Kupovina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 10 Avgust 2008, 23:10:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

ibanezi

Mislim da je za jezerskog smuđa, klena i bucova taj 10-30 optimalan izbor. 15-45 bi bio prejak. Otprilike samo za drinskog bucova jačim mamcima. Za klena prejak, kao i za lagane voblerčiće namenjene glavonji, a ne bi dobro detektovao ni lagane glavice kakve se često koriste na jezerima. Stajaća voda najčešće za lagano propadanje traži glave ispod 10gr, za koje je ovaj jači BM gluv. Razlika između klasičnih freshwhater i sea štapova je u tome što su morski u većini slučajeva nešto jači od slatkovodnih iste deklaracije iz iste serije i drugačije opremljeni (teško ćeš na sea štapu nećeš naći plutanu dršku koju so nagriza) i sl. stvari.

vradojicic

Hvala ljudi. Iskreno mislim kao Ibanezi jer meni taj stapic pre svega treba za jezerskog smudja i Kolubarskog klena, a za ostalo ne verujem da ce doci na red. Na tom jezeru ima lepog smudja, godinama se kanim da pocnem na neki nacin da se nadmudrujem s njim, ima i bucova malo, moze se desiti i da udari som ali neka, Boze zdravlja.
Na Kolubari ima dosta klena, izuzetnih primeraka, mislim da mi duzina od 2.7m odgovara za obe vode, za jezero nije kratak a za Kolubaru nije dugacak, nekako je taman za obe situacije. Na Spro BA 9200, jednoj spulni imam namotan Colmic Fendreel 0.18mm, mislim da ce biti super za klena taj najlon, inace je ciljno namotan kada ta masina ide na match i ciljno pecanje mrene na Drini.
Na Pioneer Perfect Cast PC 1000 bih mogao namotati neku strunu, samo ja sa strunama nemam nikakvo iskustvo.Ili uraditi obrnuto posto BA ipak bolje namotava jer ima WS. Sta mislite na koju debljinu strune ici za jezerskog smudja?
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Jeremija

0,12, 0,14, mislim da ne treba više, plafon 0,16. Ibanezi, daj bre pomaži čoveku, šta se femkaš i čekaš da mene ispravljaš  :lol: :lol: :lol:
Nou frks. Nou paniks.

vradojicic

Tako sam i mislio, mislim da je 0.16mm predebela, verovatno cu 0.14mm, volim tanji pribor i u plovkarenju pa cu tako prostupiti i ovde. Nisu to neke grdosije, dovoljno je jaka za svakog smudja, ako udari som tanka je i 0.16mm za grdosije.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

ibanezi

  Džeremaja, nisam bio kući, vozio sam 'ćeru u Šabac, a i da sam bio tu, da bi reč rek'o na tvoj post :takoje: I Vlada je u pravu, 0.16 je predebelo za takav pribor i način pecanja.

markovic

Vradojicicu, monofil bi trebalo bar 0,20 ili deblji, ne zbog ribe nego da ne ostavis skup vobler na svaku grancicu ili deblju travku.. Ja sam varalicario bucova i na 0,16 ali na cistom terenu.

bane76

Pitanje za one sa vise iskustva. Imam dilemu jer hocu da kupim Adicction 2.7m 6-16g  za bandara i Technium DF AX 270 MH  za smudja i stuku.  Interesuju me vasa iskustva sa ovim stapovima. Volim ostrije stapove. Hvala unapred.

sasabosko

Mene interesuje stap za male glave kojima bi na sljunkari varao bandare,znam gde ima krupnih.Takodje bih sa njim bacao i male voblere do 4cm, za vece imam.Sta mislite o daiwa infiniti q jigger 2,7 8-35g kako bi on prosao za to sto ja hocu,od bandara do stuke?pozzz
Znoj nilskog konja je roze boje

markovic

Prejako ti je to za bandara. Sa onim tvrdnjama da stap male grameze nema snage da probije celjust stuke  ja se ne slazem, sa Avidom 3/8 oz, strunom i ostrim udicama nema celjusti koje necu probiti, tako da bi ti stap od petnaestak grama odradio posao ako nije glindza, sto se tice sporadicne stuke, a za bandara bi ti dao mnogo vise uzivanja i sportskog pecanja.

ibanezi

 Nije problem samo što je prejak za uživanje u borbi sa bandarom. Veći je problem što je prejak da bi lepo izbacivao male lagane voblerčiće i mikro džigove za bandara. To odrađuje kako treba štap od max 15 gr gornje TB. Ta Daiwa je klasičan štap za smuđa na manje zahtevnim terenima, pa i štuke većim gumama na sistemu bez otežanja ili sasvim malom otežanju. 'Ladno izvlači i kapitalne primerke ovih riba, samo što je ograničen vrstom i težinom  mamaca. Upravo idealan za stajaće vode , jezera, bare šljunkare, reke sa sporim tokom. Odličan i za džigovanje na Savi po niskom vodostaju i usporenom protoku.  Ako je prioritet bandar i sasvim mali mamci, bićeš vrlo razočaran.

Dva vuka

Da , za bandara ti treba štap 8 gr gornje tb , a ne donje  :cool:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

mongoose

Bandarski štap uglavnom diktira voda gde ćeš ga pecati, ali svakako ne bi trebalo ići iznad 12gr gornje tb. Ako se peca voblerima tu nema problema, ima gomila jeftinih štapova. Ako se bacaju sitne glave, onda se situacija komplikuje jer su kod nas štapići male tb, koji osećaju najsitnije glavice, prilično skupi a i izbor je bedan.

sasabosko

Hvala na odgovorima drugari,imate li neki predlog za stap da oseca glave do 10gr,moj kojim varalicarim oseca od 10 navise,i da baca male voblercice.Treba da bude od 2,7 do 2,9m i obavezno spigot spoj,do 100e,moze i polovan.Redovno nailazim na takve stapove ali vece tezine bacanja.Takav stap bi mi koristio za svasta nesto,pa cak i laku dubinku,kad kupujem stap obavezno gledam sirinu njegove upotrebne sfere, ne znam kakav je speedmaster aspijus medijum heavy,2,9 21-56g.Izgleda mi super,ali ja sto se oznaka stapa tice sam u zabuni, a znam da to sto pise je obicno duplo od realnosti,hvala unapred,pozdrav i bistro :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

mongoose

Mnogo ti druže očekuješ od jednog štapa. Lepo bi bilo kada bi mogao da se kupi takav i da se koristi za "svašta nešto". Ja ga ne nađoh. I još ne videh štap gornje tb 10gr u dužini 2.7m, 2.9m da ne spominjem, mada nije isključeno da ne postoji. Iskusniji će me ispraviti.

sasabosko

Ma ne trazim ja da gornja tezina bacanja bude 10gr,nego da oseca glave od 3-10gr,treba mi ta duzina da mogu da izbacim vobler ili dzig nekih 50m.Nikada se nisam bavio tim lakim varalicarenjem,pa mi je to malo nepoznato,sto se stapova tice znam da ima nesto sto moze da se uklopi u to sto ja hocu,samo treba naci.Zato i trazim savet iskusnijih :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

Teme sličnog naslova (10)