Berkley NanoFil

Započeo Hemingway, 20 Jun 2011, 18:30:09

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jokis

Juce sam ga probao 0,06 i to na bolonjezu,pecajuci babuske.Ima veliku manu,puca na cvoru i to na babuskama od 500gr do 1kg.Izgubi sam ih 4 komada blizu camca i to sve na cvoru.Tako da cu sad nesto drugo za vikend probati.

sofronije

Mora da se veze onim njihovim cvorom inace sigurno puca, i obavezno kap lepka. Meni se licno uopste ne svidja, a jedino je tacno da omogucava dalje izbacaje nego klasicna struna, valjda jer lepse klizi kroz sprovodnike. Sada mi samo hvata prasinu na rezervnoj spulni a vratio sam se na provereni Climax.

Unski Vuk

U kojoj kombinaciji koristiti nanofil? Da li kao glavni ili predvez ili zajedno?

mrcak

Na 0,12 mm lovim više od 2 godine, a godinu dana na 0,15 mm.  i to sključivo bolena sa predvezom od florocarbonata. Zbog daljine izbačaja, zbog detekcije pri jesenskom i zimskom lovu na rubovima zimovnika (dubina lova od 5 do 8 metara), zbog toga što ne pije vodu i zbog stvarne debljine, meni je OK. Boleni su ipak prosječni - do 3 kg.
Realno, nema neke velike razlike u daljini izbačaja između ove dvije debljine, a deblji je bitno jači.
Ako se koristi samo preporučeni čvor, ne puca. Nanofil je nježan, nije otporan na oštećenja (krzanje, kamenje i granje) i po tome je lošiji  nego špaga, a pogotovo najlon. Zapravo mislim da je dobar za lov isključivo na "finjaka" na čistom terenu.
Kod odluke koju debljinu uzeti znajte da je Nanofil ipak dvostruko tanji od ste deklarirane debljine prosječnih (jeftinijih) špaga pa zbog toga usporedba uopće nije moguća.
Za specifičan ribolov - DA. Kao univerzalac - NE. Negdje je bolja provjerena (skuplja) špaga, a negdje čak i najlon.
Međutim treba znati i da mu je cijena u poslijednje dvije godine pala. To znači da ne ide "ko lud", odnosno da ga tržište nije prihvatilo u mjeri koju su očekivali.

Vale


orka

Nisam do sada koristio nanofil. Na jezeru mi trebaju što dalji i lakši zabačaji. Kada kažem lakši, mislim bez zapinjanja i maksimalno jakog zamaha. S obzirom da je koliko čitam iskustva korisnika prilično osetljiv i nežan, ne znam kako će se ponašati sa gustom i raznovrsnom travom na jezeru, pogotovo kada zakačena riba uđe u istu.
Da li da ga uopšte uzimam u razmatranje ili ne ?

pex

Ne uzimaj,
on i busenje trave, direktna sekiracija.
Mora kvalitetna Japanska spaga 8nitna probaj YGK, Varivas...
Oni su jako tanki u dijametru a ipak koliko toliko otporni na abraziju.
Mada ako je mnogo trave koja je cvrsca preporucujem tanku 4-nitnu isto Japan, e one su za tako nesto prave.
Inace kod strune nema najboljih 8nitna meka ali osetljiva, 4nitna kruta, deblja i otpornija.
Jbi ga još uvek ne može obadvoje.

pozdrav!
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

Ribohvatac

YGK egi metal meni odradjuje posao na adi. cupa ribu sa sve travom

no names

Orka...mučenje je to, a pogotovo sa osmonitnom jer trava je oguli za čas(ne pitaj kako znam) . Četvoronitna je bolja po tom pitanju mnogo ali što kaže Pex kruća je. Pitaću drugara kako se zove struna što je uzeo za UL ona je neki kompromis i mislim da mi je rekao da je sa 5 niti ali nisam siguran. Čini mi se da je rekao da je Balzerova.
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

orka

Koristim već dugo osmonitne zbog daljine zabačaja. Razne sam koristio, i YGk G -sol, Tournament evo, J -breid grand, itd . Koristim malo deblje nego što bi trebalo, baš zbog trave. Kada je baš tanka, brže se ošteti i pohaba, pa izgubi na nosivosti i onda kada se neka veća riba čupa iz trave, može doći do pucanja, što mi se i dešavalo. Sa nanofilom bi verovatno imao nešto dalji zabačaj, ali kako kažete još se lakše oštećuje i haba od osmonitnih, tako da ću ostati na osmonitnim, a kada mi treba nešto dalji zabačaj, staviću nekog drugog ili težeg voblera i nešto težu glavu, kao što sam i do sada radio. Očigledno da mora neki kompromis da se napravi i da ne može sve da bude potaman.

Milan berkut

Iskreno, jedino mi  se dok sam varaličario aktivno, taj nanofil nije pokazao praktičan. Svidjalo mi se što zimi ne mrzne na špulni ali često se dešavalo da u kontri puca na čvoru.. I nije bilo razlike kakav god čvor da vežem.

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka


Teme sličnog naslova (10)