Kupovina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 10 Avgust 2008, 23:10:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

kizami88


ibanezi

 Daiva svipfajer je dobar štap za one koji bi da naprave prvi varaličarski korak. Žilav i pouzdan, oprašta greške neiskusnih. Jedan od dobrih izbora za prvi varaličarac. Predpostavljam da hoćeš 3metraša u verziji 20-60, jer onaj 40-100 je namenjen težim oblicima varaličarenja (kapitalna štuka, solidan som,  džigovanje smuđa na težim glavama, na velikim dubinama i teškom terenu, dakle sve discipline koje nisu za prve varaličarske korake). Taj 20-60 je tipičan univerzalac za srednje varaličarenje- štuka, smuđ, bucov i manje više može lepo da odradi različite tehnike za lov ovih grabljivica.  Dakle i tvrde mamce (voblere, kašike, leptire u težinama primerenim štapu) za koje je baš dobar i silikon na džig glavama, mada tu nije šampion. Ali i najskuplji bolje rade jedno od drugog. Vredi novce koje košta.  Svojom žilavošću može da izvuče i krupno iznenađenje- dobrodošlu "kolateralnu štetu". Dobrodošao u svet varaličarenja.

kizami88

Veliko hvala Ibanezi.

Ako ti ili neki drugi kolega sa foruma ima neki predlog za jos neki stap rad sam saslusati.

ibanezi


PerfectAngler

Nazalost cinjenica je da su mnogi jeftini stapovi dobri a skupi ponekad losi ili nekom ne legnu al je i cinjenica da sve vise ima obicnih motki koje nisu nizasta a para sve manje :veryangry:

kizami88

E drugari, ovako stoje stvari, za sada. Podlozno je promenama.

Dakle, stap Daiwa svipfajer (3 metra, 20-60 gr).

Molio bih za neko misljenje i savet.

Hvala   smiley033


PerfectAngler

zavisi sa sta bi koristio,te daiwe su jake ali i teske i malo spore na toj duzini.

kizami88

Ibanezi izdvojio sam neka 4 varalicarca, pa samo mi reci kako bi ih ti poredjao, pocev od najboljeg.

1.  Shimano catana  20-50 gr
2. Mitchell Mag Pro Elite  20-60 gr
3.  Cormoran black master  35-80 gr
4.  Daiwa sweepfire  20-60 gr ili 40-100 gr

Svi u duzini 3 metra

VladimirR

Ja bih poređao bilo kako i dobro uravnao pod konac i takve odneo na cirkular i skrtio jedno 30-40cm  :lol: :lol: šala mala! Ok. su i trometraš, uverio sam se skoro na jednom mestu, gde sa svojim 265cm, nisam mogao da postignem ugao, koji mi je trebao, pa sam se malo mučio, ali nema veze mučiću se i dalje, dok tvrdoglavost ne popusti xexexexe.
Da se vratim na štapove. Izbaci samo taj poslednji koji si stavio, ili njega ostavi baš na poslednjem mestu, ili posle predposlednjeg jedno 16 mesta prazno.... pa on! Mislim na model 40-100gr. na 3m. Preteška bandera. Predpostavljam da bi bio dobar za somunjage, ali korisnik mora da ima onim bicepsa i tricepsa pozavidan! Drugar mi na vodi dao da probam, kako sam ga uzeo u ruku, samo sam ga prosledio njemu natrag  :grin:
Ali, aj da sačekamo odgovor od dr. Respect Ibanezija.  smiley033
Koji sam ja baksuz, da dobijem ulogu da glumim u pornićima, glumio bih ong muža što ide na posao!

pkv-pecaroš

 Ja imam Daiwu sweepfire 40-100 i kormoran 20-40,oba u dužini od 2,7 m. Daiwu ne bih dao za deset ovih kormorana. Kormoran koji imam ne može pdnijeti pošteni meps trojku a da se ne savije do rolne,nisam stučnjak al nešto je jako mekan za tu njegovu težinu bacanja ili šta je već,voblera tonućeg nema teorije da bacam,za čega je taj štap pravljen stvarno ne znam,možda za papirnate varalice. Sa daiwom opet bacam glave ko nakovanj,voblere i u zadnje vrijeme i par glavinjara i sve jako fino osjeti,zbog toga sam ga i uzeo u toj gramaži. Zadnje i meni najvažnije,sa kormoranom ja nakon sat vremena odo kući jer me ubije ruka,balans loš dok sa daivom mada je teži bacam po tri sata bez problema. To su moja iskustva sa oba štapa,svaki je pravljen za određenu vrstu varaličarenja ali generalno daiwa mi je za pet stepenica iznad kormorana. Napominjem da nemam pet štapova da bih mogao ove uspoređivati te je ovo moje mišljenje a nisam neki doktor za varaličarenje već prosjek ili niže od toga.

mrjr

"Zadnje i meni najvažnije,sa kormoranom ja nakon sat vremena odo kući jer me ubije ruka,balans loš dok sa daivom mada je teži bacam po tri sata bez problema. "

E, ovo si dobro naveo.Ja sam nedavno napisao da mi koji gram gore-dole ništa neznači,a onda sam doživeo u praksi da mi lakat "rikne" tj. posle jednog višesatnog iisforsiranog pecanja dobijem tzv. "tenditis" ,poznat kao "teniski lakat" i sada već mesec dana nemogu da zapnem štapom sa tom rukom,jer boli.
http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00068

Znači, svaki gram pokaže svoju svrhu.Inače sam bio naklonjen kratkim i laganijim štapovima,a sada više nemam izbor.

slob

Pa, koji gram i desetina grama gore dole i na štapu i na mašinici mislim da ipak skoro da ništa i ne znači. Ono što ubija tetive ruke je debalans.
Jer nije sve jedno 10gr na mestu gde držiš štap ili blizu tog mesta i istih tih deset grama na vrhu ili pri vrhu štapa.
Tu se radi o momentima sile gde veliku ulogu ima dužina kraka i težina na tom kraku.
Dva štapa potpuno iste težine mogu, što se tiče zamaranja ruke (debalansa), da se razlikuju kao Bog i šeširdžija. Zato pri kupovini-odabiru štapa treba voditi računa o tome, pogotovo kod dužih štapova.
A ima i jedno malo pravilo; što duže godine starosti ribolovca to kraći štap!
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

kizami88

Ma ja sam naveo Ibanezi-ja, jer je najcesce na forumu, a naravno mogu da daju sugestije i predloge svi ostali. Svi su dobrodosli.

Sto se tice stapova gore navedenih, meni je najlepsi ovaj Mitchell-ov. I kada bi se vodio dizajnom, uzeo bih njega. Ali pre bih uzeo kvalitetan, nego lep stap. E sada kada bi uklopio kvalitet i lepotu, to bi bio pun pogodak. Ako je kod ovog Mitchell-ovog kvalitet srazmeran dizajnu, onda ne bih vise razmisljao.

Batica

Iskreno.
Ni jedan od tih stapova nije kvalitetan.


Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока


pkv-pecaroš

 Kizami88, Koliko vidim iz Beograda si,daj si vremena pa prošetaj po trgovinama i prodrmaj nekoliko štapova koje misliš da bi ti odgovarali. Tako ćeš najbolje vidjeti jel ti leži ili ne. Ovako čitajući saznat ćeš sve o pojedinim štapovima ali nitko ti ne može reći koji tebi odgovara osim tebe samog.

Teme sličnog naslova (10)