Kupovina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 10 Avgust 2008, 23:10:13

prethodna tema - sledeća tema

Anes i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

jiggybaw

Jbg ja mislio parabolicna akcija,  za kolac akciju nisam ni cuo...

komša015

Pa paraboloci su spori štapovi?

jiggybaw


Stap sa videa nije brz ni vrlo brz (fast/ X fast), recimo da je srednje brz (medium fast) i takva akcija, naravno uz odgovarajucu TB, cini jig poslusnim a kontru izvesnom prilikom pecanja na velikim rekama, pogotovo na zahtevnom terenu.
Takvu akciju, otprilike, imaju PB 1-4, QZK, Vsage/Akilas 60gr na 2,40, ET SB L&K na 2,70 i ako vam je stalo do plecaka, laktova i zivaca trebali bi ih, za panjeve i kamenjare Dunava i Save, uzeti u obzir pre nego xxxfast-ove.

komša015

Evo u slici


A onda dole u tekstu imaš obe verzije definicije..  :rolleyes:
Po jednoj je zender attack extra fast, po drugoj slow...

jiggybaw

Na sva cetiri primera je nacrtan SG BS, samo razlicito opterecen  :lol:
Ne znam gde to nadje ali ovo dole desno nema veze s mozgom.

komša015

Imalo-nemalo, neki definišu ovako- drugi onako.

jiggybaw


ibanezi

Simpsone, na nekim namenskim štapovima je napisan radni raspon težina, a na većini i dalje puki bacački raspon. HR ZF je kako mu i piše namenski štap! Tako da imam poverenja u neke savremene 30 gramce koji to u stvari nisu i nemam poverenja u većinu 30gramaca koji to jesu. Zato pišem onako kako je većina štapova deklarisana. ET spin blejd 10 -35 je UL štap naspram CD BR 10 -35. Ali mnogo je više 35 gramaca kao Spin blejd. I ne mogu vući SR7 deep runner. :cheesy:

simpson_H

Pazi poredis ET Spin Blade od 10e sa CD i HR, pobogu??? Taj ET je odprilike sastavljen, eto da ga cisto ima u ponudi. Drugar kupio Sportex Hydraspeed 2.4 20gramac da mu odradjuje SR7, SSR7, HJ10, CD7, FLR10, ... I zamisli on to radi besprekorno. I jos ga upisa sa somom od 8kg doduse na glavu 14g.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

sasabosko

Komso, grafikon ti prikazuje sto rece Jigy jedan isti stap samo pod opterecenjem od manjeg ka veceg, a parabolik se iz drske savija, nema mrtvo donjiste ko ovaj na slici. Krutoca stapa cini kod moderate ili poluparabolika dzig poslusnim, pogotovu kad se opterecenje ravnomerno rasporedjuje. Xfast stap tesko ili gotovo nikako ne moze imati radni raspon kao recimo medijum, jer ukoliko je od istog karbona vrh mu je mnogo tanji  u odnosu na donjiste nego kod mediuma, te on prvo klone pod opterecenjem, dok se kod ovog drugog polako prenosi niz blank do pocetne tacke savijanja. Koja samim tim sto je nize, u tom delu je stap kruci.
Znoj nilskog konja je roze boje

slob

Ima priličan broj bezveznih i nerealnih ilustracija akcije štapa na Netu, kao što je ona koju je izabrao komša015.

Sledeće sam izdvojio kao dobre i realne, a ima ih i još.






"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

komša015

Saša i Slob, tako je.. crtež jeste nesretan.
Ali.. pratili ste tok priče ovde, baš sam tu grafiku izabrao zbog ovoga što je pisano. Odnosno, zbog teksta ispod iste, a gde se pominju obe definicije brzine.

no names

Prosto rečeno......krut štap je drška od metle koja se prilikom zabačaja ne savija ni malo ili vrlo malo pa se lagani teret izbacuje samim zamahom bez pomoći elastičnosti blanka. Štapovi poput recimo BR se upravo tako ponašaju na zabačaju. Ostavite sad po strani opterećenje na ribi ili prepreci ili na teretu koji je primeren karakteristikama blanka. Recimo da je BR 30-90grtb ili radnog raspona.....kako se taj štap ponaša u zabačaju voblera od 5gr? Pa kao drška od metle kako drugačije   :lol:
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

slob

Da bi solidno izbacio teret ovaj mora da napuni elastiku štapa da bi došlo do izbačaja ko iz praćke.
Jasno je onda da će štap sa TBmax 5gr najviše biti napunjen sa teretom od 5gr i najdalje će ga izbaciti. Ali kako reče ibanezi; kako sa takvim nežnim štapom savladati sandžamu od ribe, ili voditi varalicu koja daje veliki otpor u vodi. Zato se u tim slučajevima prave kompromisi i odstupanja u raznim pravcima.

A moram da spomenem definiciju akcije štapa, jednog našeg kolege. Ne može da bude jednostavnija i jasnija: -Snaga (težina bacanja) štapa je to koliko se štap savija a Akcija štapa je kako se on savija!
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

jiggybaw

Citat: slob poslato 17 Jul 2020, 07:58:31
Ima priličan broj bezveznih i nerealnih ilustracija akcije štapa na Netu, kao što je ona koju je izabrao komša015.

Sledeće sam izdvojio kao dobre i realne, a ima ih i još.






Ova donja slika je odlican primer... trebalo je davno okaciti u temi...
Molim sve kolege (osim Simpsona) koji su od sinoc aktivni na temi da odgovore, gledajuci primer tri stapa iste snage i duzine a razlicite akcije pod istim opterecenjem, na pitanje:
Ako je na kraju strune npr jig glava od 40gr, sa kojim, od tri ponudjena, je predjen najkraci put da bi se jig pomerio ( obzirom da je za sva tri potrebna ista sila) i sa kojim je ostalo najvise mesta za odgovarajucu kontru?

Spojene poruke: 17 Jul 2020, 11:57:22

Takodje se iz primera vidi zbog cega dril proradi ranije na stapu vece snage, o cemu je na drugom forumu vodjena polemika zadnjih par dana...

Teme sličnog naslova (10)