Udice za mrenu (kapitalnu)

Započeo jamal, 04 Januar 2019, 20:05:37

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

vradojicic

Jamal i Sasabosko, znam sta pricate, u slicnom sam stadijumu s tim sto sam plovkaros i ako biram teren gde cu imati 15ak srednjih riba sto kazes uz poneki upliv krupne i fantasticne borbe ili teren gde necu imati 2 udarca na dan ali kad udari bice 3+kg ja biram ovo prvo, ne mogu da pecam u prazno pa da je krokodil.
Necu vise komentarisati udice i predveze jer ja nikad deblji predvez od 0.148mm nisam stavio nit osnovni deblji od 0.165mm.
Takodje je meni ta 3310 bila pojam za jaku udicu ali nikad nisam ni zamisljao situaciju sa kvalitetnim predvezom 0.20mm. Jednostavno ispravljanje i mnogo tanjih udica tipa 2210B sa 0.148mm je nemoguca misija jer je predvez slabija karika.
Ja dosa koristim Owner udice, Formax drzi kompletan asortiman. Prouci modele po netu pa vidi, meni su se svi modeli izuzetno pokazali.
I to sto ti je stap 3-6gr nema bas toliko.veze nego to sto je srednje akcije pa se ceo savije a jaka kicma stapa toliko amortizuje i slomi ribu da je to vrh. E vrh je za sve osim kada brzo i na silu treba iscupati ribu iz matice ili panja u prve 3, 4 sekunde. E to on ne moze nit moze predvez od 0.10mm. Oni mogu da drze do besvesti ali ovo prvo ne.
Zamisli situaciju na Kolubari... Relativno visoka obala, cistina od 4, 5 metara pa serija granatih panjeva punih krsa u duzini od 15m, konkretno 3 panja ra razmakom od 4, 5 metara u istoj liniji. Plovak ide pola metra iza njih, predvez 0.128mm, udarac i krece borba. Izvlacim ih na trunku cistine i sa ribama do 1.5kg nemam problem ali ove 2+ ne mogu da savladam, izvucem je ali posle pola minuta kao podmornica krece ili ka meni u samu obalu i sece testerom.na ledjima predvez ili u sam panj gde zamotava predvez na neku granu i luduje dok ne otkine udicu.
Ribe su klenovi i mrene 2+ uz ponekog soma koji uzme regularno crve i imam po 5 kidanja na dan. Skobalja sbakog savladam, klenove do 2kg takodje, mrenu i soma jok.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

sasabosko

Тo sam Vlado vec pisao negde, da taj stap nije za ciljani lov krupne ribe na hranilistu, jer je s istom nemoguce izbeci borbu na hranilistu, sto rezultira rasterivanjem. No to cudoviste na 3,8, tesko 158gr, koliko se moze saviti da nisam video verovao ne bih. 0,10 je osnovni bez predveza pecam, a ribama od 1-1,2kg sam uvek u startu uspevao da ukradem 2m, kako bih izbegao borbu na hranilistu, te on njegovim pracenjem i amortizacijom je toliko izlomi da je to cudo, i svaka mi je u ruci ne zamorena. Za cudo borbe ne traju dugo 1-2min, ali sam svestan da to nije za ciljani lov krupnije ribe, bolje meksi stap a jaca nit, no obrnuto :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

vradojicic

Ja sam najvece ribe dobijao i na cudo prisutnih vadio mojim Shimano Techniumom TE 3L-505GT koji se tako otvori na velikom opterecenju da je to cudo. Imao sam nekoliko mrena od 3.5kg na Drini s njim sa osnovnim 0.14mm i predvezom od 0.12mm.
Takodje i sa Colmic Corvette 6m koji ima srednju akciju a veoma jaku kicmu.
Vise ne koristim izrazito vrsne stapove vec jurim neku srednje vrsnu akciju, tj. da bude dovoljno brz na kontri a da se na ribi progresivno otvara, ako treba i 4.i segment proradjuje.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

jamal

Ako se peca ciljno glupo je koristiti tanke najlone i slabasne udice cak i na bolonjesu.
Ja isto retko stavljam deblje najlone na bolo od 017 ali uvek imam rezervnu spulnu namotanu sa 018 ili 020 mm.Da ne zatreba. Redovno ih menjam jer nikad se ne zna sta ce i kad da ti zatreba.
A procitao sam negde da je Marko Mimic hvatao ciljno velike mrene na Drini na plovak sa 022 mm osnovnim. Interesuje me koju li je udicu koristio za takvo pecanje?!

Evo gde ih hvatam inace.Pored ovog drveta a ja sedim uzvodno nekih 15 20 m.Da bi mogao da ih vucem na gore i imao vece sanse jer sto sam blize drvetu manje su mi sanse da ih izvadim i udrzim.Inace dubina je malo manja od 2 metra a voda dere ,pogotovo tu uz ovu granu gde ima malo snega na njoj posto tu bacam.
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

vradojicic

To i jeste fora, ne pecam je ciljno ali joj se uvek nadam i radujem i u tome je razlika. Ne znam koje je ciljne udice Marko koristio ali posto je cesto pecao na algu znam da su sa okcem...
Dobro mesto bas...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Ad fines

Jamal,

Ja sam ove godine bio rešio da te poslušam i pripremio sam komplet za debljim monofilom i jačim udicama. U stvari, taj komplet mi je bio za šarana ali sam sa njim kasnije pecao mrenu na velikim daljinama na krupnom kamenu. Štap je bio Pelet feeder 3.9 140g, Preston mašinica, manofil Daiwa Tournament 0.26 i taj isti predvez. Udice su bile  G A1 Carp Specialist 6 i 8. Ako se sećaš, kada smo se prošle godine raspisali bili oko debljine osnovnog i predveza za mrenu, da sam ja imao problem što nisam mogao da držim sistem na većim daljinama sa debljim monofilima pa sam zato koristio 0.20. Ali ove godine sam uspeo sa 0.26. U stvari uspeo sam tako što sam bacao u pojas krupnog kamena gde je hranilica ostajala zaglavljena, tj nije bilo kotrljanja. Pa je tako bila malo paradoksalna situacija da na 50m kotrlja, a tamo negde dalje ne  :rolleyes:.  Forsirao sam isključivo pomenute udice. Izmedju mene i mesta pecanja se nalazio poveći odsek sa kršom. Pecao sam tako što mi je dril bio dotegnut a svaka riba je bukvalno čupana na silu gore što većom brzinom. Nisam imao veće mrene od 2.2kg, ali su sve izašle gore, kao i somčići i šaran do 2kg. Riba je uzimala ružu crva i super je pecati na veće udice u takvoj situaciji, jedina je mana što se veće udice mnogo više kidaju na kamenu od manjih. Recimo, G1-103 14icu na istom mestu pokidam 1 za pecanje a ove veće po 4-5.  Tako da ovu udicu preporučujem jer sam je baš izmaltretirao, veličine 6 i 8. Na žalost nije bilo kapitalne, ali ove od 2-2.2 sam čupao bez problema.

Ukoliko hoćeš neku univerzalnu varijantu, to je definitivno G1-103, 12ica ili 14ica. Na 14ici mi je pucao 0.22 ali nikada udica nije popustila. Na tu udicu možeš da pecaš razne ribe a da se ne bojiš mrene, barem do 3-4kg.  Moj Kum je uspeo da otvori tu udicu ali sa strunom Kastking 0.09

Iskreno, 3310 nije smela da popusti na 0.20 monofilu. Ili je neki škart, ili falš, ii se nešto debelo promenilo....

dragan2006

Pa promenili su materijale od kojih prave udice, cenim da je taj G1 još uvek jak zbog konstrukcije, debela žica i baš kratak vrat.Dobra je to udica za mrenke!Owner Iseama je takođe jedna od jačih udica za belu ribu...zaboravih da je spomenem ali Vlajko nije. smiley033

jamal

Hvala Ad Finese na preporuci.
Takve neke udice i trazim koje kidaju predvez a ne da se ispravljaju pod malo vecim pritiskom.
A brate i realno 020 je malo za veliku reku ako hoces da izvadis krupnu ribu. To 025 do 030 osnovno bi po meni bilo potaman.A olovo kolko mora mora, tu ne moze  mnogo da se bira.Mora da stoji pa makar i 250 grama bilo.
Napravicu glupo poredjenje ali to mu dodje ko da pecas veglerom od 2 grama na 30 metra. Em ne mozes da ga bacis svaki put toliko daleko a i kad ga bacis nece da stoji u mestu.
Mora da se komotno peca inace se sve pretvara u agoniju i muke.
Zamisli samo 200 grama olova 026 osnovni ,020 predvez i 3310 ili jos goru varijantnu 2210.Nema tu leba.
Elem evo jednog dogadjaja danasnjeg pomalo i smesnog...     :lol: :lol: :rolleyes: ... danas sam izaso na vodu oko trojke.Dok se namestio spremio proslo jos 15 min.Probam jedan stap koricu hleba drugi mesni nareak.
Na oba stapa dva silovita udarca iskreno ni meni nije jasno kako nisam nista ubo ali da namestim meredov malo bolje da mi ne padne u vodu nagazih na jedan deo zaledjen poleteh u moravu naglavacke...   axxaaxxaxa
Sreca malo zabacim dupe pa njega posaljem prvo ...tako da pado u vodu nista od danasnjeg pecanja..a bas je lepo bilo pocelo...     :lol: :lol: :rolleyes: :rolleyes: :tongue: :tongue: :tongue:


Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

trim

Jamal poranio si sa kupanjem 19.1. se pliva. A ako pecaš sa ove strane sa koje si slikao nemaš mnogo šanse za ulovit kapitalku. Neće ti tu pomoći ni jak pribor ni tegljenje , šansu imaš ako pređeš na drugu stranu da odvojiš ribu od tih grana. I ne dirajte mi 3610.
Plovak ja zakon

sasabosko

Kolko se razumem u mrenu, skoro po pravilu po kacenju krece uz vodu, a Jamal samo da skuplja strunu  :lol: :lol: :lol: Salu na stranu, moze se icupati odavde, ali vrlo malo sansi da joj se da, znaci robusan pribor i samo sila... Pa ko bi icupao sarana iz panjeva, granja da je nemoguce :no:
Znoj nilskog konja je roze boje

Ad fines

Ma gde će da krene zavisi od više fatkora. Ovde bi idealno bilo da krene uzvodno ka drugoj obali. Imao sam situacije kada krenu ka sredini, ali često kreću uzvodno.  Ne volim da dajem ovakve savete jer nisam pecao na tom mestu, ali možda bi mogao da pridješ bliže drvetu i nakon kontre je ne siliš nego je samo drži i pustiš da izvlači dosta. Ona uvek ide ili suprotno od sile koja je vuče ili uzvodno.  Barem ja takva iskustva imam. Nikada nisam video da kao šaran krene u obalu ili nizvodno ka kršu. Ali opet, možda je tu sve drugačije. Imam jedno mesto gde pecam preko krša i ona bukvalno kako je vadim, konstanto ide uzvodno i obidje taj krš. Što je krupnija, to je lakše jer ide više uzvodno.  Mada ovde može biti nezgodno što se peca uz sam krš, pa ga se ona možda i drži i u njemu traži spas.....

Jamal,  Ovu osmicu šaransku što sam ti preporučio sam kidao predvez Daiwa Tournament 0.26 kada zabode kamen. Udica je stvarno jaka a nije velika. I ubedjen sam da bih sa tim kompletom izvadio svaku koja može da pliva kod nas. Jak štap, jaka mašina, udica, najlon....   Jedino me zeza što treba da mi se poklope kockice oko vodostaja da bih pecao sa 0.26, tj ne mogu uvek da držim neke linije, ali dobro, bitno da sam se pojačao. Imam sad i 0.22 osnovni i tu mogu da idem do 0.23-24 predvez što isto nije lose, a uzeo sam i strunu 0.12 Daiwa tournament, a ostaje mi i 0.20 monofil kada mora tako.  Udice ove 2 što sam ti predložio,  pokriju bukvalno sve situacije za mrenolov. Mada verujem da nisu lose ni ove što su kolege predlagale, ali nisam ih probao jer su mi ove moje bile odlične.

Goachild


vradojicic

Sto puta je krenula ka obali ako su u njoj panjevi i granje. I njemu ce tako...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

jamal

Hvala drugari na sugestijama. Video sam neke udice u carpologiji sto mi se svidjaju a nisu skupe.130 din 10 komada.
Mislim da ce te da rade posao.Neke mustad feeder eyed. dobre su na oko treba da se [probaju.
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

sasabosko

Imam ja te, samo sam ih letos skuplje placao, u velicini 14-16. Odlicne, sta reci, medjutim iznenadni saran me uvek tera da koristim deblje, Ultra point.
Znoj nilskog konja je roze boje

Teme sličnog naslova (10)