Kako namotavate strunu na špulnu?

Započeo pikeman, 12 Oktobar 2010, 23:42:01

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Nikita

Ne znam da li je pravo mesto da postavim ovo pitanje ali ne znam gde bih drugde, da li je neophodno da spulna bude do kraja namotana? Posto vidim da dosta ljudi namotava ispod najlon da bi spulna bila puna, da li je to stvarno neophodno i ako jeste zasto?

vladimir022

Nije neophodno, ali kad je puna dobija se na daljini zabacaja

Послато са SM-G960F уз помоћ Тапатока


djmisha77

Ako je puna kao kod najlona mrsice 100% treba namotati malo manje, 2mm do kraja i onda si miran.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

simpson_H

Mrsenje nema previse veze sa kolicinom strune na spulni vec sa masinom. Naravno ne mislim na ocigledno prepunjenu spulnu, ali moze da bude full puna nece mrsiti ako masina valja.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

sasabosko

Ja kazem da ima veze i s kanapom, neki mrsi neki ne, na istoj masini. Neka masina mrsi s bilo kojim, problem ume i da se javi i pri prelasku s teze varalice na laksu, snagatori cesto podlozni tome. Inace kad stavljam 135m novih, zakacim, razvucem i pokupim stapom i masinom, vise ne stavljam, volim da cesce zamenim.
Znoj nilskog konja je roze boje

simpson_H

Moja iskustva sa Certate nisu takva, jedno 30 struna sam promenio sto tanjih sto debljih i nikad ni jedno mrsenje.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

sasabosko

Nekom prilikom uzmem neki Spiderwire 0,17, bese prvo na masini koja mi nikad umrsila nije, krenu da mrsi cim se ova napi vode. E, onda je prebacim na drugu i drugi stap, riba ne radi, ja dzig, glavinjaru, vobler, kasika, u tom pecanju iskidam celu spulnu. Kupim drugu, nikad vise mrsenja, struna je nesto gde ne vredi zaliti para. Mozda Certate ne mrsi, mozda nije naletela na pravu strunu, mozda si pecao samo proverenim i kvalitetnim, ja na ovo sto naleteh, pola spulne prazno, zabacaj i izleti pola nje, pola starog Fireline i umrsi, dok nisam otkinuo zadnjih 10m, sa 110 sam otisao na pecanje :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

mrjr

Mršenja su najčešće dešavaju kada, posle zabačaja, vratimo preklopnik, a on ne nabaci strunu kako treba već preko špulne. Posle prikupljanja strune i kod sledećeg zabačaja struna kači taj loš namotaj i kad dodje do njega izleti gnezdo. Ta vrsta mršenja zavisi od strune ponajviše, u smislu debljine, kvaliteta i stanja istrošenosti.

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka


slob

To je i mene jedno vreme zavitlavalo, sve dok nisam prilagodio tehniku bacanja da se to ne bi dešavalo.
Naime, do prebacivanja strune preko ivice špulne može da dođe samo ako je struna posle zabačaja olabavila, pa preklopnik onda može da je prebaci preko ivice. Lek je da se struna ili prstom zaustivi pre pada varalice na vodu, i da se time zategne, ili da se štap posle pada varalice izdigne, kako bi struna ostala zategnuta pre početka namotavanja. I onda nema tog prebacivanja i eventualnog gnezda pri sledećem zabačaju. Ovo uopšte ne zavisi od vrste strune.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

mrjr

Zavisi i od vetra,recimo,ako pecaš po košavi,ali veruj mi da zavisi i od strune.Meni se češće dešava sa istrošenom strunom,jer ona teže sklizne preko špulne i legne na namotaj.

pkv-pecaroš

Potpuno isto mi se dešavalo kao i Slobu dok nisam shvatio razlog

Poslano sa mog ASUS_Z00ED koristeći Tapatalk


slob

A ima tu i jedna mnogo gadna pojava.
Ako struna ostane prebačena preko špulne pa promenim varalicu takvom da ona bude znatno teža, i snažnije zabacim, dođe do jakog trenja između strune u zabačaju i dela strune prebačenog preko ivice špulne. Ovo može poprilično da "odere" i time oslabi taj komadić strune i da kasnije dođe do "iznenadnog" pucanja.
Zato, ako mi se prebacivanje slučajno i desi obavezno obustavim zabacivanja, razmotam špulnu na obali i ponovo je namotam da bude uredno složena.
Svi ovi preventivni postupci su mi davno prešli u naviku i postali su sastavni deo zabacivanja.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

sasabosko

Kanap je tom prilikom bio na 3 pecanju, mek, pije vodu. Kako moze da prebaci preko spulne, ili da svuce namotaj ako je u toku pecanja skinuto 100m s nje. Mrsio je dok nisam pokidao poslednih 10m. Jednostavno ja ne znam razlog zbog cega je, znam samo da je do kanapa. Promenio razne strune, tim istim masinama, nikad ni pre ni posle. Na prvu  kad sam krenuo da mrsim, pustim s plivajucim dubokoroncem 20gr niz vodu do cvora uz napor namotam, pomislio sam da nije namotana lepo. Sledeci zabacaj opet isto, nije joj bilo spasa :no:
Znoj nilskog konja je roze boje

srdjanpn

Najvise sam pecao u pocetku kinezima,kakvo mrsenje kakvi bakraci,pa posle pocnem da eksperimentisem,skuplje,mekse,zute,roze,Mustad wish-Blu 7300,kad ga nisam razbio,toliko me je izludeo,,,nije postojala varalica da ne izbaci gnezdo.sad se drzim Climaxa,meni odlican.
Ne znam za ove tehnike namotavanja,ja otkad znam za sebe bacim kalem na patos i motam,on tandrce po sobi prodje iza svake nogare od stola,stolice,taman se lepo zategne.

marina1983

Svako ima svoj stil generalno volim kada su mi sve pune do maximuma ne bitno koncem ili  najlonom i uvek od početka do kraja bez bilo kakvog podbacivanja
Uvek je prepunim desetak zabačaja pa žbunova odmah u kantu i sve legne samo od sebe taman koliko mu treba .

Spojene poruke: 15 Novembar 2018, 20:17:00
Teme sličnog naslova (10)