Kupovina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 10 Avgust 2008, 23:10:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Dva vuka

NE ,nije tako kod svih štapova srednje cenovne klase. Ako si već toliko "isčitavao" teme o ovome , mogao si na dosta mesta da pročitaš da iskusni varaličari smatraju da Shimano ima , u najmanju ruku, "čudne " težine bacanja  :cheesy: Da si uzeo Speeda na 2,7 10-30 , bio bi puno bliže onome što želiš  :takoje: Zar misliš da je toliko postova napisano i da su ljudi promenili gomile skupih štapova , zato što je lako naći ono što čoveku savršeno odgovara? Druga stvar , na jednom mestu sam napisao da mi je žao gomile para što sam dao za skupe štapove , a da mi para za skupu i kvalitetnu strunu nikad nije žao  :no: Šta misliš zašto ?Kolega Ibanezi, kao iskusan varaličar, ti savetuje strunu 0,12, ali struna ima raznih i na njima lažu dijametre kao i na štapovima tb.Uzmi pravi dijametar 0.10 ili 0.12 (kvalitetnu i skupu japansku strunu) i stavi je na tog Speeda , koji već imaš, pa ćeš videti razliku u osetljivosti malih glava.Tanka struna ne znači samo veću daljinu izbačaja  :cool:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

Getafix

Dva Vuka hvala na odgovoru. Kada sam uzimao speeda, pre 3 godine nisam imao toliko iskustva, sad bih sigurno uzeo taj od 10-30. Strunu na njemu koristim daiwinu shinobi 0.14. Probaću i sa tanjom strunom.
Daj čoveku ribu i nahranićeš ga za jedan dan, nauči ga da peca i nikad neće biti kući za večeru. :)

Dva vuka

Još jedan mali savet. Ne zaljubljuj se ni u ime ni u brend i ne odlučuj samo po težini bacanja.Pogledaj oglase .Puni su kvalitetnih štapova koji nekom,zbog nečega ne odgovaraju.Fora je u tome da tražiš savršeno rešenje za sebe.E tek onda možeš da se zaljubiš. :cheesy: Tako počinje svaka bolest zavisnosti...  :lol:
Na tanku strunu stavi predvez knot2kinky 6 lb i sa time možeš da voziš i voblere,a ne moraš se bojati štuke  :ok: Sam si rekao da na mestima gde pecaš , nema neznam kako velikih primeraka  :bye:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

ibanezi

 Kolega 2 Vuka je u pravu. Možda bi bilo dobro, da pre davanja novaca za drugi štap, na rezervni kalem namotaš kvalitetnu strunu 0,10, pa za teže uslove i veće glave koristiš tu 0,14, a za pecanje tim lakšim glavama ispod 10gr tanju. Tanja struna daje manji otpor, uslovljava brže propadanje, što daje i pojačanu osetljivost. Probaj.

Getafix

Hvala još jednom na savetima. Tanju strunu ću svakako probati. Ali svakako bih voleo da probam i izvlačenje smuđeva nekim light štapom.  :smiley: A što se brendova tiče, sa tim nemam problema, zato sam i došao na ovu temu da se posavetujem i informišem. 
Daj čoveku ribu i nahranićeš ga za jedan dan, nauči ga da peca i nikad neće biti kući za večeru. :)

Mangup

Samo jos jedan savet da ti dam, tanja struna na vecim daljinama puca na kontri a 30'ak metara je ozbiljna daljina, nemoj previse da smanjujes 10libri je neki minimum minimuma. Daljinu  recimo mozes jos da resis tako sto ces dodati koju podlosku na masinu da ti mota u obliku kupe, a ne ravnomerno, tako ces produziti daljinu izbacaja
Zver udara kad srce spava!

denisdezan

zapao mi je za oko ovaj stap:
BLACK BULL PCC SPIN
http://www.daiwa-cormoran.info/co/en/products/spinning_rods/black_bull_pcc_spin/25,1,62,63,1,3__products-model.htm?ovs_prdrows2=10

Ciljam na ovaj od 2.40 (10-40g ili 20-60g) za pecanje iz camca ....

Imate i iskustva sa njim?

ibanezi

 Ceo koncept Blackbull PCC serije se zasniva na žilavosti-skoro do nesalomivosti. Da bi se to postiglo, zanemarene su neke osobine koje krase "pravi varaličarski"štap. I namenjen je nezahtevnim varaličarima kojima je upravo ta osobina najvažnija.  Kome ne smeta što je težak 250gr na dužini od 2,7m pri TB20-60 (moderni varaličarci te dužine i TB čak i iz tih nižih cen. grupa su uglavnom do 200r max.), može lepo da peca štuku na leptire i kašike. Za sve ostalo je-pa 'ajd da ne budem preoštar- može ako mora.

denisdezan

ok hvala na odgovoru Ibanezi.

srdjanpn

Citat: Getafix poslato 10 Mart 2015, 00:14:11
Hvala još jednom na savetima. Tanju strunu ću svakako probati. Ali svakako bih voleo da probam i izvlačenje smuđeva nekim light štapom.  :smiley: A što se brendova tiče, sa tim nemam problema, zato sam i došao na ovu temu da se posavetujem i informišem.
Drzi se ti tog speeda, ne trazi bolji lebac od pogace.Ja na Moravi bacam Kalipsa 6icu stapom 3m 40-80 i BluArcom 730 preko 30m iz ruke bez da zapinjem. Struna je 018,glavu od 14gr mogu sa one strane Morave. Probaj sa nekom drugom strunom,eventualno masinom. Speed je odlicna motka za te stvari,a glavu od 5gr na 40m neces osetiti nijednim dok ne provedes 20god na vodi. Nemoj da bacas pare!

Getafix

Odličan je speed i ja sam prezadovoljan, neću ga menjati, nahvatao sam se riba i nauživao pecajući sa njim. :ok: Odlično baca i vodi voblere, kašike, leptire, ali za džig na DTD-u i Tamišu u toj TB mi baš nije legao. Voleo bih da osetim glave od 5 i 7 g (+silikon) isto onako kako osetim glavu od 14g (+silikon) sa speedom. Onako, baš da uživam a ne da se naprežem, buljim u vrh štapa i strunu i pitam dal tvister još pada na dno, ili ga već školjka dole žvaće. :rolleyes: Mislio sam da ima boljih štapova za tu namenu, ali možda se i varam, možda ta razlika nije tako primetna. Nemam s lakšim štapovima iskustva, zato sam i ovde.
Svakako neću žuriti sa kupovinom, probaću da primenim sve savete koji su mi iskusne kolege dale. Zahvaljujem svima još jednom na savetima i pomoći.
Daj čoveku ribu i nahranićeš ga za jedan dan, nauči ga da peca i nikad neće biti kući za večeru. :)

Isa

Drugar vidi ovako. Nisam neki jigeras vise sam orjentisan ka drugim vidovima varalicarenja al eto aj i ja da nesto prozborim.  glava od 5 grama sa nekim iole pristojnijim sedom u kombinaciji kanalsko dno na 30+ m, sta ocekujes da osetis? Sed svojom povrsinom dodatno usporava pad te vec lagane glave uz zamuljeno dno na toj daljini daje toliko nezan kontakt da je nemoguce osetiti. Svaka cast kolegama koji tvrde da ih prolazi strujni udar pri kontaktu u tim situacajima, ali nama obicnim smrtnicima to je jednostavno nerealno. Uzmi testiranja radi micro jig npr 2g nekim ul  stapom i cvrkni ga na suvo o zid osetices ko da imas glavudzu od 30 g i probaj taj isti jig spustiti na beton dubine 2 m na vidjeno. Ma smorices se dok propadne, a osetiti neces nista. Tako da nije sve u stapu. Po meni je jedino resenje u tim uslovima da ides na gledanje i sto vise staza. Eto toliko. Poz!!!

slob

Isa,
Ovaj tvoj post me je podsetio na to kako  bi bilo veoma dobro i lepo da postoji nekakv jednostavan načina objektivnog ocenjivanja veličine osetljivosti nekog štapa.
Jedino što sam pročitao na ovu temu je;
1.   držanje štapa na halteru, udarac bridom šake u blank, malo iznad haltera i osećanje odgovora blanka. Ako je on tup, sa niskim frekvencijama je lošija osetljivost nego ako se osete jasnije vibracije i više frekvencije.
2.   na nekoj izložbi ribolovnog pribora, proizvođač štapova je demonstrirao osetljivost svojih štapova tako što bi vrh štapa postavljao na grlo nekoga koji govori. Vibracije glasnih žica bi se jasno osetile na halteru štapa a preko šake.
Pa sada i  treće, ovo sa tvojim udaranjem džig glave u zid, za šta mi se čini da bi moglo da funkcioniše kao neko merilo.
Mislim da bi jako dobro bi bilo da se otvori tema u smislu  ,,ispitivanje osetljivosti štapa na suvo". Zašto? Pa jedna stvar je osetljivost samog štapa a druga je osetljivost ribolovca i treća stvar je jačina odgovora dna vode. Od svega, jedino što bi objektivno moglo da se oceni je osetljivost samog štapa, bez obzira na strunu , daljinu, težinu glave, osetljivost samog ribolovca , oblika dna ili jačinu ugriza i ostale okolnosti u vodotoku.
Kolektivno istraživanje u tom pravcu bi, nadam se, moglo dati neke rezultete u smislu da se osmisli neka objektivna metoda za  određivanje veličine osetljivosti štapova, što bi moglo da bude od velike koristi pri izboru pa i kupovini.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

pauk

Sve to deluje jako logicno ali kao sto si vec rekao postoji dosta faktora od kojih zavisi zavisi osetljivost na stapu
iz tih razloga proizvodjaci i jesu ti koji vrste takva ispitivanja i deklarisu stapove u sustini do 30g 30-60g i 60-100g
to su osnovne tri podele sve izmedju su nijanse i tu bi trebao svako za sebe da se nadje!
Naravno da bi bilo kao sto kazes idealno da postoji metoda da svako za sebe nadje idealan stap po mogucnosti odmah
u radnji da ga testira, posto tako nesto jos nije izmisljeno jedina pouzdana metoda i jeste probati stap na vodi i svako prema sebi i svom ukusu odabere sta mu se svidja ali posto prodavnice nemaju svoja jezera za testiranje stapova ni to nije izvodljivo.
Ovde doduse to nije problem, u vecini velikih ozbiljnih radnji izaberes 5 stapova odneses imas vremena 15dana isprobas i onda vratis 4 a ostavis stap za koji si se odlucio.

U sustini je to veoma tesko, covek puno toga nezna i tvrdi sve i svasta dok ne isproba to vazi i za mene i ja sam pravio takve greske a verujem i mnogi drugi, svi smo mi razliciti, imamo razne ukuse i osecaje. To ti je kao i muzika!

slob

........Ovde doduse to nije problem, u vecini velikih ozbiljnih radnji izaberes 5 stapova odneses imas vremena 15dana isprobas i onda vratis 4 a ostavis stap za koji si se odlucio..........

Ha, ha. Sda si mi dao biznis ideju: "Vikend šoping tura do Bavarije, za kupovinu varaličarskih štapova".
Ovde štap iz radnje možeš da isprobaš jedino ako imaš dobro i lično poznanstvo sa prodavcem, uz uslov da "gazda" ne sazna za to.

Mada ne vidim neku veliku prepreku da neko od naših prodavaca štapova, vikendom i kada je dan lep,iznese sošku sa štapovima, na obalu npr. jezera Ade Ciganlije i organizuje vikend prodaju sa mogućnošću probe svakog štapa.
Verovatno će oni to i učiniti jednoga dana kada im voda dođe do nozdrva, kao zadnji trzaj da se ne udave u nemogućnosti da se finasiski održe u životu. A možda i neće? Nikad!!
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Teme sličnog naslova (10)