Kupovina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 10 Avgust 2008, 23:10:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

ibanezi

 Štuka, smuđ, bucov. Sa obale ili iz čamca? Sava, Dunav, Tisa i Tamiš. Sve normalne varalice, najčešće korišćene u te svrhe odrađuje dobar 50, max 60 gramac. I da izvuku kapitalne primerke riba koje si naveo. I da osetiš malo čari sa prosečnim veličinama tih riba. Za voblere plitkoronce do srednje ronce do 13cm uzane forme, do 10 šed forme, za dubokoronce po par cm kraće od ovih u istoj formi, za leptire do 4 po Mepsu, za kašike do 25gr, za silikon na glavama do 25gr. Varalice od 60 gr vuče somovska močuga kojom nećeš osetiti draž borbe sa ribama ispod 4-5kg, a tek preko 10 da uživaš. I ne znam koje to varalice od 60gr treba vući za te ribe. Jedino džerkove za štuku, ali to se radi nekim drugačijim štapovima.

neksi21

#ibanezi da li mozes reci nesto o Shimano diflesh st-a 2.7 ili 3m 20-50g? Kakva imas saznanja ili iskustva sa tim stapom? I sta mislis ako bih ga upario sa SPRO red arc blue arc masinom?

ibanezi

Dobra kombinacija za ono što želiš po meni. Štap je pravi univerzalac, za ribe koje želiš i prosečne mamce za te ribe. Za vobler dobar, za metal izuzetan (klasični spin štap kome su leptiri i kašike uska specijala), za džig može da posluži. Red arc u veličini 3 i 4 je kapa za Miloša.

neksi21

Da li si koristio stap, kakva su tvoja licna iskustva sa njim? Ja sam sa prvim pitanjima bio malo neodredjen, dao sam veliki raspon gramaze. Hvala puno za sve komentare i savete !!!

sasabosko

E, sad preskočih sa odgovorim, jer nisam znao šta da preporučim, nisam znao da me je tako lako zbuniti. Evo ti jedan predlog od mene, Daiwa lexa, 50-100,na 2,7 lakše od Diaflesha, odradjuje isto, košta manje. Sportex hydra 2,7 60gr, taman toliko kosta, odradjuje isto, ako nađeš Berkley Skeletor, 2,7 30-70.Ima još puno, zadji pogledaj kad imaš  dilemu oko par štapova lako je da ti se pomogne, ovako u rebusu smo svi.
Znoj nilskog konja je roze boje

ibanezi

 St-a samo mlatar'o, ali nisam primetio neku bitnu razliku u konceptu između njega, prvog Diafleša i AX sa kojima jesam otpecao. A što rek'o Saša, u tom cenovnom rangu i za tu namenu ima još mnogo štapova, ne treba žuriti. Uglavnom, taj Diafleš jeste neki parametar potrebne snage, akcije, ali ne znači da ti ne bi bolje legao  neki drugi sličnih karakteristika. Ove što je pominjao Saša nisam probao, pa ne mogu da tvrdim ništa, ali me plaše njihove težine bacanja. Ako su Leksa i Skeletor iole realno obeleženi, to je po meni prejako. Isto važi i za Sporteks ako je onako sporteksovski obeležen kao stari sporteksovi 60gramci koji su bili maltene somovske močuge. Ali to nek ti napiše Saša, možda su TB ipak precenjene, pa štapovi možda odgovaraju.

neksi21

Predlozi mi ti par stapova, po tvom izboru, koje si ti koristio pa da ih pogledam uzivo kako leze u ruci. Svakako se ne bih zaletao, a hvala vam na savetima puno :)

ibanezi

  U zadnje vreme ne koristim štapove tog koncepta, pa ne mogu izričito reći to , to i to. Više mogu onako informativno na osnovu malo  razgledanja da kažem šta vredi pogledati. Recimo...po staroj ceni od 18 000rsd ti ne bih preporučio. Po ovoj popust ceni od 12600rsd, pogledaj Daiwa Rnessa 2016 spinning 2,7m 20 -50gr. Lep štapić, lagan-175gr, elegantan, onako malo brži i oštriji, snagom zadovoljava kriterijume za naša standardna pecanja smuđa, štuke i bucova. Meni lično bi bolje legao od Diafleša pogotovo što je zahvalniji za silikon od njega.

neksi21

#ibanezi hvala puno za preporuke i savete, ovih dana cu pogledati stapove pa javljam. Imas li iskustva sa pencil poperima, ako si ih koristio kaoo su ti se pokazali? I je l' imas neka saznanja za stap Okuma black rock 7-30g?

Spojene poruke: 03 Novembar 2017, 15:10:34

#ibanezi, jos jedno pitanje :) Xzoga Black Mamba 275cm 15-60g? Kakva su ti iskustva ili saznanja? Hvala puno jos jednom u napred :)

sasabosko

Pecam hydrom,skoro probah lexy,berkley odavno.Ibanezi nema hydra veze sa starim sportexima,to je stap za varalice od 10-30gr, somovske kruske do 20gr,preko se vec muci.Svi pobrojani stapovi su allround za nase vode,lagan,osetljivi,i udobni za dzig,vobler ,metal.Imaju snage za nase ribe, opet fini,za potpuni uzitak :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

ibanezi

 Black mamba je odličan džigeraški štap, krut i izuzetno jak. Oznaka TB je tipična za spin & jigging morske štapove, tako da je ovaj štap jači od klasičnih spin 60gramaca. Uz problematičan izbačaj i detekciju lakih varalica. Za srednji i srednje teški džig štap je izuzetan. Mislim i da probija zadati budžet. Isto tako mislim po tvojim pitanjima da taj štap nije za tebe. To je štap za iskusne uskospecijalizovane ribolovce bazirane na nekoliko tehnika koji imaju nekoliko štapova, takođe uskospecijalizovanih za svaku tehniku posebno. Tebi treba univerzalac, "cura za sve" što bi reko narod. Black mamba ma koliko bila dobar štap to nije. Ne volim da dajem savet oko skupljih štapova, jer su ukusi različiti i za veće pare ne mora svakom da legne isti štap. Ali štapove tog ranga i ne kupuju neiskusni, nego oni koji tačno znaju šta žele od štapa. Ipak, ako već možeš da zađeš u cenovni rang crne mambe, onda mogu da ti napišem da za ono što tražiš i želiš od štapa odabereš štap iz Salmon stilhed serija. Kvalitetni štapovi Salmon stilhed serija omogućuju lov navedenih vrsta svim tehnikama i varalicama za ribe koje si naveo i kod nas su veoma popularni među čak i najiskusnijim ribolovacima koji ne žele da gomilaju pribor, nego da sve što mogu odrade sa 1-2 štapa. Kod nas najzastupljeniji su modeli ST Croix - Wild riwer 9' - (2,75m) do 2 oz (56gr) koji je ispod 200e (mislim oko 160-170) i koji bi ti ja i preporučio ako već razmišljaš o Black mamba-i njenom cenovnom rangu i Avid istih oznaka dužine i TB koji je nešto malo preko 200e, malo kvalitetniji, brži i lakši, ali za neiskusnog ribolovca i rizičniji jer je od kvalitetnijeg, ali tankozidijeg materijala. Štapovi su lako dostupni jer imamo direktnog uvoznika.

neksi21

#ibanezi hvala puno, zaista mi znaci svaki savet. Pecam vise od 20 god, ali sam poslednjih 10 van skoro svih tokova s obzirom da sam se bavim profi sportom, ali sad se vracam polako u materiju.

nemanjazemun

Pozdrav svima sa foruma,zeleo bi da postavim jedno pitanje izvinite ako je vec odgovarano na takvo pitanje nisam sve stigao da procitam.Zanima me koji stap bi ste mi predlozili za varalicarenje smudja to jest dzigovanje ,ja sada posedujem daiwa exceler 40-80g upario sam ga pre par godina sa blue arcom i tada sam pokusavao da lovim smudja sa njim ali bezuspesno,pecao sam na dunavu i tamisu takodje i na savi ,po mom misljenju taj stap za mene pocetnika je dosta ne osetljiv i ne detektuje bas najbolje dno .. moguce da ja nisam iskusan ili da stap stvarno nije osetljiv,inace tada sam probao  da lovim smudja tom tehnikom bacao bacao i na kraju odustao..inace ga lovim dubinskom tehnikom na kedera ili filet .Sada sam se opet zaintresovao za taj vid pecanja pa bi uzeo to jest zamenio ovu daiwu za nesto drugo ,sad sta bi ste mi predlozili kao pocetniku dao bi do nekih 100tinak evra za stap.unapred hvala na odgovoru

sasabosko

Kolikim glavama pecas kad ti je ta Daiwa neosetljiva,i kojom strunom :question:
Znoj nilskog konja je roze boje

nemanjazemun

Pecao sam tada sa glavama do 20g, ta daiwa je od 40 -80g razmisljao sam mozda ipak neki stap do 50 tak grama tezine bacanja

Spojene poruke: 04 Novembar 2017, 20:24:55

struna na masinici je 0.18

Teme sličnog naslova (10)