Kupovina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 10 Avgust 2008, 23:10:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 11 gostiju pregledaju ovu temu.

glos

Na tu temu je slob postavio topik. Zaključismo na kraju da su sadašnje oznake i opisi štapova potpuno nedostatni, što i jesu.
Ja sam ustvrdio da su do sada već trebali uvesti opise i oznake za cjelu dužinu štapa.

A apropo onoga nano balzera, ipak je to nano = mekaniji > blizak fiberu  :rolleyes:
ZOV

sasabosko

Pa vidis, slazemo se u pogledu jednog, jak vrh :ok: E sad, kolci koji ne mrdaju u srednjem delu, pa sta im daje tu snagu na kontri, nego taj srednji i donji deo kao armatura, pri kontriranju vrh se zavisno od jacine kontre savija, amortizuje, i sila se prenosi na srednji deo. Sad sto su to najnepozeljniji stapovi u borbi protiv soma, zbog ostalog dela blanka koji ne radi, i kojima je muka stopati soma zbog velike parabole, vec da ne pricam sta ce se desiti kad debeljan osine repom preko strune, i da ne govorimo da ti stapovi trpe najmanje drila. Poenta je da treba nesto, jacine u vrhu kao Zandercant, a ispod njega ko kev sea spin, da vrhom kaci a ostatak prati sve sto treba. Black Arow, najveca probojnost kod kacenja koju znam, po definiciji nije ni fast, ako je tako obelezen, kompromis slicnih karakteristika i rada na ribi. Inace, ne moze stap biti jaci u vrhu, no u srednjem delu, dobar stap za smudja, je stap koji nije dobar za soma, i obratno, pricam o stapovima tb ispod 100gr. Naravno da kolci trocifrene tezine bacanja probijaju smudja bez problema, a stapovi koji su dobri za soma, po pravilu nisu popularni kod dzigerasa, jer meksi srednji deo ne dozvoljava da nose ni pola deklaracije, opet je tu mnogo individualnog od stapa do stapa, ali spakovati tako nesto, ne moze se jednom vrstom karbona, stap mora biti multitaper, i da kosta malo ne moze :no:
Znoj nilskog konja je roze boje

Germina

Moje vidjenje je da je Balzer Edition IM12 45 - 105g, 285cm/215g savršen za Moravu...a i na reci Minćo(Italija) se proslavio sa somovima preko 80kg  :ok:

Malo morskog natezanja sa njim i ribicom od 15kg  :cheesy:


xerion

Pozdrav ribolovci,
planiram da uzmem  štap za varalicarenje (obala/smudj).Pecao bi na jezeru (bara gde se vadi šljunak).Dno je cisto ,pesak,šljunak.Posto nikad nisam pecao silikoncima trebam pomoc za odabir stapa. Duzina 2.7  (duzi ne stane u gepek). Istipovao sam :
Daiwa Luvias 902 MHFS 275cm 10-40g  (150E. )  ili
Daiwa Ballistic-X Spinning 270cm 10-40g (93 E.). Mozda nesto trece za preporuciti(Sportex...).  Trenutno pokusavam da lovim sa Berkly Cherrywood HD 2.7m 30-60g  al nemam nikakav osecaj sa njim . a i tezak je.


sasabosko

Tebi ne trebaju glave teze od 10gr, mozes da prodjes i jeftinije. Od pobrojanih najbolji Luvias, al ja bih za te rabote, malo slabiji stap. Lateo sea trout 2,7 7-35gr, nestvarno lagan, culan, osecajan, moze da prokuca smudja. Osetice manje glave, tesko da ce poneti preko 15gr, al tebi to i ne treba, po meni je takav stap bas za jezero. A mozes da razmislis i o Balistic 7-28, no cuo sam da gubi ribu ovaj 10-40gr, i 15-50gr, ovaj slabiji :question: Sportex Hydra 2,7 40gr, ti je pogodjen za to, no gluv ispod 5gr, opasno kaci, i ne spada riba, dosta i skuplji :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

Isa


sasabosko

Pazi, ja sam shvatio ne ispod 2,7m, da Isa ne preporuci Magnetic, ne bih shvatio, najbolja preporuka :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

Isa


xerion

Duzina odgovara tih 2.7  .  Ne mogu da izguglam taj Magnetic(ako moze marka) .  10-40 sam hteo ako odem na neku reku pa da posluzi i tamo(Znam da nema univerzalac al...)    Balistic ima dve vrste  Daiwa Ballistic-X Seatrout 270cm 10-40g   kosta 53E   ili  Daiwa Ballistic-X Spinning 270cm 10-40g (93 E) 
Luvias (Trenutno na snizenju u Austriji  160EUR) i Hydra(170Eur kostaju skoro isto )   
Lateo sea trout  je isto oko 160Eur)

Sa varalicenjem nemam iskustva(pogotovo smudja,soma) ,stap ne planiram cesto da kupujem i menjam . Jedino ja balistic jeftiniji (za masinicu vise ostane)   Posto cu kupiti preko interneta trebaju mi i saveti.  (pluta - eva pena, gramaza i sl.) Ne bi da ustedim par eura pa da se gizem sto nisam ovaj...  al mi se ne placa samo ime bez nekog razloga.




Spojene poruke: 13 Oktobar 2018, 21:03:34

nasao sam i ovaj  SPORTEX Carboflex Class - X    40gr  ako neko ima iskustva s njim.

sasabosko

Ja sam na prvu shvatio, ne ispod 2,7, mene je interesovao onaj na 2,5. Simpson ga je imao, moze reci vise, ima nekoliko stranica unazad njegov opis, po svemu sudeci sve sto momku treba. Simpson rigorozan ko i uvek, treba ga poslusati :thumbup: Blankove za Magnetic radi Pioner, imas u MG servisu, baner na naslovnici foruma. Sve ovo sto si naveo je povoljnije u Srbiji :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

xerion

Danas sam nasao Shimano Sustain Spinning 270cm 7-28g (jel ima neko iskustva s njim?)  stariji model .

Spojene poruke: 16 Oktobar 2018, 18:51:09

Sasabosko i Isa hvala na savetima.  Puno ste mi pomogli. Citao sam i onaj simpsonov post o preporuci.  Otiso danas u prodavnicu i uzeo Sustain 7-28. :thumbup:.

alehandro

Zbog nesrećnog slučaja, prinuđen sam da kupim štap i mašinicu za lov bucova. Štap bi trebalo da ima oko 2,7 m, težine bacanja do nekih 45 grama maximalno. Najteže što bacam su glavinjare od 20 grama u jakom toku, ali često bacam i voblere tipa calypso f4. Zbog toga bi bilo poželjno da koliko - toliko solidno izbacuje i te lakše varalice. Budžet za štap i mašinicu je tu negde 100-120 evra. Znači za štap oko 60. Od ovih štapova koji se pominju ovde na forumu i na drugim mestima, isplivalo je nekoliko imena: okuma epixor, spro mimic spin, et spin blade elite. U ponudi se još mogu naći rapture štapovi, favotite kobalt, balzer diabolo neo spin. Kod mene i gradu i pored 4 prodavnice ribolovačke opreme niko ne drži štapove te dužine, gramaže i namene, tako da nemam gde da protresem i pogledam. Na štap bi išla mašinica 250-300 grama težine, passion ili tako nešto, struna 15lb, neka sa aliexpresa. Molim za neku preporuku ili bar zapažanje o navedenim štapovima.


sasabosko

Niti jedan od pobrojanih ti nije najsrecnije resenje osim mozda kraceg Epixoira, mozda Balzer. Sto se tice stapa kakav tebi verovatno treba, navise bi srece video, nekom daiwom 35gr bacanja, npr Exceler. Moze i neka druga, spin blade jedan prejak, drugi premlak, mimic prejak.
Znoj nilskog konja je roze boje

alehandro

Hvala kolega, na zalost kod mene u gradu nema ni priblizno nekog takvog stapa da pogledam. U nedelju idem da vidim bokor spin 2,7 tb 10-40 grama, pa ako ne odgovara ni on onda ide narucivanje na slepo preko interneta pa sta mi bog da.

Sent from my E2003 using Tapatalk


obradmiki

Namerih se da kupim Dam nova spin 2.70 15 -53 za varalicarenje prvenstveno smudja,medjutim trenutno ga nema kod dobavljaca i bice tek za 2 nedelje. Da li da uzmem u razmatranje  Dam nanoflex pro ovu novu seriju u duzini 2.70 20-50? Isao bih danas do Mozaika pa bi mi svaka vasa preporuka znacila,poz

Teme sličnog naslova (10)