Kanibalizam kod štuke

Započeo Olovo, 22 Oktobar 2010, 20:09:07

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Dusko

Stuku u mnogim delovima sveta nazivaju "vodena policija". Mislim da nema recne ribe o kojoj kruzi vise prica nego o stuji, kada grize, zasto grize, gde grize, sta grize - "zato sto je gladna" a grize i kada je sita.
Drugaru je zagrizla u cuvarku punu bele ribe i toliko se zaplela zubima u mrezu da je izvukao kompletno sa cuvarkom i kaze da joj je u stomaku nasao stuku od 30cm (postoji foto i video sa cuvarkom).

ibanezi

Pre par godina sam na Savi uhvatio stukicu oko 600-700gr. Dok sam je izvlacio nju je napala stuka i momentalno pustila, tako da nisam imao predstavu o velicini. Kada sam ovu izvukao, imala je preko celih ledja posekotine. Zapalio sam natenane cigaretu, polako montirao shad od 15 cm, zeleni sa crnim ledjima na laganu jig udicu, sa dodatkom velike trokrake sa strane. Dao sam joj vremena da se vrati u zasedu. Zabacio sam i polako povlacio pokusavajuci da imitiram grabljivicu u prikradanju. Kada sam dosao na tacno mesto njenog proslog napada, maltene sam udario kontru jos ne ostivsi udarac (malo dramskog preterivanja da bih docarao koliko sam bio koncentrisan) Izvukao sam stuku od nesto preko kilograma. Da mi nije udarila na istom mestu, neposredno posle prvog udarca i da je nisam uhvatio, pricao bih da mi je prethodnu stuku napala ''mama svih savskih stuka'' i verovao bih da je tako. Zar je moguce da stukica od ajd 1,5kg ostavi onakve riseve na stuki koju sam izvukao?

VladimirR

Luda je to riba skroz na skroz! I ja, kao početnik, da je uhvatim rukom za škrge (mislim prsti u ustima) ma idi begaj! Ili meredov, ili rukom, ali kad je dobro umorim pa za vrat.
Koji sam ja baksuz, da dobijem ulogu da glumim u pornićima, glumio bih ong muža što ide na posao!

brent

Kanibalizam kod štuke je povezan sa dve stvari.Prva je da je ona izrazito teritorijalna riba,što je veća štuka to je veća teritorija koju ona pokriva.Napada sve pa čak i svoju vrstu da bi odbranila svoju teritoriju.Druga stvar je mrest.Da bi se štuka uspešno izmrestila moraju da se pogode određene temperature vode koje su naravno posledica temperature vazduha   :smiley:.Tačno koje temperature u kom periodu neznam tačno,ali znam da kad štuka baci mleč na svoju ikru u naredna dva dana bodorka mora da baci mleč na svoju ikru, ako se to nedesi ako zakasni izleganje bodorke štuka nema svoju osnovnu hranu u tom periodu kad je najmanja i tada dolazi do kanibalizma u periodu od 24h može sama da potamani svoju populaciju za 90% onih 10% je dovoljno za biološki opstanak.Zadnjih godina mrest štuke je bio uspešan što vidimo iz priloženog da svi pecaju štuku jer je ima.I još jedan zanimljiv podatak štuka za godinu dana od mresta može da dostigne kilažu od 1,5kg.

Zmaj Strasni

Nema sanse da dostigne tu velicinu. Malo si ga preterao. Citiraj izvor gde si to procitao.

brent

Napisao sam može da dostigne kilažu od 1,5kg to će da dostigne verovatno u savršenim uslovima okoline.To neznači da će svaka jedinka to i da ostvari.Moj izvor je čovek koji je celog života u ribarstvu a njegov izvor verovatno neka neka stručna literatura koja mi nije poznata,možda mogu da saznam.I meni je zvučalo neverovatno ali čovek je insistirao na tome da je to istina.Nemam razloga da izmišljam ili da lažem samo prepričavam ono što mi je ispričano,niti mislim da me je moj izvor lagao pošto verujem u njegovu stručnost.

Dusko

Godisnji rast stuke zavisi od temperature vode i kolicine hrane sto je svuda razlicito. Od toga zavosi i polna zrelost sto je od 2 - 4 godine i tada ikrom proizvodi oko 40.000 jaja po kilogramu tezine. Ja sam nasao sledece:

1 god. - 14cm - 35gr
2 god. - 30cm - 245gr
3 god. - 41cm - 595gr
4 god. - 54cm - 1280gr
5 god. - 61cm - 1910gr
6 god. - 73cm - 3280gr
7 god. - 78cm - 3900gr
8 god. - 85cm - 5280gr 
9 god. - 91cm - 6640gr
15 god. - 104cm - 9500gr
20 god. - 118cm - 14550 gr
i dalje sve do preko 35 kg
"NAPOMENA - muzjaci rastu samo do 1 Metra"

Pise da je naucno dokazano i da rastu do preko 30 godina i da sama pojede neverovatnih 90% vlastite mlade populacije. Mlade stuke su najveci kanibali dok vece uglavnom brane teritotiju. Esox jede esoxa vec od velicine od 3cm dok velike mogu da progutaju istu vrstu i do 70% vlastite velicine.

Zmaj Strasni

Toliki prirast za godinu dana moze da se postigne samo u ribnjaku sa vestackom prihranom koja je kalorijska bomba za ribu. Na divljoj vodi tesko da moze.

dcarp
Evo jedan primer kanibalizma,velika je 5,5kg a manja oko 600/700gr.bila je u momentu hranjenja a ja sam je dobio nakasiku 16gr.
New thinking
New possibilities

Isa

Jutros varalicario par sati, 2 setne stuje i jedan promasaj. Medjutim na krupnijoj stuji dugacka inace koliko i moja podlaktica sa sakom i ispruzenim prstima uocljive teske povrede na ledjima i stomaku, znajuci da nema grabuljasa logicno mi je da ih je zadobila od neke baka stuke.  :cheesy:Sta vi mislite da je?

mobi dik

djeluju više  kao ubodne rane da je od veće štuke bila bi oštećena okolo krljušt možda vidra ili neka kormorančina

NSBucov

Ni meni ne deluje da je od veće štuke
Bucov Bolen Asp

profi012


denisdezan


Batica

Kormoran

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока