Škola izrade heksa štapova (bambus)

Započeo DuNo.Zemun, 09 Januar 2023, 21:11:19

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Da li ste ikada koristili HEKSA bambusove štapove za pecanje? Ili slične?

Da
7 (46.7%)
Ne
8 (53.3%)
Ne znam šta je to
0 (0%)
Ne i ne interesuju me
0 (0%)

Ukupno glasova: 15

Dva vuka

Ode Snajka na Floridu? E jbg. ja se taman zainteresovao.  :cheesy:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

DuNo.Zemun

An-Pasan !

U ovih nekoliko proteklih godina u Svetu se dogodila (možda nama) i jedna po malo čudna stvar !
Dogodila se EKSPLOZIJA lova šarana .. flaj štapovima i mušicom ! pre svega čudi (ali ima objašnjenje) da su PROIZVOĐAČI opreme koji diktiraju mnogo šta u ovoj "oblasi" potpuno zatečeni - što bi rekle babe, zabezeknuti!

Američa asocijacija za loš šarana mušicom, (oformljena pre par godia) već broji na desetine hiljada ribolovaca .. usvajaju se standardi, itd .. i dokazuju da je ŠARAN car za lov ..ogroman izazov i nepoznanica!
namerno ću zaobići Japance, jer su oni potpuno druga i specifična SAMURAJ priča !!
PS. Ponoviću, .. i najveći najkvalitetnije opreme za ribolov ..Ne kriju i kažu, .. nikada nećemo dosegnuti božansku moć bambusa!!

Mušičarski 9 fita ...


"standardni" štapovi ..11 fita i neki inč, ..b.75 gr, .. 2,5lb, preporučljiv silk 10-15 lb
Knjige - PRILOG br.1

Literature o proizvodnji štapova od bambusa ima dosta, kako stare tako i nove.
Za početak predlažem da prelistate jednu solidnu knjigu i vrlo popularnu među svim početnicima ...Knjiga Ričarda Vokera,.. LEGENDE, umetnosti izrade heksa štapova (knjiga je na ovom linku)

https://disk.yandex.ru/i/wmzHSd-FIBrngw


Deda Dušan

pikemanDDj

U malim AFTM brojevima, 2, 3 pa i 4 bambus stapovi jos uvek imaju i te kako primenu u musicarenju pastrmke na malim rekama i suve musice.

Stapovi ovih brojeva i ove namene nikada nece biti brze akcije. Bilo je pokusaja ali nisu dobro prihvaceni od musicara. Sporija akcija omogucuje precizniji zabacaj sa puno vise osecaja i efekat padanja musice na vodu kao pahuljice bas tamo gde zelite. Daljina u ovom slucaju nije faktor. Takodje i osecaj da pecate alatkom - delom istorije i tradicije, prelepom sama po sebi, ima dosta uticaja na pojedine musicare. Ima musicara koje ispunjavaju cistim uzivanjem.

Ipak, nisu bas za svakog. Nisam pecao s njima ali sam par drzao u ruci.  Za tako sporu akciju treba imati strpljena i zivaca. Ako imate - nagradice vas. A i tezina nije bas na njihovoj strani.

Znam da ima korisnika i u vecim AFTM brojevima, pa cak i za tezi ribolov lososa i krupnih pastrmki na vecim rekama ali to definitivno ja licno ne bih koristio. Tada dolaze do izrazaja sve potencijalne mane, od daljine zabacaja, tezine i spore akcije. Tu vaze neka sasvim druga pravila i zahtevi....

Jednom ovde neko rece"...mogu misliti kako su tek musicarci malih brojeva britke sablje dimiskije...". E pa nisu, nece ni biti. Ja koristim u tim malim brojevima sporije, parabolicnije stapove Winston WT i LT serije, imam i jedan duzi BIIx i veoma sam zadovoljan sa njima. Mislim da u malim brojevima Winston stapovi nemaju premca. U vecim brojevima ima boljih, tu Winston bas i  ne blista...


16 Januar 2023, 08:43:13
Prilog bambus stapovima.

Na videu je legendarni proizvodjac dvorucnih musicarskih bambus spey stapova, Bob Clay. Ekskluzivni stapovi.

Bob je i jako poznati ribolovac. You tube je pun njegovih klipova. Zivi na reci Kispiox, jednoj od najpoznatijih steelhead reka Severne Amerike. Reka je pritoka velike poznate reke Skeena. To je crstvo steelhead-a. Pritoke su podjednako cuvene Babine, Sustut, Bulkley i mnoge druge.

Kispiox je poznat po stilu do 20kg.

Carobna riba.


DuNo.Zemun

Izvinjenje ..
Izvinjavam se svim VUKOVIMA, na prekidu sa postovima o Heksa bambus štapovima, ... deda se malo razboleo ..ali ide nabolje - nastavićemo .. tek da konstatujem

U Kini više Vuhana (relativno blizu) peca se Crnpurasti šaran .. koliki su, NEBIH ovde o tome, .. :rolleyes:
ali nikakvi kevlari, parabolici, sonici, i ostali gt drajler majler rc prc kompoziti i sl...NE PIJU VODU ..
BAMBUS je po tom pitanju CAR i ostaće (naravno ne heksa ..) i drveni čekrci motalice .. !!!!!!
PS. Kinezi su vrlo dobroćudan narod (sreća naša) i po malo se smejulje kad vide ..naše modernističke alatke,
PSS pecanje ovog šarana u čizmama je najstrožije zabranjeno !!!!!

Deda Dušan

AcaZemun

Pozdrav, novi sam clan , zanima me da li i dalje traje skola izrade heksa stapova od bambusa i gde mogu da dobijem vise informacija.
Imam par sestougaonih bambusovih stapova, zeleo bi da saznam nesto vise o izradi i dr.

Bistro svima

DuNo.Zemun

🔻🔻
Dragi Aco sine, ... danas,.. veruj mi, ni po cenu da neko finansira školu NE BIH se prihvatio ovog posla sa OVAKVIM ljudima kakvi smo mi !!! Duga je to priča ..i vrlo neprijatna !! Bio sam spreman da tu "školu" oformim (našao sam i prostor (Jedan SRKlub)) u trajanju od desetak/dvadeset časova sa obezbeđenom literaturom i sl. SVE 100% besplatno - tražio sam samo OZBILJNOST !!  Ali ..vrlo brzo nakon oglašavanja i na INT i novinama .. zaključak je bio - SRBIJI pamet i RAD, napredak   nisu potrebni .. nju interesuje jedino PREVARA, mutljavina i bogaćenje preko noći ... i sve drugo što ide sa tim .. POZDRAV Aleksandre !!
Deda Dušan

mladinaucnik

Ljudi cene stvari koliko su ih platili.
Na zalost.

Teme sličnog naslova (10)