VARALIČARENJE > Štuka

Džerk i štuka

(1/2) > >>

Mangup:
Malo me vise zanima ova tema pa ako neko moze da preporuci neke dzerkove koji mogu da se vode sa klasicnim smudjaroskim stapom tb. 50gr i tanjim vrhom.
Kao i neke tehnike, ako imaju neki video klipovi, iskustva i slicno. smiley033

marina1983:
Zavisi od štapa , sve ovo teram okumom cx 15-45
Evo par komada njih prve nadjoh , tu su negde i Potini odlično su se pokazali


ibanezi:
Džerkovi nisu varalice koje daju veliki otpor i nije ih veliki problem voditi. Veći je problem izbacivati džerkove koji su poprilično teški i premašuju maksimalnu deklarisanu tb štapa. Za 50 gramac je idealan TNT džerk 10 cm  težak nešto ispod 30 gr u plivajućoj i malo iznad 30 grama u tonućoj varijanti. I naravno i ostali džerkovi sličnih gabarita i težina.

Mangup:
Ako moze nesto malo opsirnije o tome za nas laike, koja je prednost plutajucih koja tonucih, koje su neke optimalne duzine dzerka itd.

ibanezi:
 Plivajući, logično za plitke bare i kanale. Vode se na maksimalno 20 -30cm ispod površine. Idealni za Zasavicu i Jocu na primer. Zasavica sama po sebi plitka sa pojasom trave ispod površine i nešto dublji Joca ali sa podsečenom trskom na 30 - 40 cm ispod površine. Tonući naravno za dublje vode. Pustiš da potone na željenu dubinu i povlačiš održavajuči ga na toj dubini. Optimalne dužine džerkova zavise i od oblika, TNT je napr šed - bodorka, crvenperka oblik i on je u našim vodama idealan u dužinama od 10 do 15cm. Zdepasti - babuška - deverika oblik recimo od 8 -12cm, a minou - kaugler, bandar - štuka oblik od 15 do 20 cm. Tako im varira i težina. Tonući šed oblik od 15ak cm, zdepasi od 12cm ili minou od 20ak cm su svi dobro preko 50 grama. Poneki i svih 80 -100gr.  Za tvoj smuđaroški štap su idealne dužine (u skladu sa težinom) minimalne koje sam naveo. Zbog specifičnog oblika izrade i u najmanjim navedenim dužinama, to uopšte nisu male varalice. Vrlo su selektivne, male štuke ih slabije napadaju, a i pozicije kačenja - razmak između udica i veličina istih uzrokuje česte promašaje malih štukica.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju