Čime oštrite udice?

Započeo pikeman, 22 Mart 2009, 20:52:51

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ugizamrnje

Blaga šmirgla zalepljena na letvici, bacio sam pare na oštrač, mnogo je delikatnija i preciznija blaga šmirgla.

glos

Ne oštrim. Jer sam mišljenja da preoštra udica kod klasične dubinke prerano sama bocne i ribu od daljnjeg gutanja mamca  odvraća.

To je jedan od glavnih razloga zašto su svima odjednom uzimanja postala "pipavija" .
A realizacija sve teža.
ZOV

Sax

Koja je potreba za ostrenjem udica?Koja tehnika je u pitanju gde se javlja potreba za ostrenjem?

marina1983

Ostrim samo udice za soma i bude ostrija od bilo koje fabricki naostrene .
Zato se brze i tupe pa ih redovno kontrolisem.

pikeman

Džigovanje - često se istupe prilikom kačenja za prepreke, naročito kamene.


Aca.M

Citat: Sax poslato 05 Februar 2023, 17:29:12Koja je potreba za ostrenjem udica?Koja tehnika je u pitanju gde se javlja potreba za ostrenjem?

Kod varalica koje se puno puta upotrebljavaju, jednostavno dođe do tupljenja udica. Desilo mi se 1000 puta. Redovno i kod džig glava, tu pa najčešće. Dok nisam nabavio Rapalin oštrač koristio sam parčence kamena za oštrenje noževa. Za smuđa i soma smatram ekstremno bitnim da su udice naoštrene.
Za belu ribu, šarana i to, naravno da nema smisla oštriti udice, em nisu skupe, em se lako zamene...

sona

Generalno nisam ostrio udice,jednom za probu neke velike za grabljivice sa iglicatom turpijom nisam ih koristio.Znam da se to radi mada ne vidim da je to neophodno izuzev u situacijama nemogucnosti nabavke kupovine istih. Mozda za grabljivice kad se nema volje da se zameni.Cilj opravdava sredstvo sto ne znaci da u nekim narednim vremenima nećemo svi postati ostraci.

ugizamrnje

Citat: Sax poslato 05 Februar 2023, 17:29:12Koja je potreba za ostrenjem udica?Koja tehnika je u pitanju gde se javlja potreba za ostrenjem?

Znači dosta, kada pecam babuške takmičarcem malo debljim udicama posle 100 udaraca 2-4 izlaska na dobru vodu udica počne da maši, sa preciznim oštrenjem može da istera 3 puta više, zvučim kao škrtica ali sam uštedeo sigurno 30/40e, sa tim parama može da padne neka low budget okuma za bucova u kolekciju😁

sona

Dosta stvari se svodi na ustedu i usmeravanja na nesto drugo.Neki ne obraćaju paznju nego kupe nova pakovanja,drugi naostre i teraj dalje...kolega uopste nisam pomislio da si skrtica radis po svome.

ibanezi

 Ničim. Udice za belu - fider zamenim. Em su jeftine, em su sitne a ja nemam oko sokolovo ko nekad, a džig udicu izgubim pre nego što se istupi. Vormulje pošto su skrivene, ređe se gube, ali se iz istog razloga manjei tupe. E da, mog'o bih pregledati troke na voblerima. U slučaju da treba malo da se naoštre, uradiću to turpijom za oštrenje lanca motorne testere. Mislim da je idealna, dugačka, tanka i eto vam i ideje ako nemate neku zgodnu alatku. Ima u svakoj gvožđari i jeftina je.

DakiNS

U bolje opremljenim prodavnicama ribolovačke opreme imate štapićaste fine brusne kamenove namenjene oštrenju udica pre upotrebe obavezno nakvasiti, mislim da je mnogo kvalitetnije i jeftinije za oštrenje udica. smiley033
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

god-ar

Ma kakvo ostrenje! Ja ih namerno tupim, dajem ribi sansu.   :lol:  :rolleyes:  :lol:
Nemam ti ja pojma!...  Ali naučiću!!!

Teme sličnog naslova (10)