Kupovina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 10 Avgust 2008, 23:10:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

madjionicar

Pogleda X zoga stapove Mastery bi odradio taj posao ili black mamva. Za taj novac kubis polovnu black mambu 45 gr i sve to p9kriva.

Послато са SM-A530F помоћу Тапатока


Copetić

Sale66 - baš za istu namenu sam sebi uzeo Gamakatsu Akilas 2.44m 10-45gr i nedugo zatim je sa rezervne klupe prešao u prvu postavu. Mislim najiskrenije da u tom cenovnom rangu nećeš ovde i šire naći bolji blank sa boljom opremom za navedenu primenu... eventualno Tailwalk Del Sol S802H ali ti on probija budžet za 30-ak € i najbliži distributer ti je u Švabiji. Ima naravno široka paleta ponude štapova kod nas koji odgovaraju tvom opisu i cenom su ispod ali najiskrenije mislim da ne mogu da priđu sugerisanoj opciji.

vradojicic

Ljudi, konacno da izadjem sa konkretnim pitanjem za stap za pocetak mog tezeg varalicarenja.
Ukazala mi se prilika da u zamenu za jedan bolo koji gitovo ne koristim uzmem Sportex HM Turbo Spin 6 3m 100-150gr.
Stap je razmotan, blank je dobar, sa gornjeg dela je skinut lak.
Covek ima novu end kapu i ima karike.
Plutu i halter ne treba menjati.
Ovakvog ga ceni oko 100e.
Ono sto bih mu ja radio ako ga uzmem je lakiranje stapa, premotavanje u MG sa Fuji aconite i postavljanje te end kape.
Namena je som i mladica na Drini, Savi i Dunavu. Glavinjare, pesevi, cofovi, kasike, veliki vobleri, tezi dzig. Na to pecaju mladicu po Drini a i soma...
Masina koja ce na njega je 95% Shimano Spheros 6000 SW.

Jeste li misljenja da to vredi raditi, da stap vredi itd?
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Forshlag04

Vlado, izgleda da su ti škobalj i plotica dosadili. Ja sam to sa mladicom pokušao prije nekoliko godina i opet se vratio bolonjezu. Moraš se pripremiti za frustracije jer mladice u Drini malo, a kidanja i nerviranja puno. Ja sam od nekih 30 izlazaka stigao jednu od nekih šest kg i to je bila početnička sreća.
Inače, pribor mi je jeftin:Daiwa Powermash 2.70 50-100 gr i Slammer 260. Imao sam mogućnost prije nekoliko mjeseci da mi kćerka donese iz Amerike Shimano Saragosu. Mislim da je bila oko 250 dolara i bolja je malo od Spherosa. Ali, pošto mi se traženje mladice ogadilo, odustao sam. Domaći ribolovci kojima je Drina ispod kuće su u prednosti jer izlaze prema situaciji.


vradojicic

Pa i ja bih izlazio prema situaciji, kada se peca tamo pa odvojiti par sati za nju. Drugar ima kamp kucicu i kamp.u uzovnici a tamo je ima pomalo...
Sad mi je prilika da uzmem ovaj stap u trampu, zato pitam.
Inace, mene vise privlaci ribolov soma nego mladice.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

marina1983

Bojim se da ce to na kraju da izadje vise nego sto vredi za te pare imas gotov sasvim pristojan stap osim ako ti to sportex ne odzvanja u glavi onda je to druga rabota , plati i cuti   :wink:

Spojene poruke: 22 Jul 2019, 21:00:12

Npr.





vradojicic

Poslao sam e-mail i u MG servis, sa navedenim radovima i upitnikom za cenu.
I meni lici da ce motanje, lakiranje, smirglanje plute i postavljanje end kape da izadje jedno 100 evra.
A to mi je onda bas mnogo, oko 200 evra za stap star 20 godina nepoznate istorije...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

marina1983

Za te pare platim drugi da zabacuju a ja da sedim u hladovini i pijem hladno pice i uzmem samo da zamaram kad im udari :lol:

Spojene poruke: 22 Jul 2019, 21:03:44

Ima za pristojno para i novih sportexa pa baci pogled postavio sam ti gore sliku jednog od  :wink:

orka

Štap je dobar i proveren, legendarni Drinski štap, ali ima jednu manu a možda i dve.. :smiley:  Težak je kao tuč, sigurno debelo preko 300g a verovatno i preko 350g. Pored težine tu je verovatno i lošiji balans pa to onda deluje još teže.. Pored težine, štap je i po karakteristikama stara škola,paraboličan, ne baš brz.. Imaš sada savremenijih, boljih štapova..Mislim da je tog Sportexa pregazilo vreme, mada je u ono vreme kada je izašao to bio vrhunski blank..
Znam da si jak i da možeš ali zašto ako ne moraš. Bolje traži štap na 9ft ili 2,7m ..Lakši je i boljeg balansa..Mnogo znači, pogotovo kada se duže peca.. :ok:

ibanezi

 Za taj Sporteks, nov, spakovan ja ne bih dao 100e, a kamoli 200 za polovan + pakovanje koliko izađe predračun. Za 100tinak e imaš savremene, lakše, brže, bolje štapove, a za 200 koliko bi te izašla ova doronga mo'š da se "izbičkavaš" šta'š kupiti. :bye:

vradojicic

"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Germina

Ja bi ti preporučio da za teže varaličarenje pazariš Fox Spinmaster 60-100 g (stara serija)...glanc nov možeš da pazariš za 99EU a blank je za taj model Fox-a navodno radio Harrison,a i da nije - blank je izuzetno snažan, debelih zidova, a nije previše ni motkast. Ja ga od nedavno imam, preradjenog u MG servisu....dodata balans kapa i duži prednji halter , što je bila i jedina mana ovom štapu. Origanalna verzija je teška 275g na 3m a moja sa balans kapom 320g. Balans je na pola plute sa mašinicom od 370g. Možda ga je najkompletnije opisao kolega Marko Mrdak koji ima dosta iskustva sa krupnim somovima ( ne slažem se samo da u halter ne staje iole robusnija mašinica) :wink: 




''Radi se o stapu duzine 3.05m tb 60-100 gr. Ukupna tezina stapa je 275 gr , sto predstavlja neki prosek za stapove koji su pravi 100 gramci , a ovaj je i jace od toga , jer po preporuci proizvodjaca ova batina moze da se koristi za konce jacine citavih 50 lb.
Oprema na stapu je kompet fuji , halter je najruzniji moguci ( produzeni napred sa malim konusom bordo boje ), vodjice fuji alu oksid ( stare , dobre , trajne), ukupno ih ima 7 kom dvostopalnih.
Pluta na zadnjem delu stapa je veoma kvalitetna , lepo i tanko obrusena i zavrsava se end kapom od tvrdog sudjera u boji plute , dok je prednji rukohvat od istog tog sundjera duzine 5 cm , na stapu izgleda veoma jadno , uopste nije u skladu tj liniji sa halterom i zaista mi nije jasno zasto su to tako dizajnirali , em je ruzno , em nije ni prakticno jer je prekratko . Klip za udicu je neposredno ispred ovog dela i jako smeta (zulja ) ukoliko se stap drzi iznad haltera.
Zbog ovakvog dizajna , stap je u dobrom debalansu sa masinama tezine do pola kg. A ,u prednji usek haltera ne moze da stane iole rombusnija stopica masine , kao sto ima npr. slamer.Natpisi na stapu su veoma diskretni , crvene boje i lepog rukopisa , dobro zaliveni.
Lak na celom stapu i vodjicama je odlican , sporovodnici pedantno uvezani i dobro i lepo zaliveni.

Spoj stapa je trnom.
E, sad zasto je ovaj stap rasan ?
Odgovor na ovo pitanje je pre svega blank.
Dobar konus i izuzetno debili zidovi daju ovom stapu odlicne performanse. Stap je brz i elastican , snazan u vrhu , a jos jaci u donjem delu, nije prekrut vec se na ribi ponasa veoma lepo, gornji segment lepo isprati svaki pokret ribe dok snazan donji deo je tu kad zatreba za cupanje i odizanje.
Neka najmanja tezina sa kojom moze lepo da se radi je oko 15 grama olova, dok je gornja oko 70 gr (ekstremno ) ili glavinjara od oko 60 gr . Optimum za lepo pecanje je od 20 do 50 gr + silikon. Pored ovoga idealan je za gvozdjuriju.Da napomenem , ovaj stap ne spada u najosetljivije u svojoj tezinskoj i cenovnoj klasi , ali je sasvim dovoljno osetljiv da prosecnog ribolovca nece prevariti ni u jednom trenutku.

Prva namena stapa u na nasim terenima je za ciljano pecanje somova ili bilo koje pecanje koje trazi teze varalice. Stap je kao stvoren za razna maltretiranja , bilo da su to daleki zabacaji ili kontre s poda  jer elasticnost stapa to dozvoljava.

Najslicniju akciju ovom stapu imaju stariji hardy stapovi , samo sto se oni nisu pravili u ovoj snazi (bar ja nijsam video) , tako da ovaj stap dodje kao hardy na steroidima . Da ne bude zabune hardy stapovi su ipak cenovna klasa iznad i imaju neke druge prednosti i mane (drugi put o njima ).

Mane stapa koje sam naveo se vrlo lako koriguju tj prerade , a kome ne smetaju i ne mora . Sve u svemu ,veoma upotrebljiv i pouzdan stap , koji nece da poklekne i pod najkrupnijim recnim ribama.

Batica

Citat: vradojicic poslato 22 Jul 2019, 21:00:12
Poslao sam e-mail i u MG servis, sa navedenim radovima i upitnikom za cenu.
I meni lici da ce motanje, lakiranje, smirglanje plute i postavljanje end kape da izadje jedno 100 evra.
A to mi je onda bas mnogo, oko 200 evra za stap star 20 godina nepoznate istorije...
Ako mozes idi do MG servisa.
Imas jako lep izbor stapova do 180€ za soma, novih i polovnih ( kupio izasao na vodu, ne odgovara mu i menjao za nesto drugo )
Daiwa Pilk 270cm 200g oko 80€, bas lep stap za soma ( mislim da je nov stap )
Imas Alps 2.7m 150g
Ima jos jedan 180g, Korejski blank, zaboravio oznaku, kosta oko 180€ brutalan za soma i mladicu. Malo meksi od serije Bay Caster, vrlo slicnu akciju Sportehu hm6 150g samo jaci i u vrhu i u kicmi.


Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka

Siniša_78

Bistro. Moze li par dobrih prijedloga za stap duzine 2,7 m do 2,9 m maksimalno za dzigovanje do 20-25 grama olovne glave, a po mogucnost da lijepo vodi manje voblere od sest pa do desetak i vise cm. Prvestveno mi je pecanje na voblere, sa njima vise pecam. Volio bi da,stap radi cijelom duzinom, a ne samo vrsna akcija. Cijena moze od 150 do 300 evra, hvala.
Pozdrav Siniša.

simpson_H

Aspire AX 50g ti zavrsava sve to.
A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

Teme sličnog naslova (10)