Divlje vode ili komercijalni reviri?

Započeo orka, 22 Novembar 2014, 19:08:14

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Koje vode više posećujete?

Divlje vode
Komercijalne revire
Podjednako posećujem divlje vode i komercijalne revire

Aca.M

Ne uzimamo u obzir činjenicu da kod nas faktički nema "divljih" voda. Sve su komercijalne.
Čim ti imaš korisnika, odnosno država kao institucija nema nadležnost nad upravljanjem vodama, već to poverava preduzećima (bilo društvenim ili privatnim), onda automatski znači da su te vode "privatni" reviri. Ne bih zvuči kao da izvlačim iz konteksta, ali fakat, jeste tako. Ovakvo uređenje sistema vuče korene iz komunističkog doba, kada su zapravo udruženja gazdovala vodama, ali su ribočuvari bili službena lica, sa daleko većim ovlašćenjima, nošenjem vatrenog oružja, itd. Trenutno se nalazimo na nekoj međudijagonali - preduzeća gazduju vodama, i to je privatno gazdovanje - samim tim imamo moć da im ne platimo dozvolu, već da odemo na komercijalu da pecamo.

Razumite, da ima dovoljno komercijala koje su veće, pravilno organizovane, sa bogatijim ribljim fondom, "divlje" vode i ovaj način upravljanja sa "korisnicima" bi jako mnogo bio mrtav i to odavno.

Sax

Interesantna su vam misljenja kolege.Ima svega i svi ste u pravu delimicno.Ima mucenja,jeste mali prostor,nije kao na divljoj vodi,ima hemije,itd,itd.Slazem se.Isto tako sa druge strane fekalije,deponije,fabrike,sve u tu divlju vodu odose,struja,grabuljanje i ostalo,sve na divljoj vodi,priobalje puno plastike od nas samih,neuredno,privatizovana priobalja,ne mozes ni prici vodi a kamoli pecati,za posebne delove potrebna doplatna gde isto je slab fond,itd,itd...Eto to je samo deo jedne i druge strane.Uporedicu ovako Komercijala = Fast food = Brzo,lepo,lako,ukusno, Divlja voda = Meso iz slobodnog uzgoja =  Lepa zamisao za koje je potrebno veliko vreme da bi se doslo do bilo kakvih rezultata vrednih paznje.Resenje = balans izmedju ove dve kategorije za one koji su spremni na kompromis.Ja sutra odoh u Rumenku da fiderisem a u petak idem na revir isto tako da uzivam. :wink:

laki22

Citat: orka poslato 21 Mart 2023, 08:04:09Slažem se sa ovim što je rekao kolega DDj . To su činjenice. Nemam ništa protiv komercijalnih revira, ali ..Ove što mi imamo su male, plitke vode, dubine do 1,5-2m, kao kade. Nemamo nešto sa velikom površinom, sa različitim dubinama, nešto što ima odlike divlje vode, kao što je recimo Raduta lake (Sarulešti) u Rumuniji. Veštačka voda, komercijalni revir, ali sa odlikama divlje vode. Veličine 450 hektara, širine i do 500-600m, sprudovi, prelazi, plićaci, granje, panjevi, ima dubine i do 10 metara. Nije lako upecati ribu, a ima je u velikim količinama. Imali smo nešto slično, Jezero Joca (Ečka), ali to nije dugo potrajalo, na žalost upropašteno.
Čepel Zrenjanin, Ribolovačko Carstvo Kikinda...

Sent from my ELS-NX9 using Tapatalk


orka

Da, Čepel pogotovo, prosečna dubina oko 6m .Prelazi, rupe, sprudovi, kanali, na dnu pesak.
Ali je relativno malo, površine 9 hektara,(dužina 320m, širina 280m ) .

Teme sličnog naslova (10)