Varaličarenje štuke kroz travu i granje

Započeo pikeman, 17 April 2022, 14:06:52

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Na većini kanala, otoka i bara, kako se približava leto, vodostaji opadaju, vegetacija je sve bujnija, a trava raste do same površine vode. Početkom proleća dok je vodostaj visok, a trava mala, štuka se može uspešno loviti većinom varalica uključujući voblere, kašike i velike mepsove. Kako vodostaj opada, tako se smanjuje i broj mesta gde možete loviti ovim varalicama. Za takvo stanje na vodi rešenje je upotreba "vidlesa": rapala minow spoon, spiner beit i KZV vidles voblera. KZV vidles vobler konstruisao sam prošle godine, a razlog je što izuzetno volim da lovim štuku u svim mogućim uslovima. Koriseći iskustva stečena u lovu sa vidles varalicama drugih proizvođača, uočio sam neke dodatne mogućnosti i taj arsenal pomenutih varalica upotpunio svojom konstrukcijom. Mogu reći da sam ovog proleća vrlo uspešno isprobao svoj vobler i to na veoma zatravljenim terenima kao i na terenima punim granja. Prolećni ulovi štuke pričinili su mi dvostruko zadovoljstvo i kao ribalovca i kao konstruktora.

Nemoguće je govoriti o lovu ove grabljivice, a ne ispričati priču i o leptir varalicama. Ovog proleća u lovu štuke na sremskim vodama (jezero Sot, Bosut kod mesta Ilinci i Studva), uočio sam izuzetnu lovnost dva leptira: Lusox-a i Dacio LAV MD-a. Na jako zatravljenim vodama, gde od trave do površine ima oko 20cm i manje, upravo ovi leptiri su glavni favoriti. Kada zabacite varalicu, dok još leti rukom zatvarate preklopni hvatač strune i pokrećete leptira odmah po padu na vodu. To je jedini način da varalica ne propadne dublje i ne zakači travu. Sprečavanje dubljeg propadanja varalice veoma je važno jer, ako se desi da na nekom mestu kačite previše trave, dok vučete varalicu sa takvim balastom često poplašite štuku koja je upravo u travi.

Prosto je neverovatno da, mada ste u čamcu i koristite polaroidne naočare, ribu ne vidite već na dubini od pola metra, što je potvrda majstorstva štuke u mimikriji. Zato trenutak kada "sevne" i zgrabi varalicu predstavlja izuzetan prizor za svakog ribolovca. Jasno je da je na ovakvim terenima čamac zaista neophodan i da je bez njega ribolov skoro nemoguć. Interesantna je taktika prevarene krupnije štuke (preko jednog kilograma) da odmah pošto je zgrabila ponuđeni mamac ide ispod čamca, čineći sve da vam zamrsi strunu. Iz tog razloga potrebno je biti apsolutno koncentrisan i vrhom štapa pratiti njeno kretanje. Na gore pomenutim vodama ovog proleća sam lovio u nekoliko navrata i to primerke štuke od 1 do 2kg, dok je moj prijatelj Željko Adamović, vlasnik ribolovačkog kluba "Bistrik" iz Valjeva, uspeo da prevari lepoticu od 80cm. Željko je koristio Hardijev štap i mašinicu Shimano twin pover, a riba je napala varalicu Lusox broj 3 noviji model, sa krilcem zlatne boje i fluo žutim prelivom.

Lovio sam na ekstremno plitkim i jako zatravljenim vodama, ali sam umesto lusoxa br 3 koristio dvojku, pošto je lakši i pokrene se odmah pri padu na vodu. To se pokazalo kao dobar izbor. Štuka je napadala odmah čim proradi varalica. Saveznike sam imao u oblačnom vremenu, bez vetra i polju niskog vazdušnog pritiska, jer se po ulovu pokazalo da dodatno utiču na aktivnost ribe. Ovako povoljni uslovi za ribolov bili su idealna prilika da isprobam priličan broj varalica i tako dođem do dragocenih iskustava. Preciznost pri zabacivanju na ovim terenima je takođe veoma bitna. Ukoliko pri zabačaju ne pogodite rupe između pojasa trave, varalica zakačena za travu prestaje da radi, a često se i riba poplaši. U oba slučaja ostajete bez ulova. U ovakvim uslovima isprobao sam i leptira "dacio" LAV MD . Ova varalica ima jaku vibraciju sličnu "lusoxsu", a možete je voditi ispod same površine, što je presudno u navedenoj situaciji. Možete je obogatiti crvenom kićankom (malo crvene vunice ili neke sintetike ), što će dodatno isprovocirati grabljivicu. Uostalom, nisu u Mepsu slučajno stavili tako veliku kićanku na lusoxa. Očigledno je da pojačava lovnost varalice. Što se tiče izbora krilaca, Meps je izbacio i nekoliko novih boja lusoxa, ali kombinacija crnog, crvenog i fluo žutog je obavezna u većini modela. Moje iskustvo u ribolovu govori da, ukoliko je voda bistra, pri sunčevoj svetlosti, krilca zlatne boje daju bolje rezultate, dok u rano jutro i predveče treba koristiti varalice sa srebrnim krilcima. Kada je voda mutna ili manje prozirna, podrazumeva se korišćenje "drečavih" boja. To bi trebalo da bude pravilo, ali naravno, od pravila ima odstupanja. To znači da, ako primetite da riba prati ponuđenu varalicu, ali da je ne napada, potrebno je da joj ponudite drugu.

Kretanje ponuđenog mamca mora da bude što sporije, vodeći računa da pri takvoj vrsti povlačenja varalica ne izgubi pravilnost u radu. Ovakva vuča je veoma važna jer omogućava što duže ostajanje mamca u vidnom polju grabljivice, što povećava verovatnoću njenog napada.

Ukoliko na terenu gde pecate postoji mogućnost provlačenja voblera ili kašike, oni mogu predstavljati dobitnu kombinaciju. Naravno da, na ovako plitkim vodama, vobleri treba da su plivajući sa "S" paktom (shallow runer) jer manje kupe travu. Ovakvi tereni su nepogodni za lov klasičnim kašikama, pa proizvođači već izbacuju na tržište sve veći broj alternativnih varalica (sa vidles udicama), koje se ponašaju kao i navedeni vobleri – manje kače travu. Još jedna stvar koja nama ribolovcima ne predstavlja problem, a veoma je važna u lovu štuke, je upornost i stapanje sa prirodom i njenim zvucima. Dakle u ribolovu budite uporni i što tiši jer su krupne štuke na našim vodama prava retkost, a nagledale su se raznih varalica oko svoje glave. Što manje lupanja veslima ako lovite iz čamca. Moje iskustvo je da odstojanje čamca od obale treba da bude takvo da sa lakoćom možete da zabacite varalicu uz samu obalu. Uočio sam da najbolje rezultate postižem kada iz usidrenog čamca "obrađujem" odabrana mesta iz svih uglova i to sa nekoliko tipova varalica. Strpljenje je, uz sve prethodno, obično davalo željene rezultate. Uz puno dana na vodi i malo ribolovačke sreće, ulov je skoro siguran.

Autor teksta: Zoran Pantović Kosta
Preuzeto sa: sportskiribolov.co.rs


Teme sličnog naslova (10)