Džigovanje sa strunom - predvez od monofila, da ili ne?

Započeo pikeman, 07 Decembar 2010, 21:09:49

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Da li koristite predvez od monofila prilikom džigovanja strunom?

Da
Ne

ossa

@Keltan
Slabiji predvez od strune, najlon 0.20. Smuđina oko 5-6kg, ode ispod čamca...  :grin: Nije vredelo ni što sam mu hteo pomoći. A i frka je bila prvi put tolika riba skoro u matici reke.
Hej, haj baš nas brige...

voja

Predvez da ali kratko parce 30cm i deblji najlon,kad kidam puca pletenica.
Taj malo deblji najlon mi lakse klizi preko panjeva kad bacam dijagonalno pa dosta manje i kidam.
zzzz.......daj meredov!!!

Bigash


mrjr


Olovo

ma sve to o.k. ali sa lošim strunama koje puknu na 15 m i šeta po mestu , menja ugao , kvari ga , onda obavezno okineš još 7 m loše strune i haos , mesto je završeno.
Pecam uvek direkt , a prednost je predveza sto se nakidaš na mestu a ne kvariš ga ,a ali je opet pucanje svedeno na priličnu meru.


Odo krečit šljive.

mrjr

Struna ima dosta prednosti i par mana.Izmedju ostalog vidi se u vodi,a to ponekad zasmeta smudju,a da ne pričam o bucovu.Kod džigovanja to još i nije tako strašno,ali kod lova voblerima ima uticaja.Ako smudj uzima kilavo,onda može da napravi razliku izmedju upecane ribe i vraćanja kući praznih šaka.

twister011

I jedan i drugi nacin imaju svojih mana i prednosti. Davno probao sa predvezom i davno odustao.
Pored vise petljanja na koje nisam mogao da se naviknem, nekako mi je bilo lakse opravdati gubitak ribe pri pucanju konca, nego sa predvezom. Posle toga, uvek bi usledilo ono ".ebo me predvez...".
Definitivno stvar u kojoj ne pobedjuju argumenti bilo koje sttrane. Kome odgovara koristi, kome ne odgovara ne koristi.

mrjr

U letnjem lovu smudja voblerima bitan je svaki detalj.Smudj noću pridje obali,pritaji se i čeka kedera namernika.Ako mu umesto kedera prodje vobler pored nosa,taj vobler mora da ga pogodi u živac i da mu ne bude sumnjiv da bi ga uzeo.Naročito je to izraženo na terenima gde se mnogo peca.Letos sam najviše pecao sa keja.Smudj raubuje na sve strane,a nas desetak baca voblere u svim pravcima.Menjamo jedan,drugi,treći,a smudj neće.Nije baš tako glup.Onda pauza,čekanje rauba pa zabac u raub direktno i zakači se  :wink:

Hemingway

nekoristim predvez  :no: osim na Stuku kad sam isao onda sajlica sto duza  :takoje:..
inace direktno na virblu sa karikicom i to je to kod mene  :ok:
,,Starac i more"
,,Dunav mi u Venama "
"Zamislite koja bi tisina nastala kada bi ljudi govorili samo o onome sto znaju." - Karel Capek

dibriks

nikada za smuđa ne koristim predvez a niti kopče ni virble.mislim da veći smuđevi često budu sumnjičavi ako vide kopče ili bilo što drugo ispred varalice, uostalom zato su i uspjeli narasti iznad prosjeka

twister011

Kolega mozes imati 100 razloga da ne koristis, ali ove nemoj da uzimas u obzir. Pecam smudja na varalice 20god i to je poslednja stvar koja mi pada na pamet. Smudj je riba koja lovi iz zasede bilo danju bilo nocu, znaci napada na prepad, brzo i efikasno. Pa pogledaj molim te samo paletu varalica koje se koriste :eek: :rolleyes: Pa zar ne mislis da je veliki broj njih sam po sebi sumnjiv, a smudjevi ih sa manje ili vise razmisljanja napadaju :question: Kolega koji peca sa mnom ne skida sajlu nikada a ne hvata ni manje ni vise od mene. A radi se o itekako krupnim ribama.
Ako nastavis tako, sledeca stvar o kojoj ces poceti da razmisljas, jer mnogi "profi" to tvrde, je da smudja plasi zujanje koje proizvodi struna prolazeci kroz vodu :shocked:, a tek kopca i vrtilica.

PS: Seti se samo kako se peca stuka na stajacim i potpuno przirnim vodama, na sta lice ti sistemi. A tamo gde ga ima i smudj je cesto kolateralna steta.

Keltan

Ipak ja bih koristio predvez,narocito ako ima toliko kidanja . malo eksperimente i nadjes koja debljina nulona najbolja,da uvek kida na cvor nulona(cak bih birao cvor koji nosi manje da moze malo deblji monofil,ako ima potrebe.Recite mi jedan razlog zasto ostavljati strunu (ne kida i ona svaki put bas na cvor,iskrza se malo negde dalje....) i za.ebati mesto a i kalem na spulni ?
I koristio bih malo duzi predvez recimo oko 80-100 cm da se ipak malo tegni i on.Jedino mozda protiv je ...nekoga mrzi da to radi...pokidaj pa vezi novi podvez,a to su dva cvora,ne jedan  :cheesy:

damjan

skoro obavezno koristim podvez od monofila.od skoro asso monofil sa presvlakom od fluocarbona,znaci izuzetno snazan monofil i otporan na krzanje.bele boje i debljine 0.32mm.inace mi je osnovna struna trenutno 15lb.
stavljam podvez duzine od 40-50cm.uvek gledam da podvez bude malo slabiji od strune.uglavnom pecam u granju,sto znaci da dosta kidam,a podvez mi koliko,toliko stedi strunu.siguran sam da mi ni jedan smudj ne moze pokidati,a ako dodje som neka kida,mada na cistini sa mojim kompletom bih mogao i povece somce da izvucem.

mrjr

Ispravno postupanje.Struna se krza prilikom pecanja,i može lako da se desi gubitak ulova zbog tog razloga.Mesto gde je struna načeta nije lako uočiti,za razliku od monofila,gde je dovoljno preći prstom i ustanoviti stepen oštećenja.

Milan 11080

U Ribolovu(br.247,str.20)ima jako zanimljiv clanak(S.Ledencan)vezan za ovu temu.
Radjen je test prevlacenja(struna,monofil)preko razlicitih simuliranih prepreka.
Evo delic tog testa(tacnije tabela). smiley033

Teme sličnog naslova (10)