RIBOLOV PRIRODNIM MAMCIMA > Štuka

Babuška (srebrni karaš) kao zabranjeni keder greška ili ne?

(1/4) > >>

limovac74:
Mišljenja sam da je pogrešno što je babuška kao alothona vrsta zabranjena zakonom kao keder (štuka a bogami i som :cheesy: ). Prvo zato što naseljava većinu naših voda i korišćenjem nje kao mamca-kedera ne bi došlo do unošenja još jedne invanzivne vrsta jer je već tu.Drugo što njenom zabranom moraju da se koriste autothone vrste pre svega beovica (koja je i onako opsednuta od strane "smuđaroša"),bodorka,crvenperka,bandar ...čime se opet utiče na smanjenje brojnosti  "domaćih" vrsta riba.Kakav je vaš stav o ovome :question:

chmi:
Protiv sam zabrane. Ima je toliko da se nista ne menja. U nekoj buducnosti kada se proredi onda da ,ovako je samo glupovao prepisivanje zakona mnogo uredjenijih drzava.

orka:
Zabrana nema nikakvog smisla,jer prakticno nema vode sa stukom u kojoj nema babuske..,tako da sto se sirenja te alohtone vrste tice,nje vec nema gde nema i to odavno.,ali ta zabrana kao i da ne postoji,jer se iste niko ne pridrzava.,po mom misljenju,u ovom slucaju sa razlogom,i bez nezeljenih posledica po prirodu i riblji fond.,koji znamo svi kakav je  :sad:

Zmaj Strasni:
Pre 10-15 godina na terenima kod Apatina lovilo se bas mnogo babuske. Stvarno je bila invazivna vrsta u to vreme. Ali poslednjih par godina to se promenilo. Retko ko se moze pohvaliti ulovom krupne babuske. Ovi sto pecaju iz camca jos i nekako, ali ovi sto s obale-retko. Na nekim vodama gde je prevladavala sad je ima manje. Npr, na Dunavu ima veoma mnogo sitne deverike, a babusku je tesko pronaci, ali zato kad je nadjes-onda je razbijes. Sto se tice stuke, zabrana je besmislena jer su sve vode "inficirane" babuskom. To sto ce nekom pobeci s udice i razmnoziti se toliko da poremeti ekosistem je naivno pomisliti. Veca opasnost je terpan mada je i on dobar povrsinski mamac za stuku kad mu se odseku bodlje. Radi kao struju na udici.

Dimitrije96:
Tacno tako,ogromna vecina nasih voda ima babusku u svom ribljem fondu,gotovo da nema vode bez babuske,,a zakon se u praksi i ovako ne postuje (vecina ljudi i ne zna za njega)  tako da...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju