Kontratok

Započeo pikeman, 21 Januar 2019, 18:52:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Kontratok mi je jedna od omiljenih pozicija kada sam na Dunavu sa štapom u ruci. :cheesy: Evo jednog izglednog mesta za ribolov u rano jutro...


Koje sve vrste riba lovite i kakve tehnike ribolova primenjujete na ovakvim mestima?


NikolaNS

Takva mesta leti budu prepuna krupaticom od oko 200 grama. Tada najvise volim da uzmem fider 60-ogramac, hranilica 30 grama, malo duzi predvez i dva crvica i pecam iz ruke. Udarci slede bukvalno nakon 5 sekundi. Nekad se desi da krupan sabljar pokupi u propadanju. Sve u svemu odlicno mesto.  :thumbup:
Rekao je Dunav, a on dobro zna, Na prvom je mestu zemlja Srbija. A gradovi i prije i sad, Kako Dunav rece, to je Novi Sad.

sasabosko

Raznih kontra tokova ima, no ubedljivo su najbolji oni iza krivine reke, gde bude izmedju matice i kontra toka jedan deo mrtve vode. E, u toj mrtvoj vodi se svasta moze naci, jer bukvalno sva riba zna da odmara tu. U kontra toku, najvise volim na plovak da lovim nosaru I mrenu, na kedera znaju da nalete stuka I smudj, po pravilu je stuka blize obali, smudj uz maticu u unutrasnjem delu, som po pravilu u matici uz kontra tok. Ako ima mrtve vode, tu moze biti uz sam odsek debelog soma i šarana. Ako je sredina pocetne I zavrsne take rupa, dublja od ulaza I izlaza, eto dobrog mesta za velikog brku, koji se po pravilu javlja na ulazu ili izlazu. Voli ga sva riba, i uvek je izgledno mesto za dobar ribolov.
Znoj nilskog konja je roze boje

dragan2006

Čim krene sezona stižemo baš tamo pa ti javimo sa lica mesta! :bye:

pop1307

Upoznajem se na novom terenu za mene okolina slankamena,ima jedan strahovito veliki kontra tok prosto neverovatno po visokom vidostaji kako okrece vodu.

Nikada se nisam susretao sa kontra tokom.Jako je tesko i sidriti se po velikoj vodi...Neznam dal bi se tu moglo upecati sta,videcemo.

Grbo

Uh, kad legnem da spavam, zatvorim oci, sanjam pecanje i kontra tok.

DakiNS

Ovisno o jačini kontratoka tj razlici brzine glavnog i kontratoka nemeštam se za varaličarenje. Ako je slab ili spor kontratok varalicu bacam na maticu , čak i ispuštam strunu ako je plivajući vobler i vučem po samoj ivici razdvajanja, a kod jakog , tj brzog kontratoka sidrim se u kontratoku i vučem varalicu nizvodno u odnosu na maticu , ali opet ivicom kontratoja i matice ili one mirne vode između.
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

nadal

Citat: sasabosko poslato 21 Januar 2019, 19:48:21Raznih kontra tokova ima, no ubedljivo su najbolji oni iza krivine reke, gde bude izmedju matice i kontra toka jedan deo mrtve vode. E, u toj mrtvoj vodi se svasta moze naci, jer bukvalno sva riba zna da odmara tu. U kontra toku, najvise volim na plovak da lovim nosaru I mrenu, na kedera znaju da nalete stuka I smudj, po pravilu je stuka blize obali, smudj uz maticu u unutrasnjem delu, som po pravilu u matici uz kontra tok. Ako ima mrtve vode, tu moze biti uz sam odsek debelog soma i šarana. Ako je sredina pocetne I zavrsne take rupa, dublja od ulaza I izlaza, eto dobrog mesta za velikog brku, koji se po pravilu javlja na ulazu ili izlazu. Voli ga sva riba, i uvek je izgledno mesto za dobar ribolov.

zanimljivo

DDj

Ovde bih se slozio sa sasaboskom. Ti dzepovi mrtve vode, ako postoje izmedju jakog toka i kontratoka, su pravi "rudnici zlata". Riba se tu boravi bez mnogo napora a sacekuje sve sto voda donosi sa obe strane. Na nekim od takvih mesta sam imao jako dobre ulove.

Grbo

Zavisi da li je klasican liman, ili je podvodna prepreka o koju udara, kuva i mota vodu na obalu. Ove druge vise volim - malo pustas dzig niz maticu do prepreke pa polako ka sebi, pa malo bacas na nju da padne iza nje, pa malo u mirni deo laganijim glavama, pa malo plitkoroncem preko prepreke, dubokoroncem lagano po kontratoku... uf sve is svasta i svakako  :cheesy:

sasabosko

Kontra tokovi, koji imaju ogledala, deo gde voda stoji, to je nesto sto treba naci. Sva riba, ulazi u ogledala, da se odmori od matice. Iako, veci deo vremena u matici provodi. Kad udje, pokupi to sto joj je tu zanimljivo. Tu se ceka, ako je cilj brz kontakt, onda okolo ogledala  smiley033
Znoj nilskog konja je roze boje

god-ar

Vidis, ja sam po kontra toku vecinom rovario plitkoroncima, procenat uspesnosti 50 %. Tj. kada gadjam spoljni deo kontra toka, odnosno maticu da mi unosi vobler u kontra tok, tada zna da mi se javi riba, u kontra toku plitkoronac i nema rad, nosi ga voda ka meni pa ni nema rad. E tu vecina predlaze suspendere, ali meni nikako nisu legli i u samom kontra toku ne uspevam da upisem ribu.
Nemam ti ja pojma!...  Ali naučiću!!!