Kupovina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 10 Avgust 2008, 23:10:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

zox

Lele tebe,prodaj ga odmah.Joj, nije valjda da posle svakog pecanja skeniraš štap.

ibanezi

Niti je ostecen, niti je fabricka greska. Ako je stap sa trn-spigot nastavkom, cesto se desava da neposredno ispod njega ostanu ostaci lepka koji se jednostavno na serijskom(cak i vrlo skupom stapu) prelakiraju, te ostane vidljiv hrapav trag. U stvari jedva i da sam video spigot stap bez takvih stvari. Vise pecaj, manje gledaj stap. A i kad pukne pa sta? Jesam li trebao da skacem u Savu kadgod mi je neki mamlaz udario auto na parkingu i pobegao? Ne, zahvaljiv'o sam Bogu sto ako vec mora- pa bolje na parkingu kada je auto prazan, nego da na putu pri kretanju sa punim autom...Gledaj to sa malo vrednije strane :cheesy: Bices zdraviji i duze ces ziveti :bye: 'Bo te stap :grin:

berkley111

@Zox, ne proveravam stap posle svakog pecanja ali ukoliko se desi da imam lose iskustvo na pecanju, normalno je da ga pregledam, a i taj zarez po meni ne izgleda opasno po stap, samo sam hteo da pitam ukoliko je neko imao slicnih iskustava da kaze o cemu je rec, inace spin bladea ne bih prodao nikada, vrhunski je stap!

Mangup

Moj ti je savet da ga ne isprobavas vise i ne silujes, desavalo se to meni isto, da mi udari vobler u stap, dok sam ga silovao i ostalo da vidim jel mu je nesto samo sam ga jos vise izudarao i vece su sanse da ga tek tada, jos vise sje'es, ako me razumes, pecaj i to je to, a ako ti to neda mira onda prodaj, mada mislim da nema potrebe :)
Zver udara kad srce spava!

moka100574

Pozdrav svima, kupio bih stap ali nemam nekog iskustva sa stapovima za varalicarenje. Prijatelj mi je preporucio Ron Thompson Tyran Manie Spining. Da li  je neko koristio ovaj stap i kakva su mu iskustva?

ogmandino

Potreban mi je savet za kupovinu varalicarskog stapa. Pecao bih na moru (Norveska) Sa obale. Obala se posteoeno spusta do dubine  oko 15-20m.Negde je ova dubina vrlo blizu na 10-tak metara,a negde trba zabaciti i 40. Obala kamenita. Peca se skusa bakalar morska pastrmka. Varalice koje bi bacao tezine izmedju 15-25g. Budzet mi je do 200e. Marke stapova koje ovde mogu kupiti shimano,sevage gear,levsson,fenwik,Abu Garcia barkley. Molim neki predlog ili bar karakteristike stapa koji mi treba.Pa da ga sam potrazim Unapred hvala.

ibanezi

Ono sto je sigurno, treba ti Sallmon-steelhead stap duzine 2,7-3m, i tezine bacanja do 60gr. Inace ja smudja na Savi lovim Abu-suweran-om 3m 15-40 cija je namena upravo losos na Morumu i morska pastrmka po skandinavskim fjordovima sa obale. Na zalost dugo se ne proizvodi, sada je redak, a i premasivao je budzet.  Ponekad pise na stapu Sallmon-steelhead, ponekad samo Sallmon, a na nekim samo velikim slovom SS ili samo S. Posto je i u Srbiji lako dostupan, ne verujem da je za Norvesku problematican St. Croix Avid sallmon-steelhead 9' (2,75m) sa tezinom bacanja do 2oz (56gr) Sa cenom od upravo oko 200e svuda po Evropi pa i kod nas u Srbiji cini mi se kao optimalan izbor. Lagan, izbalansiran milina ga drzati, a dovoljno jak. Za mene best-buy u toj cenovnoj grupi. Takodje mozes pogledati Sawagear Titanium spinning, 2,74m 30-80 (malo precenjena tb) Nestvarno lagan-170gr, a iako nije uskospecijalizovani SS stap ima sve odlike koje imaju ti stapovi.

ogmandino

Mnooogo hvala. I ja Sam mislio da uzmem Titanijum samo nisam znao koju gramazu. Pogledacu I ostale predloge svakako. IMA neki Fenwick aetos do 52g-177g iz 4 dela 3m. Kako bi on izgledao na ovom terenu, a I malo je jeftiniji.

ibanezi

Po tezini bacanja to je mocuga za somove ili za tesko varalicarenje na moru kojom neces bacati varalice od 15gr na daljinu od 40m, kao sto neces ni znati da li varalica od 15ak gr pravilno radi jer je stap potpuno gluv za takve stvari. Isto tako glisiraces ribe ispod  5-6kg, a one od 1-2 neces ni znati da si uhvatio.  Ako uhvatis! U kompletu sa odgovarajucom masinicom neces moci da dugo pecas bez bolova pod pleckom. Jednostavno ne pisem o kvalitetu- to je stap za sasvim nesto drugo. Pogledaj ne znam sta sve ima u toj Aetos seriji, da li ima neki 2,70-3m sa tezinom bacanja do maksimalnih 60, eventualno 80gr. Americki stapovi imaju oznake u OZ. 1oz=28gr. I uzmi ga u ruke pa uporedi sa recimo Titaniumom i proceni koji ti bolje lezi. I opet ponavljam bitno je da ima osobine sallmon-steelhead stapa.Glavna fora kod njih je da imaju relativno nezan i ne prekrut vrh, bas da bi se laki tereti mogli baciti daleko, a da u donjem delu budu bas snazni kako bi mogli vuci varalice koje daju veliki otpor u jakoj vodi i da bezbedno umore bas krupne primerke ribe. Titanium je po konstrukciji slican SS stapovima, za te aetose i ako ih ima u tim neznijim varijantama-ne znam. Jedino ako u seriji Aetos imaju bas SSstap sa jasnom oznakom.

Spojene poruke: 28 Oktobar 2014, 21:42:42

Izvini, tek sada sam primetio. Da li je taj fenvick tb do 52 gr, a tezina stapa 177gr, ili je  tezina bacanja 52-177gr. Ako je tb 52gr a tezina stapa 177gr, sve sto sam napisao ne stoji. Onda se vise postavlja pitanje, da li je stap dovoljno snazan da baca i vuce varalice od 15-25gr. U tom slucaju ga opet bar onako na suvo uporedi sa Titaniumom. Izvini.

ogmandino

Nasao
ovaj Fenfick Ironfeadher Momentum 2.7m 166g 6-24g,nema jaci



.

Da li je on preslab za varke oko 18g?

Uz ovaj stap ako ga uzmem nudi I Okumu Artic rtx40 za 50 eur.

ibanezi

Jeste. Moze da ih baci, ne moze da ih vodi. Uglavnom stapovi mogu da vode varalice koje daju nesto veci otpor negde do oko trecine svoje maksimalne bacacke tezine. To neka ti bude neki parametar. Leptir  od 10-15gr ili duboko roneci  pa cak i srednjeroneci vobler od 7-8cm tezine 10ak gr bi ti toliko savili taj stapic da bi jedva vukao, a snage da ubode ribu u kontri ne bi imao uopste. To je klasican stap za klena i pastrmku malim voblercicima i sitnim leptirima i kasikicama, te silikoncima na glavicama do 10gr max. To nista ne leti na daljine preko 40m. Masinica je primerene jacine i velicine za to sto hoces, a taj stapic ni blizu. Zar nema nesto jace uz cega bi ti isto dao tu masinicu za 50e-kod nas je 70+e pa jeste povoljno. Jednostavno za varalice od 15-25 gr, ako su ti bas one potrebne ne smes ici sa manjom tezinom bacanja od 60gr gornje granice, a ne treba ti ni neka znatno veca.  Za napr leptircinu od 20+ gr koja daje otpor omanje ribe i 60gramac je malo, ali predpostavljam da tvoju ciljanu ribu neces ganjati takvim leptirima. One to ipak ne zahtevaju. Da te ne davim nekim karakteristikama, potrebnim osobinama, posto sam zakljucio da nemas veliko iskustvo, jednostavno trazi stap do 60gr tb, izmedju nekoliko modela isprobaj kako ti lezi u ruci(lakoca, balans) i kupi. I nemoj za pocetak gledati vise stapove od 150-200e. Vidi sta ima Abu, Berkley u cenovnoj grupi 50- 100e sa duzinom i Tb koju sam ti preporucio. I zbog te daljine vise ipak gledaj stapove na 3m nego 2,70. Da ti ne trebaju izbacaji od preko 40m relativno lakim varalicama, ja bih ti iz trka preporucio Sawagear Bushwhacker 2,58m 20-60, izvanredan stap, ali posto mu je to najveca duzina i prilicno je ostar, tesko ce varalice od 15gr leteti na te daljine. Steta, izvanredan al za nesto drugo, a svud u Evropi je oko 80e.

udbaško dete

ibanezi,majstorsko objašnjenje,bravo! :tongue:
ubica ugostiteljskog radnika!

VladimirR

Ibanezi,  :tongue: svaka čast na objašnjenju.
Koji sam ja baksuz, da dobijem ulogu da glumim u pornićima, glumio bih ong muža što ide na posao!

mihabg

Ibanezi: Realno vuče ... Respect


Mangup

Koji bi sportex 100gramac ili koji vec 10ft  priblizno odgovarao pacific bayu 1-4oz 8,6 ft, ja sam razmisljao za carat spin 5, ili sportex hm turbo spin 4?
Zver udara kad srce spava!

Teme sličnog naslova (10)