što je Drina.
Eventualno možda model Nanoflex 30-80g . Vidim da si na štapovima od 3m pa i dužim, 3,3m . Moj savet je da gledaš na 2,7m ..Lakši, boljih karakteristika, boljeg balansa.

genadij

Hvala Orka.

Uzeću to u obzir pri donošenju odluke o kupovini štapa. I sam sam bio skeptičan za gramaže od 20-50g ali sam mislio da bi Daiwa 30-60g bila dovoljna. Sada sam bliže opciji da izbor bude DAM Nanoflex Pro 30-80 g mada dok štap ne uzmem u ruku i ne protresem mislim da ne mogu donijeti pravi sud.

Srdačan pozdrav,

Genadij

orka

Nisam imao priliku da vidim tog Nanoflexa, ali po opisu bi mogao biti odličan izbor.  Što se snage tiče, štuka, smuđ, prosečne veličine mladice i soma, tu sigurno neće biti problema ..
Na 2,7m je težak 196g a na 3m 225g ..Razlika od 30g ..Biće ti zahvalni rame, ruka, zglob, ako se opredeliš za kraći model .  :cheesy:

https://www.sportskiribolov.co.rs/dam-nanoflex-pro-30-80gr-rs?tracking=500d2fedce03e


Postoji i tema..https://vukovisadunava.com/varalicarski-stapovi/dam-nanoflex/75/



genadij

Taj štap srednjeg cjenovnog ranga hvale na sve strane pa mi je zato jedan od favorita. Inače definitivno si u pravu za bol u leđima i teniski lakat sa kojima se borim duži niz godina zbog prevelike dužine stapa SD od 330 cm, pogotovo nakon nekih 2-3 sata bacanja. Uravnoteženje nisam postigao ni nakon dodavanja olovnog tega u zadnji dio blanka niti sa BG mašinicom. Sa druge strane imam komplet sa kojim sam u stanju baciti varalice gdje god poželim uz zavidnu rezervu snage za izvlačenje mladice ili soma. Kako narod kaže:"dobiješ na mostu ali izgubiš na ćupriji".

Kako bih ove probleme redukovao i produžio prag ugodnog ribolova na 3-4 sata varaličarenja odlučih se da nabavim nešto slabiji komplet koji bi mogao zadovoljiti moje ekstremne (skoro ne pomirljive) prohtjeve (dužina izbačaja, veća težina varalica, vođenje u brzoj struji vode uz solidnu osjetljivost za džigovanje smuđa. Svjestan sam da je to teško ispoštovati u jednom štapu tako da razmišljam o kupovini 2 nešto jeftinija štapa koja bi za sličnu cijenu mogla ispoštovati moje prohtjeve.

Pozdrav


Teme sličnog naslova (10)