Proizvodnja štapova na našim prostorima, moguća ili nemoguća misija?

Započeo limovac74, 30 Mart 2016, 21:24:56

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

limovac74

Pre odgovora na ovo pitanje tri puta razmislite... Neko će reći na prvu loptu, ne može se parirati kineskoj industriji i njihovoj jeftinoj radnoj snazi, ali da li je baš tako...
Kad Sveti Ilija nebom sine grom na dnu reke Dunava probudi se som.
Na dnu reke Dunava kiseli se rovac a na obali stoji mokri ribolovac.
Som je snažno povukao ko kamion FAP i odneo ribolovcu i udicu i štap...

vlajko975

Jel ovo teaser? Jel postoji odgovor na ovo pitanje ili je samo razmisljanje?  :huh:

ibanezi

 Mene čudi da se već neko iz ribo- industrije nije dosetio da je ovde radna snaga postala jeftinija od kineske koja je sve skuplja, a da ne pričamo o troškovima transporta. Kod mene u Mitrovici se za Kuper rade kederi za sve vrste autompobila, za Američki Iton osigurači. I sve je više pogona za sve i svašta. Šta je problem rezati i stavljati karbonsko platno u kalup preko mandrele. Za 200 - 300e mesečno? Ja mislim da je pitanje dana ili meseca kada će prvi štapovi izaći iz našeg pogona. I to neki Šimano ili Daiva ili neki Amer ovde postavi pogon za konfekcijski evropski program.

limovac74

Citat: vlajko975 poslato 30 Mart 2016, 21:51:21
Jel ovo teaser? Jel postoji odgovor na ovo pitanje ili je samo razmisljanje?  :huh:
Nešto između ,ima i odgovora i razmišljanje...  :smiley:
Kad Sveti Ilija nebom sine grom na dnu reke Dunava probudi se som.
Na dnu reke Dunava kiseli se rovac a na obali stoji mokri ribolovac.
Som je snažno povukao ko kamion FAP i odneo ribolovcu i udicu i štap...

tonyboy

Neke stvari namjerno kupujem od "domaćih" proizvođača,  posebno varalice. Kupio bi i tri štapa domaćeg proizvođača, taman i da su skuplji.

Блок_64

Слажем се са тонијем.Свакако бих пре купио неки домаћи штап.Сада не знам колико је скупа опрема са производњу а и вероватно скоро сви материјали се увозе из кине.
Узми шта можеш и не враћај ништа!

slob

Kako stvari stoje, u Kini, nije nikakav problem proizvoditi bilo šta, u Srbiji, pa i štapove za ribolov.

Kako reče Блок_64, većina repro materijala se proizvodi u Kini (u vidu konusnih karbonskih cevi sa vezanim i lakiranim sprovodnicima i montiranom drškom). Međutim, najteži deo posla bi se ipak obavio ovde; odluka o tome šta će Kinezi napisati-odštampati na pomenutom repromaterijalu. ,,Шогун", ,,Фујицу", ,,Самураи", ,,Куалити маде ин Јапан" ......ili slično.

Šalu na stranu, osnovno je to ko će uložiti pare u taj ,,obrt"? Dok god postoji obrt koji donosi mnogo veću dobit, neće niko. Pogotovu što mi i nemamo brend koji je već poznata da bi naknadna ulaganja u njega bila jeftina. Kad bi štapovi mogli da se proizvode i prodaju pod firmom ,,Ајвар", možda bi nešto i moglo da bude od tog posla. Pogotovo što nam je pola posla na plasmanu brenda obavila firma ,,Ajfon".
,,Juuu" - što bi rekao kolega Milan Berkut, izvinite, ne znam šta mi je od jutros?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

laki22

napraviti nesto karbonsko uopste nije prost proces, sto ukljucuje i skupu opremu. da bi se to nekako neutralisalo treba proizvodnja da ide na jako veliku seriju. sledece pitanje je ko bi te stapove kupio? da li bi se islo na izvoz? da li bi se radilo usluzno? da li bi se pravili jeftini stapovi za domace trziste? (mada su svi pokupovali formax dosad, ko je hteo da zameni 40 gd staru opremu). sve u svemu, to moze samo da odradi neki miskovic kome milion ili dva nije problem da propadnu...

vlajko975

Nazalost Slob ne moze ni ajvar, njega su zastitili Slovenci pre nas. Jedino da se napravi neka kooperacija pa da  ne moramo da placamo brend.  :rolleyes:
Ako gledamo da se na ovim prostorima otvori firma koja bi nosila ime, a sve bi se proizvodilo u Kini to vec imamo - Formax. Drugo bi bilo kad bi se kod nas zatvorila cela proizvodnja, mada ne znam ko ima toliko novaca da ulaze u takav projekat, a sto kaze Slob ime bi tek trebalo da se izgradi. S druge strane, ja licno, bi pre kupio komad pribora napravljen na nasim prostorima nego u Kini. Jos pamtim Izanku strunu koja se proizvodila negde u Hrvatskoj, kakav Platil, Damil, Kornjaca, Tektan, Izanka je bila najbolja  :thumbup:  Mada, nesto je tajanstven limovac  :huh: U najgorem slucaju mozemo da prodjemo kao u onom vicu: Kako se drzi magarac u neizvesnosti?

Spojene poruke: 31 Mart 2016, 15:14:13

Evo dok sam pisao i laki22 je imao slicno razmisljanje.  smiley033

Zmaj Strasni

Ja imam jedan teleskop 3,6 m tezine bacanja 100-200 grama marke Donau Riverside koji je pravio neki covek iz Beograda do pre 10-ak godina. Sto je to izdrzljivo-bruka! Da mogu naci jos 2 pa da imam komplet-nista mi vise ne treba

limovac74

Na samo razmišljanje me naveo jedan, jedini čovek - pravi štapove specijalističke(bućka,za smuđa iz čamca,za soma iz čamca,kratke feeder štapove velike težine bacanja -za čamac). Toliko ima posla da ne sme da se reklamira ,uglavnom selektuje kome će da pravi štapove-može mu se  :smiley: . Čovek pravi štapove, iako nije prava, ozbiljna proizvodnja..
Ko nama pravi štapove ,kinez koji nikad nije nije video Dunav,Savu,Tisu :question:  . Kad se malo bolje pročešlja po ponudi štapova i te kako ima prostora za nove artikle.

Šaranski ribolov na rekama sa obale .Ribolovci su "prinuđeni " da biraju ili će pecati sa 3m štapom koji zna da bude kratak sa obale ili sa parabolicima.Parabolici su dizajnirani da bace terete daleko - za šaranski ribolov po revirima .Savijanje štapa celom dužinom nije nikako najidealnije rešenje za rečni ribolov.Gde su štapovi od 3.3 m dvodelni sa B akcijom?

Ribolov iz čamca -za morski ribolov se prave puni štapovi za vertikalni jig -dvodelni su jaki ,i osetljivi.Sastoje se iz dva dela -rukohvata i gornjeg dela koji se nabija u rukohvat. Takvi štapovi se obično prave do 1.8m dužine.Za naše uslove takav štap ,treba da ima dužine od 2.6m -2.8 m i mogli bi da pokriju u zavisnosti od t.b.sav ribolov iz čamca.
Za soma se uglavnom koristi močuge jer je Kinez mislio da tako treba...

Prostora za štapove na našim terenima ima puno naročito kod statičnog ribolova .
Naravno za ovakav poduhvat treba ozbiljan početni kapital i ozbiljan rad ,i naravno iskusan tim. Brzo bi proizvodnja pokrila ceo region.Olakšan bi bio posao i poslovanje naših brendova-spomenuti Formax,Enter,Marshall,Tryangle... ne bi morali da prave uvoze iz Kine jednom godišnje i ulagati odjednom veliku količinu para,već bi imali prilike da popunjavaju lagere nekoliko puta godišnje...
Kad Sveti Ilija nebom sine grom na dnu reke Dunava probudi se som.
Na dnu reke Dunava kiseli se rovac a na obali stoji mokri ribolovac.
Som je snažno povukao ko kamion FAP i odneo ribolovcu i udicu i štap...

jiggybaw


slob

Dve bitne komponente štapova; karbonski prepreg i karike, mislim da proizvodi manje od 10 proizvođača u svetu. Svi ostali ih uvoze, pa bi tako i mi, ako bi se upustili u bilo kakvu proizvodnju.
Hiperprodukcija ili zanatski unikati i male serije?
Ovo prvo je nezamislivo bez "saradnje" sa Kinezima, gde bi neko iz naše zemlje morao da uloži veliki kapital i velike poslovne sposobnosti.
Ono drugo, zanatsko umeće, unikati i male serije visokokvalitetnih i skupih štapova je možda realnije. Mada i tu baš nemamo neke povelike šanse i nekakvu tradiciju. Najpoznatije naše zanatske proizvode a poznate u svetu prave žene. Sirogojno džemper i pirotski ćilim. Najpoznatiji "muški" zanatski proizvod koji se izvozi su metle!
Ali ipak imamo majstore koji prave npr. unikatne zanatski izrađene violine, što je mislim ilustracija velikih zanatskih sposobnosti, a koje bi sigurno mogle da rezultiraju i izradom vrhunskih štapova, kakve prave japanski majstori. Japanci doduše imaju komparativne prednosti u odnosu na sve ostale. Najkvalitetniji prepreg i karaike prave se u njihovoj zemlji. Njihova religija Zen Budizam tradicionalno propoveda zanatsko umeće i posvećenost ručnom radu, a to je očigledno kod mnogih njihovih zanatskih proizvoda.
Mi nemamo tradiciju u zanatskom savršenstvu. A tradicija traži pre svega vreme. Rad više generacija na nekom poslu.

Ali ne kažem da ne bi mogli. Ova zemlja ima mnogo ribolovaca a i znalaca i majstora iz svih oblasti i ako bi se neko upustio u takvu avanturu sigurno bi, uz mnogo truda, u dogledno vreme, bilo i rezultata.
Možda je neko već i počeo sa tim poslom a mi i ne znamo?
Sad videh da limovac74 spominje jednog takvog, koji praktično radi u tajnosti.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

ibanezi

 Ja u prvom postu nisam mislio na domaći štap pod novim imenom. Toliki optimista nisam. Ali sam siguran da će se uskoro u Srbiji praviti štapovi nekog dokazanog brenda, jer je naša radna snaga postala jeftinija od kineske i pitanje je dana kada će se neko od velikih dosetiti da premesti pogon za izradu štapova kod nas. Ja očekujem neki Šimano, Daivu, St Croix made in Srbija uskoro. Ej, u Mač. Mitrovici se prave komplet brodovi za renomiranu holandsku firmu Vahali, koja postoji 1oo god i radi pod kraljevskim pečatom, a jedan štap za pecanje - čudna mi čuda.


Šta je beda od štapa. Nemojte o tehnologiji, ovom, onom. Poslaži tekstil u kalup , zatvori kalup uključi, izvadi.

mi-ne

Citat: slob poslato 31 Mart 2016, 17:29:22
Najpoznatije naše zanatske proizvode a poznate u svetu prave žene. Sirogojno džemper i pirotski ćilim. Najpoznatiji "muški" zanatski proizvod koji se izvozi su metle!


http://vukovisadunava.com/stapovi/stap-za-pecanje-ili-drska-od-metle/

Cuj nemoguce.
Jos samo karike namotati i gotovo. :clap2:

Ja sam opsednut domacim proizvodima (firme bez stranih partnera).
Za pocetak, bez mnogo rizika je dovoljno proizvoditi bilo sta od pribora za pecanje (olova, hranilice...), pa onda prosirivati asortiman.
Ni bambusi nisu zaboravljeni. Uz malo (ili malo vise) kreativnosti mogu da budu veoma skupi.
Pa onda kupovati blankove i lepiti svoje nalepnice. A ni taj karbon nije sveto pismo.

Teme sličnog naslova (10)

24997

Odgovora: 141
Pregleda: 99892

5350

Odgovora: 79
Pregleda: 88247

104

Odgovora: 196
Pregleda: 139263

15481

Odgovora: 132
Pregleda: 35233

32427

Odgovora: 2
Pregleda: 6274

11877

Odgovora: 358
Pregleda: 67490

5621

Započeo slawisa


Odgovora: 441
Pregleda: 86057