Kupovina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 10 Avgust 2008, 23:10:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

pexon

E jbg Ibanezi, sad će Kum imati bolju motku od mene!  :cheesy: Nosim i ja Bokora na test, pa makar se obrukali obatrojica.  :cheesy:

Spojene poruke: 16 Jun 2017, 22:28:00

p.s. Ako se obrukamo, prodajem Bokora za 30 i dodam još 20 evra za Sashimu.  :rolleyes:

sasabosko

Ovo sto napisa Ibanezi je 100% istina, donja granica težine dzig glave,bukvalno je nemoguće proceniti na suvo, lično po meni najprostije je naći štap radnog raspona recimo 10-30gr. To može veliki broj štapova od srednje klase pa naniže, 5-30gr, po meni lično vrlo komplikovano naći, a da pri tome ne košta puno, što je radni raspon veći, štap je time i skuplji jer jednostavno mora imati kvalitetnije komponente u izradi , odabrati takav štap je umetnost u cenovnoj klasi do 200e. Što se hidra tiče Mangupe,dobro si čuo,  dosta dugo sam razmišljao sa kojim štapom se može uporediti, otprilike nešto najslicnije Harison vhf do 60gr.Ako znaš taj štap,nekako mi je on najslicniji njoj mada opet imaju razlike,i hidri dajem prednost jer je jeftiniji, lakši i ima garanciju.Jedan poznati majstor iz mog grada, živi 500-tinak metara daleko od mene, kad god udjem kod njega kao da je pustio tasmaniskog đavola u radnju :lol: :lol: :lol: Videh svašta kod njega, od Avatara do Zenaq, no nažalost ništa vrhunsko a da ne košta  smiley033
Znoj nilskog konja je roze boje

mrjr

Ovde se mešaju neke stvari.Što je viši modul elastičnosti karbona od koga je štap izradjen to mu je manji raspon preporučene težine bacanja.Drugim rečima, štapovi od HM karbona imaju manji raspon TB od štapova od IM karbona.Manji raspon TB nikako ne znači da je štap lošiji, već da je specijalizovaniji...Štapovi koji bacaju od 5-105 gr podjednako dobro su bajka za laku noć ,ili su špagete i samim tim teško upotrebljivi za džig, uglavnom.

slob

mrjr,
Ne znam odakle ti je takav zaključak. Ja to vidim drugačije i čak potpuno suprotno od tvoje konstatacije. Pokušaću da objasnim.
Naime, štapovi, bez obzira na to kako su izrađeni i od kog materijala su rađeni, mogu da imaju potpuno istu TBmax !
Ali TBmin, u smislu praga osetljivosti, imaće oni štapovi koji su urađeni od krućeg materijala (većeg modula elastičnosti) i koji su takve konstrukcije koja podržava veću osetljvost. Pa tako, samim tim, za njih se može reći da imaju širi opseg "bacanja", ili bolje reći osetljivosti!
Inače, već sam govorio o tome, za mene je TBmin u smislu izbacivanja tereta potpuna besmislica, međutim u smislu osetljivosti kod džigovanja i te kako ima smisla.

Ali sa druge strane si u pravu kada kažeš da se mešaju neke stvari.
Uzmimo štap deklarisan sa  TB 5-105gr, ili sličnu "besmislicu".
Kakva i kolika je to besmislica zavisi od toga šta se podrazumeva pod TB? Ako je u pitanju raspon bukvalne težine tereta koji se izbacuje - po meni jeste besmisleno ali ne baš apsolutno. Jer i svaki štap od 100, 200, 300 gr gornje TB može da izbaci 5 pa i 1 gr. Ništa mu neće biti! Jedino što takvi tereti neće pasti daleko od vrha štapa. Ali to  nije ništa čudno. I nije po meni niti potrebno naglašavati, Jer kod svakog štapa, na isti način, domet opada proporcionalno smanjenju tereta koji se izbacuje (pokazivao sam i dijagrame koji to dokazuju).

Međutim, kada je u pitanju "bacanje" varalice-džiga, onda ta TB min može i drugačije da se shvata. Na taj način  da je to minimalna težina varalice koju štap koliko-toliko jasno signalizira. Kažem koliko-toliko jer ni svi ribolovci nemaju isto osetljivu šaku i mozak. Radi se o proseku, ali i o karakteristikama ribe, dna, debljine konca....

Oko stvarne definicije opsega rada štapa postoje i vidim da će postojati uvek, većite, zabune.

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

mrjr

Minimalna tb predstavlja donju granicu opterećenja sa kojom možemo iskoristiti elastični potencijal štapa, a maksimalna tb predstavlja gornju granicu opterećenja sa kojom možemo iskoristiti elastični potencijal štapa.Uprošćeno rečeno, štap mora da se savije pri zabacivanju da bi iskoristio sopstvenu elastičnost i dao energiju pri zabačaju.Ako bacamo ispod donje granice, neće se saviti ni malo i neće doprineti zabačaju,a ako preteramo ,saviće se toliko da neće moći da izbaci teret usled preopterećenja. Što je štap krući donja granica tb se "primiče" gornjoj, to je prosta logika.Neki proizvidjači se ni ne trude da stave donju granicu ,već samo navedu do koje gornje granice štap zabacuje.

slob

Na žalost vidim da tu ima mnogo nesporazuma i da je diskusija o tome za drugu temu.
Nije tačno da se štap ispod granice TB neće saviti ni malo. Hoće, probaj!
Ali jedno je sigurno; sa smanjenjem tereta će se savijati sve manje.

Jedino što bih ipak rekao je da sam ja pristalica takvog obeležavanja štapova gde se spominje samo gornja TB. Isto kao što je Germina svojevremeno obeležavala svoje štapove sa: bis ( u prevodu "do")  15, 30,... 100 gr.
I to se onda jasno odnosi na nešto što ne bi trebalo da prekoračimo jer time ugrožavamo bezbednost štapa.
Slično se definiše i max jačinom konca, koja takođe čuva štap od loma.
A donju "TB" bih definisao jedino kao donju granicu osetljivosti. Jer savršeno je jasno: što manji teret od TBmax - to proporcionalno manji dobačaj. Kod svakog štapa isto.

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Isa

Mrjr na osnovu cega si dosao do takvih saznanja?

mrjr

Naravno da će se teoretski saviti uvek,jer kad zamahneš bez ikakvog opterećenja,na suvo, saviće se usled inercije.Ima tu mnogo finesa ,ali sam samo hteo da kažem da je diskutabilno procenjivati kvalitet štapa na osnovu raspona težine bacanja.To je samo preporuka proizvodjaća.Drugo u konkretnom pecanju ,osetljivost mnogo zavisi i od terena .Ako je na dnu kamen ,osetljivost je neuporedivo bolja nego da je na dnu mulj.Takodje,nije ni svačija ruka podjednako osetljiva,...

slob

mrjr,
Ti sigurno znaš koliko sam ja godinama, kao "mulac" uporno pokušavao da odgonetnem; šta proizvođači podrazumevaju kada na štapu piše TB od-do?
Iskusnije kolege su mi odmah, u početku, rekle da to što piše ne treba nikako da bukvalno shvatam niti da im verujem. Kada na štapu piše TBmax 100gr onda to treba shvatiti samo tako da taj štap nije ni 10, a ni 30 pa ni 50gr. Već da spada u snažnije štapove, tj trebalo bi da bude snažniji od onoga na kojem piše 50gr. Na kraju se ispostavilo da ni to nije baš uvek tako. Opšti haos kod obeležavanja. I preporuka je kolega zato da treba uzeti štap u ruke i isprobati. Ispostavilo se međutim da se komentari posle probe, za isti štap, prilično razlikuju, od ribolovca do ribolovca.
Pa ni ta subjektivna procena nije baš pouzdana.
Najbolje je da ribolovac izabere štap na osnovu onoga šta piše na štapu i onoga šta se piše o štapu, suzi izbor, a na kraju  sam isproba da li mu nešto odgovara ili ne . Pa čak i tako izabran štap može, u početku ribolovca da drži u zabludi da je izabrao baš ono što mu odgovara. Kad shvati zabludu kupuje drugi i tako sve dok ne postane zadovoljan ili dok ne shvati da štap i ne mora baš da bude savršen i da je najvažnije da je ribolovac na vodi.
Ribe ionako više nema, ili je ima sve manje, tako da je skoro postalo sve jedno kakav imaš štap ili mašinicu. (samo da je što lakši da ti ne odvaljuje rame i ruku :cheesy:)
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

anubisgrau

mislio sam da sam poslao ovaj post a sada ga nigde ne vidim, pa evo kucam ponovo.

moje pitanje je vise filozofsko, recimo da kao nekakav reper postavimo stapove u zoni cene on 10.000 dinara na koje se itekako vadi riba, znaci CX spin, black savage, bushwacker i slicno. na stranu specijalizacija upotrebe, laksi jig, tezi zig, pilkeri, tezi poperi, povrsinci vece duzine, bla bla - sta se tacno dobija izlaskom u vise zone, magnetic, CD pa CTS pa onda jos gore, nebo je granica. da li ima sminke, snobovstine, itd, ili se zaista dobija nesto sto vam sustinski na ribi ne omogucavaju ovi stapovi iz komercijalne klase.

ja sam svoju najvecu ribu izvukao na luremaniju od 4000 dinara sa ceymar masinom od 3500, nisam imao situaciju da gubim ribu zato sto mi je nedovoljna oprema.

cenicu svako iskreno misljenje na koju god stranu da povuce...

Gagi

 smiley033   Moje mišljenje... Naravno da ima, kako kažeš, snobovštine, šminke i ostalog, ali se i dobija, samo je pravo pitanje šta se i koliko dobija, koliko ko od nas to ceni i verovatno najvažnije, koliko nam realno to što se dobija stvarno treba.  :takoje:  Ovo je tek filozofski odgovor.  :cheesy: 

slob

Ajd, malo da filosofiram. Valjda mi kolege neće zameriti na tome? Jer, osim konkretnog odgovora na pitanje - Koji štap da kupim, naravno da je važna i filosofija pri kupovini štapa. Tako ćemo najlakše doći do cilja.

S tim u vezi, svakako se može postaviti ovakvo pitanje -Kakav (ne koji) štap je najbolji za određene uslove ribolova?
U te uslove, osim objektivnih zahteva spada i ukus, navike i dubina džepa ribolovca pa se na pitanje ne može odgovoriti baš tačno, ali približno može.
Tu je, između ostalog, važno i pitanje cene, u smislu šta i koliko se ustvari dobija za veće novce. Dobitak može biti izražen u pogledu praktičnosti štapa ali ima i ribolovaca "manekena" kojima to i nije baš na prvom mestu. Kod njih je najvažnije da prošetaju svoju "pudlu" obalom i da budu zapaženi! I spremni su da to plate znatno više nego što je drugima razumno.
A njčešće razumno je postaviti pitanje -Kakav štap najbolje odgovara postavljenim uslovima u nekom cenovnom rangu. I šta i koliko postojeći cenovni rangovi doprinose boljitku u konkretnoj situaciji?
Osim konkretne situacije, mnogim ribolovcima je bitan i opseg različitih zahteva koje neki konkretan štap može da zadovolji i u kojoj meri, pa je tako izbor štapa skoro nepresušna tema za razmatranje.

Jasno je da zlatna prašina pomešana sa završnim lakom za štap uz dršku presvučenu ražinom kožom, i slične ekskluzivnosti,  doprinose samo atraktivnosti štapa sa stanovišta manekenstva. Ali i manekeni imaju pravo da se bave ribolovom pa neka im, neka plate majstoru.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

PerfectAngler

Pecao sam i na aspire i antares par godina,sada na savagear mpp u poslednje vreme jer mislim da su i antares i aspire posebno precenjeni,sta sam dobio ili izgubio nisam primetio

Gagi

Ne bi bilo loše uporediti sve te do 50-60 e (ili ispod 100e) štapove tipa : Savage gear MPP-a, Bokor Spina, Robinsona Sashime, Maver Creek Spin, neke DAM-ove, čini mi se, i ostale koje smo pominjali...

komša015


Teme sličnog naslova (10)