Dužina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 06 Decembar 2014, 15:02:48

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Koje štapove najčešće koristite?

1,8 m
2,1 m
2,4 m
2,58 m
2,7 m
3 m
3,3 m

slob

Može ako imaš šta da ponudiš. :cheesy:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

milanstosic

Ima da se potrudim, pa se odmah javljam.   :cheesy:


Previše trampe u poslednje vreme, druže, nemam lager.
Svi oko mene hoće (komšije, prijatelji, familija...) da jedu smuđa, a nisam ga nešto preterano hvatao, a i veliki deo puštam. Nemam ni vremena previše.
Sad hoće i bucova i sve ostalo...
Pa ne može to tako, moraju sami da se potrude jer je ovo sport. Mogu misliti šta bi bilo kad bi znali da upecaju ribu. A u ribarnicu ni slučajno da skrenu! Počeo sam da se krijem kad krenem na vodu. Vrzaju me u povratku, tad ne spavaju.

Spremaj ti te tvoje proizvode, a ja se javljam makar i sa valutom nekom!!! :smiley:


pikemanVlajko 1

Volim da gledam njegove emisije,ali se sa ovim sto je ispricao uglavnom ne bih slozio.Ono oko kratkog stapa kada se lovi u nekom granju i šipražju stoji.Ali nikako se ne moze generalizovati i potencirati kako je duzina 2,1-2,4 idealna za sve.Koliko smo puta pecali na mestima gde bi nam bio idealan stap duzi od 3m.Teren diktira kakav nam stap treba.To sto on na keju u Zemunu moze da cacka smudjarke sa stapom od 2,4m na nesto nizvodnijim terenima ne bi imao sta da trazi,osim kada voda na nagura kao sada...pa se peca "pod nogama"
Za mene,nista ispod 2,7m sa obale.Mnogo puta smo se slozili sta sve nudi dužina stapa,pa mi nije logicno da se odreknem vrlina da bih pecao "laksim i balansiranijim" priborom...a danasnji stapovi od 2,7-3m uglavnom oko 200g 🙂
Gospodine Srok,ovo je za ocenu 2+


simbadunavoplovac

Pecao sam na svakakvim terenima i mogu slobodno reci da mi stap duzi od 2,5m apsolutno nije potreban, a duzina 2,3-2,4m je po meni univerzalna tj pokriva i obalu i camac, tako da se apsolutno slazem sa Petrovim misljenjem!
Na mestima gde mi je potreban duzi stap npr stap duzine 3m ima taj problem sto je i on uglavnom suvise kratak za te pozicije.
 Jedina mana kracih stapova je izbacaj tj bila je do pre 10-25ak godina. Ovi moderni stapovi stvarno daleko bacaju, bolje reci lansiraju varke tako da ne vidim potrebu za stapovima 2,7>=m.
Jedino sto mi je interesantno od tih duzih stapova (2,7-3m) su stapovi male tezine bacanja tip 3-15g (ili 5-21g) sa kojima je sigurno lakse lansirati mala otezanja (npr dzig glave do 5-14g) na velike distance (70+m).

slob

Najbolja dužina štapa zavisi od uslova ribolova gde su uzeti u obzir svi elementi uključujući i samog ribolovca.
Univerzalni štap ne postoji. Postoji samo štap koji je nekome najbolji za nešto a može istovremeno da manje ili više zadovolji nekakav opseg zahteva.
Ako posmatramo samo dužinu štapa onda tu raznolikost i nije previše obimna. Bilo koji 2 do 2,5m ili 2,5 do 3m ili 3 do 3,5m.
Ja naprimer imam jedan štap 3,3m koji koristim za samo jednu poziciju sa obale, da bih mogao da zadovoljim potrebnu daljinu izbačaja i tako prebacim jato bucova na toj lokaciji. Ne postoji kraći štap sa kojim bi to isto mogao da uradim.
Ako bih ipak rekao koja je dužina štapa najuniverzalnija opredelio bih se za 2,5 do 2,7m.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

orka

Glavni razlog sve veće popularnosti i korišćenja kraćih varaličaraca je to što su oni lakši i boljeg balansa u odnosu na duže.
Pod kraćim, mislim pre svega na one od recimo 2,1m do 2,5m, mada kraći su i oni od 2,5-2,7m u odnosu na one od 2,7-3,3m .To je i moj slučaj. Samo meni je granica 2,5m . Ispod toga me varaličarci ne interesuju. Pre svega zato što uglavnom pecam na velikim rekama i jezerima, sa obale, gde su potrebni dalji zabačaji, kao i adekvatan ugao vođenja nekih vrsta varalica, pre svega džiga. Mnogi ne žele da se odreknu ugodnog pecanja sa kraćim štapom koji minimalno zamara ruku i ribolovca, pa tolerišu nešto kraći zabačaj, bolji ugao vođenja nekih vrsta varalica i bolju kontrolu ulovljene ribe.
Sve zavisi ko kako gleda i šta mu je važnije. U svakom slučaju postoje i varaličarci koji su prilično lagani i u dužinama od 2,5 - 2,7m , sa težinama od recimo 130-170g , što nije velika težina. Nismo valjda postali tolike devojčice  :cheesy:   
Pa ko kako voli nek izvoli. Ako bih birao jednu dužinu za sve i svugde, to bi bilo 2,5-2,6m ..

Grbo

Sa neke uredjene pozicije sa obale moze stap kakav hoces, problem mastaje kada uma granja iznad tebe - tada mora kraci. Medjutim ako ima i debeo pojas trske ispred tebe a hoces paraleleno da zabacujes i vodis, onda ti treba sto duzi. su oba faktora iskombinovana onda si u problemu jer ili ces tresti sljive stapom ili neces moci da vidis varalicu tamo gde treba. Ako dzigujes na nekoj sporni ili slicnom kamenjaru pa nema nista oko tebe, obavezno sto duzi zbog ugla vodjenja (i vertikalnog i horizontalnog) plus bolja je kontra jer je duzi krak poluge, a i duzim stapom lakse zamaras ribu. Ako pecas iz camca, onda moze kraci stap jer lakse prihvatas ribu, mada duzi meredov resava taj problem. Ove price oko balansa kracih stapova su usko limitirane samo na neke situacije - ne znam koliko je balans stapa od uticaja na bilo sta ako bacam vece leptire ili spnerbaite, ili 40-50g dzig u jakom protoku. Opet sa drguge strane ima duzih stapova koji su dobro balansirani i onaj kome je to stvarno potrbno skupice kintu i dace za takav stap. Mislim da je u vecem broju slucajeva vise u pitanju marketing nego stvarna potreba, vecina ribilovaca su vikend pecarosi, manji deo populacije ribolovaca izlazi na vodu konstantno i trazi perfekciju.

Vlajko 1

Jasno i precizno napisano,od reci do reci.Marketing je cudo!  :takoje:

DDj

Slicna diskusija je skoro bila i sa duzinom saranskih stapova. Mnogi prelaze na 10' stapove jer im sasvim zadovoljavaju veliku vecinu svakodnevnih situacija u rekreativnom ribolovu a lakse se i pakuju, lakse se i peca.... One od 13' ne zele ni da uzmu u ruke bar da protresu, nezavisno od toga da li su bolji ili ne. Za neke ovde je "ili 13' ili smrt..."

Nekako slicna situacija je i sa varalicarskim stapovima.

Pitanje je najpre da li svi odlaze u ribolov sa zeljom da koriste teoretski najefikasnije moguce orudje sa zeljom da upecaju sto je moguce vise ribe? Mnogi ne, ja svakako vise ne, nekada da.

Ovo je hobi. Ja ne zivim od kolicine upecane ribe. A i ne treba mi. Bas me briga, upecao sam u zivotu vise nego dovoljno. Zelim sada da radim ono sto volim, na nacin koji volim, nezavisno da li je najbolji ili ne, sve opusteno. Volim da ponesto i upecam svakako.

Koristio sam ja dugo i veoma dugacke varalicarske stapove. Veoma duge, pa znam i njihove dobre strane. Jos uvek ih imam. Uglavnom skupljaju prasinu. Ako bas zatreba, tu su. Zao mi da ih prodam. Sitan novac, ne treba mi.

Medjutim, odavno sam presao na multiplikatore i duzine stapova od 2.1-2.35m kada je rec o stuki, smudju, bucovu, pastrmki, klenu. Sasvim mi je ta duzina dovoljna. Veoma dovoljna. Za mene najbolja.

Malo bacam varalicu pa sednem na panj ili neko zgodno mesto, sipam kafu iz termosa, zapalim cigaretu i uzivam u prirodi i svakom trenutku. Slusam vetar u liscu, posmatram patke u letu, jastreba koji kruzi visoko, uzivam tisinu i zelenilo sume...U sledecem krugu sendvic, pa u sledecem ukusan dezert...a o kojem metru vise, uglu vodjenja i slicnim stvarima neka razmisljaju drugi. Ja sam sasvim dovoljno razmisljao. I sa ovim kracim meni je dovoljno i metara i uglova vodjenja.

I ovako se po nesto upeca jos kako, meni dovoljno.

NSBucov

Ista priča, potpisujem. Možda deluje smešno, al mene leđa ne bole.
Bucov Bolen Asp

ibanezi

Koliko sam razumeo, čovek peca na Dunavu iz čamca, a na DTD sa obale. Sve što je rekao stoji za terene koji su prikazani u klipu. Ipak, ja ne živim tamo. Sve se menja kada odeš recimo na Drinu, pogotovo u donjem toku od Koviljače do ušća. Iznad toga ne poznajem dovoljno, pa ne znam ni prosečnu širinu reke ni konfiguraciju dna. Riba radi pod drugom obalom, čamac tamo nemaš a i nemoguće ga je iskoristiti na datim pozicijama čak i ako si ga dovukao u prikolici. Ni lokalni majstori varalice ga ne koriste jer ga ne možeš usidriti ili još gore, nikad ne znaš gde ćeš ostati bez pente. Ako pecaš sa 2,7 uvrtaće sumnjičavo glavom, a ako pecaš sa još kraćim, krišom  će se podsmehivati. I to ne samo zbog daljine izbačaja, nego i zbog nemogućnosti da podigneš iznad panja, nanosa granja, stena i svega i svačega što te čeka na celoj putanji varalice. Omatorio sam, nemam snage za taj sport, pa sam prestao da posećujem nekada mi omiljenu reku i terene, ali onaj ko je mlađi, a smatra da je 3metraš apsolutno nepotreban u modernom ribolovu, ostaće uskraćen za neka divna iskustva koja sam ja doživeo. Po ko zna koji put ću napisati da je u 80% situacija štap od 8' - 8'6" i više nego dovoljan, za još 8% 9', za još 8% 3m, a za krajnjih 4 % ni 3m ne zadovoljava. Procenti su okvirni, uopšteni, naravno da nisu apsolutno relevantni. Za mladog, snažnog čoveka je šteta da prihvati zdravo za gotovo mišljenja modernih forumskih i Yu tjub stručnjaka baziranih na osnovu pecanja na nekoj lokalnoj teritoriji, određene vrste vrste ribe, određenim tehnikama. Iako se možda taj mali broj situacija gde je potreban dugačak 3metraš može smatrati nevrednim posedovanja istog, napominjem da te retke situacije sa adekvatnim priborom u jednom jedinom pecanju mogu pružiti takav intezitet i rezultat da ponište 5-6...10 i više redovnih izlazaka na normalne terene i pozicije koje zadovoljava pribor koji je u ovom trenutku savremenih shvatanja moderan, primeren i udoban. Uz to napominjem da ni savremeni dugački štapovi nisu više teški i debalansirani kao oni kojima sam ja proveo varaličarsku mladost. Neki koje sam držao su lagani i lebde u ruci i udobniji su od nekih popularnih znatno kraćih. Doduše....nisu jeftini.

obradovicsrdjan

Varirao sam sa duzinama, od 180 do 300 probao. Sada sam spao na jedan 180cm UL i jedan medium od 270cm. Ako bih poneo ova dva stapa u isto vreme, mogli bi da me bacite na bilo koji teren, bilo koju vodu, granje, strme obale, brzake...svuda bi mi odgovarali. Te dve duzine su po meni idealne. Pogotovu ako ne znate sta cete zateci na vodi, da li je nadosla, da li se zamutila, gde su bucovi, da li je smudj prisao obali... jednostavno samo odlucim da li cu pecati UL ili jurim nesto krupnije i izbor je lak.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока


mi-ne

Koliko god pisali o duzini varalicarskih stapova mi u stvari ne pisemo o stapovima nego o sebi.
Neko ce da se pojede ziv sto ne moze da zabaci do nekog drveta pored obale, a nekom drugom je to svejedno. Sta ide ide, sta ne ide nije ni bitno. I sad je za onog prvog stap los, a za drugog dobar.
Zapada u oci, kada se govori o duzini stapova da se uporedjuju moderni i manje moderni stapovi. Mogli bismo da uporedjujemo stapove istog proizvodjaca (isti model) razlicitih duzina i tada uporedjivati, recimo njihove bacacke sposobnosti. E, ali bi tada diskusija trajala mnogo krace. :lol:

slob

A postoji i drugi pristup problemu; tj. prilagodi teren, način pecanja i sve ostalo dužini štapa kojeg imaš. :wink:
Odnosno idi na terene i pecaj tehnikom gde je ta dužina zadovoljavajuća.  :cheesy:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin